Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Cosworth240 napisał:

A tak na poważnie. TMR - stan mojej wiedzy był na ok. połowę stycznia - więcej niż zadowolony z "performance" Szczyrku.

Środek ferii i 5-15 cm śniegu na trasach a warunki oznaczone jako trudne....
Faktycznie mają powody do dumy:

sc.jpg.49ecfc26d2d456728ba54e4ad7eb5efa.jpg

Biura podróży też były zadowolone... do czasu ogłoszenia upadłości...
SMR opinie ma fatalną, więc jeśli zimy się będą powtarzać w takim wydaniu jak obecnie to mogą pakować manatki bo klientów z sentymentem została już tylko garstka...

• Like 3

14 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Też się obawiam, że sezonówka mocno podrożeje

Policz ile od 2018 wzrosły koszty energii dla firm. Do tego dolicz wzrost wynagrodzeń i masz rachunek :D

Wszystko drożeje i nic tego na razie nie zatrzyma.

Ceny karnetów w Sczyrku są bardzo duże ale inni też podnoszą, a po takiej zimie to może być dopiero ciekawie.... 

A tak się dba o klientów którzy przedpłacili kupując sezonówkę lub inne karnety wcześniej (SZCZYRK) vs normalni klienci kupujący karnety w dniu przyjazdu (ZAWOJA).

Komentarz zbędny...

Oba zdjęcia aktualnie z wysokości ok. 1000mnpm:

sc.jpg.96f66123cb107af6e448eb62c10412af.jpg

• Like 1
  • Downvote 2

5 minut temu, Sapient napisał:

Policz ile od 2018 wzrosły koszty energii dla firm. Do tego dolicz wzrost wynagrodzeń i masz rachunek :D

Wszystko drożeje i nic tego na razie nie zatrzyma.

Ceny karnetów w Sczyrku są bardzo duże ale inni też podnoszą, a po takiej zimie to może być dopiero ciekawie.... 

Zgadza się i do tego doliczyć trzeba skutki silnych odwilży przeplananych z okresami mrozu. Usłyszałem od instruktora, że tydzień naśnieżania małej stacji takiej jak rzeczka to 40 000zł. Jak to spłynie (a spłynęło bo stację wczoraj zlał taki deszcz, że zamknęli ON, a jeszcze tydzień temu warunki były dobre) to kasa w błoto i trzeba sypać na nowo.

• Like 1

@shuger  śmieszy mnie ten twój hejt- byleby dowalić SMR. ALE nie porównywałbym w żaden sposób Zawoi do SMR. Nie zamierzam bronić SMR bo po prostu rzadko tam jestem i jestem zwolennikiem cena=jakość/ilość dostępnych tras, ale spójrz co robi pogoda. Były dni co na SMR była lipa z pogodą, a na Mosornym umożliwiała dośnieżanie. I tak jestem zaskoczony, że Szczyrk nie spłynął.

Inna sprawa. Od kilkunastu dni przyglądam się co robił PKL na Mosornym. Pogoda umożliwiła im to i sukcesywnie dośnieżali nawet w tym tygodniu. Przypomnę, że mają tylko jedną trasę, dość często trenują szkółki itp więc mieliby kłopoty jakby zrobili dziadostwo. Robią co mogą i faktycznie im to wychodzi. Dlatego często tam jestem.

Edytowane przez Micheł

17 minut temu, Micheł napisał:

Były dni co na SMR była lipa z pogodą, a na Mosornym umożliwiała dośnieżanie

Jesteś pewien?

Kasina - 600mnpm - Śniegu naturalnego - brak a na trasie piękna gruba pokrywa.

Tam też mieli lepsze warunki niż w Szczyrku na 1000mnpm?

sc.thumb.jpg.70cef16b3c8a870366c1517b95eb73da.jpg

• Like 1

Nie interesuje mnie Kasina. Po prostu wiem jakie temperatury były na Mosornym i wykorzystali to- sam widziałem. A Szczyrk to Szczyrk, mało mnie to obchodzi. Najwyraźniej nie mieli odpowiednich warunków, chyba że zaspali wtedy to ich problem.

A tobie kolego radzę skończyć tą wojenkę na SMR. Będziesz zdrowszy i oszczędzisz sobie nerwów. Bo póki co twoja gadanina ma się ni jak. Mało kto z przyjeżdżających do Szczyrku czyta twoje żale na tym forum. Pieniłeś się o ceny skipassów i znacząco to nie wpłynęło na frekwencje.PS  Znacznie ciekawiej by było jakbyś wywołał burzę na grupie facebookowej :)

15 minut temu, moruniek napisał:

W dniu 02.02.2020 trasa 1 i 3 są zamknięte z powodu panujących warunków atmosferycznych.

Górny odcinek trasy 10 został zamkniety z powodu panujących warunków atmosferycznych.

Od dnia 1.02.2020 jazda wieczorna została odwołana.

https://www.szczyrkowski.pl/resort/szczyrk-na-zywo

W resortach wysokiej klasy tak bywa, że płacisz, ale nie wiesz za co :) :) :) .

Hmmm 🤔

Mariusz

Pożyjemy, zobaczymy

Na dzień dzisiejszy a byłem już kilkakrotnie na słowackiej sezonówce na Moltku i Ankogel trasy przygotowane bez uwag

Jeśli słowacy poszybują z cenami mocno w górę to mamy z Maćkiem i kilkoma osobami na to obejście

Sunny Card,8 ośrodków w Austri plus lodowiec Masso Corto za b.przyzwoite pieniądze

Przy zakupie  tej sezonówki( obojgu rodziców)dzieci dostają kartę sezonową za free 

Ps.A jak wiesz,ja z natury nie lubię narzekać tylko jeździć 😉

🙂

Edytowane przez marcinn
  • Like 5

Zacytuję sam siebie, 24 stycznia 2020 napisałem:

"A mnie zastanawia czemu aktualnie nie śnieżą ? COS śnieży, BSA też, a SMR ma już wystarczającą ilość śniegu ? Ich tłumaczenie o automatycznym włączaniu systemu przy -3, też do mnie jakoś nie trafia (bo aktualnie COS -8, BSA -4,6). "

Dodam, że jeździłem u nich od 29 grudnia 2019 do 07 stycznia 2020. Na Pośrednim, parkowałem 7:50 (od 30 grudnia), lance włączały się do śnieżenia góry 10 dokładnie o 8:00 (nie wszystkie). W kilku miejscach na 7 pod lancami były kopy śniegu, w kilku innych nie widać kop śniegu, choć lance chodziły. Tak jakby były włączane chwilę przed otwarciem ośrodka, mimo mrozu w nocy. Dużych zapasów śniegu też nie mają zgromadzonych. Trochę śniegu mieli zgromadzone na Pośrednim i u podnóża Golgoty. 

• Like 1
  • Thanks 1

7 minut temu, shuger napisał:

A tak się dba o klientów którzy przedpłacili kupując sezonówkę lub inne karnety wcześniej (SZCZYRK) vs normalni klienci kupujący karnety w dniu przyjazdu (ZAWOJA).

Komentarz zbędny...

Przestań w końcu pi#$%@ić. Co porównujesz kawałek 1,5 km łąki w środku lasu ze rejonem Skrzycznego i ilością m2 do naśnieżenia? Tak poza tym na Mosornym mieli tej zimy większy opad naturalny niż by się wydawało i jednak lepsze temperatury to naśnieżania. Przy równych warunkach Mosorny dużo szybciej zamykają bo im się dolna ścianka topi najszybciej. Koszt naśnieżenia blisko 1 km trasy w Myślenicach zaczyna się zbliżać do poziomu 100 tys zł. Między innymi dlatego pomimo, że mieli warunki termiczne zrezygnowali z dośnieżenia całego stoku. Wypowiadasz się choć bladego pojęcia o kosztach nie masz. Koszty prądu dla TMR przy takich warunkach jak w tym roku czyli też Twojego chciejstwa to koszt roczny dla małej wsi z 800 mieszkańcami. A jak by zeszli do zera czyli zaczynają od nowa to zbliżamy się do poziomu rocznego prądu dla takiego Korbielowa. Mowa oczywiście o poziome 3 pełnych dób naśnieżania. A gdzie koszty ratraka by to wszystko przygotować. 

Stacja na Mosornym nie jest rentowna i w normalnych warunkach rynkowych nie ma szans w obecnym układzie przynosić dochodów. Jak tak lubisz zerkać na kamerki to widzisz, że stok praktycznie pusty i wozi powietrze. W Kasinie pomimo super warunków, popularności, ferii, niedzieli jazda na bieżąco...a często co 2-ga kanapa jedzie pusta a reszta i tak nie ma max.  Dla kogo chcesz te super warunki w taką pogodę? Chłopie w Helsinkach ponoć pierwszy raz od 150 lat w styczniu nie spadł nawet 1 centymetr śniegu.   

W Kasinie geniuszu mają obrazowo zbiornik na poziomie blisko 6 pełnych cystern kolejowych i zastanów się jaki mają system uzupełniania wody i z jakiego żródła. Po drugie znowu Kasina ma lepsze i to dużo warunki termiczne zarówno do naśnieżania jak i utrzymania stoku. Między innymi tak póżno otwierają tam park rowerowy. 

• Like 1

2 godziny temu, shuger napisał:
Cytat

klientów z sentymentem została już tylko garstka...

Może zbyt ostro krytykujesz TMR(tez ich nie lubię) ,ale tu masz rację. Może nie garstka ,ale dużo mniej niż w poprzednich sezonach.Oszczędność na utrzymaniu i naśnieżaniu tras nie popłaca, jak również niszczenie środowiska naturalnego.(podcięcie zbocza ,uśnięcie dużej liczby drzew, zbyt szerokie trasy jak na klimat panujący w masywie Małego skrzycznego i Pośredniego Wierchu). Do naśnieżania potrzebują ogromnej ilości wody ,,dzięki takim a nie innym '' wytyczeniu i poszerzeniu tras. Zimy śnieżne i mroźne jeszcze będą to jakoś przetrwają ,ale nie jest to takie pewne. 

• Thanks 1

12 godzin temu, Cosworth240 napisał:

Istnieje za to szansa, że podobnie jak z tym zakazem handlu w niedzielę, który miał pomóc małym sklepom, a w rzeczywistości rekordowa liczba ich się zamyka, że przy takiej zimie padną ośrodki słabe kapitałowo. Taki TMR, PKL i Pingwin kryzys przeżyją. Maluczcy i słabi nie...

Nic w przyrodzie nie ginie, na wolnych niedzielach znakomicie zyskała gastronomia i turystyka, jakąś część z tego tortu mają też ośrodki narciarskie. 

Pomysł TMR ,dynamicznych cen raczej odstraszył klientów bo widać znacznie mniejszy ruch w Szczyrku już od początku sezonu, rozsądniejszy byłby podział sezonu na niski, średni i wysoki, a nie żałosne bawienie się cenami.

Sezonówkę kupiłem bo lubię wyskoczyć do BSA lub Skrzyczne na 2 godz, jej zakup (łącznie z lodowcem) ,,wrócił się" już wiosną ubiegłego roku bo trochę pojeździłem w Tatrach.

• Like 1
  • Thanks 1

Możemy (możecie) się kłócić, np. przy porównaniu Zawoi do Małego Skrzycznego, ale pojawia się podstawowe pytanie:

JEST DOBRZE, CZY NIE?

Ciągle wracam do mojej idei, że lepiej było przygotować 3-4 trasy ale DOBRZE, z podkładem min. 50 cm, a nie 10 tras, ale na każdej 20 cm.

Polskie góry charakteryzują się cyklicznymi kryzysami (3-4 w trakcie zimy, jakieś halne, ocieplenia, itp.) i przy takim podejściu było pewne, że Szczyrk nie przetrwa ... jednego kryzysu.

Przez lata te kryzysy dłużej działające stacje nauczyły je wykorzystywać: twarda podstawa do odwilży!

• Like 3

Godzinę temu, marcinn napisał:

Hmmm 🤔

Mariusz

Pożyjemy, zobaczymy

Na dzień dzisiejszy a byłem już kilkakrotnie na słowackiej sezonówce na Moltku i Ankogel trasy przygotowane bez uwag

Jeśli słowacy poszybują z cenami mocno w górę to mamy z Maćkiem i kilkoma osobami na to obejście

Sunny Card,8 ośrodków w Austri plus lodowiec Masso Corto za b.przyzwoite pieniądze

Przy zakupie  tej sezonówki( obojgu rodziców)dzieci dostają kartę sezonową za free 

Ps.A jak wiesz,ja z natury nie lubię narzekać tylko jeździć 😉

🙂

Ile taka karta? Jest tez Salzburger SeperSkiCard, co lepiej wychodzi?

Godzinę temu, marcinn napisał:

U Maćka wszystko ok

Po prostu jeździ na nartach i nie ma czasu na klikanie 😉

Ma czas, na grupach rowerowych pisze, na zloty ultramaratonczykow jeździ ..., po prostu nie ma czasu na to forum ;) .

1 godzinę temu, surfing napisał:

Pomysł TMR ,dynamicznych cen raczej odstraszył klientów bo widać znacznie mniejszy ruch w Szczyrku już od początku sezonu, rozsądniejszy byłby podział sezonu na niski, średni i wysoki, a nie żałosne bawienie się cenami.

Nie chcę się wymądrzać czy to w 100% kwestia złego zarządzania ośrodkiem, czy też w 100% wina beznadziejnej zimy, ale prawda jest taka, że to co się dzieje w tym roku w Szczyrku, to katastrofa, nawet porównując do zeszłego, kiepskiego sezonu, gdzie wiele osób tłumaczyło różne problemy „chorobami wieku dziecięcego”  

Fatalnie przygotowane trasy, pół ośrodka zamknięte, a przy tym „dynamiczne” ceny porównywalne z dobrymi ośrodkami w Alpach powodują, że oferta robi się nieakceptowalna nie tylko dla pasjonatów piszących na tym forum, ale też dla „niedzielnych” narciarzy, którzy są przecież głównym targetem TMR. Fajnie, że TMR wywalił kupę kasy na nowoczesną infrastrukturę, ale inne wady ośrodka pod ich zarządem są tak duże, że dla mnie w obecnym stanie mógłby wcale nie istnieć.

Patrząc na ich wyniki finansowe i skalę działalności nierealistyczne wydaje się, żeby obecna zima położyła SMR, ale może przynajmniej da do myślenia osobom zarządzającym ośrodkiem i coś się zmieni, za co zresztą trzymam kciuki...

• Like 1
  • Thanks 1

45 minut temu, laryzbyszko napisał:

ale też dla „niedzielnych” narciarzy, którzy są przecież głównym targetem TMR

TMR robi wszystko, żeby narciarzy jednodniowych i weekendowych odstraszyć. Nie piszę tego żartem. Stąd zniżki na skipassy w pensjonatach, ale tylko te wielodniowe itd.