Victor Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 1 godzinę temu, zając napisał: Przyjemnie, gdzie dzisiaj? Poza trasą mało śniegu widzę. Jaka temperatura? Rano było -3 teraz w pełnym słońcu pokazuje +11 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń U nas podobnie ale już tem max 4 stopnie Dzwonnik cały czas przyczajony za chmurami 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń Ciekaw jestem czy @grimson już wyjechał z hotelu. pozdro 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń U góry pokazuje +2 i myślę że właśnie taka jest odczuwalna temp. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń @marekbtl Kiedy jedziecie do Bormio? Teraz w ferie od weeknedu? Dużym wysiłkiem i nakładem pracy uruchomili ostatnio zjazd od szczytu (z 3012m), mimo małej ilości śniegu pozgarniali tam gdzie trzeba było, niżej coś dośnieżali i pchali ratrakami w górę. Oczywiście trasa węższa niż normalnie (bo normalnie to jest szeeeeeroko), chyba też jeden wariant czynny, a jest kilka w tym super ścianka rozpędowa od szczytu. Ale zawsze to na plus bo teraz można zjechać szczyt - miasteczko a przewyższenie prawie 1800m robi robotę. Limitują też ilość ludzi w górnych partiach - nie działa krzesełko szybkie na szczyt, otwarta jest tylko kolej linowa "Bianco Donna" więc wypluwa ona co jakiś czas grupę ludzi, przez to nie ma przewlekłego ścisku na zwężonej trasie. Czekają na opad żeby otworzyć wszystko w normalnym wymiarze. Mam nadzieję że w przyszłości pociągną naśnieżanie na szczyt, wtedy działałyby już górne partie na początku grudnia - niezależnie od opadów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń Było pytanie do Jacka, ja też zrobiłem rachunek i wyszło... podobnie: Jan 21 Maciek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? W 130 Twój instruktor w Nassfeld Tytułowe pytanie, ale oczywiście z innym imieniem, zadał niedawno Jackowi Ciszakowi ktoś na stronie FB Skionline.pl: — Jacek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? Zadałem sobie analogiczne pytanie: — Maciek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? Odpowiadam: — W 130. Mam bardzo dobrą pamięć do miejsc. Zabralibyście mnie do lasu pod Zawadzkiem, gdzie mając 8-10 lat z rodzicami chodziłem na grzyby (raczej oni szukali tych grzybów, bo ja chodzić lubiłem, ale jakoś tak znajdowanie grzybów mnie nie pasjonowało), gwarantuję Wam, że się nie zgubię. Po drogach (zwłaszcza którymi raz już jechałem, nieważne że 100 la temu) też nie potrzebuję GPS-a. Uczę się też map przy ich oglądaniu, jakoś tak. Za to nawet fragmentu Inwokacji nie nauczyłem się nigdy, budząc irytację pani polonistki*. Na zakupy potrzebuję kartkę, bo pamięć do tego mam alzheimerową. Tak już mam. * Większą irytację pani polonistki wzbudziło znalezione w moim zeszycie na marginesie <A NA DRZEWACH, ZAMIAST LIŚCI, WISIEĆ BĘDĄ POLONIŚCI". I tłumacz kobiecie, że to nie o nią chodziło, a o kibiców Polonii Bytom, a w szczególności kibica Darka z klasy, któremu wówczas chciałem dokuczyć. Nie zrozumiała. Dziś serdecznie pozdrawiam i Darka i wszystkich kibiców Polonii Bytom, której to z kolei serdecznie życzę dokończenia modernizacji i awansu do I ligi piłki nożnej i ekstraligi hokeja! Ale do rzeczy: skoro pamiętam, to zestawiłem. Wyszło mi 130 ośrodków, z lekkim marginesem błędu, przy czym pojęcie <ośrodek> jest umowne i mocno subiektywne, gdyż na przykład: Zieleniec to u mnie 1 ośrodek, choć drzewiej było wiele. Ale skoro nie bywałem tam drzewiej, tylko jeżdżę od kilku lat odkąd jest wspólny karnet, to niech będzie 1. Wierchomla/Szczawnik to też u mnie 1 ośrodek: byłem tam, gdy był to 1. GON i Szczyrkowski to dla mnie ten sam ośrodek, mimo wielu zmian i analogicznie do innych. Za dziecka jeździłem też ze szkołą i autobusami z pracy ojca. Tu jak przez mgłę pamiętam Czantorię (nawet podarłem ze złości dyplom z 5. miejscem w zawodach, gdyż uważałem to miejsce za upokarzające), Zwardoń-Rachowiec i Brenną-Hyrcę (mówiło się Kotarz, ale to były wyciągi na Hyrcę). Kiedy indziej byłem w Brennej na tzw. małym Węgierskim (tę polanę widać z Karkoszczonki i Klimczoka do dziś). Traktuję to jako osobny ośrodek. W wieku ok. 20 lat byłem 2 razy autokarem we Włoszech. Lokalizacja: Cavalese oraz Cortina. Bardzo trudno jest sklasyfikować te wszystkie ośrodki na 1 karnecie, ale jednak takie przypadki jak Moena czy Monte Lagazoui potraktowałem osobno. Mogłem jednak tu ew. coś pominąć, coś co można, ale nie trzeba, wliczać np. do umownej stacji <Cortina> albo <Val di Fiemme/Cavalese>. Kitz i Schmitta traktuję osobno, tak samo jak Marllevę, Folgaridę, Madonnę i Pinzolo. To zbyt duże i rozgraniczone ośrodki. Tak samo jak Gitschberg i Jochtal, mimo połączenia gondolą. Ale da się całymi dniami jeździć osobno na każdym z nich. Mam w klasifikacji 20 ośrodków dziś nieistniejących bądź ograniczonych. Pokazuję to. W Polsce odwiedziłem 58 ośrodków, w Austrii - 26, w Czechach - 17, na Słowacji - 16, we Włoszech - 13: W Polsce odwiedziłem 35 miejscowości narciarskich i 58 ośrodków: najwięcej w Wiśle - 10, w Szczyrku - 6 (przy czym Klimczok i Biały Krzyż zaliczyłem do Szczyrku), w Karpaczu, Korbielowie (przy drodze orczyk tzw. skrótowy na ON Pilsko, Babę liczę osobno) i Ustroniu (w tym nieczynna dziś Palenica) - 3. Reszta po 2 lub 1 ośrodek: Dla ciekawych daję zestawienia: 1) Wisła, 2) Szczyrk, 3) nieczynne dziś lub ograniczone: Więcej LINK: Maciek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? W 130 | Twój instruktor 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 21 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 28 minut temu, pawelb91 napisał: @marekbtl Kiedy jedziecie do Bormio? Teraz w ferie od weeknedu? Dużym wysiłkiem i nakładem pracy uruchomili ostatnio zjazd od szczytu (z 3012m), mimo małej ilości śniegu pozgarniali tam gdzie trzeba było, niżej coś dośnieżali i pchali ratrakami w górę. Oczywiście trasa węższa niż normalnie (bo normalnie to jest szeeeeeroko), chyba też jeden wariant czynny, a jest kilka w tym super ścianka rozpędowa od szczytu. Ale zawsze to na plus bo teraz można zjechać szczyt - miasteczko a przewyższenie prawie 1800m robi robotę. Limitują też ilość ludzi w górnych partiach - nie działa krzesełko szybkie na szczyt, otwarta jest tylko kolej linowa "Bianco Donna" więc wypluwa ona co jakiś czas grupę ludzi, przez to nie ma przewlekłego ścisku na zwężonej trasie. Czekają na opad żeby otworzyć wszystko w normalnym wymiarze. Mam nadzieję że w przyszłości pociągną naśnieżanie na szczyt, wtedy działałyby już górne partie na początku grudnia - niezależnie od opadów. Cze W sobotę, jazda od niedzieli do piątku. Powrót w sobotę. Ale jedziemy rodzinnie ze znajomymi i zobaczymy co będzie. Jak tam reszta ekipy będzie stękać . pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń Dobry dzień 🙂 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń Dzień dobry 😉 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 23 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Szczyrku - 6 w Szczyrku jest 6 ośrodków ? To prawie tyle samo co w Zillertal 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 49 minut temu, Jeeb napisał: w Szczyrku jest 6 ośrodków ? To prawie tyle samo co w Zillertal Dlatego patrioci jeżdżą tylko do Szczyrku 😁 1 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 3 godziny temu, Jeeb napisał: w Szczyrku jest 6 ośrodków ? To prawie tyle samo co w Zillertal Nie przeczytałeś uważnie: raczej było 8. Co zaliczyłem (ja jeździłem): - Klimczok (nieczynne) - Beskid - Beskidek (nieczynne) - COS FIS - Górnicze (SMR) - Biały Krzyż Nigdy nie jeździłem na///; - Jacek i Agatka (nieczynne) - Kaimówka (nieczynne od tragedii) Nie mam pewności do lokalizacji gminnej Klimczoka - ja tam byłem na nartach pieszo z Szyndzielni ok. 35 lat temu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 6 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: raczej było 8. kiedyś byłem z tego dumny że jeździłem aż w 10 ośrodkach : 1. Szczyrk 2. Zakopane 3. Bukowina Tatrzeńska 4. Korbielów 5. Koniaków 6. Wisła 7. Ustroń 8. Zwardoń 9. Karpacz 10. Szklarska Poręba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 22 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń W dniu 21.01.2025 o 12:10, Narciarz ze Śląska napisał: Było pytanie do Jacka, ja też zrobiłem rachunek i wyszło... podobnie: Jan 21 Maciek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? W 130 Twój instruktor w Nassfeld Tytułowe pytanie, ale oczywiście z innym imieniem, zadał niedawno Jackowi Ciszakowi ktoś na stronie FB Skionline.pl: — Jacek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? Zadałem sobie analogiczne pytanie: — Maciek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? Odpowiadam: — W 130. Mam bardzo dobrą pamięć do miejsc. Zabralibyście mnie do lasu pod Zawadzkiem, gdzie mając 8-10 lat z rodzicami chodziłem na grzyby (raczej oni szukali tych grzybów, bo ja chodzić lubiłem, ale jakoś tak znajdowanie grzybów mnie nie pasjonowało), gwarantuję Wam, że się nie zgubię. Po drogach (zwłaszcza którymi raz już jechałem, nieważne że 100 la temu) też nie potrzebuję GPS-a. Uczę się też map przy ich oglądaniu, jakoś tak. Za to nawet fragmentu Inwokacji nie nauczyłem się nigdy, budząc irytację pani polonistki*. Na zakupy potrzebuję kartkę, bo pamięć do tego mam alzheimerową. Tak już mam. * Większą irytację pani polonistki wzbudziło znalezione w moim zeszycie na marginesie <A NA DRZEWACH, ZAMIAST LIŚCI, WISIEĆ BĘDĄ POLONIŚCI". I tłumacz kobiecie, że to nie o nią chodziło, a o kibiców Polonii Bytom, a w szczególności kibica Darka z klasy, któremu wówczas chciałem dokuczyć. Nie zrozumiała. Dziś serdecznie pozdrawiam i Darka i wszystkich kibiców Polonii Bytom, której to z kolei serdecznie życzę dokończenia modernizacji i awansu do I ligi piłki nożnej i ekstraligi hokeja! Ale do rzeczy: skoro pamiętam, to zestawiłem. Wyszło mi 130 ośrodków, z lekkim marginesem błędu, przy czym pojęcie <ośrodek> jest umowne i mocno subiektywne, gdyż na przykład: Zieleniec to u mnie 1 ośrodek, choć drzewiej było wiele. Ale skoro nie bywałem tam drzewiej, tylko jeżdżę od kilku lat odkąd jest wspólny karnet, to niech będzie 1. Wierchomla/Szczawnik to też u mnie 1 ośrodek: byłem tam, gdy był to 1. GON i Szczyrkowski to dla mnie ten sam ośrodek, mimo wielu zmian i analogicznie do innych. Za dziecka jeździłem też ze szkołą i autobusami z pracy ojca. Tu jak przez mgłę pamiętam Czantorię (nawet podarłem ze złości dyplom z 5. miejscem w zawodach, gdyż uważałem to miejsce za upokarzające), Zwardoń-Rachowiec i Brenną-Hyrcę (mówiło się Kotarz, ale to były wyciągi na Hyrcę). Kiedy indziej byłem w Brennej na tzw. małym Węgierskim (tę polanę widać z Karkoszczonki i Klimczoka do dziś). Traktuję to jako osobny ośrodek. W wieku ok. 20 lat byłem 2 razy autokarem we Włoszech. Lokalizacja: Cavalese oraz Cortina. Bardzo trudno jest sklasyfikować te wszystkie ośrodki na 1 karnecie, ale jednak takie przypadki jak Moena czy Monte Lagazoui potraktowałem osobno. Mogłem jednak tu ew. coś pominąć, coś co można, ale nie trzeba, wliczać np. do umownej stacji <Cortina> albo <Val di Fiemme/Cavalese>. Kitz i Schmitta traktuję osobno, tak samo jak Marllevę, Folgaridę, Madonnę i Pinzolo. To zbyt duże i rozgraniczone ośrodki. Tak samo jak Gitschberg i Jochtal, mimo połączenia gondolą. Ale da się całymi dniami jeździć osobno na każdym z nich. Mam w klasifikacji 20 ośrodków dziś nieistniejących bądź ograniczonych. Pokazuję to. W Polsce odwiedziłem 58 ośrodków, w Austrii - 26, w Czechach - 17, na Słowacji - 16, we Włoszech - 13: W Polsce odwiedziłem 35 miejscowości narciarskich i 58 ośrodków: najwięcej w Wiśle - 10, w Szczyrku - 6 (przy czym Klimczok i Biały Krzyż zaliczyłem do Szczyrku), w Karpaczu, Korbielowie (przy drodze orczyk tzw. skrótowy na ON Pilsko, Babę liczę osobno) i Ustroniu (w tym nieczynna dziś Palenica) - 3. Reszta po 2 lub 1 ośrodek: Dla ciekawych daję zestawienia: 1) Wisła, 2) Szczyrk, 3) nieczynne dziś lub ograniczone: Więcej LINK: Maciek, a w ilu ośrodkach narciarskich w swoim życiu jeździłeś? W 130 | Twój instruktor Jak sklasyfikować Białkę? Bania, Kotelnica, Kaniówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 22 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń W Abtenau i Gosau ciepło i w miarę pusto, standardowo słońce dopisuje... Pozdrawiam. 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń Dzień dobry 😎 Jedyneczka z rana jak znalazł żeby kości po nocy rozruszać . Warunki kapitalne na niej twardo ale bez betonu dobry grip taki jaki lubię najbardziej . Dziś jakiś dzień wolny od szkoły lub zajęcia szkolenie na stoku bo tyle młodzieży ,że 🤐😱 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń U nas bez zmian 👍👍 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń Cze Syn jest w Austrii w Grebenzen - pogoda super, na trasach śniegu wystarczająco, ale generalnie to ze śniegiem kiszka. Na trasach warun podobno super. Tylko takie mam zdjęcie, on oszczędny jest. To akurat jemu jego kolega zrobił. Więcej nie mam. pozdro 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 17 godzin temu, marekbtl napisał: Cze Syn jest w Austrii w Grebenzen - pogoda super, na trasach śniegu wystarczająco, ale generalnie to ze śniegiem kiszka. Na trasach warun podobno super. Tylko takie mam zdjęcie, on oszczędny jest. To akurat jemu jego kolega zrobił. Więcej nie mam. pozdro Gwoli uzupełnienia - zdjęcia dzięki uprzejmości trenera - maja absolutny zakaz korzystania z telefonów, cały czas pozostają w depozycie, do dyspozycji maja 1,5 dziennie od 20.00-21.30. Karty płatnicze tylko plastik albo cash. Stąd brak jakichkolwiek zdjęć. Lewy telefon = powrót do PL we własnym zakresie, lub hotelowanie do końca wyjazdu. Grubo . pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 19 minut temu, marekbtl napisał: Lewy telefon = powrót do PL we własnym zakresie, lub hotelowanie do końca wyjazdu. Grubo . Może to jednak nie Grebenzen a Guantanamo? Tylko tam raczej za ciepło na narty 🤔 🙃 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 16 minut temu, pawelb91 napisał: Może to jednak nie Grebenzen a Guantanamo? Tylko tam raczej za ciepło na narty 🤔 🙃 Paweł 2 autobusy i wszyscy z komórkami - nie do opanowania przy dzisiejszym uzależnieniu. Przed wyjazdem podpisujesz regulamin i zgodę na te warunki. Jak Ci się nie podoba - nie jedziesz. pozdro 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 1 godzinę temu, marekbtl napisał: Grebenzen aż musiałem googlować gdzie to leży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 14 minut temu, Jeeb napisał: aż musiałem googlować gdzie to leży Znalazłeś ? Blisko Krk. W miarę. Idealna miejscówka na treningi. Jeden hotel na stoku na ok 60 osób i 1 pensjonat w miasteczku. O inne kwatery trudno. z 30km tras i tyle. Trasa treningowa wydzielona i dostępna tylko na treningi. Fragment trasy na którym rozgrywane są okresowo PE GS i SG. 1 krzesło - teraz puste, po postawili gondolkę która jedzie na górę, krzesło tylko do połowy. Nic więcej nie trzeba. GS na ok 1,00, - 1,30, czas przejazdu. Postaw taki w PL. Zależy jak trener wymyśli. Dwie ścianki po drodze taka solidna czerwona z czarnymi wstawkami. pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń @marekbtl Polecam Wam w Bormio pizzerie La Rocca na stoku, przy pucharowej trasie Stelvio, poniżej ścianki startowej (ten odcinek i tak nieczynny dla normalnego ruchu narciarskiego). Mega smaczna i dobra cenowo 8-9 euro. Minusem tylko w zeszłym sezonie była głośna muza a w zasadzie łomot. Ale pizza buonissima. Po niej można ruszyć w szus pucharową trasą (ułoży się w brzuchu albo i nie). Na jakiekolwiek ewentualne pytania chętnie odpowiem bo w ostatnich sezonach więcej tam jeździłem niż w Rytrze (takie zimy...) 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capricorn Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 23 godziny temu, marekbtl napisał: Znalazłeś ? Blisko Krk. W miarę. Idealna miejscówka na treningi. Jeden hotel na stoku na ok 60 osób i 1 pensjonat w miasteczku. O inne kwatery trudno. z 30km tras i tyle. Trasa treningowa wydzielona i dostępna tylko na treningi. Fragment trasy na którym rozgrywane są okresowo PE GS i SG. 1 krzesło - teraz puste, po postawili gondolkę która jedzie na górę, krzesło tylko do połowy. Nic więcej nie trzeba. GS na ok 1,00, - 1,30, czas przejazdu. Postaw taki w PL. Zależy jak trener wymyśli. Dwie ścianki po drodze taka solidna czerwona z czarnymi wstawkami. pozdro Ja też poszukałem, to jest w St.Lambrecht - byłem tam dość przypadkowo na amatorskich zawodach jakieś 20 lat temu. Były organizowane na tym dolnym odcinku przy gondoli - chociaż wtedy to chyba było krzesło?... nie pamiętan już... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi