Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Hextor napisał:

Tam by się przydał drugi zbiornik :)

Drugi i trzeci... niestety - bez wody najlepszy sprzęt nie naśnieży. Na Chopoku zrobili dodatkowy zbiornik na południu to trochę lepiej z naśnieżaniem i otwieraniem tras jest. W Szczyrku bez tego, zawsze będzie tak, że trudniejsze i mnie komercyjne trasy będą otwierane wtedy gdy juz wszystko inne naśnieżą.

• Like 1

9 godzin temu, ski89 napisał:

Hura. Zostaje jeszcze 6 i 9/9A, których nigdy nie widziano :D 

I Bieńkula, z której na mapie mogli by wymazać oznaczenia naśnieżania, kiedy nigdy go nie uruchomili. 9, 9A były czynne chyba w 2019, pamiętam bo sam jeździłem i to dosłownie sam, bo przez tydzień widziałem tam może ze 2 innych narciarzy. Szkoda, że już później ich nie otwierali, bo to przyjemne trasy, żeby uciec przed tłokiem i muldami (a jeszcze lepsze by były, gdyby nie zaorali orczyków na Julianach nie dając nic w zamian). 6 chyba jest na mapie tylko po to żeby ładnie wyglądać, w końcu to droga dojazdowa do domków pod Halą Skrzyczeńską, ona nawet w 2019 nie była czynna kiedy w Szczyrku czynne było wszystko. 

50 minut temu, Mops napisał:

Szkoda, że już później ich nie otwierali, bo to przyjemne trasy, żeby uciec przed tłokiem i muldami (a jeszcze lepsze by były, gdyby nie zaorali orczyków na Julianach nie dając nic w zamian). 

Trzeba jednak oddać, że TMR co roku gdzieś inwestuje - pewnie i na Szczyrk przyjdzie pora i ta kanapa na Pośredniej powstanie wcześniej czy później. Podobnie jak obiecane poszerzenie Golgoty.

2 godziny temu, koliber napisał:

Trzeba jednak oddać, że TMR co roku gdzieś inwestuje - pewnie i na Szczyrk przyjdzie pora i ta kanapa na Pośredniej powstanie wcześniej czy później. Podobnie jak obiecane poszerzenie Golgoty.

W Szczyrk też inwestuje ale w infrastrukturę letnią - turystyczną i rowerową.

• 2 weeks later...

Byłem dziś na wieczorynce. 

1-nka prawie gotowa, 80% rozciągnięte ratrakiem, ale bez mielenia, więc będzie to jutro bardzo słabo wyglądało. Zostaną spore grudy, na pewno nie zdążą tego dobrze przemielić.  Ale lepiej późno niż wcale. 

A na 3-jce trochę rezerw jeszcze zostawili. Chyba 5 takich górek zostawili.

MVIMG_20260203_200331.jpg

Edytowane przez jack78
  • Like 10
  • Thanks 1

Macie świeże fotki z jedynki. Około 11 ruszyła gondola po awarii i właśnie zjechałem trasą nr 1. Jest dobrze naśnieżone. 

Dobrze wyczułeś. Zostały grudy ale ludzie rozjeżdża to dzisiaj bo jest lekko na plusie.

IMG_4626.thumb.jpeg.23aeb3cd427b1934de861d1b3137e1b9.jpeg
IMG_4627.thumb.jpeg.348ce3359f7939ac7c7e85902f640ecf.jpeg

• Like 11
  • Thanks 1

Wielokrotnie dyskutowano tu nad tym, który ośrodek narciarski w Polsce jest największy/najlepszy i padały często głosy, że w Szczyrku i tak połowa tras nie działa, więc najlepsza jest Czarna Góra / Jaworzyna Krynicka - no to sprawdźmy:

Czarna Góra - 6km czynnych tras

Jaworzyna Krynicka - 7km czynnych tras

Szczyrk (COS+SMR) - 22km czynnych tras

Edytowane przez koliber
  • Thanks 1

4 minuty temu, koliber napisał:

Wielokrotnie dyskutowano tu nad tym, który ośrodek narciarski w Polsce jest największy/najlepszy i padały często głosy, że w Szczyrku i tak połowa tras nie działa, więc najlepsza jest Czarna Góra / Jaworzyna Krynicka - no to sprawdźmy:

Policz jeszcze ile jest sztuk kamieni na Jaworzynie a ile ton kamieni w Szczyrku… może być 1:1

• Thanks 1
  • Haha 2

Godzinę temu, koliber napisał:

W Szczyrku zrób z tego 2/3. 

Zerknij w ich mapki. Trasa nr.3 jest opisana 2,8km, wczoraj byłem na wieczorynce i mierzyłem każdy zjazd  zegarkiem. Zależnie od tego jak mocno skręcałem, zjazdy wahały się od 1,96-2km. Zegarek pewny, bo przy jeździe na rowerze, rozbieżności na trasie 70km sięgają 100-200m.

Godzinę temu, Lexi napisał:

Policz jeszcze ile jest sztuk kamieni na Jaworzynie a ile ton kamieni w Szczyrku… może być 1:1

Z tym 1:1 myślę że trafiłeś. 🙂

Edytowane przez jack78
  • Like 1

11 minut temu, jack78 napisał:

W Szczyrku zrób z tego 2/3. 

Zerknij w ich mapki. Trasa nr.3 jest opisana 2,8km, wczoraj byłem na wieczorynce i mierzyłem każdy zjazd  zegarkiem. Zależnie od tego jak mocno skręcałem, zjazdy wahały się od 1,96-2km. Zegarek pewny, bo przy jeździe na rowerze, rozbieżności na trasie 70km sięgają 100-200m.

Racja. To raczej tylko ta jedna, reszta mniej więcej pasuje.

W dniu 4.02.2026 o 11:19, koliber napisał:

Nawet jak się weźmie pod uwagę odchyły od tego co podają na stronie i wszystkie inne ułomności SMR i COS to przestrzeń do dyskusji jest wg. mnie dosyć wąska.

• Like 2