Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 22/23

Rybba7

Rekomendowane odpowiedzi

To ochłodzenie ma być nie tylko weekendowe, a prognozy na tak bliski czas prawie zawsze się sprawdzają. Pytanie bardziej dotyczy nie tego, czy przybędzie śniegu, ale czy z uwagi na niską frekwencję właścicielom mniejszych stacji będzie się opłacało je uruchamiać w marcu, czy raczej będą "udawać" brak warunków, by nie musieć dopłacać do interesu.

• Like 3

25 minut temu, koliber napisał:

To ochłodzenie ma być nie tylko weekendowe, a prognozy na tak bliski czas prawie zawsze się sprawdzają. Pytanie bardziej dotyczy nie tego, czy przybędzie śniegu, ale czy z uwagi na niską frekwencję właścicielom mniejszych stacji będzie się opłacało je uruchamiać w marcu, czy raczej będą "udawać" brak warunków, by nie musieć dopłacać do interesu.

Jeśli stok "ocaleje" do ochłodzenia to na bank otworzą bo to odzyskiwanie zainwestowanych pięniędzy ale tak jak napisałem wyżej nikt po feriach nie będzie odbudowywał stoku od zera bo to już niezbyt sie opłaci.

41 minut temu, Lexi napisał:

Jeśli stok "ocaleje" do ochłodzenia to na bank otworzą bo to odzyskiwanie zainwestowanych pięniędzy ale tak jak napisałem wyżej nikt po feriach nie będzie odbudowywał stoku od zera bo to już niezbyt sie opłaci.

Nie tylko nikt już w końcu lutego sniezył nie będzie, ale zamykać będą stacje nasnieżone. Tak jest co roku, bo w marcu po ostatnich feriach gwałtownie spada liczba klientów, nie starcza przychodu na bieżący prąd i pensje, zaczynają działać tylko w weekendy lub zamykają całkiem. Co roku to widzę, oczywiście tak dużych jak Białka czy Jaworzyna to nie dotyczy... 

Edytowane przez [email protected]
  • Like 4

5 godzin temu, [email protected] napisał:

Jaworzyna dzisiejsza,temperatura +7.Trasa nr 6 umarła,i wygląda,że ją pochowano.Jedynka się trzyma,choć multum ludzi ją skotłował.Ja jeździłem tylko na trasie 5,żyje,choć na środku ogrodzone przetarcia.Grubość pokrywy śnieżnej symboliczna,choć nie ma minerałów,wiercąc widać,że to 10-15 cm,i z tego wynika dziwne zjawisko-nieco nad śnieg wystaje sporo sztywnych,uciętych  patyków,jak przystawi w ześlizgu dolną nartę do takiego-kaputt,przydarzyło mi się dziś z wiązką tyczek na ramieniu i spadłem 100 m w dół.Odwołali imprezy sportowe z piątku i soboty,przeniesione do Szczawnicy,gdzie nieco lepiej jest ze śniegiem.Weekend to wszystko przetrzyma,więc się spieszcie,zwłąszcza że stolica już wtedy wyjedzie,ale dalsza przyszłość jest wielką niewiadomą...

Ojojoj, słabo wygląda już Jaworzyna... Trasa nr 5 myślałem że w lepszej kondycji a tam już brązowe się pojawia za przełamaniem... Był plan żeby pojeździć w marcu, głównie po 6 marca gdy ceny spadają...
Ostatnio tam jeździłem na początku marca 2020, to już 3 lata...

Do niedzieli jeszcze walczę w Rytrze (jutro i weekend).

• Like 1

3 godziny temu, [email protected] napisał:

Nie tylko nikt już w końcu lutego sniezył nie będzie, ale zamykać będą stacje nasnieżone. Tak jest co roku, bo w marcu po ostatnich feriach gwałtownie spada liczba klientów, nie starcza przychodu na bieżący prąd i pensje, zaczynają działać tylko w weekendy lub zamykają całkiem. Co roku to widzę, oczywiście tak dużych jak Białka czy Jaworzyna to nie dotyczy... 

Szklarska Poręba zapowiada, ze od weekendu odpalają armatki.

10 godzin temu, grimson napisał:

Szklarska Poręba zapowiada, ze od weekendu odpalają armatki.

Może zdążą na kwiecień odpalić górę. 😁 W  sam raz na wiosenny chillout.

Ale w sumie to zima może się przesunąć na marzec i kwiecień, trzeba się dostosować. 🙂

• Like 1

20 godzin temu, Lexi napisał:

Ja myśle że ośrodki które nie dotrwają do niedzieli już w tym sezonie nie będą "reanimowane".... a mam dziwne przeświadczenie że będą to stacje które olały solidne przygotowanie na początku sezonu..

Dokładnie tak! A takie Siglany (malutkie, ale sprawne) przetrwają co najmniej do końca marca.

Wyjdzie jeszcze... ekonomia. Wyjedzie Warszawa i narciarzy będzie co kot napłakał. Wysokie ceny wydrenowały ludzi z budżetów i w marcu to zostaną, nie wiem, uczestnicy tego forum tylko chyba...

• Like 1

Rytro 23.02.2023

W nocy zmroziło więc był jeszcze sens jechać na ostatki narciarskie w Rytrze. Rano stok twardy, zmiękł po godzinie 11, górna ścianka trzymała się jeszcze dłużej do około 13. Przetarć coraz więcej i są coraz większe, więc trzeba czujnie wybierać tor jazdy - głównie z biegiem czasu w ciągu dnia, rano było trochę lepiej pod tym względem. 

Ogólnie warunki niezłe na najbardziej białej części stoku. Można było jeszcze fajnie pojeździć. 
W planach jeszcze weekend w Rytrze, może się uda, jutro ma być trochę deszczu i to martwi...
Z soboty na niedzielę jakiś delikatny opad śniegu w prognozach.

IMG_20230223_093348893_HDR.thumb.jpg.7f01fa00927d583a4ddcd615344b2754.jpg

IMG_20230223_093901088_HDR.thumb.jpg.16ed610e48e3480485b8e3283a367e7d.jpg

IMG_20230223_093946016_HDR.thumb.jpg.cea48c8b0bc90d1703b3be46da48f248.jpg

IMG_20230223_093955105_HDR.thumb.jpg.590e4f11aecf465e6c31fb88404c68e5.jpg

IMG_20230223_094034029_HDR.thumb.jpg.d4748bbf4de2423e590c3448cfaa747d.jpg

IMG_20230223_094526278_HDR.thumb.jpg.763aa1d1aef7cb3f71654e28ec2aa6dc.jpg

Warunki po 12 godzinie
IMG_20230223_122934574_HDR.thumb.jpg.edd9401e9cc3c163f96de6c82bbb091e.jpg

IMG_20230223_143828640.thumb.jpg.c42682443ccc7c07e682cd7a2d7c5d6d.jpg

IMG_20230223_143834061.thumb.jpg.ac44cab9637736390915327eb74403fe.jpg

IMG_20230223_143918885.thumb.jpg.19680b565872de2b2de3056fb365d362.jpg

• Like 15
  • Thanks 2

7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Spoko, to Stożek - dosypie. Fakt, jak na Stożek niebogato, ale i zima niebogata...
Przydałoby się naśnieżanie na czarnej...

I tak zamierzam odwiedzić w... marcu!!!

W RMF przebakiwali, ze od 7 marca ma iść fala ciepła z temp 20st C. Wiec jak marcowe nartowanie to w pierwszym tygodniu.

Teraz trochę nietypowy wpis w temacie warunki narciarskie w Polsce.

Od tygodnia we wschodniej części Beskidu Sądeckiego widziana jest rzekomo puma.

"Tydzień temu na swoim facebookowym profilu OSP Florynka opublikowała zdjęcie wykonane przez mieszkańca Binczarowej, który uchwycił zwierzę przypominające młodą pumę. Sprawą zainteresowało się Nadleśnictwo Nawojowa, które skontaktowało się z autorem fotografii. Leśnicy wybrali się nawet w teren ale przez odwilż nie udało się odczytać tropów."

Z Binczarowej niedaleko do stacji narciarskiej w Kamiannej, choć nikt nie raportował że zwierz był tam widziany.

Wczoraj znowu zaobserwowano "dziką bestię":

"W środę, 22 lutego, sądeccy policjanci otrzymali zgłoszenie, że nietypowy zwierz znów był widziany na terenie gminy Grybów. Tym razem w Kąclowej oraz Cieniawie, zaledwie 300 metrów od wyciągu narciarskiego.

Kom. Justyna Basiaga, rzeczniczka Komendy Miejskiej Policji w Nowym Sączu, potwierdza, że zgłoszenia dokonał sołtys wsi Cieniawa. Zwierzę przypominające pumę miał widzieć jeden z mieszkańców, który zdaniem sołtysa jest osobą wiarygodną."

300 metrów od stoku narciarskiego w Cieniawie skłoniło mnie by podciągnąć to pod warunki narciarskie 😁

Także podczas jazdy uważajcie aktualnie na: przetarcia, kamienie i... pumę.

https://nowysacz.naszemiasto.pl/zwierze-przypominajace-pume-znow-widziane-na-sadecczyznie/ar/c1-9221551

• Haha 1

Na stok wchodzilem okolo 12:30, na luxtorpedzie kolejka, do orczyka w kierunku żmij kolejka, pod orczykiem tor bobslejowy co chwila ktoś leży. Docieram do żmij a tam również zupełnie nie to czego się spodziewałem... jak sie okazało C zamknięta bo są rozgrywane zawody- oczywiście zero informacji o tym....

Ogólnie ludzi dużo, na trasach betonowo, sporo lodowych plam, nie ma przetarć ale śniegu brakuje, co i rusz lodowy sztruks. Teraz znów sypie, więc powinno być lepiej.

20230225_123246.jpg

20230225_123512.jpg

20230225_125049.jpg

20230225_130126.jpg

20230225_135557.jpg

20230225_142511.jpg

• Like 9
  • Thanks 4