marcinn Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 Ustroń-Mała Czantoria Warunki b dobre Jak na Poniwiec zaczyna zjeżdżać się coraz więcej ludzi i pomału 🌞 wychodzi 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 Bałtów, o dziwo jak na razie jest całkiem dobrze. Kto na jednej narcie jeździ 😉 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 (edytowane) Właśnie na dziś zakończyłem jazdę. Warunki w SMR dobre. Nie piszę że bardzo dobre bo śnieg praktycznie w całości sztuczny i przez to trochę lodu i gród lodowych, ale i tak szacunek, że tyle nasypali bo jest go dużo na trasach. Pogoda niesamowita- słońce, lekki mróz, błękitne niebo i kompletny brak wiatru. Do 10.30 zero kolejek, potem ludzi coraz więcej. Po godz. 12 apogeum na 10 min stania do gondoli, 12 min kanapy na Solisku i uwaga 20 min na Zbójnicka Kopę! Niestety też tam się ustawiłem bo przejeżdżaliśmy na COS. Ogólnie dzień rewelacja Edytowane 21 Styczeń 2024 przez Stusi 18 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 W dniu 20.01.2024 o 14:46, Redster napisał: chyba ciężko będzie ocenić narty w najbardziej zatłoczonych ośrodkach w samym środku ferii 😢 Chyba, że będzie lał deszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srwer Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 dziś dzień babci więc odwiedziny u Królowej... z rana fajnie ale po 2h juz duze odsypy lód itd ale krawedzie trzymały wiec git acz bez szału. Ludzi umiarkowanie do mało ale na przegarbie czasem slalom między maruderami. Pogoda petarda 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 Dzisiaj odwiedziłem Stożek. Na stok wyszedłem o 9:40. Temperatura w centrum Wisły była -2°. Pod wyciągiem było -4.5°. Jeździłem 4 godziny. Na początku warunki dobre potem lód. Do wyciągu na bieżąco.Pomimo zamkniętej trasy czarnej dało się jezdzić. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 Cze Z wczoraj, z przygodami, Żona zaliczyła dzwona z wizytą w szpitalu w Zakopanem. Na szczęście żyje, bez komplikacji, obtłuczenie uda, śliwa pod okiem jak po ustawce Cracovia-Wisła, gogle nie przeżyły spotkania ze stokiem, drugi uczestnik kolizji nie miał tyle szczęścia, źle wybrał. Oczywiście to żart, nic mu nie jest, humory wróciły. Koleżanka napisała” Trzeba było mężowi powiedzieć że chcesz nowe gogle a nie narobić dramatu na stoku😀”. Dobre. Generalnie super pogoda i jazda. Miejscówka standard, czyli Rusin. Ludzi mało, potem umiarkowanie mało, a po 14.00 mało. Szybkie grudki lodowe, stok twardy przez cały dzień. Jakieś płyty lodowe punktowo, ale miszczom to nie przeszkadza. pozdro Rano tak potem pełna lampa. Chronologicznie. No i sweet focia na tle Taterów. 19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 To ja dołożę jeszcze wieczorną z żoną na Czantori. Wprawdzie zjechała tylko 3 razy ... bo zimno ale grzecznie poczekała na mnie w barze a ja sobie troszkę w palnik dałem bo warunki .... no wiecie 😅 26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 11 minut temu, marcinn napisał: To ja dołożę jeszcze wieczorną z żoną na Czantori. Wprawdzie zjechała tylko 3 razy ... bo zimno ale grzecznie poczekała na mnie w barze a ja sobie troszkę w palnik dałem bo warunki .... no wiecie 😅 Cudnie.. ! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxi69king Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 Karpacz Ski Arena | 20.01.2024 Otwarty pierwszy raz od 2019(?) zjazd z Kopy skutecznie zachęcił mnie do przyjazdu do Karpacza. Start 6:50 z Wrocławia. Pierwsze zaskoczenie, już na A4 dużo aut z trumnami na dachu, na szczęście wiele z nich pojechała dalej na Niemcy(w końcu sobotnia wymiana turnusów w Alpach). Drugie zaskoczenie, o 8:40 mocno dogęszczone parkingi na Olimpijskiej, w większości byli to jednak turyści piesi, dodatkowo przeszkadzał nie działający parkomat. Krótkie podejście pod stację, kupujemy karnet i wio. I na starcie widać kto jest tu najważniejszym klientem dla stacji - turysta pieszy ! Nieprzygotowany podjazd na nartach pod wyciąg-Zbyszka, po zjeździe trzeba ściągnąć narty, zejść-wejść po kilkudziesięciu schodach i ustawić się w kolejce na krzesełko z nartami w ręku stojąc w kolejce razem z pieszymi. No dobra, ruszamy w górę - szacun dla Panów z obsługi, kupę roboty mieli przy amebach umysłowych nieumiejętnie wsiadających na wyciąg. Nowy Zbyszek robi robotę - na moje oko leci na maxa tj. 5m/s czego nie spodziewałem się po wyciągu przewożących głównie pieszych, takie raczej bywają sztucznie zwalniane jak w Czarnej Górze czy Szczyrku a tu miła niespodzianka. Mimo długiej trasy wjazd na górę trwa naprawdę szybko. Trasa z Kopy - czarna, dobrze przygotowana jak na drugi dzień działalności, wyratrakowana szeroko. Gdzieniegdzie wystawało jakieś zielsko, krzaczki ale na spokojnie do ominięcia. Zjazd na sam dół-coś pomiędzy 2,5-3km, jest co jechać, ponad 500m przewyższenia. Po 11 kolejka na dole gęstnieje, 12-13 apogeum, kolejka do kas wije się niczym wąż ale do wyciągu max. 10 min. Narciarzy w kolejce - tak 1/3 osób. W tym czasie katuję Euro- fajna czerwona trasa z szybką pomą wzdłuż, kilka zjazdów zrobione. Liczykrupa to już trasa niewiele stromsza od Puchatka- jako element dłuższego zjazdu ok ale osobno nie ma sensu. Jeszcze wyjazd talerzykiem Jan i powrót po 14 na Zbyszka. Jazda do 15, na trasach równo choć miejscami lodowo, czarna z Kopy trzymała się najlepiej. Niestety na czarną zapuszczało się sporo maruderów bez umiejętności, mimo dobrych warunków mieli walkę o życie. Pogoda igła, -5C na dole, na górze zimniej i wiało ale na Kopie to standard. Karpacz Ski Arena to nadal skansen, obsługa też to potwierdziła, mimo wymiany Zbyszka na nowego perspektywy stacji są słabe. Pojechałem nawet offpiste na dół Grosika i Złotówki(te mogły nie być otwarte przez jakieś 10 lat nawet). Łącznik z Euro na Grosika zarośnięty grubo zielskiem bez naśnieżania, sam wyciąg zaniedbany, choćby napadało 2-3m śniegu nie do uruchomienia(chciałbym się mylić). Łącznik Grosika z Liczykrupą już lepiej(woda do naśnieżania doprowadzona, utrzymana przez ratrak). Generalnie naśnieżanie zrobione ale nie ma skąd brać wody. Dla mnie stacja do pojeżdżenia raz na ruski rok i tylko przy otwartej czarnej z Kopy, tak to nie ma sensu. Na dodatek karnet całodzienny-150 + parking-30. Identycznie płaciłem w Janskich Lazniach za karnet+parking. A to inna liga przecież. Pierwszy wyjazd Zbyszkiem Widoki super na Karpacz i Kotlinę Jeleniogórską Czarna z Kopy - szeroko i równo Euro - fajna czerwona z szybką pomą Łącznik Euro-Grosik-zarośnięty, nierówny, bez naśnieżania 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 21 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2024 W lecie przyjrzałem się dokładnie tej kanapie, bo próbowałem dociec, czemu nie jest możliwe wsiadanie z nartami na nogach (niektórzy już to sygnalizowali wcześniej). Ta kolejka od początku została tak zaprojektowana: po pierwsze, specjalne uchwyty na narty, po drugie - górny peron nie ma wygodnego zjazdu dla narciarzy (wysiadałoby się na płaskim). Pozytywne jest to, że bardzo zwalnia przy wsiadaniu/wysiadaniu (bardziej niż w przypadku wyprzęganych "Leitner'ów" i "Doppelmayer'ów"), a odstępy między krzesłami są ogromne, więc jest mnóstwo czasu - pewnie to tłumaczy maksymalną prędkość wyciągu. Latem też tak zasuwał. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekesz Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 Dzisiaj COS i Szczyrkowski stoją z powodu wiatru. Nie pamiętam, kiedy był taki mocny. Miejmy nadzieję, że po wczorajszym ratrakowaniu wierzchnia warstwa sypkiego związała się z podłożem, bo w przeciwnym wypadku zostanie tylko beton na trasach. Odczyty ze szczytu Skrzycznego: Więc cały traffic został dziś przejęty przez BSA, co widać (dla tych co nie znają BSA - jeszcze kawał kolejki do winkla, i tyleż za winklem): 8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 Niedziela 21.01.2024, Magura Warunki solidne, brakuje naturalnego śniegu więc od godziny 11 jazda na twardym podkładzie, ale trzymało się to wszystko dobrze. Ludzi jak na niedzielę mało, zero kolejki do wyciągu, największy ruch o 9 do 11, potem jeszcze bardziej poluźniło. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 Wisła- stok Stok 2 godzinki z rana na karnecie sportowym 👍 Warunki bardzo dobre Choć wiatr dzisiaj nieźle targał 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 2 godziny temu, marcinn napisał: Choć wiatr dzisiaj nieźle targał Czyli Targarianin.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 (edytowane) 17 godzin temu, maxi69king napisał: Karpacz Ski Arena | 20.01.2024 Otwarty pierwszy raz od 2019(?) zjazd z Kopy skutecznie zachęcił mnie do przyjazdu do Karpacza. Start 6:50 z Wrocławia. Pierwsze zaskoczenie, już na A4 dużo aut z trumnami na dachu, na szczęście wiele z nich pojechała dalej na Niemcy(w końcu sobotnia wymiana turnusów w Alpach). Drugie zaskoczenie, o 8:40 mocno dogęszczone parkingi na Olimpijskiej, w większości byli to jednak turyści piesi, dodatkowo przeszkadzał nie działający parkomat. Krótkie podejście pod stację, kupujemy karnet i wio. I na starcie widać kto jest tu najważniejszym klientem dla stacji - turysta pieszy ! Nieprzygotowany podjazd na nartach pod wyciąg-Zbyszka, po zjeździe trzeba ściągnąć narty, zejść-wejść po kilkudziesięciu schodach i ustawić się w kolejce na krzesełko z nartami w ręku stojąc w kolejce razem z pieszymi. No dobra, ruszamy w górę - szacun dla Panów z obsługi, kupę roboty mieli przy amebach umysłowych nieumiejętnie wsiadających na wyciąg. Nowy Zbyszek robi robotę - na moje oko leci na maxa tj. 5m/s czego nie spodziewałem się po wyciągu przewożących głównie pieszych, takie raczej bywają sztucznie zwalniane jak w Czarnej Górze czy Szczyrku a tu miła niespodzianka. Mimo długiej trasy wjazd na górę trwa naprawdę szybko. Trasa z Kopy - czarna, dobrze przygotowana jak na drugi dzień działalności, wyratrakowana szeroko. Gdzieniegdzie wystawało jakieś zielsko, krzaczki ale na spokojnie do ominięcia. Zjazd na sam dół-coś pomiędzy 2,5-3km, jest co jechać, ponad 500m przewyższenia. Po 11 kolejka na dole gęstnieje, 12-13 apogeum, kolejka do kas wije się niczym wąż ale do wyciągu max. 10 min. Narciarzy w kolejce - tak 1/3 osób. W tym czasie katuję Euro- fajna czerwona trasa z szybką pomą wzdłuż, kilka zjazdów zrobione. Liczykrupa to już trasa niewiele stromsza od Puchatka- jako element dłuższego zjazdu ok ale osobno nie ma sensu. Jeszcze wyjazd talerzykiem Jan i powrót po 14 na Zbyszka. Jazda do 15, na trasach równo choć miejscami lodowo, czarna z Kopy trzymała się najlepiej. Niestety na czarną zapuszczało się sporo maruderów bez umiejętności, mimo dobrych warunków mieli walkę o życie. Pogoda igła, -5C na dole, na górze zimniej i wiało ale na Kopie to standard. Karpacz Ski Arena to nadal skansen, obsługa też to potwierdziła, mimo wymiany Zbyszka na nowego perspektywy stacji są słabe. Pojechałem nawet offpiste na dół Grosika i Złotówki(te mogły nie być otwarte przez jakieś 10 lat nawet). Łącznik z Euro na Grosika zarośnięty grubo zielskiem bez naśnieżania, sam wyciąg zaniedbany, choćby napadało 2-3m śniegu nie do uruchomienia(chciałbym się mylić). Łącznik Grosika z Liczykrupą już lepiej(woda do naśnieżania doprowadzona, utrzymana przez ratrak). Generalnie naśnieżanie zrobione ale nie ma skąd brać wody. Dla mnie stacja do pojeżdżenia raz na ruski rok i tylko przy otwartej czarnej z Kopy, tak to nie ma sensu. Na dodatek karnet całodzienny-150 + parking-30. Identycznie płaciłem w Janskich Lazniach za karnet+parking. A to inna liga przecież. Pierwszy wyjazd Zbyszkiem Widoki super na Karpacz i Kotlinę Jeleniogórską Czarna z Kopy - szeroko i równo Euro - fajna czerwona z szybką pomą Łącznik Euro-Grosik-zarośnięty, nierówny, bez naśnieżania Maxi piękna i merytoryczna relacja, choć surowość sądów chciałem ci zarzucić, zamiast tego wpis optymistyczny https://www.skiforum.pl/topic/76-karpacz-kopa/?do=findComment&comment=727756 ps fotka ciasna ale własna z drugiej strony perspektywa Edytowane 22 Styczeń 2024 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 Rytro 22.01.2024 Rano -5 st. W Rytrze od rana bardzo mocny zimny wiatr. Więc odczuwalna dużo niższa. Słońce do około 11 godziny później zachmurzenie. Stok ładnie przygotowany i zmrożony, wierzchni luźny cukier związał z betonowo-lodowym podkładem, więc trzymanie nart bardzo dobre. Ludzi mało, niewiele grup przyjezdnych. Pierwsze 1,5 godziny w ogóle pusto. Idealnie pod narty GS, cały stok do dyspozycji. Rytro w najlepszym wydaniu. 4 godziny pojeżdżone, twarz wywiana na krzesełku i podczas pędu przy zjazdach, kolor więc trochę buraczkowy 😁 Tylko jedna myśl męczy, środowo-czwartkowe lanie w prognozach... ehhh. Co to będzie dalej z warunkami... 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 (edytowane) 19 godzin temu, maxi69king napisał: Pojechałem nawet offpiste na dół Grosika i Złotówki(te mogły nie być otwarte przez jakieś 10 lat nawet) Grosik i Złotówka były czynne w 2019 roku. Z tym że nie dziwię się że nie są priorytetem dla ośrodka, bo mało kto się tam zapuszczał, a byłem w weekend gdzie teoretycznie ludzi powinno być sporo, zwłaszcza że trasa z Kopy też była czynna co powinno przyciągnąć narciarzy. Grosika obsługa odpaliła dopiero jak przyjechałem (a było na pewno po 10), więc wyciąg działał praktycznie na żądanie. Jednak szkoda że tak rzadko są czynne, bo to chyba najfajniejsza część ośrodka. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie z 2 marca 2019, jak widać Złotówka była czynna Kto wie, może w tym roku też zdarzy się cud... Edytowane 22 Styczeń 2024 przez Mops 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 22 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2024 13 godzin temu, marekesz napisał: Dzisiaj COS i Szczyrkowski stoją z powodu wiatru. Nie pamiętam, kiedy był taki mocny. Miejmy nadzieję, że po wczorajszym ratrakowaniu wierzchnia warstwa sypkiego związała się z podłożem, bo w przeciwnym wypadku zostanie tylko beton na trasach. Well.... SMR gotowy na puchar swiata. Ale okolo 20:00 na hali ratraki cos zaczęły dzialac. 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2024 (edytowane) 11 godzin temu, Mops napisał: Grosik i Złotówka były czynne w 2019 roku. Z tym że nie dziwię się że nie są priorytetem dla ośrodka, bo mało kto się tam zapuszczał, a byłem w weekend gdzie teoretycznie ludzi powinno być sporo, zwłaszcza że trasa z Kopy też była czynna co powinno przyciągnąć narciarzy. Grosika obsługa odpaliła dopiero jak przyjechałem (a było na pewno po 10), więc wyciąg działał praktycznie na żądanie. Jednak szkoda że tak rzadko są czynne, bo to chyba najfajniejsza część ośrodka. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie z 2 marca 2019, jak widać Złotówka była czynna Kto wie, może w tym roku też zdarzy się cud... Dzięki za przypomnienie. Ja kiedyś jedynie skiturowo, ale wtedy zamknięte, Biały Jar, ten w górnej części liźnięty. Jak wszystko hula to ośrodek ma fajny górski charakter, coć jak Szrenica, ale tam też musi być wszystko odpalone, co rzadko się zdarza. Przypomnę wątek, wszak go zakładałeś;-) Jest też wpis Zagronie, kultowy... Edytowane 23 Styczeń 2024 przez sstar 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 23 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2024 Dziś dobry Czantoria 🌞 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 23 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2024 Dziś na leniucha Słotwiny Arena. Startujemy jak już wspomniałem z leniucha o 10:30. Pogoda petarda, stok jak to na Arenie bardzo dobrze przygotowany, wszystkie trasy czynne. Kolo 12:30 przychodzi śnieżyca ale jazda dalej super. Jaka szkoda, że ta trasa nie ma z 500 metrow więcej. Za 70 zeta 4h super ale 140 to bym nie zapłacił 😉 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 23 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2024 12 godzin temu, christof napisał: Well.... SMR gotowy na puchar swiata. Ale okolo 20:00 na hali ratraki cos zaczęły dzialac. Jestem w szoku, że coś robili, bo dzisiaj wyglądało jakby nic nie ruszyli. Na tą szklankę spadł świeży śnieg około 10 cm. Wjeżdżałem rano jaka druga kanapa na Pośredni. I tam dramat! Lodowa skorupa. Na innych trasach też masa lodu a po pół godziny odsypy po pas a pod nimi oczywiście lód. Moim zdaniem połowa tras powinna być zamknięta bo stwarzała zagrożenie dla zdrowia. Żona po upadku na lodzie stwierdziła że ma dość na dzisiaj i w d... te 159 zł, wraca do domu. Było to o 10.30 Ja natomiast przeniosłem się na BSA. Tam jakby inny świat. Wszystkie trasy równe, gładkie, bez grama lodu. Przygotowanie na 5+ Czarna w ogóle rewelacja. Niestety muszę wracać, ale chętnie bym pośmigał do zamknięcia 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2024 Cieniawa Ski 23.01.2024 W nocy spadło 4-5cm świeżego śniegu, rano +1 st. Śnieg fajny, aksamit na wyratrakowanym. Z czasem się ociepliło i śnieg zaczął się kleić, ogólnie fajna jazda i bardzo dobre warunki. Pusto, kilka osób jeździło. Narty dzisiaj najkrótsze jakie mam 163cm R13,3m, żeby można cos fajnie poskręcać i na ściance i w płaskiej części. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 23 Styczeń 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2024 (edytowane) Piątka na Jaworzynie Krynickiej, świeżo otworzona. W nocy nasniezyli i nie rozgarnęli, potem spadło sporo świeżego i zamaskowalo te kupy, więc warunki mocno zdradliwe... VID_20240123_092223.mp4 Edytowane 23 Styczeń 2024 przez lski@interia.pl 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi