Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Hextor napisał:

Z tego co patrzyłem to góra ma 1275 m.n.p.m. Jak na nasze warunki, jest wysoka. Wyżej niż Skrzyczne, Stożek, Czarna Góra czy Jaworzyna. Nie wiele niżej niż Szrenica. Jak dla mnie taka inwestycja ma jak najbardziej sens, w przeciwieństwie do inwestycji na pagorkach na zadupiu jak Wankowa. 

Reszta to jakieś prywatne animozje, nie będę komentował. 

BTW a gdzie pan Ślusarz? Zaspał? 

To inne Czoło http://sudety.edu.pl/2020/05/23/czolo-874-m-n-p-m/ tamto w Parku, blisko przełęczy Okraj, nawet tam wyciąg jest Mala Upa. PS edit o już Jacek sprostował.

Edytowane przez sstar

2 godziny temu, kordiankw napisał:

Przeczytałem jeden komentarz pod podlinkowanym artykułem i ten mi wystarczy aby wyrobić sobie opinię:

po drugie góra Czoło nie jest góra wysoką . od kilku sezonów jest problem ze śniegiem w wyższych partiach Karkonoszy a co dopiero na tej górce.

Ktoś po raz kolejny powiela mity - w Karkonoszach nie brakuje śniegu, tylko brakuje rozumnych przepisów, umożliwiających wyrównanie nawierzchni na nartostradach w Parkach Narodowych, dzięki czemu nie potrzeba 100cm, a 20cm, by móc je udostępnić.

Mnie zastanawia co innego - 5 kanap (prawie tyle, co w Szczyrku), a tras tylko 6 km - widać, że ośrodek dopasowany do dzisiejszych standardów: komfortowy wjazd wypasioną kanapą, a zjazd w tłoku, na niewielu (i króciutkich) stokach.

• Like 1

21 godzin temu, Lexi napisał:

w którym sie chwalili na jesieni że podwyżki prądu ich nie ruszają bo maja stare, długoterminowe umowy....  cennik  "SkiSuche" jakoś tego wywiadu nie oglądał... :)

Ale oni się chwalili, że ich podwyżki nie dotyczą. A nie że utrzymają ceny dla narciarzy na starym poziomie 😄

fragment; Na rozległym terenie ośrodka będzie możliwość skorzystania z różnych form aktywności na kilku stopniach zaawansowania. Na miejscu dostępne będą dwa czteroosobowe i trzy sześcioosobowe wyciągi kanapowe dostosowane do przewozu rowerów. Powstanie ponad 6 km tras narciarskich, siedem tras rowerowych o długości blisko 7 km, szlaki piesze i przyrodnicza ścieżka edukacyjna.

Coś tu jest nie tak skoro inwestycja na skrzycznym w nową kanapę pochłonie 55mln zł to jakim cudem za 140 mln zł wybudujemy 2 czwórki oraz 3 szóstki. No chyba że te wyciągi będą mieć po 300m. Ale w takim wypadku nie opłaca się budować wypinanych kanap z powodu że jednych z najdroższych elementów takiego wyciągu to stacje. Więc albo koszty tu są żlę policzone albo coś jest nie tak.

Link do cen wyciągów: https://www.skiinfo.pl/news/nowosci-sezonu-w-alpach-nowe-wyciagi-nowe-trasy/

Edytowane przez Narty pilsko
udoskonalenie wpisu

42 minuty temu, Hextor napisał:

Ok, czyli gość ma rację. Zamiast wydawać kasę na wyciagi na pagórku lepiej zainwestować w pobliskie stacje na Kopie i Szrenicy. 

Tylko na inwestycje na Kopie i Szrenicy nie pozwoli KPN. 

Śnieg można utrzymać na Kurzej Górze poniżej 200 m npm więc tutaj tym bardziej. Jak będzie ruch turystyczny (przychody z podatków) to powstaną drogi a szkoły też nie zamkną. Więc to nie jest zła inwestycja.  

• Like 2

22 minuty temu, Narty pilsko napisał:

Za jakieś 200mln można by było na Szrenicy wybudować nową gondole (na mapce A) z stacją przesiadkową na górze puchatka oraz wybudować nową 6 osobową kanapę (na mapce B) a wzdłuż niej nową trasę. W dodatku można by było polepszyć system naśnieżania w całym ON. image.png.0705b03e7a50c0331782c2dce14f65a1.png

No i skończyć ten projekt przerywana linia. Tylko z naśnieżaniem kłopot. Chyba, żeby wyrównali. Przyjdzie walec i wyrówna.

• Like 1

3 godziny temu, Narty pilsko napisał:

Za jakieś 200mln można by było na Szrenicy wybudować nową gondole (na mapce A) z stacją przesiadkową na górze puchatka oraz wybudować nową 6 osobową kanapę (na mapce B) a wzdłuż niej nową trasę. W dodatku można by było polepszyć system naśnieżania w całym ON. image.png.0705b03e7a50c0331782c2dce14f65a1.png

Ski Arena już pracuje nad wysłaniem Puchatka do huty, i instalacji 4-osobowej [jeśli mnie pamięć nie myli] kanapy. Tylko zanim zbiorą wszystkie pozwolenia, ekoterroryści wydadzą łaskawie zgodę, to miną lata.

Pozwolenia i instalacja 6-osobowego Karokonosza zabrała też ładne parę lat.

Jakiekolwiek inwestycje w obrębie KPN - tylko dla cierpliwych. 

• Like 1

19 minut temu, grimson napisał:

Ski Arena już pracuje nad wysłaniem Puchatka do huty, i instalacji 4-osobowej [jeśli mnie pamięć nie myli] kanapy. Tylko zanim zbiorą wszystkie pozwolenia, ekoterroryści wydadzą łaskawie zgodę, to miną lata.

I Puchatek się zakorkuje. Osobiście wolę stać w kolejce do wyciągu niż do zjazdu. Najlepszy przykład Czarna Góra i Luxtorpeda. 

29 minut temu, marionen napisał:

A wodę do naśnieżania będą nosić w wiaderkach czy może butelkowaną ?

Wydaje mi się że system to nie tylko armatki ale także przepompownie itp.

57 minut temu, grimson napisał:

Dzisiaj 4 osobowe niewyprzęgane kanapy to przeżytki.

• Like 1

Panowie, przecież plan dla dolnej części Szrenicy już dawno jest uchwalony, wiadomo co ma być przebudowane i o co od lat toczy się przepychanka z RDOŚ we Wrocławiu, kolejny termin został niedawno po raz n-ty przesunięty do końca maja.

W skrócie idzie o wymianę dolnej dwójki na szybką czwórkę, poszerzenie Puchatka, przedłużenie czarnej i połączenie jej z Puchatkiem, wybudowanie trasy pod nową czwórką, a także trasy do nauki obok obecnej szóstki wraz z orczykiem. 

Jedynie nie jestem pewien czy przez te wszystkie przepychanki z RDOŚ, trwające przynajmniej od 2018 roku, w międzyczasie coś nie wypadło z planów, bo jedna pracownia to niejedyny hamulcowy przy inwestycjach narciarskich, a niestety tak to jest ze pewne osoby w decyzyjnych instytucjach też nie pomagają.

Rysunek planu

2. Projekt MPZP Szklarska Poręba (Szrenica) RYS-1.jpg

• Like 3
  • Thanks 2

1 godzinę temu, artkas napisał:

Panowie, przecież plan dla dolnej części Szrenicy już dawno jest uchwalony, wiadomo co ma być przebudowane i o co od lat toczy się przepychanka z RDOŚ we Wrocławiu, kolejny termin został niedawno po raz n-ty przesunięty do końca maja.

Pamiętam, jak już rok temu po zakończonym sezonie pisali, że przystępują do prac - wszyscy mieliśmy nadzieję, że już minionej zimy będziemy jeździć po nowych trasach, a tu jak zwykle nic nie wyszło. Obietnic jest publikowanych mnóstwo w różnych ośrodkach, a potem tylko ok. co 10-ta z nich jest realizowana.