koliber Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 To ochłodzenie ma być nie tylko weekendowe, a prognozy na tak bliski czas prawie zawsze się sprawdzają. Pytanie bardziej dotyczy nie tego, czy przybędzie śniegu, ale czy z uwagi na niską frekwencję właścicielom mniejszych stacji będzie się opłacało je uruchamiać w marcu, czy raczej będą "udawać" brak warunków, by nie musieć dopłacać do interesu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 25 minut temu, koliber napisał: To ochłodzenie ma być nie tylko weekendowe, a prognozy na tak bliski czas prawie zawsze się sprawdzają. Pytanie bardziej dotyczy nie tego, czy przybędzie śniegu, ale czy z uwagi na niską frekwencję właścicielom mniejszych stacji będzie się opłacało je uruchamiać w marcu, czy raczej będą "udawać" brak warunków, by nie musieć dopłacać do interesu. Jeśli stok "ocaleje" do ochłodzenia to na bank otworzą bo to odzyskiwanie zainwestowanych pięniędzy ale tak jak napisałem wyżej nikt po feriach nie będzie odbudowywał stoku od zera bo to już niezbyt sie opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 (edytowane) 41 minut temu, Lexi napisał: Jeśli stok "ocaleje" do ochłodzenia to na bank otworzą bo to odzyskiwanie zainwestowanych pięniędzy ale tak jak napisałem wyżej nikt po feriach nie będzie odbudowywał stoku od zera bo to już niezbyt sie opłaci. Nie tylko nikt już w końcu lutego sniezył nie będzie, ale zamykać będą stacje nasnieżone. Tak jest co roku, bo w marcu po ostatnich feriach gwałtownie spada liczba klientów, nie starcza przychodu na bieżący prąd i pensje, zaczynają działać tylko w weekendy lub zamykają całkiem. Co roku to widzę, oczywiście tak dużych jak Białka czy Jaworzyna to nie dotyczy... Edytowane 22 Luty 2023 przez [email protected] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 55 minut temu, [email protected] napisał: zaczynają działać tylko w weekendy lub zamykają całkiem. Co roku to widzę, A ja na przykład pierwszy raz widziałem w Rzykach w styczniu że otwierali tylko w sobotę/niedziele... i jeśli tak zrobią po feriach to resztę karnetów oddam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 5 godzin temu, [email protected] napisał: Jaworzyna dzisiejsza,temperatura +7.Trasa nr 6 umarła,i wygląda,że ją pochowano.Jedynka się trzyma,choć multum ludzi ją skotłował.Ja jeździłem tylko na trasie 5,żyje,choć na środku ogrodzone przetarcia.Grubość pokrywy śnieżnej symboliczna,choć nie ma minerałów,wiercąc widać,że to 10-15 cm,i z tego wynika dziwne zjawisko-nieco nad śnieg wystaje sporo sztywnych,uciętych patyków,jak przystawi w ześlizgu dolną nartę do takiego-kaputt,przydarzyło mi się dziś z wiązką tyczek na ramieniu i spadłem 100 m w dół.Odwołali imprezy sportowe z piątku i soboty,przeniesione do Szczawnicy,gdzie nieco lepiej jest ze śniegiem.Weekend to wszystko przetrzyma,więc się spieszcie,zwłąszcza że stolica już wtedy wyjedzie,ale dalsza przyszłość jest wielką niewiadomą... Ojojoj, słabo wygląda już Jaworzyna... Trasa nr 5 myślałem że w lepszej kondycji a tam już brązowe się pojawia za przełamaniem... Był plan żeby pojeździć w marcu, głównie po 6 marca gdy ceny spadają... Ostatnio tam jeździłem na początku marca 2020, to już 3 lata... Do niedzieli jeszcze walczę w Rytrze (jutro i weekend). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 Spokojnie, dzisiaj w nocy przymrozi, w weekend dosypie, a od poniedziałku słoneczna zima 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2023 3 godziny temu, [email protected] napisał: Nie tylko nikt już w końcu lutego sniezył nie będzie, ale zamykać będą stacje nasnieżone. Tak jest co roku, bo w marcu po ostatnich feriach gwałtownie spada liczba klientów, nie starcza przychodu na bieżący prąd i pensje, zaczynają działać tylko w weekendy lub zamykają całkiem. Co roku to widzę, oczywiście tak dużych jak Białka czy Jaworzyna to nie dotyczy... Szklarska Poręba zapowiada, ze od weekendu odpalają armatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 10 godzin temu, grimson napisał: Szklarska Poręba zapowiada, ze od weekendu odpalają armatki. Może zdążą na kwiecień odpalić górę. 😁 W sam raz na wiosenny chillout. Ale w sumie to zima może się przesunąć na marzec i kwiecień, trzeba się dostosować. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Od soboty natura pomoże. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Hmm co wybrać, piknik na ławce czy pędzić na stok? Jasne że na stok, tym bardziej że zmroziło 😊 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 (edytowane) Przymroziło. Powinno wytrzymać. Mam nadzieję. @Tumlin Sport Ski Edytowane 23 Luty 2023 przez mifilim 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 5 minut temu, mifilim napisał: Przymroziło. Powinno wytrzymać. Mam nadzieję. @Tumlin Sport Ski Ale niebogato ze śniegiem. Dobra i mucha jak wpadnie do brzucha, jak się to mówi. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 15 minut temu, marekbtl napisał: Ale niebogato ze śniegiem. Dobra i mucha jak wpadnie do brzucha, jak się to mówi. pozdro Dokładnie 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 20 godzin temu, Lexi napisał: Ja myśle że ośrodki które nie dotrwają do niedzieli już w tym sezonie nie będą "reanimowane".... a mam dziwne przeświadczenie że będą to stacje które olały solidne przygotowanie na początku sezonu.. Dokładnie tak! A takie Siglany (malutkie, ale sprawne) przetrwają co najmniej do końca marca. Wyjdzie jeszcze... ekonomia. Wyjedzie Warszawa i narciarzy będzie co kot napłakał. Wysokie ceny wydrenowały ludzi z budżetów i w marcu to zostaną, nie wiem, uczestnicy tego forum tylko chyba... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Stożek wszystkie trasy czynne, jazda na okrągło, warunki super🙂 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Godzinę temu, marekbtl napisał: Ale niebogato ze śniegiem. Dobra i mucha jak wpadnie do brzucha, jak się to mówi. pozdro Może i warstwa śniegu szału nie robi, ale mieć taki właściwie prywatny stok w pobliżu - bajeczka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 2 godziny temu, surfing napisał: Stożek wszystkie trasy czynne, jazda na okrągło, warunki super🙂 Spoko, to Stożek - dosypie. Fakt, jak na Stożek niebogato, ale i zima niebogata... Przydałoby się naśnieżanie na czarnej... I tak zamierzam odwiedzić w... marcu!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Rytro 23.02.2023 W nocy zmroziło więc był jeszcze sens jechać na ostatki narciarskie w Rytrze. Rano stok twardy, zmiękł po godzinie 11, górna ścianka trzymała się jeszcze dłużej do około 13. Przetarć coraz więcej i są coraz większe, więc trzeba czujnie wybierać tor jazdy - głównie z biegiem czasu w ciągu dnia, rano było trochę lepiej pod tym względem. Ogólnie warunki niezłe na najbardziej białej części stoku. Można było jeszcze fajnie pojeździć. W planach jeszcze weekend w Rytrze, może się uda, jutro ma być trochę deszczu i to martwi... Z soboty na niedzielę jakiś delikatny opad śniegu w prognozach. Warunki po 12 godzinie 15 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Spoko, to Stożek - dosypie. Fakt, jak na Stożek niebogato, ale i zima niebogata... Przydałoby się naśnieżanie na czarnej... I tak zamierzam odwiedzić w... marcu!!! W RMF przebakiwali, ze od 7 marca ma iść fala ciepła z temp 20st C. Wiec jak marcowe nartowanie to w pierwszym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 Teraz trochę nietypowy wpis w temacie warunki narciarskie w Polsce. Od tygodnia we wschodniej części Beskidu Sądeckiego widziana jest rzekomo puma. "Tydzień temu na swoim facebookowym profilu OSP Florynka opublikowała zdjęcie wykonane przez mieszkańca Binczarowej, który uchwycił zwierzę przypominające młodą pumę. Sprawą zainteresowało się Nadleśnictwo Nawojowa, które skontaktowało się z autorem fotografii. Leśnicy wybrali się nawet w teren ale przez odwilż nie udało się odczytać tropów." Z Binczarowej niedaleko do stacji narciarskiej w Kamiannej, choć nikt nie raportował że zwierz był tam widziany. Wczoraj znowu zaobserwowano "dziką bestię": "W środę, 22 lutego, sądeccy policjanci otrzymali zgłoszenie, że nietypowy zwierz znów był widziany na terenie gminy Grybów. Tym razem w Kąclowej oraz Cieniawie, zaledwie 300 metrów od wyciągu narciarskiego. Kom. Justyna Basiaga, rzeczniczka Komendy Miejskiej Policji w Nowym Sączu, potwierdza, że zgłoszenia dokonał sołtys wsi Cieniawa. Zwierzę przypominające pumę miał widzieć jeden z mieszkańców, który zdaniem sołtysa jest osobą wiarygodną." 300 metrów od stoku narciarskiego w Cieniawie skłoniło mnie by podciągnąć to pod warunki narciarskie 😁 Także podczas jazdy uważajcie aktualnie na: przetarcia, kamienie i... pumę. https://nowysacz.naszemiasto.pl/zwierze-przypominajace-pume-znow-widziane-na-sadecczyznie/ar/c1-9221551 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2023 29 minut temu, pawelb91 napisał: Ogólnie warunki niezłe na najbardziej białej części stoku. Fajna ta Twoja przydomowa górka - pozdrawiam serdecznie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 25 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2023 CG na parkingu -2, w nocy zaczęło sypać i póki co nie przestaje 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2023 1 godzinę temu, Cappo napisał: CG na parkingu -2, w nocy zaczęło sypać i póki co nie przestaje Jak frekwencja na stoku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 25 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2023 Póki co biegam z córką, ale do luxtorpedy widzę standardowo sporo osob, jakies 10 min. Na zmiji bez kolejki tak raportuje zona. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 25 Luty 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2023 Na stok wchodzilem okolo 12:30, na luxtorpedzie kolejka, do orczyka w kierunku żmij kolejka, pod orczykiem tor bobslejowy co chwila ktoś leży. Docieram do żmij a tam również zupełnie nie to czego się spodziewałem... jak sie okazało C zamknięta bo są rozgrywane zawody- oczywiście zero informacji o tym.... Ogólnie ludzi dużo, na trasach betonowo, sporo lodowych plam, nie ma przetarć ale śniegu brakuje, co i rusz lodowy sztruks. Teraz znów sypie, więc powinno być lepiej. 20230225_153829.mp4 9 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi