Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, pawelb91 napisał:

Pewnie dużo ciężej i drożej potem przerabiać.
Mogliby zrobić peron pośredni na ślepo (w Alpach czasem tak robili) a w przyszłości poprowadzić od niego jakąś trasę do zjazdu w kierunku Słotwin, ale pewnie tak się nie stanie.

a to szkoda, bardzo szkoda. Czy Pan @JC nie mógłby podpytać czy nie lepiej byłoby zrobić sobie opcje na przyszłość, by dobudować stację pośrednią, niż robić tak jak się u nas zawsze robi ? XD 

• Like 1

3 godziny temu, Krakus81 napisał:

a to szkoda, bardzo szkoda. Czy Pan @JC nie mógłby podpytać czy nie lepiej byłoby zrobić sobie opcje na przyszłość, by dobudować stację pośrednią, niż robić tak jak się u nas zawsze robi ? XD 

Gondola Gitschberg-Jochtal ok. 6 km (połączenie dwóch ośrodków podobnie jak w K-Z) miała (i ma) od razu stację pośrednią, trasy zrobiono (i to nie wszystkie planowane) później.

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Parametry ruszającej inwestycji w Krynicy-Zdrój. Przypominam, nie należy mylić z Krynicą, dziś już oficjalnie nazwaną (pewnie dla tych, co się mylili) Krynicą Morską. Pomyłka to jedyne 600 km różnicy.

trochę to dziwne że taka mała przepustowość na godzinę

normalnie to 8 osobowe kabiny przy prędkości 6m/s przewożą ponad 2 tyś ludzi na godzinę

46 minut temu, Jeeb napisał:

trochę to dziwne że taka mała przepustowość na godzinę

normalnie to 8 osobowe kabiny przy prędkości 6m/s przewożą ponad 2 tyś ludzi na godzinę

W najbliższym czasie jestem umówiony z przedstawicielem Jaworzyny Krynickiej na rozmowę, więc wszystkie wątpliwości wyjaśnię. 

• Like 1

12 godzin temu, JC napisał:

W najbliższym czasie jestem umówiony z przedstawicielem Jaworzyny Krynickiej na rozmowę, więc wszystkie wątpliwości wyjaśnię. 

@JC - może warto spróbować "lobbyingu" za stacją przelotową na szczycie podczas budowy tej nowej gondoli.

Ja w takie historie nie wierzyłem, tzn. że internauci mogą zmieniać rzeczywistość w zakresie tego typu inwestycji, ale odkąd jeden film na youtube i akcja forumowiczów skyscrapercity doprowadziła do tego, że GDDKiA przeprojektowała węzeł Mistrzejowice (to nie jest jakiś tam węzełek, ale jeden z największych węzłów w kraju) na obwodnicy Krakowa, po tym jak internauci zaalarmowali, że w wersji już realizowanej przez GDDKiA ten węzeł będzie się korkował, to zacząłem w takie akcje wierzyć.

Efektem tego "alarmu" przy tamtym węźle było zlecenie przez GDDKiA ekspertyzy, która wykonała Politechnika Krakowska, która potwierdziła, że internauci mają rację; pracę nad budową wstrzymano, węzeł przeprojektowano i teraz wedle wszystkich znaków na niebie będzie dużo lepiej to zrobione - budowa dobiega powoli końca.

Tutaj w Krakowie wstrzymano toczącą się już budowę, z projektem, pozwoleniami itd. Ale ktoś poszedł po rozum do głowy i uznał, że warto kosztem jakiś tam dodatkowych pieniędzy i pewnie co najmniej kilku miesięcy obsuwy zrobić to jak trzeba. Może w Krynicy też się da...    

Tutaj filmik o tym jak przeprojektowano węzeł - może trzeba zrobić taki film o przyszłej gondoli w Krynicy i pokazać, że w innych miejscach są takie stacje na tzw. zaś.

• Like 2

39 minut temu, Cosworth240 napisał:

@JC - może warto spróbować "lobbyingu" za stacją przelotową na szczycie podczas budowy tej nowej gondoli.

Ja w takie historie nie wierzyłem, tzn. że internauci mogą zmieniać rzeczywistość w zakresie tego typu inwestycji, ale odkąd jeden film na youtube i akcja forumowiczów skyscrapercity doprowadziła do tego, że GDDKiA przeprojektowała węzeł Mistrzejowice (to nie jest jakiś tam węzełek, ale jeden z największych węzłów w kraju) na obwodnicy Krakowa, po tym jak internauci zaalarmowali, że w wersji już realizowanej przez GDDKiA ten węzeł będzie się korkował, to zacząłem w takie akcje wierzyć.

Efektem tego "alarmu" przy tamtym węźle było zlecenie przez GDDKiA ekspertyzy, która wykonała Politechnika Krakowska, która potwierdziła, że internauci mają rację; pracę nad budową wstrzymano, węzeł przeprojektowano i teraz wedle wszystkich znaków na niebie będzie dużo lepiej to zrobione - budowa dobiega powoli końca.

Tutaj w Krakowie wstrzymano toczącą się już budowę, z projektem, pozwoleniami itd. Ale ktoś poszedł po rozum do głowy i uznał, że warto kosztem jakiś tam dodatkowych pieniędzy i pewnie co najmniej kilku miesięcy obsuwy zrobić to jak trzeba. Może w Krynicy też się da...    

Tutaj filmik o tym jak przeprojektowano węzeł - może trzeba zrobić taki film o przyszłej gondoli w Krynicy i pokazać, że w innych miejscach są takie stacje na tzw. zaś.

Dokładnie tak się stało. A przyczyną był filmik gościa występującego na kanale pod nazwą "Autostrady Polska".

1 godzinę temu, Cosworth240 napisał:

To co ten kanał zrobił, to nie jest tylko publikacja filmiku tylko ciężka społeczna praca. On to musiał zanalizować, następnie zaaproponował rozwiązania i jeszcze to czytelnie zwizualizował.

Dużo pracy. Godne podziwu. Super, że podałeś przykład, bo nie znałem.

Chodzi o to że krytyka musi być profesjonalna i konstruktywna, żeby odniosła skutek.

27 minut temu, MarioJ napisał:

Chodzi o to że krytyka musi być profesjonalna i konstruktywna, żeby odniosła skutek.

Nie podzielam tego optymizmu. Krytyka raczej musi być mocno medialna, aby coś przyniosła. Merytoryczna bez rozgłosu nie ma szans. I ten przykład to raczej wyjątek, zasadniczo (każda) władza robi to, co sama uznaje za słuszne, a nie co ludzie sądzą. Standardem rządzenia jest naprawianie jednego błędu kolejnymi błędami. Cudownie to pokazał tzw. nowy ład podatkowy, potem natychmiastowa (pod falą buntów i krytyki) historia tzw. ulgi dla klasy średniej, w końcu zlikwidowanej (bo nikt jej nie zrozumiał ani nie umiał policzyć) na rzecz obniżenia podatku dochodowego. Nikt w wielkim ministerstwie nie pomyślał, aby przed wdrożeniem popytać w tej sprawie fachowców, pytali tylko tych, co im przytakiwali, że dobrze robią. I wyszedł bałagan z negatywnymi skutkami dla autorów - stracili wkrótce władzę, moim zdaniem głównie z tego powodu. Generalnie dana sprawa "łapnie", jeśli wpisuje się jakoś w aktualną "wielką" politykę, a "nie łapnie" jak można tylko stracić głosy lub sponsorów. Dlatego nie ufam politykom systemowo!

13 minut temu, MarioJ napisał:

To co ten kanał zrobił, to nie jest tylko publikacja filmiku tylko ciężka społeczna praca. On to musiał zanalizować, następnie zaaproponował rozwiązania i jeszcze to czytelnie zwizualizował.

Dużo pracy. Godne podziwu. Super, że podałeś przykład, bo nie znałem.

To prawda - ten gość jest bardzo merytoryczny - nie jestem pewien, czy to w ogóle nie jest człowiek z wykształceniem w tym kierunku tzn. projektowanie dróg - jeżeli nie i jest to tylko jego pasja, to tym bardziej godne podziwu, bo on regularnie ma bardzo merytoryczne filmy na temat dróg, ich projektowania, numerowania itd. Natomiast tu musze też oddać decydentom w GDDKiA, że się w to wsłuchali - tam już stawiano pierwsze wiadukty pod ten stary projekt i budowa była w toku - a jednak ktoś postanowił dać szansę tej krytyce, zaciągnął hamulec i zwrócić się do Politechniki Krakowskiej. Tak więc szacun dla strony społecznej i rządowej - ale to pokazuje, że czasem się da... i czasem taki jeden przykład to jest coś na co można powołać się w przyszłości. 

• Like 2

Jakoś kompletnie nie czuję sensu budowania tej nowej gondoli w Krynicy, ale ja nie czuję potrzeb nowoczesnego turysty, więc z pokorą przyznaję, że się nie znam. Niby ma to ułatwić transport do Czarnego Potoku, do którego transport i tak nie jest specjalnie skomplikowany i długi z centrum Krynicy. Miejsc parkingowych pod Jaworzyną jest naprawdę sporo, za to raczej w nadmiarze nie ma na nie miejsca w okolicach nowej gondoli. Nowe, wypasione zapewne wagoniki, zawiozą turystę do zabytku na Jaworzynie, gdzie w wagonach gondoli jest przestronnie jak w Fiacie 125p. Szczególnie gdy wsiądzie tam 6 chłopa w ekwipunku narciarskim. Miałem nadzieję, że w pierwszym rzędzie wymienią ten zabytek na Jaworzynie, a tu jednak zamysł zupełnie inny. Ciekawe czy w planach jest przedłużenie tej nowości do Szczawnika? 

• Like 2

54 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Nie podzielam tego optymizmu. Krytyka raczej musi być mocno medialna, aby coś przyniosła. Merytoryczna bez rozgłosu nie ma szans. I ten przykład to raczej wyjątek, zasadniczo (każda) władza robi to, co sama uznaje za słuszne, a nie co ludzie sądzą. Standardem rządzenia jest naprawianie jednego błędu kolejnymi błędami. Cudownie to pokazał tzw. nowy ład podatkowy, potem natychmiastowa (pod falą buntów i krytyki) historia tzw. ulgi dla klasy średniej, w końcu zlikwidowanej (bo nikt jej nie zrozumiał ani nie umiał policzyć) na rzecz obniżenia podatku dochodowego. Nikt w wielkim ministerstwie nie pomyślał, aby przed wdrożeniem popytać w tej sprawie fachowców, pytali tylko tych, co im przytakiwali, że dobrze robią. I wyszedł bałagan z negatywnymi skutkami dla autorów - stracili wkrótce władzę, moim zdaniem głównie z tego powodu. Generalnie dana sprawa "łapnie", jeśli wpisuje się jakoś w aktualną "wielką" politykę, a "nie łapnie" jak można tylko stracić głosy lub sponsorów. Dlatego nie ufam politykom systemowo!

Tak, masz rację że medialność jest ważnym dodatkiem.

Ale resztę co piszesz, to nie przystaje wogóle do tych projektów o których piszemy. Problem jednej gondoli czy jednego skrzyżowania autostrad, to jest zupełnie coś innego niż reforma ogólnokrajowa która ma wymiar stricte polityczny. Tak więc Twoje porównanie to jednak bełkot.

Mam do czynienia z polityką miejską i coś nie coś wiem. Nie piszę z książek. A też mi się udało poprawić projekt infrastrukturalny, gdzie miasto musiał dołożyć około 100 tys zł i naprawić błędy projektowe.

• Like 2

9 minut temu, MarioJ napisał:

Tak, masz rację że medialność jest ważnym dodatkiem.

A też mi się udało poprawić projekt infrastrukturalny, gdzie miasto musiał dołożyć około 100 tys zł i naprawić błędy projektowe.

Ok, przyjmuję. Polityka samorządowa (zwłaszcza, jeśli spotykasz burmistrza lub prezydenta na zakupach w sklepie) to jednak inna para kaloszy. Nie dotyczy tzw. "wielkich miast", ale większości - tak. Zaleta: prezydent/burmistrz spotyka się z mieszkańcami w sytuacjach normalnych i sam widzi (bo musi widzieć) problemy.

32 minuty temu, tresor napisał:

Jakoś kompletnie nie czuję sensu budowania tej nowej gondoli w Krynicy

To tzw. standard alpejski - zamiast 10 km drogi autem gondola z miasta. Co do wykonania, miejsca, parkingów - inna kwestia, tu zdajmy się na JC, który obiecał rozmowę na miejscu i informacje po rozmowie.

28 minut temu, tryhp3 napisał:

A po co jakaś stacja przeładunkowa, skoro i tak trzeba by wytyczyć nowe trasy narciarskie...
Jedyne sensowne rozwiązanie już zostało zaproponowane:

Zacznijmy od przeszkody "nie do przeskoczenia": każdy z tych ośrodków ma inne, osobne, karnety i raczej nie ma cienia szansy na porozumienie!

25 minut temu, tryhp3 napisał:

A po co jakaś stacja przeładunkowa, skoro i tak trzeba by wytyczyć nowe trasy narciarskie...
Jedyne sensowne rozwiązanie już zostało zaproponowane:

Jaki jest sens takiej gondoli skoro w okolicy brak wielkich parkingów ? Już to widzę jak tabuny ludzi ida z całym sprzętem pod lodowisko i wsiadaja w gondole....Jak dla mnie inwestycja bez sensu, byłby dużo większy sens gdyby łączyła ośrodki a tu nic takiego nie jest przewidziane. Jedynie widze w tej inwestycji magnes turystyczny ale nie narciarski. Jak dla mnie kasa wywalona w błoto i praktycznie nie odciąży Krynicy od korków.

14 minut temu, Jusik2002 napisał:

Jaki jest sens takiej gondoli skoro w okolicy brak wielkich parkingów ? Już to widzę jak tabuny ludzi ida z całym sprzętem pod lodowisko i wsiadaja w gondole....Jak dla mnie inwestycja bez sensu, byłby dużo większy sens gdyby łączyła ośrodki a tu nic takiego nie jest przewidziane. Jedynie widze w tej inwestycji magnes turystyczny ale nie narciarski. Jak dla mnie kasa wywalona w błoto i praktycznie nie odciąży Krynicy od korków.

Zrobią skibusa po mieście i wszyscy z hoteli będą jeździć skibusami i busami hotelowymi do stacji gondoli. To jest bardzo komfortowe że buty zakładasz w hotelu i ktoś Cię zawozi do gondoli. A wybrańcy podejdą na pieszo do gondoli.

Mi to się podoba, pod warunkiem właśnie że będzie skibus po całym mieście.

26 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Zacznijmy od przeszkody "nie do przeskoczenia": każdy z tych ośrodków ma inne, osobne, karnety i raczej nie ma cienia szansy na porozumienie!

Najbardziej oklejony od rzeczywistości jest Henryk Ski, absurdalne ceny, bardzo słaba komunikacja z klientem, przewlekłe nieaktualizowanie strony internetowej i informacji o warunkach itp. Bardzo często w sezonie zimowym nie działa górne krzesełko. A co do krzesełek to są turbo wolne, najwolniejsze chyba jakimi jechałem. Kupili je z demobilu z Austrii z małej stacji pod Klagenfurtem którą likwidowali. 

Ośrodek w tej formie i przy takim zarządzaniu absolutnie nie do połączenia z Jaworzyną i Słotwinami.

• Like 2

W dniu 22.09.2026 o 21:04, JC napisał:

Panie Jacku prosilibyśmy lobbować za opcją zrobienia stacji pośredniej, jak nie teraz, to w przyszłości. Bo to naprawdę świetna koncepcja. Jeśli dzisiaj jest już projekt i pozwolenie na budowę, to pewnie nie da się z tym nic zrobić, ale na przyszłość to naprawdę dobra opcja. Krynica ma wieloletni plant inwestycyjny, mają też fundusze, a dobrych pomysłów niech nie odrzucają. Krynica ma szansę stać nr 1 w Polsce. Mają mikroklimat, mają bazę hotelową, mają świetny ośrodek narciarski, a w zasadzie to kilka, brakuje tam tylko współpracy. 

Bo gdyby to wszystko połączyć: Jaworzynę, Pingwina, Tabaszewskiego i Henryka w jeden połączony system wyciągów, to by to był ośrodek petarda. 

Godzinę temu, pawelb91 napisał:

Najbardziej oklejony od rzeczywistości jest Henryk Ski, absurdalne ceny, bardzo słaba komunikacja z klientem, przewlekłe nieaktualizowanie strony internetowej i informacji o warunkach itp. Bardzo często w sezonie zimowym nie działa górne krzesełko. A co do krzesełek to są turbo wolne, najwolniejsze chyba jakimi jechałem. Kupili je z demobilu z Austrii z małej stacji pod Klagenfurtem którą likwidowali. 

Ośrodek w tej formie i przy takim zarządzaniu absolutnie nie do połączenia z Jaworzyną i Słotwinami.

Myślałem, że największym problemem są tam relacje Tabasszewskie vs Pingwin, a tutaj takie kwiatki XD. No nic, pamiętajcie, że pieniądz NIE ŚMIERDZI, jak ktoś zobaczy, że lepiej się podpiąć pod wspólny system i korzystać z tysięcy narciarzy, a w przy tym inwestować w nową infrastrukturę. Przecież na takim Henryku to by pękło 6tka szybka ze stacją pośrednią. Są przy super hotelu, w centrum takiego kurortu. Nic tylko inwestować, albo komuś sprzedać. 

Godzinę temu, MarioJ napisał:

Zrobią skibusa po mieście i wszyscy z hoteli będą jeździć skibusami i busami hotelowymi do stacji gondoli. To jest bardzo komfortowe że buty zakładasz w hotelu i ktoś Cię zawozi do gondoli. A wybrańcy podejdą na pieszo do gondoli.

Mi to się podoba, pod warunkiem właśnie że będzie skibus po całym mieście.

Przypominam, że ta nowa gondola będzie miała przepustowość tylko 1000 os./godzinę! Tyle co dobry talerzyk, mniej niż dwuosobowe krzesło! Jej rola jest uzupełniająca, a nie całkowicie zastępująca! I turystyczna pewnie latem!