Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Jusik2002 napisał:

O ujuuuu zloty..... 9 godzin na trasie 400 km... Gratulacje zawzięcia, w życiu bym nie wsiadł do tego pociągu.... Z ciekawości ole on kosztuje  ??

87 zł choć czasem da się kupić taniej. To jest niestety jedyny sposób, żeby w miarę w dobrych warunkach dostać się do Krynicy przed 9 jadąc z Warszawy.

12 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Warunki są świetne, B jest ładnie orzeratrakowana po czarbej A jazda w oięknym puchu🙂 Ludzi garstka tylko spora mgła

Czarna A

20260329_095219.jpg

20260329_095222.jpg

I po takich opadach białego, plus obiecujących prognozach pogody, CG dziś kończy kręcić 

12 godzin temu, Jusik2002 napisał:

O ujuuuu zloty..... 9 godzin na trasie 400 km... Gratulacje zawzięcia, w życiu bym nie wsiadł do tego pociągu.... Z ciekawości ole on kosztuje  ??

Ja mam wrażenie, że takich wariatów, przepraszam z góry Kolegę za wyrażenie, niemal "idiotów narciarskich", jednak trochę jest. Nie jest to grupa dominująca, ale jest dość znaczna. 

Ludzi nakręconych na narciarstwo wcale nie jest garstka. Ja kiedyś w Szczyrku spotkałem gościa, który gdzieś z 400 km sam jechał autem od 3 rano, aby zjechać może 10 razy - bo były kolejki. 

Jest też mnóstwo skiturowców, w ogóle miłośników narciarstwa alternatywnego. Ale znam mnóstwo fanów narciarstwa tradycyjnego, którzy potrafią naprawdę wiele sił poświęcić. No i czasem $$$.

8 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Ja mam wrażenie, że takich wariatów, przepraszam z góry Kolegę za wyrażenie, niemal "idiotów narciarskich", jednak trochę jest. Nie jest to grupa dominująca, ale jest dość znaczna.

W tym szaleństwie jest metoda 😉

Powiem tak. Jechałem tym pociągiem kilka razy do Zakopanego (w Krakowie wagony są rozłączane). Ludzi z nartami za wiele nie bywało, ale za to mnóstwo z plecakami turystycznymi, którzy widać że przejeżdżają po 6 rano do Zakopanego po to, by od razu iść w góry. Wiadomo, że nie da się dobrze wyspać, ale i tak lepiej niż w samochodzie jako kierowca 😊

• Like 4

Jaworzyna Krynicka

Śnieg niestety bardzo tępy. Ciężko było dojechać do 6, górna część trasy wymagająca przez przytrzymywanie przez mokry śnieg. Niżej dało się przycisnąć, choć też nieco asekuracyjnie, żeby w razie czego nie wylądować na śniegu czym innym niż nartami.

Niżej sporo przetarć, które dało się ominąć. Szkoda, że nie spadło tu tyle śniegu co w Beskidzie Śląskim i Żywieckim, choć wtedy pewnie byłoby żal, że nie można śmigać na innych trasach.

IMG-20260329-WA0001.jpg

20260329_144519.jpg

20260329_125732.jpg

20260329_124921.jpg

• Like 16
  • Thanks 1

Z FB Czantoria

🤫 Tylko zostawimy tutaj taką wiadomość 😉🌷
INFO Z TRASY NR 1: Trzy pasy z góry na dół zrobiliśmy dziś w nocy na sztruks. Zwężenie tylko w jednym środkowym odcinku trasy (gorsze około 200 m). Poza tym góra i dół naprawdę niezły warunek na skitura.

To nie prima aprilis. Spadła z nieba darmoszka, kolej w przeglądzie, trasa nieczynna, przycisnęliśmy i można potrenować (na własną odpowiedzialność). Kto wie może nawet do świąt się utrzyma.

FB_IMG_1774849866877.jpg

FB_IMG_1774849870160.jpg

FB_IMG_1774849874712.jpg

• Like 11
  • Thanks 1

30 minut temu, Góral spod Skrzycznego napisał:

Ktokolwiek coś wie? 
Możliwości jazdy od piątku, Szczyrk, Wisła. Być może Skrzyczne na święta. @marcinn Czantoria? Nowa Osada, Soszow poza niebieską?

Darku tylko Soszów i Siglany w Wiśle, boi jeszcze Skrzyczne

IMG_4930.png

Edytowane przez marcinn
  • Like 3
  • Thanks 2

16 godzin temu, Góral spod Skrzycznego napisał:

Ha ha 400 km, napisz @leitner owi

Na święta przerwa na pieczenie i jedzenie mazurków i innych specjałów ;) Za tydzień lecę na Kasprowy. Liczę, że sytuacja się uspokoi i otworzą Goryczkową wraz z nartostradą.

Do czynnych ośrodków narciarskich w święta trzeba jeszcze dopisać jeszcze Kotelnicę oraz Wieżycę-Koszałkowo.

• Like 1
  • Thanks 2

28 minut temu, lski@interia.pl napisał:

Ktoś jeszcze ma plany na Kasprowy po świętach-wygląda,że we wtorek i środę będą warunki, jakich jeszcze nie było...

Ja mam plany poświąteczne ale na drugą stronę Tatr.
Logistyka wygodniejsza i ceny karnetów również.

• Like 2

59 minut temu, lski@interia.pl napisał:

Ktoś jeszcze ma plany na Kasprowy po świętach-wygląda,że we wtorek i środę będą warunki, jakich jeszcze nie było...

Niestety niektóre prognozy pokazują ryzyko silnego wiatru w tych dniach. 

Wycofały się za to z dużego ocieplenia i pokazują szanse na kolejne opady śniegu na przełomie kolejnego i następnego tygodnia. Szanse na majówkę na Kasprowym znów rosną

• Like 3

13 minut temu, leitner napisał:

Kotelnica wydłuża sezon. Od 7 do 12.04 czynne koleje II (wzdłuż FISu) i IV (główna) oraz wyciąg wraz z snowparkiem.

Rok temu Białka kręciła do 06.04.2025, o ile mnie pamięć nie myli.

Foty z Białki z 27.03.2025 jak niżej, było ciepło i mocno miękko:

IMG_4963.jpeg

IMG_4959.jpeg

• Like 1