Lexi Napisano 18 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec Nagroda za wytrwałość.. 15 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec Konkluzja - Ischgl to ogromny kombinat dla wszystkich....dla takich dziwaków jak my - którzy lubią na pustych stokach.. .. i dla tych z mocno rozwiniętym instynktem stadnym.. 8 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 21 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec W słońcu na innej planecie: EF4416F0-6402-4ED7-801F-7A70AA5D87DA.mov 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 21 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 3 godziny temu, Góral spod Skrzycznego napisał: W słońcu na innej planecie: EF4416F0-6402-4ED7-801F-7A70AA5D87DA.mov 39.1 MB · 3 pobrania Czarna Diretisima z Aineck do Katchbergu👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 21 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 8 minut temu, Mikoski napisał: Czarna Diretisima z Aineck do Katchbergu👍 Brak wystarczającej pokrywy śniegu w górnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 21 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 7 minut temu, Góral spod Skrzycznego napisał: Brak wystarczającej pokrywy śniegu w górnej części. Tam często wieje i śnieg idzie w pi... dlatego te płotki po obu stronach trasy, bywa lodowisko bo teren odsłonięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 22 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec II dzień wyrypy, drugie 70 km w dół stoku. Po obiedzie; nogi odmówiły posłuszeństwa. Przypomniałem sobie słowa doktorki, jeśli poczujesz zmęczenie to odpuść. Od 13;30 odpuszczam jazdę równoległą. Bawię się smigiem po 6km trasach z Aineck. No, cóż dziś jeszcze telefoniczna rozmowa @marboru który wraca ze Styrii i to by było na tyle na ten rok. Oby następny był tak samo udany. Cześć 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 27 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec Odwiedziłem w zeszłym tygodniu na przestrzeni 4 dni, w sumie 3 austriackie ON. Jeden powiedzmy średniej wielkości - tj. Hinterstoder, gdzie bywałem już parę razy; jeden już spory - Kitzbuhel; i na koniec dwa dni w niewielkim, żeby nie powiedzieć malutki ON Seefeld-Rosshuete w Seefeld niedaleko Innsbrucka. Pogoda w zasadzie cały czas słoneczna i mocno na plusie. Tu dużym zaskoczeniem było Hinterstoder, bo niby nisko położone, ale śniegu nie brakowało i do tego północny stok robił robotę. Do 15:30, kiedy zwijaliśmy się w dalszą podróż w stronę Kitz było naprawdę dobrze. W Kitz - trasy położone wyżej i te mniej nasłonecznione do końca dnia super ALE te narażone na większe operowanie słońca cukier i muldy (ja nawet czasem lubie tak pojeździć, więc mi to jakoś nie przeszkadzało); Seefeld mimo, że położone wyżej to rano beton, potem przez godzinkę trasy optymalne; potem cukier, chyba że poszło się na trasę niebieską przy dolnym krześle, która była mocno w cieniu - wtedy można było i po obiedzie fajnie pozjeżdżać. Wszędzie mało ludzi i brak kolejek. Hinterstoder fajne, bo jak ktoś nocuje we Wiedniu i chce wyskoczyć na narty, to w 2,5h będzie pod dolną stacją gondoli; jako że my jechalismy dalej, to szukaliśmy czegoś w miarę blisko Wiednia i tak, żeby nie oddalać się zasadniczo od naszej marszruty Wiedeń-Salzburg-Innsbruck. Do tego można się tu przez cały dzień nie nudzić. Na tydzień, to pewnie warto wybrać coś większego, ale na dzień, dwa, trzy to fajny ON z niezłą infrastrukturą. Dwie nowoczesne gondole, plus 6-osobowe krzesło. Do tego trochę kotwic. Trasy bardzo fajne, włącznie z trasami PŚ. Kitz - duży, nowoczesny ON; do tego czuć, że taki premium - prawie same najnowocześniejsze kanapy, głównie leitner, z podgrzewanym tyłkiem (przy plus 10 to była bardziej wada niż zaleta), skórzanymi (albo udającymi skórę) siedzeniami z haftowanym logo; tam gdzie inne ON mają mapy, tutaj często są zainstalowane ekrany LCD; do tego sponsoring AUDI - nawet oznaczenia tras mają logo tej firmy; no czuć tutaj pieniądz, jak mawia mój kolega; w ciągu jednego dnia, ciężko to przejeździć. Nie byłem tu parę lat. Bardzo mi się podobało kiedyś i bardzo mi się podoba teraz. My mieszkalismy w Kirchbergu, które samo w sobie też jest urokliwe. Seefeld-Rosshuete - to taki ON typu nawet nie B, a bardziej C. Są tu 3 krzesła - jedno nie chodziło. Jedno jest ciekawe, bo ma rzadko spotykany układ ze stacją pośrednia, którą bardziej znam z gondol niż krzeseł. Ma to swoje plus i minusy - jeżeli na kanapie z dołu siedzi choć jedna osoba, to bramka pośrednia nie otworzy się i trzeba czekać na wolne krzeszło z dołu. System nie jest jednak całkiem bezduszny, bo z dołu co jakiś czas puszczane jest wolne krzesło. Mimo to, trochę robi się zamieszanie i czasem - mimo niewielkiem liczby ludzi - prowadziło to do małej kumulacji osób, przy stacji pośredniej. Na sam szczyt prowadzi gondola - jechałem raz, bo czeka się na nią parę minut, a jak już się odczeka, to pakują wszystkich jak sardynki, tylko po to żeby wyjechać może 200 m w pionie wyżej niż górna stacja dłuższego z krzeseł. Niby jest tam taka czarna ścianka, ale po jednym razie - miałem dość. Bardziej się spociłem i "połamałem" stojąc w jakieś nienaturalnej pozycji, po jednym wyjeździe tą godnolą niż przez 2 dni nartowania w tym ON. Jest jeszcze gondola spinająca dwie strony ON - ona nie chodziła jak tam byłem; i z dołu kolejka taka w stylu naszej na Gubałówkę, czy Żar, ale z niej korzystałem. Pomijając alpejskie widoki, to czułem się tutaj trochę jak w ON w Polsce typu Jaworzyna krynicka. Po 2h człowiek trochę jest znużony, no ale pogoda siadła, a towarzystwo było dobre, więc nie było co narzekać, na pewną monotonię. Niemniej jednak, gdyby los mnie tu nie rzucił, to pewnie bym tu nie przyjechał. I jakoś nie wybieram się z powrotem. Tutaj parę fotek: Hinterstoder: Kitz: Seefeld Rosshuete: 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2 godziny temu, Cosworth240 napisał: Odwiedziłem w zeszłym tygodniu na przestrzeni 4 dni, w sumie 3 austriackie ON. Jeden powiedzmy średniej wielkości - tj. Hinterstoder, gdzie bywałem już parę razy; jeden już spory - Kitzbuhel; i na koniec dwa dni w niewielkim, żeby nie powiedzieć malutki ON Seefeld-Rosshuete w Seefeld niedaleko Innsbrucka. Pogoda w zasadzie cały czas słoneczna i mocno na plusie. Tu dużym zaskoczeniem było Hinterstoder, bo niby nisko położone, ale śniegu nie brakowało i do tego północny stok robił robotę. Do 15:30, kiedy zwijaliśmy się w dalszą podróż w stronę Kitz było naprawdę dobrze. W Kitz - trasy położone wyżej i te mniej nasłonecznione do końca dnia super ALE te narażone na większe operowanie słońca cukier i muldy (ja nawet czasem lubie tak pojeździć, więc mi to jakoś nie przeszkadzało); Seefeld mimo, że położone wyżej to rano beton, potem przez godzinkę trasy optymalne; potem cukier, chyba że poszło się na trasę niebieską przy dolnym krześle, która była mocno w cieniu - wtedy można było i po obiedzie fajnie pozjeżdżać. Wszędzie mało ludzi i brak kolejek. Hinterstoder fajne, bo jak ktoś nocuje we Wiedniu i chce wyskoczyć na narty, to w 2,5h będzie pod dolną stacją gondoli; jako że my jechalismy dalej, to szukaliśmy czegoś w miarę blisko Wiednia i tak, żeby nie oddalać się zasadniczo od naszej marszruty Wiedeń-Salzburg-Innsbruck. Do tego można się tu przez cały dzień nie nudzić. Na tydzień, to pewnie warto wybrać coś większego, ale na dzień, dwa, trzy to fajny ON z niezłą infrastrukturą. Dwie nowoczesne gondole, plus 6-osobowe krzesło. Do tego trochę kotwic. Trasy bardzo fajne, włącznie z trasami PŚ. Kitz - duży, nowoczesny ON; do tego czuć, że taki premium - prawie same najnowocześniejsze kanapy, głównie leitner, z podgrzewanym tyłkiem (przy plus 10 to była bardziej wada niż zaleta), skórzanymi (albo udającymi skórę) siedzeniami z haftowanym logo; tam gdzie inne ON mają mapy, tutaj często są zainstalowane ekrany LCD; do tego sponsoring AUDI - nawet oznaczenia tras mają logo tej firmy; no czuć tutaj pieniądz, jak mawia mój kolega; w ciągu jednego dnia, ciężko to przejeździć. Nie byłem tu parę lat. Bardzo mi się podobało kiedyś i bardzo mi się podoba teraz. My mieszkalismy w Kirchbergu, które samo w sobie też jest urokliwe. Seefeld-Rosshuete - to taki ON typu nawet nie B, a bardziej C. Są tu 3 krzesła - jedno nie chodziło. Jedno jest ciekawe, bo ma rzadko spotykany układ ze stacją pośrednia, którą bardziej znam z gondol niż krzeseł. Ma to swoje plus i minusy - jeżeli na kanapie z dołu siedzi choć jedna osoba, to bramka pośrednia nie otworzy się i trzeba czekać na wolne krzeszło z dołu. System nie jest jednak całkiem bezduszny, bo z dołu co jakiś czas puszczane jest wolne krzesło. Mimo to, trochę robi się zamieszanie i czasem - mimo niewielkiem liczby ludzi - prowadziło to do małej kumulacji osób, przy stacji pośredniej. Na sam szczyt prowadzi gondola - jechałem raz, bo czeka się na nią parę minut, a jak już się odczeka, to pakują wszystkich jak sardynki, tylko po to żeby wyjechać może 200 m w pionie wyżej niż górna stacja dłuższego z krzeseł. Niby jest tam taka czarna ścianka, ale po jednym razie - miałem dość. Bardziej się spociłem i "połamałem" stojąc w jakieś nienaturalnej pozycji, po jednym wyjeździe tą godnolą niż przez 2 dni nartowania w tym ON. Jest jeszcze gondola spinająca dwie strony ON - ona nie chodziła jak tam byłem; i z dołu kolejka taka w stylu naszej na Gubałówkę, czy Żar, ale z niej korzystałem. Pomijając alpejskie widoki, to czułem się tutaj trochę jak w ON w Polsce typu Jaworzyna krynicka. Po 2h człowiek trochę jest znużony, no ale pogoda siadła, a towarzystwo było dobre, więc nie było co narzekać, na pewną monotonię. Niemniej jednak, gdyby los mnie tu nie rzucił, to pewnie bym tu nie przyjechał. I jakoś nie wybieram się z powrotem. Tutaj parę fotek: Hinterstoder: Kitz: Seefeld Rosshuete: nawet nieźle to wygląda w zeszłym tygodniu w Amade było już bardzo wiosennie 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 28 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 19 godzin temu, Jeeb napisał: nawet nieźle to wygląda w zeszłym tygodniu w Amade było już bardzo wiosennie <ciach> Z tego co widzę, to Wagrain i okolice, czyli Salzburger Sportwelt - jeżeli się mylę, to mnie @Jeeb popraw. Trasy na zdjęciach nie wyglądają źle, więc zakładam, że mimo to można jeszcze ciągle dobrze pojeździć. Córka znajomych jest na zawodach we Francji w Pra Loup - zresztą świetnie sobie radzi (póki co najlepsza w SG i druga w kombinacji w swojej kategorii wiekowej, mimo że młodszy rocznik) i tam też już w dolinie wiosna i w dzień na plusie, ale trasy podobno świetne. Bardzo chwalą ten ON. Zdjęcia nie moje, ale może nikt nie podniesie rabanu: 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 28 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec Godzinę temu, Cosworth240 napisał: Z tego co widzę, to Wagrain i okolice, czyli Salzburger Sportwelt - jeżeli się mylę, to mnie @Jeeb popraw. mieszkaliśmy w Flachau, naturalny śnieg dopiero powyżej 1600 ale białe chodniczki do wsi zawsze były rano doskonale przygotowane, między 8 a 9 można było nieźle pogrzać choć twarde toto już nie było. Później jazda na górnych wyciągach i na koniec dnia dzida przez kopce mokrego cukru. Większość jechała w dół kolejką Godzinę temu, Cosworth240 napisał: we Francji właśnie na wiosnę Francja wygrywa z Austrią 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 28 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 6 godzin temu, Jeeb napisał: mieszkaliśmy w Flachau, naturalny śnieg dopiero powyżej 1600 ale białe chodniczki do wsi zawsze były rano doskonale przygotowane, między 8 a 9 można było nieźle pogrzać choć twarde toto już nie było. Później jazda na górnych wyciągach i na koniec dnia dzida przez kopce mokrego cukru. Większość jechała w dół kolejką właśnie na wiosnę Francja wygrywa z Austrią Byłem kiedyś w Wagrain na prima-aprilis, a więc początkiem kwietnia i było zaskakująco dobrze. Moją ulubioną częścią tamtego ON jest jednak Zauchensee - ma fajny klimacik to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec Wiosna ⛷️ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 32 minuty temu, marcinn napisał: Wiosna ⛷️ Dokąd to Marcinku pomykasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec W dniu 27.03.2025 o 18:33, Jeeb napisał: Bogata górka.. ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec Godzinę temu, Lexi napisał: Dokąd to Marcinku pomykasz? Odwiedzimy dziś skansenik 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec (edytowane) Klippitztörl Dwie wolne kanapy, trzy orczyki , parę knajpek, i hoteli do zakwaterowania, trasy przeważnie łatwe poprowadzone przecinką leśną.Dla rodzin z małymi pociechami parę atrakcji parkowych i dla takich rodzinnych wyjazdów z pociechami jak najbardziej ok Sam ośrodek startuje z wysokości 1400 m tak więc warunki dobre , tym bardziej że sypało dziś cały dzień.W dolinie wiosna a właściwie do 1300 deszcz i wyżej już tylko śnieg i co poniektórzy niedzielni kierowcy byli mocno zdziwieni nie sądzę że ktoś nie miał zimówek ale warunki zaskoczyły i łańcuchy co po niektórzy zakładali. My byliśmy tam pierwszy i ostatni raz z czystej ciekawości Edytowane 29 Marzec przez marcinn 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 30 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec Dobry 🙉⛷️ 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 30 Marzec Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec W dniu 28.03.2025 o 15:27, Jeeb napisał: ...właśnie na wiosnę Francja wygrywa z Austrią Możesz uzasadnicz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 30 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 3 godziny temu, marionen napisał: Możesz uzasadnicz dlaczego? Bo kolega Jeeb lubi chyba jazdę w ciapie, co jestem we Francji w marcu to można zapomnieć o jeździe po twardym.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 30 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 4 godziny temu, marionen napisał: Możesz uzasadnicz dlaczego? jednak można we FR pojeździć wyżej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 30 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 3 godziny temu, JurekByd napisał: Jeeb lubi chyba jazdę w ciapie, oczywiście - tu przykładowa ciapa 13 kwietnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 30 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec W dniu 28.03.2025 o 21:38, Cosworth240 napisał: ON jest jednak Zauchensee - ma fajny klimacik to miejsce. faktycznie też nam się bardziej spodobał 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 31 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 19 godzin temu, WojtekM napisał: jednak można we FR pojeździć wyżej. Trochę bez związku, ale może ciekawe być przy okazji - przewyższenia też na korzyść fr (na wiosnę nieaktualne, wysokość juz bardziej, choć może być tak, że z czasem przygotowanie będzie odgrywało coraz większą rolę a tu Austria chyba lepsze;-) https://www.skiresort.info/ski-resorts/europe/sorted/altitude-difference/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 31 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec W dniu 30.03.2025 o 19:40, Jeeb napisał: oczywiście - tu przykładowa ciapa 13 kwietnia 3 doliny przy Val Thorens dziś, co się działo w Courchevel to lepiej nie mówić... 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi