Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

TMR to są farciarze. Kupili unikalne tereny lodowcowe w Szczyrku ze specjalnym mikroklimatem, że śnieżyć nie trzeba. Ewentualnie Mikołaj im obiecał na dzisiaj prezent w postaci śniegu.

Beskid Sport Arena już tyle szczęścia nie miał i teraz musi ładować kasę w naśnieżanie...

• Like 1

6 godzin temu, ski89 napisał:

TMR to są farciarze. Kupili unikalne tereny lodowcowe w Szczyrku ze specjalnym mikroklimatem, że śnieżyć nie trzeba. Ewentualnie Mikołaj im obiecał na dzisiaj prezent w postaci śniegu.

Beskid Sport Arena już tyle szczęścia nie miał i teraz musi ładować kasę w naśnieżanie...

Szczęściu czasami trzeba "dutkami" pomóc.

11 minut temu, swiezak napisał:

Coś to naśnieżanie im słabo idzie....Wszędzie armatki na full......w SMR cisza i spokój :/ 

Nikt specjalnie nie śnieży. Czekają...

Na co? Moim zdaniem na restrykcje Niedzielskiego - dowiemy się lada chwila.
Ja myślę, że każde ograniczenie oznacza, że będzie mniej klientów, będzie więc mniejszy zarobek. A dla stacji liczą się (w zasadzie prawie tylko) dwa okresy:

1) Święta

2) Ferie

5 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Ja myślę, że każde ograniczenie oznacza, że będzie mniej klientów, będzie więc mniejszy zarobek. A dla stacji liczą się (w zasadzie prawie tylko) dwa okresy:

1) Święta

2) Ferie

Wypluj te słowa. Uderzam na Święta do Szczyrku i nie wyobrażam sobie zostawienia nart w samochodzie.

Nawet Szklarska Poręba, mistrz gospodarowania środkami finansowymi, od tygodnia naśnieża, jako jeden z ostatnich większych ośrodków.

• Haha 1

4 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

1) Święta

2) Ferie

Chciałeś chyba powiedzieć: wszyscy śnieżą albo wszyscy mają już naśnieżone. Nawet taki relikt przeszłości, stacja po rozbiorach jak Wierchomla(otwarcie 11 grudnia). Powtarzam to od samego początku, że TMR ma wywalone na klientów. Jedyna stacja, która może równać się z nimi podejściem do klienta to Sudety Lift Szrenica.

Całe szczęście, że jest w miarę normalny, zupełnie inaczej zarządzany Szpindlowy Mlyn - idealne miejsce w miarę blisko na rozpoczęcie sezonu.

3 minuty temu, ski89 napisał:

Chciałeś chyba powiedzieć: wszyscy śnieżą albo wszyscy mają już naśnieżone. Nawet taki relikt przeszłości, stacja po rozbiorach jak Wierchomla(otwarcie 11 grudnia). Powtarzam to od samego początku, że TMR ma wywalone na klientów. Jedyna stacja, która może równać się z nimi podejściem do klienta to Sudety Lift Szrenica.

Całe szczęście, że jest w miarę normalny, zupełnie inaczej zarządzany Szpindlowy Mlyn - idealne miejsce w miarę blisko na rozpoczęcie sezonu.

No, nie mam na to argumentów. Też jestem rozczarowany poziomem nakładów sił i środków na trasy do ceny karnetu w Szczyrku. To stacja teoretycznie z topu, a faktycznie na poziomie, nie wiem, gdybym napisał Złotego Gronia, obraziłbym ten Złoty Groń, gdzie trasa zawsze jest przygotowana.

12 minut temu, ski89 napisał:

Szrenica śnieży od zeszłego tygodnia xD

46 minut temu, ski89 napisał:

Przecież TMR i Szpindlerowy Młyn to ten sam zarządca Słowacy.

Edytowane przez Jacek94
  • Like 1

Godzinę temu, swiezak napisał:

Coś to naśnieżanie im słabo idzie....Wszędzie armatki na full......w SMR cisza i spokój

Te stwierdzenie na podstawie kamerek ?  Byłem wczoraj i po godzinie 17 armatki chodziły od Cyrnej po Małe Skrzyczne ( oprócz dolnego odcinka trasy numer 3 . Zjeżdżałem też ze Skrzycznego do Jaworzynki i tam COS nie śnieżył ale dało się bez problemu zjechać.

50 minut temu, ski89 napisał:

Chciałeś chyba powiedzieć: wszyscy śnieżą albo wszyscy mają już naśnieżone. Nawet taki relikt przeszłości, stacja po rozbiorach jak Wierchomla(otwarcie 11 grudnia). Powtarzam to od samego początku, że TMR ma wywalone na klientów

Ja TMR nie chwalę ale gdzie teraz w Polsce można zjechać bez strat  w ślizgach trasę o różnicy wysokości 600m ?

Fakt że nie pamiętam kiedy ostatni raz była naśnieżana  Bieńkula czy Golgota

19 minut temu, Zimnik napisał:

ale gdzie teraz w Polsce można zjechać bez strat  w ślizgach

Na Boga, gdzie? WSZĘDZIE! Żaden szanujący się ośrodek nie otwiera tras z kamieniami i niewystarczającą pokrywą śnieżną.

Byłem na inauguracji w Zieleńcu, śniegu trochę (może 30 cm) i NIGDZIE na otwartych trasach nie było kamieni i ryzyka, że rozwalę narty.

Edytowane przez Narciarz ze Śląska

Od dwóch godzin kilkanaście postów lamentu, że TMR nie śnieży. Wie ktoś, jaka jest skuteczność śnieżenia przy wilgotności względnej bliskiej 100% i niezbyt niskiej temperaturze? Chyba nie...
Dopiero jutrzejszego dnia i nocy będziecie mogli osądzić TMR (jeśli prognozy się nie zmienią).

• Like 1

Panowie i Panie jak już pisałem a często bywam w górach ni ma warunków do śnieżenia. To znaczy kto ma to ma. Ja jutro na rower w Wyspowy i się martwię czy pod tą wątłą warstwą śniegu będzie wilgoć czy jednak zmrozi nocą. Był dla niektórych dzień dwa z konkretnym mrozem to śnieżyli a bardziej testowali czy wszystko gra. Kasina wczoraj śnieżyła górę bo na dole nic z tego nie było. Przy takich warunkach jak obecnie w Beskidach to szkoda kasy na takie śnieżenie. 

Ale czego Wy się spodziewacie? Nie otworzą wcześniej jak 17grudnia i to tylko z jedną trasą, 3b z Kopy na Hale Skrzyczeńską. Jak warunki pogodowe dopiszą to w okresie świątecznym otworzą jeszcze 3 i 7. Jak otworzą też 4 to już będzie powód do świętowania. Juliany po Nowym Roku. Na 1 i 5 bym się specjalnie nie napalał  😜 

Edytowane przez pasazer85
  • Like 2

1 godzinę temu, marekesz napisał:

Od dwóch godzin kilkanaście postów lamentu, że TMR nie śnieży. Wie ktoś, jaka jest skuteczność śnieżenia przy wilgotności względnej bliskiej 100% i niezbyt niskiej temperaturze? Chyba nie...
Dopiero jutrzejszego dnia i nocy będziecie mogli osądzić TMR (jeśli prognozy się nie zmienią).

Faktycznie. Białka jedzie przy 98% wilgotności. Ba, sąsiad obok produkuje aż miło, a te barany jak zwykle mają swoje problemy i stado owiec, które wiecznie ich broni. Przypominam zakładany tutaj przez wiele osób "czas budowy" już dawno minął. Historię o wydajnych lancach śmiało można wsadzić między bajki.

https://beskidsportarena.pl/szczyrk-kamery

I po co te aluzje do baranów? Fakty są takie, że sporo ośrodków nie śnieżyło przez ostatnie dni. Nawet Korbielów przerwał. Czarny Groń też zawsze lider w szybkim naśnieżeniu również tego nie robił. Aura jak nigdy dopisała na Mosornym gdzie cały czas kurzyli. A jak czytam te aluzje do Białki to już mnie osobiście mdli. Kurna wodę z Białki mają zimniejszą i tyle...