ZdolnyŚlązak Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) Jaworzyna Krynicka odpala dzisiaj trase nr 1 a od jutra otwierają 2 i nową kanape Harnaś Express NEWS DNIA #2 📣 👉 1 stycznia o 10:30 ruszamy z trasą nr 2 oraz kanapą Harnaś Express! 🔥 Edytowane 31 Grudzień 2025 przez ZdolnyŚlązak 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) Jaworzyna sylwestrowa.Wprowadzono specjalne karnety tylko na Sylwestra,ale wielkiego sukcesu komercyjnego raczej nie osiągnęli.Sądziłem,że będzie tłum,a tu kameralna impreza,frekwencja wieczorna nieporównalnie mała przy tej z ostatnich dni albo do innych imprez komercyjnych pod Jaworzyną.Jakieś animacje,kameralny klimat,bez dudniącej muzyki,bar pod stokiem tym razem pełen jedzenia.Otworzona jedynka pełna pól z lodowymi kulkami,więc trzeba się było pilnować,szóstka lepsza.Niestety padła bateria w telefonie,więc bez zdjęć...Zobaczymy,co pokażą jutro na dwójce... Edytowane 31 Grudzień 2025 przez lski@interia.pl 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 1 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Czantoria otwiera sie 3 stycznia. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich i żeby stoki zawsze były tak puste jak na pierwszej fotce, i drogi dojazdowe tak samo, jak moja dzisiejsza do Krynicy. Obawiam się tylko że o ile moje przewidywania że wszyscy będą odsypiać Sylwestra sprawdziły się na drodze, to na stoku może juznie być tak różowo, bo kolejka do bramekustawiła się już o 8:50. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń ...a jednak jest super, po prostu wszyscy niecierpliwi zebrali się do wjazdu na start. Jak na razie kolejek brak, warun rewelacja. 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Pozdrawiam noworoczne z Cieniawy! Rok olimpijski rozpoczęty, warun też olimpijski 🤩⛷️🎉 18 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Jaworzyna noworoczna,ludzi niewielu,a ci,którzy są,wydają się wszyscy koncentrować na górnej dwójce,by wypróbować nowo otwarte krzesło.Jego duża przepustowość odbija się już na tłoku na trasie,a co dopiero będzie...Dolna dwójka sypana na Puchar Świata, więc pewnie przed nim nie otworzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 1 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Złoty Groń - ruch noworoczny umiarkowany (jak na Złoty Groń). Na głównej trasie śnieg mają, po bokach wychodzi jeszcze trawa. Wiatr dość silny, ale ogólnie warunki dobre. 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń W dniu 31.12.2025 o 12:07, Rybba7 napisał: To akurat może być istotnym czynnikiem, ale nie tylko w kwestiach ekonomicznych upatrywałbym problemu. Pomijając kwestie przyrodniczo-geograficzne, turystyka w Polsce porównując do krajów alpejskich lub nawet Czech i Słowacji biorąc pod uwagę zaspokajane potrzeby i koncentrację uwagi oraz kapitału kieruje się zupełnie w innym kierunku - to moim zdaniem tworzy problem, który kolega porusza wyżej. Większość branży opiera się raczej na rekreacji niż pojęciem turystyki kwalifikowanej - z definicji forma turystyki aktywnej, wymagająca specjalnych umiejętności, wiedzy i kondycji fizycznej. W odniesieniu do wszelkich form narciarstwa w naszym kraju jako wyjątki można uznać choćby Polanę Jakuszycką (gdzie skala jest naprawdę duża) lub okolice Kasprowego Wierchu (gdzie jeżeli jest śnieg można naprawdę przyjemnie uprawiać narciarstwo zjazdowe i ski-touring) - cała reszta opiera się typowo na dużo prostszej turystyce albo nie działa lub warunki naturalnie nie sprzyjają na uprawianie sportu na poziomie. Wyżej to moja opinia, każdy może mieć inną jednak odnoszę się do "odbiorcy" miejsca, a nie tego co ono oferuje bo mamy jeszcze Szczyrk... Przechodząc do porównania pierwsze co rzuca się w oczy to nieproporcjonalnie duża liczba hoteli na wysokim poziomie porównując do tego co oferuje dana okolica względem uprawiania sportu. Pomijając Podhale bo to już ewenement w skali Europy, to dajmy przykład Krynicy, gdzie na sumarycznie <20km tras w całej okolicy przypada 5 większych czy mniejszych hoteli 5* i kilkanaście obiektów 4*. Jeszcze ciekawiej wygląda kwestia hoteli i apartamentów w Karkonoszach np. Szklarska... Przenieśmy się teraz kawałek dalej do Pec pod Śnieżką lub S. Mlyn ciężko naprawdę znaleźć podobne obiekty. W Alpach to samo, mam przykład odwiedzonego w tym roku Chamonix, tam typowy klient polskiego kurortu napewno by się rozczarował, podobnie wygląda w Verbier, gdzie mimo setek kliometrów tras mamy same apartamenty i garstkę hoteli. Tak samo "martwo" pod tym względem wygląda Cervinia, gdzie okolice wyglądały dla mnie na wręcz opuszczone. Do czego zmierzam, bogatsza część społeczeństwa wcale nie spełnia czasu aktywnie i wyznacznikiem wyjazdu jest głownie lokacja i hotel, a nie aktywności. Ogromna część procesji SUV-ów za 300 tys. sunącej w polskie góry co tydzień w sobotę nie ma w swoim bagażniku żadnego sprzętu sportowego. Oczywiście jest grupa ludzi szukających wrażeń, ale jeśli stanowiliby oni znaczną grupę ludzi majętnych, to kurorty typu Zakopane na pewno by to odczuły, a raczej tego nie widać. Mam podobne wnioski, z zastrzeżeniem, że np. znam wielu naprawdę dobrych narciarzy, dla których to hotel jest dodatkiem do nart, a nie odwrotnie. Większość z nich jednak jeździ w Alpy głównie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń (edytowane) Cieniawa Ski 01.01.2026 Super otwarcie roku w Cieniawie. Przez pierwsze półtorej godziny jeździły łącznie 4 osoby. Stok zmrożony i równo przygotowany. Ścianka naśnieżona więc można było dobrze pojeździć. Z czasem wyszły jakieś drobne kamienie w połowie ścianki bliżej lasu ale do ominięcia. Pewnie dalej dośnieżą gdy będzie odpowiedni mróz do tego. Trochę więcej ludzi około południa ale dalej było ok, żadnej kolejki do wyciągu. Pojeżdżone 4h, wyszło 46 zjazdów w tym przerwa na herbatę, wiec 50 do zrobienia bez przerwy. Co do dalszej jazdy to na razie chyba trzymam się Cieniawy, ma to najwięcej sensu cena/trasa/frekwencja. Rytro jutro ma ruszyć z krzesełkiem ale na początek pewnie tylko trasa na około, poczekam na naśnieżone ścianki. Lokalny pies Misiek powitał noworocznie. Godzina 12 Świetnie mieć taką małą stację pod nosem bo czasem tu lepsza jazda niż w naszych "kurortach". Edytowane 1 Styczeń przez pawelb91 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń (edytowane) 56 minut temu, pawelb91 napisał: Cieniawa Ski 01.01.2026 Super otwarcie roku w Cieniawie. Przez pierwsze półtorej godziny jeździły łącznie 4 osoby. Stok zmrożony i równo przygotowany. Ścianka naśnieżona więc można było dobrze pojeździć. Z czasem wyszły jakieś drobne kamienie w połowie ścianki bliżej lasu ale do ominięcia. Pewnie dalej dośnieżą gdy będzie odpowiedni mróz do tego. Trochę więcej ludzi około południa ale dalej było ok, żadnej kolejki do wyciągu. Pojeżdżone 4h, wyszło 46 zjazdów w tym przerwa na herbatę, wiec 50 do zrobienia bez przerwy. Co do dalszej jazdy to na razie chyba trzymam się Cieniawy, ma to najwięcej sensu cena/trasa/frekwencja. Rytro jutro ma ruszyć z krzesełkiem ale na początek pewnie tylko trasa na około, poczekam na naśnieżone ścianki. Lokalny pies Misiek powitał noworocznie. Godzina 12 Świetnie mieć taką małą stację pod nosem bo czasem tu lepsza jazda niż w naszych "kurortach". W 100 % się zgadzam.Wszystko na swoim miejscu w mojej ulubionej stacji,nawet ceny karnetów i pies stacyjny...Gdyby nie sezonówka PKLu,bywałbym częściej,ale dotrę,gdy na ściance będzie tyle śniegu,że pozwolą stawiać tyki... Edytowane 1 Styczeń przez lski@interia.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń Nowy Rok rozpoczęty w Bodzentynie na stoku Baba Jaga. Jednocześnie po raz pierwszy śmigałem na stoku Gór Świętokrzyskich. Początek ładnie nachylony, ale niestety potem trochę płasko. Dużym plusem jest przyzwoita długość trasy - ponad 600m. Śnieg przyjemny, choć zdarzyły się 2 nierówności na stoku. Szczęśliwego narciarskiego 2026 roku! 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 1 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 1 godzinę temu, leitner napisał: Nowy Rok rozpoczęty w Bodzentynie na stoku Baba Jaga. Jednocześnie po raz pierwszy śmigałem na stoku Gór Świętokrzyskich. Początek ładnie nachylony, ale niestety potem trochę płasko. Dużym plusem jest przyzwoita długość trasy - ponad 600m. Śnieg przyjemny, choć zdarzyły się 2 nierówności na stoku. Szczęśliwego narciarskiego 2026 roku! Byłem przekonany, że "Baba Jaga" zdechła ze 2-3 lata temu, a tu taka nowina! Podobno zmienił się właściciel, no więc dobrze, trzeba będzie tam zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 28 minut temu, Bumer napisał: Byłem przekonany, że "Baba Jaga" zdechła ze 2-3 lata temu, a tu taka nowina! Podobno zmienił się właściciel, no więc dobrze, trzeba będzie tam zajrzeć. Zgadza się. Kilka lat stok był zamknięty. Nowi zaczynają kręcić po swojemu. W ogóle wszyscy pracownicy bardzo uprzejmi, aż miło się jeździ (od wyciągowych, przez kasjera i pana z wypożyczalni, po panią z knajpy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Jutro ruszają Słotwiny Tabaszewskiego, trasa bliżej krzesełka. Jeszcze śnieżą, ciekawe jakie warunki będą, bo bywało tam różnie... 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń J-23 znowu nadaje 🤪 Po raz kolejny udało mi się otworzyć stok w Myślenicach. Kilkanaście osób, stok twardy i równy. Śnieżek lekko prószy. Me gusta 🤩 19 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Bootfiting darmowy w stacjach Pingwina: Bootfiting Center w Kasinie 02-04.01 ! Od dzisiaj przez cały weekend zapraszamy Was do Kasiny na wyjątkowe wydarzenie z Bootfitting Center! 👉 Profesjonalny bootfitter dostępny bezpłatnie dla wszystkich! 📅 Dzisiaj startujemy wyjątkowo o 12:00 ⏰ Od jutra przez cały weekend: 10:00–17:00 Przez całą zimę realizujemy cykl eventów z Bootfitting Center, podczas których możecie skorzystać z bezpośredniej pomocy doświadczonych bootfitterów – bez żadnych dodatkowych opłat. 🔧 Na miejscu dostępne są: ✔️ profesjonalna analiza stóp ✔️ pomoc w doborze wkładek ✔️ precyzyjne dopasowanie butów narciarskich i snowboardowych do anatomii oraz stylu jazdy To realna poprawa komfortu, kontroli i czucia nart – od pierwszego skrętu ❄️ Bootfitting Center łączy wiedzę, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania, dzięki którym but zaczyna pracować razem z Tobą – a nie przeciwko Tobie. 📍 Terminy wydarzeń: • 2–4.01.2026 – Kasina • 10–11.01.2026 – Czarny Groń • 17–18.01.2026 – Słotwiny Arena • 24–25.01.2026 – Kurza Góra • 7–8.02.2026 – Skolnity • 21–22.02.2026 – Słotwiny Arena Nie przegap okazji — wpadnij na stok i zadbaj o idealne dopasowanie butów! 🎿🔥 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał: Bootfiting darmowy w stacjach Pingwina: Bootfiting Center w Kasinie 02-04.01 ! Od dzisiaj przez cały weekend zapraszamy Was do Kasiny na wyjątkowe wydarzenie z Bootfitting Center! 👉 Profesjonalny bootfitter dostępny bezpłatnie dla wszystkich! 📅 Dzisiaj startujemy wyjątkowo o 12:00 ⏰ Od jutra przez cały weekend: 10:00–17:00 Przez całą zimę realizujemy cykl eventów z Bootfitting Center, podczas których możecie skorzystać z bezpośredniej pomocy doświadczonych bootfitterów – bez żadnych dodatkowych opłat. 🔧 Na miejscu dostępne są: ✔️ profesjonalna analiza stóp ✔️ pomoc w doborze wkładek ✔️ precyzyjne dopasowanie butów narciarskich i snowboardowych do anatomii oraz stylu jazdy To realna poprawa komfortu, kontroli i czucia nart – od pierwszego skrętu ❄️ Bootfitting Center łączy wiedzę, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania, dzięki którym but zaczyna pracować razem z Tobą – a nie przeciwko Tobie. 📍 Terminy wydarzeń: • 2–4.01.2026 – Kasina • 10–11.01.2026 – Czarny Groń • 17–18.01.2026 – Słotwiny Arena • 24–25.01.2026 – Kurza Góra • 7–8.02.2026 – Skolnity • 21–22.02.2026 – Słotwiny Arena Nie przegap okazji — wpadnij na stok i zadbaj o idealne dopasowanie butów! 🎿🔥 Nie darmowy bootfitting, ale raczej darmowe konsultacje W każdym razie polecam, Olek jest świetnym specjalistą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Godzinę temu, Harnas22 napisał: Nie darmowy bootfitting, ale raczej darmowe konsultacje W każdym razie polecam, Olek jest świetnym specjalistą. A ja już kombinowałem do którego ośrodka mam najbliżej😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Dla miłośników Jaworzyny-o dziwo wielkie korkibi pełny parking nie przekładały się dziś na tlok na trasie nr 6,można było bardzo dobrze pojeździć wyjezdzając pustym krzesłem.Milosnicy tłoku stoją w kolejce do kolejki,by potem tloczyć się na górnej dwójce.Jeśli chodzi o oszczędnych-optimum to wieczorny skipass,który na stronie z pewnym wyprzedzeniem oferują,jak widzę,już za 55 zł... 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Kusi ruszyć gdzieś w poniedziałek na jeden dzień, ale właśnie trochę strach przed tłumami w naszych górach. Czesi nie obchodzą 3ch Króli, więc może gdzieś tam będzie lepiej? Rzadko teraz mam możliwość ruszyć w góry więc nie chcę się rozczarować, pomóżcie. 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 2 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 51 minut temu, Ratrak napisał: Kusi ruszyć gdzieś w poniedziałek na jeden dzień, ale właśnie trochę strach przed tłumami w naszych górach. Czesi nie obchodzą 3ch Króli, więc może gdzieś tam będzie lepiej? Rzadko teraz mam możliwość ruszyć w góry więc nie chcę się rozczarować, pomóżcie. 😃 Skąd bedziesz jechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń Z pięknej Łodzi. Czy Beskidy czy Sudety, nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 2 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 22 minuty temu, Ratrak napisał: Z pięknej Łodzi. Czy Beskidy czy Sudety, nie ma znaczenia. Jak na 1 dzień, to bym jechał na pogodę. Obecnie w CG nie ma dzikich tłumów, mimo że mamy długi weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 2 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2 godziny temu, Ratrak napisał: Z pięknej Łodzi. Czy Beskidy czy Sudety, nie ma znaczenia. W takim razie CG. A jeżeli pootwierają więcej tras w Szczyrkowskim / COS, wtedy jednak Szczyrk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi