Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Jusik2002 napisał:

W Szczyrku już raczej nic więcej nie powstanie. Może ewentualnie kiedyś kanapa na Julianach ale to też raczej mało realne niestety. Kiepskie zimy wiec ciężko uruchomić i utrzymać ich czerwone i czarne trasy.

Sorry, ale dla mnie JC jest pewniejszym źródłem informacji. A dywagacje? Każdy ma prawo, ja też: 

Powstanie zielona trasa bez przewyższenia, gdzie będzie można całkowicie bezpiecznie zjechać (?) ze stoku lub (dla chętnych) pojeździć sobie ogrzewanym wyciągiem w kółko!

19 godzin temu, Bartosz napisał:

Witajcie,

Czy orientujecie się może, jaki jest status prac nad wyciągiem z Czyrnej na Halę Skrzyczeńską? Kiedyś widziałem jakąś mapkę na której było zaznaczone, że stary orczyk ma być zastąpiony nową kanapą, tymczasem orczyka już nie ma a o budowie kanapy nic nie słychać. 

Najpierw zezwolenia na niebieską przecinającą Bienkulę, wtedy budowa z Czyrnej kanapy 6 os. Może na przyszły sezon.

Budują już przejazd dla narciarzy pod ul.Zwalisko?

W dniu 21.08.2019 o 14:53, surfing napisał:

Pod koniec maja wydano decyzję środowiskową dla budowy  przepustu pod ul. Zwalisko

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2019-08-21 145503.jpg

• Like 1

3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Sorry, ale dla mnie JC jest pewniejszym źródłem informacji. A dywagacje? Każdy ma prawo, ja też: 

Powstanie zielona trasa bez przewyższenia, gdzie będzie można całkowicie bezpiecznie zjechać (?) ze stoku lub (dla chętnych) pojeździć sobie ogrzewanym wyciągiem w kółko!

No ale co takiego JC ci napisał  ? Te prace to juz trwają z 5 lat....

14 minut temu, moruniek napisał:

A ja zadam inne pytanie, czy są prowadzone jakieś prace planistyczne w kierunku budowy kolejnego zbiornika z wodą ? System naśnieżania będzie trzeba z czegoś zasilić, zakładając dość krótkie okienka pogodowe.  

Widziałem ten plan z rok temu. Według planu mają powstać 3 zbiorniki. Pierwszy na Jaworzynie w COS obok budynku kolei na Skrzyczne. Dwa pozostałe w SMR po dwóch stronach Suchego. Na tej mapce wyżej masz je zaznaczone taką zieloną kratownicą. 

• Like 2

Tu widać dobrze planowane nowe trasy

Kierunki_rys.jpg

W dniu 26.03.2021 o 00:36, ski89 napisał:

Na forum gadu gadu, każdy ma jakieś życzenia co do przebiegu kolei czy tras, a decyzje to już chyba zapadły. Plany MPZP dla Szczyrku już są. Nowe wyciągi i trasy już są rozrysowane.

Wydaje się, że na pierwszy ogień:
- dwie nowe koleje w COS
- nowa trasa w COS do nowej kolejki na wjeździe do miasta
- nowe krzesło na Małe Skrzyczne w SMR?
- nowa trasa w SMR łącząca Ondraszka i Kopę z Czyrną
- nowa trasa przecinająca Bieńkulę w SMR
- poszerzenie trasy nr 8 na Julianach w SMR
- dwa zbiorniki w COS
- dwa zbiorniki w SMR

W dłuższej perspektywie:
- kolejne krzesło w COS
- poszerzenie Ondraszka i wiele nowych tras w COS
- dwie nowe koleje z Czyrnej na HS w SMR
- nowe krzesło i orczyk na Julianach w SMR

Kierunki_rys.jpg

PROGNOZA - zał 1.jpg

38 minut temu, surfing napisał:

Tu widać dobrze planowane nowe trasy

Czy ja dobrze widzę, bardzo długą (chyba najdłuższą w całym Szczyrku) trasę ze Skrzycznego do parkingu przy nowej gondoli na wjeździe do miasta (oznaczony P2) ?

Przy tej ilości tras co jest rozrysowana na mapach, to wodę do ich naśnieżenia, chyba będą musieli pociągnąć z Jeziora Żywieckiego i Jeziora Czerniańskiego 😉.  

1 godzinę temu, moruniek napisał:

Czy ja dobrze widzę, bardzo długą (chyba najdłuższą w całym Szczyrku) trasę ze Skrzycznego do parkingu przy nowej gondoli na wjeździe do miasta (oznaczony P2) ?

Z Jaworzyny. Kiedyś już była taka trasa (a raczej dróżka), nazywała się "Relaks". Po prostu ją pewnie przywrócą, ale to dojazdówka - nic specjalnego.

• Like 3

8 godzin temu, koliber napisał:

Z Jaworzyny. Kiedyś już była taka trasa (a raczej dróżka), nazywała się "Relaks". Po prostu ją pewnie przywrócą, ale to dojazdówka - nic specjalnego.

Wydaje mi się, że jeżeli ma być realizowana nowa koncepcja komunikacji w Szczyrku, oparta o nową gondolę na wjeździe do miasta oraz parking Skalite to musi być ta trasa naśnieżana. A już z samej jej długości wynika konieczność wpompowania tam hektolitrów wody by uzyskać wystarczającą ilość śniegu. 

10 minut temu, moruniek napisał:

Wydaje mi się, że jeżeli ma być realizowana nowa koncepcja komunikacji w Szczyrku, oparta o nową gondolę na wjeździe do miasta oraz parking Skalite to musi być ta trasa naśnieżana. A już z samej jej długości wynika konieczność wpompowania tam hektolitrów wody by uzyskać wystarczającą ilość śniegu. 

Niekoniecznie. Tzn naśnieżana pewnie będzie, ale wcale jej uruchamianie nie musi być priorytetem. W wielu ośrodkach alpejskich do dolnego parkingu zjeżdża się gondolą jak na dole nie ma warunków, albo w ogóle nie ma trasy na sam dół jak np w Predazzo czy Pinzolo. Zresztą daleko nie trzeba szukać, w Szczyrku jak nie działa nic poniżej Jaworzyny, to też się zjeżdża krzesłem. Stawiam, że jak nie będzie możliwości naśnieżania tej trasy, to też będzie funkcjonował zjazd gondolą. 

• Like 3

Godzinę temu, hgx126 napisał:

Obawiam się tylko, że wybudowanie tej nowej trasy oznacza całkowite zlikwidowanie Bieńkuli.

Jeżeli mają się one przecinać to musieli by postawić tam jakiś mostek/tunel.

Bieńkula na górze jest wyrysowana bezkolizyjnie, dół Bieńkuli  będzie skrócony trawersem podobnie jak teraz  Golgota.

3 godziny temu, hgx126 napisał:

Obawiam się tylko, że wybudowanie tej nowej trasy oznacza całkowite zlikwidowanie Bieńkuli.

Jeżeli mają się one przecinać to musieli by postawić tam jakiś mostek/tunel.

Też to zauważyłem. Nie będzie żadnego mostka, będzie pewnie likwidacja Bieńkuli. To trasa ośrodkowi kompletnie niepotrzebna.

Moim zdaniem nie ma się co ekscytować. To tylko możliwe do realizacji rzeczy wg PZP i nic więcej. Inflacja już zrobi swoje, jak dojdzie jeszcze do np. egzekucji jakichś restrykcji lub podziałów, to tej zimy (i w następnych) narciarzy będzie akurat tyle, że JEDNA trasa wystarczy.

I jeszcze jedno: Wy marzycie o rozbudowie, a przecież SMR oddaje do użytku może 50 proc. dostępnych tras! Po co im dodatkowe, jak od końca lutego i tak Juliany zamykają!

• Sad 1

6 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Też to zauważyłem. Nie będzie żadnego mostka, będzie pewnie likwidacja Bieńkuli. To trasa ośrodkowi kompletnie niepotrzebna.

Moim zdaniem nie ma się co ekscytować. To tylko możliwe do realizacji rzeczy wg PZP i nic więcej. Inflacja już zrobi swoje, jak dojdzie jeszcze do np. egzekucji jakichś restrykcji lub podziałów, to tej zimy (i w następnych) narciarzy będzie akurat tyle, że JEDNA trasa wystarczy.

I jeszcze jedno: Wy marzycie o rozbudowie, a przecież SMR oddaje do użytku może 50 proc. dostępnych tras! Po co im dodatkowe, jak od końca lutego i tak Juliany zamykają!

To mnie zawsze zastanawia. W szczycie zeszłego sezonu byłem w Arosa/Lenzerheide, w momencie kiedy cała Europa była pozamykana poza Szwajcarią. Ludzi tak mało, że przez 5 dni nawet raz! nie stałem w kolejce, tylko prosto w bramki.

I teraz najciekawsze: otwartych i ratrakowanych 220 km tras na chyba 240 km możliwych. Do dzisiaj z ojcem nie wierzymy jak to było możliwe przy tak małym obłożeniu.

2 godziny temu, ski89 napisał:

To mnie zawsze zastanawia. W szczycie zeszłego sezonu byłem w Arosa/Lenzerheide, w momencie kiedy cała Europa była pozamykana poza Szwajcarią. Ludzi tak mało, że przez 5 dni nawet raz! nie stałem w kolejce, tylko prosto w bramki.

I teraz najciekawsze: otwartych i ratrakowanych 220 km tras na chyba 240 km możliwych. Do dzisiaj z ojcem nie wierzymy jak to było możliwe przy tak małym obłożeniu.

Szwajcaria była zawsze uważana za drogą: daleki przejazd, drogie skipassy, drogie noclegi. Dziś te szwajcarskie ceny są... wszędzie.

Jestem pesymistą, moim zdaniem ludzie mając do wyboru zapłacić za ogrzewanie lub kupić sobie skipassy, wybiorą ogrzewanie. Idą - moim zdaniem - ciężkie czasy. Obym się mylił.

Nic nie rozumiem z tą Bieńkulą - to, co jest zaznaczone jako szeroka przecinka, omijająca Bieńkulę łukiem, to ani trochę nie wygląda na trasę - stok opada tam w innym kierunku, więc musiałby to być bardzo duży trawers (przynajmniej do miejsca zakrętu w lewo), a tam gdzie jest zakręt, to akurat jest jeszcze stromiej niż na Bieńkuli. Skoro już teraz nie opłaca im się otwierać Bieńkuli, to tym bardziej tej nowej trasy.

A ta długa nartostrada od Ondraszka do Czyrnej, to też nie wiem jaki miałaby mieć sens, skoro jest już komunikacja górą. Chyba, że chodzi o takich narciarzy, którym nie chce się podejść tych 50m na szczyt Skrzycznego.

Edytowane przez koliber