Hextor Napisano 29 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Lexi napisał: Czy według Ciebie powinni jechać na linie frontu i przywiązywać sie do ruskich czołgów? Niech zrobia po prostu manifestacje w Moskwie albo Petersburgu. A jak się boją, to mogą robić antyrosyjskie manifrstacje w Berlinie, Paryżu czy Berlinie. Podobnie jak obecnie Arabowie robią, anty Izraelskie. Ale łatwiej atakować sportowców. Edytowane 29 Październik 2023 przez Hextor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 29 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2023 Godzinę temu, Hextor napisał: Niech zrobia po prostu manifestacje w Moskwie albo Petersburgu. A jak się boją, to mogą robić antyrosyjskie manifrstacje w Berlinie, Paryżu czy Berlinie. Podobnie jak obecnie Arabowie robią, anty Izraelskie. Ale łatwiej atakować sportowców. Tyle, że oni nie atakują sportowców a organizatorów. Śniegu coraz mniej a ciśnienie to samo. Czas iść po rozum do głowy i opóźnić start sezonu. Robi się to tak idiotyczne jak organizacją startu sezonu w skokach w Polsce... Tyle, że tu już ktoś poszedł po rozum do głowy i wycofał się z tego. Nie wiem co jest dla Was takie dziwne w tym, że coraz więcej ludzi chce szanować te resztki naturalnego środowiska co zostało. No i z całym szacunkiem ale bardziej durnego tekstu jak protesty w odniesieniu do wojny to nie słyszałem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 29 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2023 Godzinę temu, Hextor napisał: Niech zrobia po prostu manifestacje w Moskwie albo Petersburgu. A jak się boją, to mogą robić antyrosyjskie manifrstacje w Berlinie, Paryżu czy Berlinie. Podobnie jak obecnie Arabowie robią, anty Izraelskie. Ale łatwiej atakować sportowców. Ale sportowcy też są przeciwko Solden. Też podpisują petycje do FIS. Z tego co można wyczytać to w tych wnioskach chodzi o to aby PŚ przesunąć z jesieni na zimę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 29 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2023 10 godzin temu, Jeeb napisał: raczej odwrotnie bo w ośrodkach narciarskich przykrywa się lodowiec na lato białymi szmatami i zasypuje szczeliny śniegiem z armat. Znacznie szybciej ubywa lodu na lodowcach pozostawionych bez "opieki" człowieka. Można zobaczyć na Meer de Glace we Francj, Aletsch w Szwajcarii albo Pasterze w Austrii. Dokładnie, topienie lodowców idzie na potęgę wszędzie. Czy w Soelden będą zawody czy nie, lodowca tam za parę lat nie będzie. A może się okazać, że dzięki tym "zabiegom" wytrzymają kapkę dłużej. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Październik 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2023 (edytowane) Zakłamaniem jest jak Pan Szafrański ciągle powtarza w relacji, że narciarze jeżdżą na lodowcu Rettenbach. Warto sobie zdać sprawę, że 4/5 trasy to sztuczny śnieg, a nie lodowiec. Tak wygląda trasa pucharu świata, gdy nie ma sztucznego śniegu (to pewnie wrzesień): A to zdjęcie pokazuję linię gdzie na trasie kończy się lodowiec: Ponad pół metra sztucznego śniegu muszą usypać w październiku, aby przykryć trasę na twardo. A mogliby przenieść zawody na wiosnę, wówczas jest sporo śniegu po całej zimie. Obecnie sezon zawodniczy kończy się już 24 marca. Zima w Alpach trwa do kwietnia, więc zawody z listopada można przenieść na kwiecień, na wysokie destynacje. Edytowane 30 Październik 2023 przez MarioJ 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 4 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2023 Za tydzień panowie ścigają się na speed opening Zermatt-Cervinia a panie mają slalomy w Levi. Trasa międzynarodowa Trasa w kamerkach wczoraj Meta W Levi pełnia zimy, trasa gotowa już od jakiegoś czasu. 6 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 7 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2023 Kilka słów od Head'a na temat dyskwalifikacji Ragnhild Mowinckel w trakcie zawodów w Soelden 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keler Napisano 7 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2023 3 godziny temu, JC napisał: Kilka słów od Head'a na temat dyskwalifikacji Ragnhild Mowinckel w trakcie zawodów w Soelden https://sport.interia.pl/skoki-narciarskie/news-fis-wprowadzila-zakaz-w-pucharze-swiata-zapanowal-strach-syt,nId,7042912 serwismeni wyrzucali szczotki po zeszłym sezonie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 8 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2023 Dziś odbyły się pierwsze oficjalne treningi zjazdu na nowej trasie. Wrzucam kilka fotek https://www.facebook.com/reel/188288297660560 6 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 8 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2023 5 minut temu, pawelb91 napisał: nowej trasie. Wrzucam kilka fotek ta trasa jest niesamowita, mam nadzieję że będzie otwarta w sezonie dla amatorów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 11 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2023 Na razie niestety nawet dla zawodowcow zamknieta Dzisiejszy zjazd odwolany 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 11 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2023 1 godzinę temu, christof napisał: Na razie niestety nawet dla zawodowcow zamknieta Dzisiejszy zjazd odwolany Oby jutro się udało (choć prognozy średnie...), bardzo chciałem zobaczyć ten nowy zjazd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 11 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2023 Ja tam oglądałem Panie. Dość mroźna zima. W Finlandii nigdy nie byłem na nartach, coraz bardziej, mnie jednak, kusi ta myśl 😉. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 12 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2023 11 godzin temu, moruniek napisał: Ja tam oglądałem Panie. Dość mroźna zima. W Finlandii nigdy nie byłem na nartach, coraz bardziej, mnie jednak, kusi ta myśl 😉. Mi się marzy objazd ośrodków narciarskich w Skandynawii, fajny klimat i ciekawe stacje. Może kiedyś... A tymczasem dzisiejszy zjazd także odwołany... z 5 prób (oficjalne treningi + zawody) udało się przeprowadzić tylko jedną (pierwszy trening). Za tydzień przyjeżdżają tam panie... ciekawe czy pogoda będzie łaskawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 12 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2023 (edytowane) 22 minuty temu, pawelb91 napisał: Mi się marzy objazd ośrodków narciarskich w Skandynawii, fajny klimat i ciekawe stacje. Może kiedyś... Ośrodki narciarskie w Skandynawii to raczej mniejsi bracia tych alpejskich. Ale na pewno jest to coś trochę innego. Najpiękniejsze narciarstwo w Skandynawii to skitury przy fjordach i połacie tras biegowych. To są przyczyny, dla których warto odwiedzić np. Norwegię. P.S. Szkoda że te zjazdy nie poszły. Wiatr i śnieżyca. Edytowane 12 Listopad 2023 przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 12 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2023 Teraz, MarioJ napisał: Ośrodki narciarskie w Skandynawii to raczej mniejsi bracia tych alpejskich. Ale na pewno jest to coś trochę innego. Tak mniejsi ale jest trochę fajnych ośrodków i w Norwegii i w Szwecji, np. Narvik, niby nie duży, ale sporo przewyższenia i zupełnie niesamowite widoki na fiord. Także klimacik niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R-X Napisano 12 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2023 Czy to złudzenie, czy Katharina Liensberger w tym sezonie jakby bardziej, mówiąc po kolarsku, wycieniowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 12 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2023 Ciekawe dzisiejsze zawody w Levi. Genialny drugi przejazd Leony Popović dał jej 2 miejsce. Wygrała Mikaela po złapaniu tyczki przez Petrę. Slalom bywa przewrotny. Wszystko to w pięknej zimowej (arktycznej -19 stopni) scenerii. 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 13 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2023 20 godzin temu, R-X napisał: Czy to złudzenie, czy Katharina Liensberger w tym sezonie jakby bardziej, mówiąc po kolarsku, wycieniowana? Na pewno teraz jeździ lepiej niż w zeszłym sezonie. Jak na razie, bo to dopiero początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 15 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2023 Dzisiaj miał odbyć się pierwszy trening zjazdu pań w Zermatt-Cervinia. Silny wiatr jednak to uniemożliwił... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 15 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2023 Przeklęte są te zawody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2023 9 godzin temu, pawelb91 napisał: Dzisiaj miał odbyć się pierwszy trening zjazdu pań w Zermatt-Cervinia. Silny wiatr jednak to uniemożliwił... no to będę musiał sam pojechać i przetrzeć tą nową traskę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 15 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2023 A tymczasem Zuzanna Witych z dziką kartą na fwt https://www.freerideworldtour.com/news-videos/fwt24-season-wildcards/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 (edytowane) Freerajderzy dowiedzieli się, że Marissa Krawczak też polskiego pochodzenia no i off top Olszanski i Nanga https://forum.wspinanie.pl/read.php?7,716698 można by przenieść do innego wątku... Edytowane 16 Listopad 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 16 Listopad 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2023 18 minut temu, sstar napisał: Krawczak miałem kiedyś takiego kumpla w Polsce co do Ameryki wyjechał - może być jego wnuczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi