Hextor Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 27 minut temu, Victor napisał: Kiedyś wjeżdżałem na Aiguille de Midi-dzieci do lat 3 zabronione a nierekomendowane do lat 5,fakt,że tam jest konkretna wysokość i dorośli nawet mdleli w wagonie na górze,ale na Kasprowym zawsze ze zdumieniem patrzyłem na aktywnych rodziców z bąblem na ręku . Nawet na tym zdjęciu dostrzegam takich aktywnych rodziców z maleństwem którzy płacą zeby pstryknąć focie u góry na social media 🤦♂️ 🤷♂️ chore … A te 1900 metrów to już jakąś strefa śmierci i potrzeba aklimatyzacji? Nigdy nie widziałem, żeby ktoś tam zemdlał. Bo niby od czego? Co najwyżej jak ktoś ma lek wysokości, to może w gacie narobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 (edytowane) 26 minut temu, Hextor napisał: A te 1900 metrów to już jakąś strefa śmierci i potrzeba aklimatyzacji? Nigdy nie widziałem, żeby ktoś tam zemdlał. Bo niby od czego? Co najwyżej jak ktoś ma lek wysokości, to może w gacie narobić. Różnica ciśnień na krótkim odcinku, różnie ludzie to odczuwają. Niektórym wystarczy przełknąć ślinę;-) Edytowane 29 Grudzień 2023 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 @Narciarz ze Śląska ..po prostu przejedz sie kiedyś na Kasprowy ..odnoszę wrażenie że nie byłeś nigdy w tych okolicach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 45 minut temu, sstar napisał: Różnica ciśnień na krótkim odcinku, różnie ludzie to odczuwają. Niektórym wystarczy przełknąć ślinę;-) Jak jeszcze było "cygaro" w Kaprun to jednego razu jechał Polak i w pewnym momencie zaczął się drzeć jak opętany. Nikt nie wiedział co mu się dzieje a on za głowę się złapał i darł się nieziemsko. Co się później okazało miał zawalone zatoki i przy dużej zmianie ciśnienia dostał bólu jak to potem określił tak jak by mu ktoś siekierę w głowę wbił... Ale tam było 1500 metrow różnicy wysokości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 57 minut temu, sstar napisał: Różnica ciśnień na krótkim odcinku Otóż to pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 1 godzinę temu, Lexi napisał: @Narciarz ze Śląska ..po prostu przejedz sie kiedyś na Kasprowy ..odnoszę wrażenie że nie byłeś nigdy w tych okolicach Byłem raptem 3 razy w życiu tam na nartach, ostatni raz raz z 10 lat temu. Trasy są świetne, zwłaszcza Goryczkowa (ale tam wyciąg do kitu), ale rzadko czynne i - co najważniejsze - nie ma pewności, że danego dnia pojeździsz. Do tego ta logistyka: parking płatny, transport pod wyciąg - płatny i niepewny, kibel - płatny, na kolejkę warto mieć bilet na godzinę konkretną! 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Byłem raptem 3 razy w życiu tam na nartach, ostatni raz raz z 10 lat temu. Trasy są świetne, zwłaszcza Goryczkowa (ale tam wyciąg do kitu), ale rzadko czynne i - co najważniejsze - nie ma pewności, że danego dnia pojeździsz. Do tego ta logistyka: parking płatny, transport pod wyciąg - płatny i niepewny, kibel - płatny, na kolejkę warto mieć bilet na godzinę konkretną! Czyli nic nie wiesz...Jak wszędzie, nigdy nie wiesz jak będzie wialo; Goryczkowa dziala od 1 dnia dostępności w tym roku;pod wyciąg walisz z buta 1 km; kibel jest darmowy; gondola ma określoną przepustowość i właśnie po to rezerwujesz wyjazd, co jest przywolejem narciarskim.... Edytowane 29 Grudzień 2023 przez Jusik2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 8 godzin temu, fafek napisał: Po pierwsze primo: ze względu na silny wiatr, dzisiaj kolejki krzesełkowe nie działają. Więc jeśli powyższe zdjęcie jest z dzisiaj, to jest to odpowiedź dla bijącego pianę kolegi, dlaczego nie ma w kolejce narciarzy 😛 Jak nie z dzisiaj, to w sumie możliwe, że było tak samo, bo pizga ostatnio ciągle. @mig12345, ale w sumie popatrz na to tak: przychodzisz do Kuźnic tuż przed otwarciem kolejki. Jak jesteś w takim terminie jak teraz, to prawdopodobnie czeka cię spora kolejka (aczkolwiek obstawiam, że mniej niż godzina). Po wjeździe na górę masz przez cały dzień pół-puste stoki, bo kolejka wywozi w większości pieszych. Przecież to jest bajka A że drogo? A gdzie jest tanio? Dawniej dzienny na Kasprowym potrafił kosztować 2 razy tyle, co na inne polskie górki. A teraz? Kasprowy 165-185 (zależnie od terminu zakupu i online/kasa). Skolnity/Kasina/itp 160, TatrySki 170... Nie byłem tam jeszcze na nartach, chociaż jeżdżę na nich już 60 lat. I w dodatku nie odczuwam z tego powodu jakiegokolwiek dyskomfortu i najmniejszej potrzeby... jak to powiadano: "Tatry to piękne góry, ale leza stanowczo za blisko Zakopanego".... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 29 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Victor napisał: 🤦♂️ 🤷♂️ Warto dodać, że to darmowe WC to jest na dole Goryczkowej, a nie w kopule. Edytowane 29 Grudzień 2023 przez Hextor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 6 godzin temu, mig12345 napisał: Nie byłem tam jeszcze na nartach, chociaż jeżdżę na nich już 60 lat. I w dodatku nie odczuwam z tego powodu jakiegokolwiek dyskomfortu i najmniejszej potrzeby... jak to powiadano: "Tatry to piękne góry, ale leza stanowczo za blisko Zakopanego".... Mi tez jakoś tak samo wyszło, byłem w Bachledce, Strbskim, Łomnicy z fr. Muldami, nawet Szpiglasowej, czy okolicach Waksmundzkiego, a jakoś Kasprowy mnie ominął, nie to, że bym nie chciał, ale jakoś logistyka mi nigdy nie siadła, małe i większe niedogodności odstręczają. Ale może będzie jak ze Śnieżką, z której w końcu z przypadku i rozpędu zjechałem, a jakoś nigdy nie planowałem i nie upatrywałem za punkt honoru... szczególnie gdy ukochana Studicni Hora opodal... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 6 godzin temu, mig12345 napisał: Nie byłem tam jeszcze na nartach, chociaż jeżdżę na nich już 60 lat. I w dodatku nie odczuwam z tego powodu jakiegokolwiek dyskomfortu i najmniejszej potrzeby... jak to powiadano: "Tatry to piękne góry, ale leza stanowczo za blisko Zakopanego".... Wg Malczewskiego to Pępek świata... ps choć niektórzy pełni wyrzeczeń i zapału ruszają https://www.skiforum.pl/topic/61162-nartowanie-krzyska-natalii-alias-leosia-i-rafala/?do=findComment&comment=713274 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 A propos z dziś... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 2 godziny temu, sstar napisał: A propos z dziś... Pusto cicho....nie to co w Praciakach... 2 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Praciaki zawsze full zwlaszcza na gorze. Do Szczyrku czy innej Wisly daleko a tu warun zawsze, wygodna 6 osobowa kanapa przyjemna polanka do tego snowpark, jazda wieczorna knajpka no i hotel plus szkolenia dla dzieciakow tez generuja ruch. I co ciekawe nawet transport z parkingu busikami nie odstrasza. Zawsze lubilem tam zaczynac lub konczyc sezon bo sniegu walili po kokarde. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 (edytowane) SMR rano lekko zmrozone ale szybko puszcza. Pierwsze przetarcia na M.Skrzycznem, Hali no i zakrętach na dole trójki. Czwórka wydaje sie mniej przetarta. Jakby ktos chcial to tu film z tras nr 2 i 3. Edytowane 30 Grudzień 2023 przez christof 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Słotwiny ranne piątek,sobota i pewnie jutro.Warunki zadziwiająco dobre,i na Arenie,i u Tabaszewskiego,a ludzi zadziwiająco malo jak na ten okres ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Myślenice. Warun dla koneserów, rano szklanka aż ratrak puścili w obawie o ludzi, a potem bardzo szybko ciężka mokra kasza. Muszę powiedzieć że mocno mnie dzisiaj zweryfikowały te warunki i pierwsze zjazdy były bardzo trudne. Potem już lepiej, ale czworogłowe spalone. Na szczęście ludzi niewiele i oczywiście żadnych kolejek. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 21 minut temu, wolcjusz napisał: Myślenice. Warun dla koneserów, rano szklanka aż ratrak puścili w obawie o ludzi, a potem bardzo szybko ciężka mokra kasza. Muszę powiedzieć że mocno mnie dzisiaj zweryfikowały te warunki i pierwsze zjazdy były bardzo trudne. Potem już lepiej, ale czworogłowe spalone. Na szczęście ludzi niewiele i oczywiście żadnych kolejek. Kurcze, aż dziwne bo zimno nie było (aczkolwiek mieszkam aż 15 km od nich, więc niby nie to samo). W czwartek była tylko kasza. Zmiana nart na szersze po godzinie załatwiła sprawę, była frajda w kasowych odsypach. Niedawno też się weryfikowałem na Grapaski i w sumie nie było źle na tym lodzie. Ostrożnie, ale ok. Patrzyłem jednak z zazdrością na lepszych jak sobie cięli równo. może się uda w Myślenicach spiknąć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 8 minut temu, Chertan napisał: może się uda w Myślenicach spiknąć. Na pewno bo blisko mam, tylko godzina drogi. Tylko trzeba poczekać na jakąś zimę normalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Gdzie można jeździć na nartach w Sylwestra? A) Na Skrzycznym 1250 m.n.p.m B) Na Buczynce 1100 m.n.p.m C) Na Chełmie 650 m.n.p.m 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Sistar presents 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 3 godziny temu, Hextor napisał: Gdzie można jeździć na nartach w Sylwestra? A) Na Skrzycznym 1250 m.n.p.m B) Na Buczynce 1100 m.n.p.m C) Na Chełmie 650 m.n.p.m C 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano 30 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2023 Baba w Korbielowie ma chodzić na sylwestra ale na stronie piszą że pokrywa śniegu wynosi 0-35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 31 Grudzień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2023 Niestey w Bałtowie kiepsko ... A na stronie zapewniają o minimum dobrych warunkach ... Ech ... 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 31 Grudzień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2023 Myślenice, warunki dobre, twardo. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi