Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, grimson napisał:

Mam możliwość przetestowania SL Stockli R12, czy nie będą zbyt skrętne? Mają inną geometrię niż moje stare GS. Będą dobre?

IMG_3773.jpeg

Jak umiesz skręcać to będą ok a jak nie i będziesz próbował jeździć na wprost to uważaj na wewnętrzne krawędzie, no i mogą czasem Cię wywieźć do lasu...

• Haha 1

2 godziny temu, grimson napisał:

to była forumowa prowokacja. Na fotce po lewej moje Head GS 193cm R30. Po prawej Sztekle DH 210cm R45😁

w tym samym źródle są jeszcze Sztekle DH2 217cm, ale bez wiązań.

Ostatnio na Hintertuxie stałem w kolejce do orczyka na Olperer za dwiema dziewczynkami ze Słowenii w wieku około 16 lat i wzrostu około 160 cm. Ta z prawej na Völklach, z lewej na Atomicach...

20241117_094833.thumb.jpg.6fc3a032581687317a37ba1f23ebb77a.jpg

20241117_094958.thumb.jpg.5fa689e0d7e1d31e7deced6ea49b1768.jpg

20241117_094951.thumb.jpg.6a46e25d153f8173cff18da8cb5033ce.jpg

Völkle w długości 208 cm, Atomici w dł 212. Tylko, że to były narty SG. Pojechałem z góry za nimi i potrafiły na nich skręcać bardzo sprawnie. Dla mężczyzn to DH zaczynają się od 218 cm wzwyż. 210 cm to chyba dla dzieci... Jak nie chcesz jeździć na dziecinnych to bierz chociaż te 217 cm (prawie dla dorosłych facetów) I dawaj na Hintertuxa to w pierwszym zjeździe wyciśniesz tą magiczną😜 setkę...

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 4

7 godzin temu, marionen napisał:

Ostatnio na Hintertuxie stałem w kolejce do orczyka na Olperer za dwiema dziewczynkami ze Słowenii w wieku około 16 lat i wzrostu około 160 cm. Ta z prawej na Völklach, z lewej na Atomicach...

20241117_094833.thumb.jpg.6fc3a032581687317a37ba1f23ebb77a.jpg

20241117_094958.thumb.jpg.5fa689e0d7e1d31e7deced6ea49b1768.jpg

20241117_094951.thumb.jpg.6a46e25d153f8173cff18da8cb5033ce.jpg

Völkle w długości 208 cm, Atomici w dł 212. Tylko, że to były narty SG. Pojechałem z góry za nimi i potrafiły na nich skręcać bardzo sprawnie. Dla mężczyzn to DH zaczynają się od 218 cm wzwyż. 210 cm to chyba dla dzieci... Jak nie chcesz jeździć na dziecinnych to bierz chociaż te 217 cm (prawie dla dorosłych facetów) I dawaj na Hintertuxa to w pierwszym zjeździe wyciśniesz tą magiczną😜 setkę...

Widocznie ten DH 210 to jakaś wersja juniorska. Chociaż na tym krótkawym sprzęcie i w gumie pewnie można w Alpach wydusić coś takiego:

• Haha 2

Tylicz,sobota,otwarcie.Zjawili się narciarze od Koszyc i Preszowa po Warszawę wyglądalo jak Białka w Sylwestra.Sam nie wiem co mnie tam przygnało z SL ,bo byly wysmienite warunki do przetestowania czegoś z DH lub SG...

20241123_111501.jpg

Edytowane przez lski@interia.pl
  • Like 4
  • Thanks 1
  • Haha 7

34 minuty temu, lski@interia.pl napisał:

Tylicz,sobota,otwarcie.Zjawili się narciarze od Koszyc i Preszowa po Warszawę wyglądalo jak Białka w Sylwestra.Sam nie wiem co mnie tam przygnało z SL ,bo byly wysmienite warunki do przetestowania czegoś z DH lub SG...

20241123_111501.jpg

Brzmi jak plan: rozgonić towarzystwo samym podmuchem powietrza, od ciśnięcia na DH

• Haha 1

Nie wiem czy lokalnie ruszy coś sensownego na początku grudnia.
Prognozy takie sobie, jakiś lekki mróz nocą ale w dzień niezbyt.
Śnieżą Słotwiny Arene w Krynicy ale tego unikam jak i Mastera w Tyliczu.

Słotwiny Tabaszewski nie śnieży.
Tylicz Ski coś tam śnieżą przy krześle 3 os. ale jeszcze daleko do otwarcia.
Cieniawa kamera nie działa, ale w Sączu dosyć ciepło więc na śnieżenie małe szanse nawet nocą.
Rytro jeszcze nie śnieży.
Jaworzyna Krynicka cos tam śnieży, ale tam planuje dopiero w styczniu jak większość tras ruszy, wcześniej przy tych cenach nie ma sensu.

5 godzin temu, pawelb91 napisał:

Nie wiem czy lokalnie ruszy coś sensownego na początku grudnia.
Prognozy takie sobie, jakiś lekki mróz nocą ale w dzień niezbyt.

Słotwiny Tabaszewski nie śnieży.
Tylicz Ski coś tam śnieżą przy krześle 3 os. ale jeszcze daleko do otwarcia.
Cieniawa kamera nie działa, ale w Sączu dosyć ciepło więc na śnieżenie małe szanse nawet nocą.
Rytro jeszcze nie śnieży.
Jaworzyna Krynicka cos tam śnieży, ale tam planuje dopiero w styczniu jak większość tras ruszy, wcześniej przy tych cenach nie ma sensu.

W Sudetach podobnie. Niby Zieleniec śnieżył od kilku dni, lecz coś milczą na temat otwarcia. Czarna Góra odpaliła sprzęt kilka dni po Zieleńcu, niby mają większą wydajność fabryki śniegu, ale nie zanosi się, że otworzą się przed Zieleńcem. Świerardów Zdrój, Karpacz Kopa i Winterpol, Szklarska Poręba Ski Arena Szrenica i Czarnów Ski też produkowały białe.

Jedyna szansa na otwarcie w nadchodzący weekend to Zieleniec, choć patrząc na prognozę norwega to będzie lekko na plusie i minusie na wysokości 877m npm w Zielu:

image.thumb.png.b7091ac41a87e5574856cfe70e5e54c6.png

• Sad 1

Sezon otwarłem. Dziś na Masterze pogoda curiosum: mróz i... padający deszcz jednocześnie. Ale trasa znakomicie przygotowana, armaty działały na innych trasach, byłem od 13:00 do 17:00, o 13:00 ludzi sporo (ok. 10 min. do kolejki), potem luz, ok. 16:00 znów zatłumiło (ok. 5 min. - promocja: karnet wieczorny chyba 50 zł, czy coś takiego):

P1090044.JPG

P1090055.JPG

P1090056.JPG

P1090065.JPG

P1090067.JPG

P1090077.JPG

P1090084.JPG

P1090103.JPG

Edytowane przez Narciarz ze Śląska
  • Like 8
  • Thanks 2

7 minut temu, Jeeb napisał:

brawo

tak z ciekawości zapytam:

Ile czasu zajmuje dojazd z Katowic ze znalezieniem parkingu ?

Nam zajęło 2x po ok. 3 godziny - nie licząc przerwy tam (pół godziny)  i przerwy z powrotem (godzina). Ale to niedziela - najlepsze warunki do jazdy - mały ruch, nie ma korków na obwodnicy Krakowa i w Nowym Sączu!

Nie rozumiem o co chodzi ze znalezieniem parkingu, bo nie było problemu z parkowaniem.

Przy jeździe z kimś z Katowic, większość ludzi umawia się (miejsce zbiórki) pod CH 3Stawy, tam można zostawiać auto.

• Like 1

30 listopada startujemy z zimą

30 listopada startujemy z zimą

W sobotę 30 listopada planujemy rozpocząć białe szaleństwo na Jaworzynie. Już dzisiaj nocno naśnieżane są trasy nr 7 (500m), nr 3 (700m), nr 6 (1000) oraz trasa szkoleniowa z wyciągiem Żółwik. Śnieżenie trwa również w innych miejscach.

Obecnie trwa jeszcze przegląd kolei gondolowej przed sezonem zimowym, dlatego zapraszamy Was dopiero na andrzejkowy weekend.  Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło, bo w planach mamy coś, co dawniej było nieosiągalne, ale po modernizacji systemów śnieżenia nabiera dzisiaj realnego kształtu.

Naszym celem na 30 listopadajest otwarcie głównej trasy z góry na sam dół o długości 2600 m. Jeżeli pogoda nam pozwoli to wraz z otwarciem kolei gondolowej dla turystów, narciarze/snowboardziści dostaną 4 trasy narciarskie o łącznej długości ponad 4 km. Dodatkowo w sobotę wszystkie skipassy będą z rabatem 30%. W przerwie szusowania wpadajcie w okolice nowego baru Apres SKI na tarasie stacji dolnej. Muzyczne bity z DJ-em dajemy Wam w gratisie. Czy można chcieć coś więcej na otwarcie sezonu?

• Like 1
  • Thanks 1

16 godzin temu, pawelb91 napisał:

Paweł nie pitol, trzeba było zabrać jakieś krótkie nartki (o ile masz 😀) i przyjechać, bo masz kawałek. Na start sezonu się nada nawet takie coś jak Master. Karnet tani.

9 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

byłem od 13:00 do 17:00

To jakoś się minęliśmy, ja byłem do ok 15.00. Faktycznie od 13.00 zrobiło się pusto. Rano było dużo więcej ludzi ale bez tragedii. Trasa dobrze przygotowana, boki wręcz zlodzone były. Rano nie padało, potem taka kasza leciała z nieba.

IMG_4751.thumb.jpeg.5297fd0802bf4e04a8a65bbb6e2a3b66.jpeg

Też nie chciało mi się jechać, ale na drogach było pusto. Ja mam 150km i dojazd zajął mi 1,5h, ale powrót już 2h.

A Zbyszka przepraszam za sobotę, musiałem do Katowic jechać, siła wyższa, takie coś zanabyłem prawie nówki w mega promocyjnej cenie. Długo szukałem. Przy okazji byłem na expo, pytałeś o skimojo, Damian Mikoski się zastanawiał, bo ma problemy z kolanami, ale jest to słabe, ale dla Twoich potrzeb być może by się nadawało, przy długich trasach w pozycji zjazdowej. Do normalnej jazdy w naszej opinii się nie nadaje. Albo prezentujący nie potrafił tego ustawić.

0895e3de-4313-4b2d-9f6b-44870d79e46a.jpeg

pozdro

Edytowane przez marekbtl
  • Like 7
  • Thanks 2

2 minuty temu, marekbtl napisał:

Paweł nie pitol, trzeba było zabrać jakieś krótkie nartki (o ile masz 😀) i przyjechać, bo masz kawałek. Na start sezonu się nada nawet takie coś jak Master. Karnet tani.

To jakoś się minęliśmy, ja byłem do ok 15.00. Faktycznie od 13.00 zrobiło się pusto. Rano było dużo więcej ludzi ale bez tragedii. Trasa dobrze przygotowana, boki wręcz zlodzone były. Rano nie padało, potem taka kasza leciała z nieba.

IMG_4751.thumb.jpeg.5297fd0802bf4e04a8a65bbb6e2a3b66.jpeg

Też nie chciało mi się jechać, ale na drogach było pusto. Ja mam 150km i dojazd zajął mi 1,5h, ale powrót już 2h.

A Zbyszka przepraszam za sobotę, musiałem do Katowic jechać, siła wyższa, takie coś zanabyłem prawie nówki w mega promocyjnej cenie.

0895e3de-4313-4b2d-9f6b-44870d79e46a.jpeg

To ci wychodzi dokładnie jak mi na Przełęcz Okraj 1.5h tam i 2h z powrotem. Dziś Czarna Góra... ta nasza, nie wasza.

• Like 1

1 godzinę temu, sstar napisał:

To ci wychodzi dokładnie jak mi na Przełęcz Okraj 1.5h tam i 2h z powrotem. Dziś Czarna Góra... ta nasza, nie wasza.

Wrzuć potem fotki, zobaczymy czy ilość białego pozwoli na otwarcie ON w ten weekend. Norweska szklana kula pokazuje dla CG, że od środy idzie mróz, a od czwartku mocne opady białego:

IMG_3813.jpeg

• Like 1