Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.12.2024 o 19:09, grimson napisał:

sztanga pokaże swoją moc na GS FIS. już niedługo.

Mi się zawsze wydawało (przy w miarę solidnej sprawności ogólnej), że w pierwszej kolejności lepiej nauczyć się dobrze jeździć na nartach a potem budować siłę. Ja jakoś ogarniam narty a na siłownię ostatni raz chodziłem chyba w wojsku. Na Olimpiadę się nie wybieram, formę buduję dużą częstotliwością jazdy na narty plus sporty uzupełniające do tego różna piesza aktywność wydaje się dla mnie wystarczająca. Z jazdą 100 km/ h nie mam problemu ale to w ogóle nie jest moim celem. Może Ty już jesteś expertem narciarskim, to w takim wypadku praca nad siłą ma oczywiście sens, ważny też jest cel jaki sobie stawiasz w narciarstwie. Jak chcesz osiągnąć szybko tą setkę to moja propozycja, popracuj nad pozycją zjazdową. Ja ją dzielę na trzy rodzaje, wysoką, średnią i niską, tak mnie uczyli moi opiekunowie, a korzystałem z nich (pozycji zjazdowych) w zależności od pogody, warunków śniegowych, trudności trasy czy tłoku na stoku (a raczej jego braku).

• Like 7
  • Thanks 1

Grapa Ski - Czarna Góra.. Jedyny stok w okolicy.. przygotowany wzorowo i cały czas śnieży.

Ludzi jak codzień niezbyt dużo za wyjątkiem śmietanki instruktorskiej w ilości kilkudziesięciu którzy robili tłok od czasu do czasu...po południu słonko zaszło i zrobił się listopad..

IMG_5333.thumb.jpg.de559bbc443b542c43a9dea4563ad2ef.jpg

IMG_5329.thumb.jpg.0162af12b431351813a51f1de86d52f8.jpg

IMG_5334.thumb.jpg.de37fcaac04c51e6dbfe371dff7fcbbb.jpg

No i Taterki. widać dzisiaj..IMG_5330.thumb.jpg.62ca149864325356086c018abf1c574c.jpg

• Like 15
  • Thanks 1

3 godziny temu, marionen napisał:

Mi się zawsze wydawało (przy w miarę solidnej sprawności ogólnej), że w pierwszej kolejności lepiej nauczyć się dobrze jeździć na nartach a potem budować siłę. Ja jakoś ogarniam narty a na siłownię ostatni raz chodziłem chyba w wojsku. Na Olimpiadę się nie wybieram, formę buduję dużą częstotliwością jazdy na narty plus sporty uzupełniające do tego różna piesza aktywność wydaje się dla mnie wystarczająca. Z jazdą 100 km/ h nie mam problemu ale to w ogóle nie jest moim celem. Może Ty już jesteś expertem narciarskim, to w takim wypadku praca nad siłą ma oczywiście sens, ważny też jest cel jaki sobie stawiasz w narciarstwie. Jak chcesz osiągnąć szybko tą setkę to moja propozycja, popracuj nad pozycją zjazdową. Ja ją dzielę na trzy rodzaje, wysoką, średnią i niską, tak mnie uczyli moi opiekunowie, a korzystałem z nich (pozycji zjazdowych) w zależności od pogody, warunków śniegowych, trudności trasy czy tłoku na stoku (a raczej jego braku).

Siłownia nie jest zła. Byle tylko nie wpaść w ślepą uliczkę treningu hipertroficznego jak wiele osób trafiających na siłownię, która w świadomości zbiorowej wciąż jeszcze często kojarzy się głównie z treningiem kulturystycznym i nawet osoby idące tam po prostu dla poprawy ogólnej formy i jakiegoś minimum ruchu w dzisiejszym siedzącym świecie lądują bardzo często od razu na maszynach wykonując pińcet serii uginania na biceps czy czworogłowe, ewentualnie lezą jakieś kilometry na bieżni zamiast normalnie iść na spacer.

Na dobrej siłowni (czyli takiej niezagraconej nadmiarem skomplikowanych maszyn do ćwiczeń izolowanych dla kulturystów, z sensowną ilością dostępnej wolnej przestrzeni, z podstawowymi przyrządami typu drążek do podciągania, kółka gimnastyczne czy poręcze do dipów) można zrobić kupę świetnych ćwiczeń dla zbudowania lepszej sprawności, zapobiegania kontuzjom w trakcie uprawiania sportów i ogólnej poprawy jakości swojego życia.

Trening mobilności, trening plyometryczny, trening balistyczny, kalistenika, stretching - ze wszystkiego zaczerpnąć po trochu i ciało się fajnie wzmacnia do uprawiania narciarstwa czy jakiegokolwiek innego sportu jaki nam odpowiada. Klucz to zidentyfikować swoje słabe punkty, zaniedbane przez lata partie mięści, jakieś stare kontuzje czy inne stany patologiczne i dobrze dobrać ćwiczenia które pozwolą odwrócić te wszystkie niekorzystne procesy w ciele. Na siłowni nie trenujemy tylko mięśni, trenujemy i "programujemy" też układ nerwowy do wykonywania określonych wzorców ruchowych i jeśli zrobimy to dobrze, to na pewno przełoży się to na lepsze wyniki w sportach które hobbystycznie uprawiamy.

Edytowane przez wolcjusz
  • Like 6

4 godziny temu, marionen napisał:

Mój plan na siłowni, dwa treningi w tygodniu, jak niżej. Razem sześć ćwiczeń [z 14] dedykowanych dla narciarzy -> po trzy ostatnie dla każdego z dnia.

Do tego dochodzi ława, ciągi i przysiady. Plus kilka innych. 

Więc jest połączenie ćwiczeń siłowych, izometrycznych, ćwiczeń stabilizacyjnych oraz na mięśnie głębokie.

image.png.18de15c8045a637bf198340ee6716637.png

image.png.a959b943da8b99052f65e095bc0b3bc6.png

Edytowane przez grimson
  • Like 2

Sobota,Jaworzyna.Otwarte 3 i 7,ale jest mile zaskoczenie-na sam dół idzie pasek wyratrakowany ,prawie bez minerałów.Trasa jest zamknięta, ale nie na kłódkę,więc jeżdżę sobie na dół bez przystanku.Pracują,choć niemrawie armatki na 6,pracuje na niej ratrak...

• Like 8

Ja się nie mogę zdecydować gdzie jutro uderzyć - na Słotwiny czy do Tylicz Ski. Trochę gęsto było dzisiaj na kamerach u pingwina, a Tylicz ski to dla mnie niewiadoma bo byłem tam raz dawno temu i nie bardzo wiem co będzie lepszym wyborem w tej obecnej mizerii. Jaworzynę na razie odpuszczam bo nie mam sezonówki a płacić ich cenę za karnet przy dostępnej tylko 3 i 7 to przesada. Chyba rzucę monetą. 

7.12.2024 Tylicz Ski

Nic nowego w okolicy nie ruszyło bo nie było za bardzo mrozów więc ponownie Tylicz Ski. Warunki fajne, ludzi niezbyt dużo, tylko chwilami trochę gęściej na trasie. Rano zmrożony stok ale dosyć szybko puścił i lekko się przeorał ale jeździło się do końca dobrze. Karnet jednodniowy z promocją mikołajkową 75zł, pojeżdżone od 9 do 15.

Śnieg i mróz towarem pierwszej potrzeby dla całego regionu ❄️

IMG_20241207_090549936_HDR.thumb.jpg.108bdb7ee4a3a4218980357fa5145da6.jpg

IMG_20241207_090704361_HDR.thumb.jpg.dff293f5900f92b5d804e7817d3f4430.jpg

IMG_20241207_090740648_HDR.thumb.jpg.5f6dac50a3d3e637b1000b007959b405.jpg

IMG_20241207_091511727_HDR.thumb.jpg.6cc502ad4ccf0069aafa5735f4668e79.jpg

IMG_20241207_091749048_HDR.thumb.jpg.2b37ce8f15a3ec5a12498d91ffcb5272.jpg

Po godzinie 12
IMG_20241207_120738726_HDR.thumb.jpg.5ecb7802de06f1523a0b365c40c50ff7.jpg

IMG_20241207_120744564_HDR.thumb.jpg.5be357a252ce80962253c45a6e109cbc.jpg

@wolcjusz także masz relację na świeżo 😉

• Like 15
  • Thanks 1

53 minuty temu, wolcjusz napisał:

Jaworzynę na razie odpuszczam bo nie mam sezonówki a płacić ich cenę za karnet przy dostępnej tylko 3 i 7 to przesada. Chyba rzucę monetą. 

Na Jaworzynę kupiłem 5 dowolnych dni w sezonie w promocji, zastanawiałem się nad pakietem 2x5 dni ale w końcu nie dokupiłem bo nie wiadomo czy zima tu dopisze czy znowu nie. Ceny z standardowego cennika mocno w górę poszły to prawda. 
Wybiorę się tam dopiero jak 3/4 tras ruszy, więc pewnie najwcześniej połowa stycznia. 

Wczorajszy Zieleniec:  zmiana pogody, przedwczoraj na otwarcie było -2C, na trasach świeży puch i zmrożony podkład i padający przez prawie cały dzień śnieg, wczoraj z rana +3C, okresowo lekka mżawka, spora mgła, szczególnie w górnej części, śnieg mokry i miękki (ale jeździło się na nim bardzo dobrze). Przy Nartoramie oficjalnie otwarta tylko niebieska trasa, czerwone 1 i 2 zamknięte w górnej części, nie wyratrakowane, ale sporo narciarzy się tam zapuszczało, zjechałem jedną i drugą, leży tam sporo naturalnego śniegu, kijek zapadał się prawie do połowy ( stan 1 na jednym ze zdjęć).

Frekwencja umiarkowana, praktycznie bez kolejki do kanapy. Czynne schronisko po czeskiej stronie: Masarykowa Chata (przedostatnie zdjęcie) tak że można wpaść na czeskie jedzenie i piwo ( dla tych co nie znają Zieleńca, można do niego dojechać talerzykiem z górnej stacji Nartoramy).

IMG_20241207_111823.jpg

IMG_20241207_111854.jpg

IMG_20241207_111959.jpg

IMG_20241207_112722.jpg

IMG_20241207_112207.jpg

IMG_20241207_112222.jpg

IMG_20241207_115420.jpg

IMG-20241207-WA0007.jpg

• Like 12
  • Thanks 1