Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, hupon napisał:

No właśnie - po jedynce do Czyrnej, to były dzisiaj moje trasy (o ich istnieniu na szczęście wiedzieli tylko narciarze z "epoki orczykowej" 😀). Jeszcze o pierwszej były na nich ślady po ratraku.

nawet bym powiedział, że w okolicach 14:30 można tam było zauważyć sztruks :D

• Like 1

Powitać brać narciarską i rowerową bo jak widzę i takie są tematy. Część wyciągów i stacji przejmują po sezonie rowerzyści więc jako, że więcej jeżdzę na 2 kółkach odniosę się do pewnych spraw. Tym bardziej, że w obecnym roku na Skrzycznem ma powstawać Bike Park; 

Szczyrk zdychał latami i jakoś nikt nie był skory z naszych biznesmenów do inwestowania. Weszli Słowacy i przerażające jest to ilu ludzi narzeka. Wszystko jest nowe i musi się dotrzeć. Nikt przecież nie zmusza do wizyt w tym miejscu. Jest cała masa innych miejsc ale tu zapewne pojawi się temat ich "jakości narciarskiej". Szczyrk jest położony jak jest i jak słusznie zostało zauważone Aglomeracja Śląska robi robotę. Podobnie jest z zatłoczonymi do granic możliwości trasami rowerowymi w Bielsku. Nic z tym nie poradzicie i to by było tyle w temacie. Jeśli nie zostaną na jakiś czas wprowadzone pewne działania by jednak nie wszyscy wjechali do tej miejscowości. Co to znaczy, że się nie da. To u mnie w Krakowie nie mogę już wjechać samochodem spalinowym w pewne miejsca a tu się nie da? To da się zamknąć drogę do przejścia w Łysej Polanie albo postawić znak zakazu z wyłączeniem mieszkańców na wjazd do Chełmu w Myślenicach z powodu powstania stacji. Wszystko się da tylko trzeba dać władzom odpowiednie do tego narzędzia. Podobny kibel gdzie nie może przejechać karetka a nawet minąć się dwa auta jest na drodze przez Krowiarki w Zawoi. Tu przyciąga Park Narodowy w lecie ale schemat identyczny. 

Sprawa następna bo widzę, że piękna zima przysłania oczka. Zapewne gdyby było jak w poprzednich latach było by inaczej gadane. Kto tutaj wpada na taki genialny pomysł by spaprać na krótki okres w roku tak piękne miejsce jak Dolina Zimnika. W imię czego się pytam rozładowania Szczyrku? Pod Babią mądre głowy mają pomysły na gondolę na Małą Babią. To ma niby załatwić sprawę. Tu jak widzę podobny tok rozumowania. Może jeszcze pociągniemy temat na Malinowską Skałę, Baranią, ...  Właśnie przez takie rozpychanie się nie powstało i nie powstanie żadna poważna inwestycja w Beskidach. Chyba, że jakaś władza zrobi to na chama bez oglądania się na środowisko. A było sporo planów od Wielkiej Raczy, Lipowskiej, Potrójnej, Policy, Mogielicy, Lubania, ... Chciało się zrobić na Lipowskiej dla przykładu ale od razu druga wiocha po drugiej stronie a jakże to samo. W imię rozwoju i trzepania kapuchy. I tu wchodzą owi wyklinani ekolodzy. Czy nie mają sporo racji to niech każdy sobie odpowie. Tym bardziej po kilku nielegalach w naszych górach. Nie tylko brać narciarska chce czerpać z gór i ludzie po woli zaczynają postrzegać inwestycje narciarskie jako zagrożenie dla sezonu letniego. 

Kolejna sprawa to woda. Poprzedni rok to coraz większa katastrofa w tej sprawie. Dobrze, że sporo ośrodków jakoś sobie radzi w tym nikt nie kontroluje dokładnie ile jej pobierają z ledwo sączących się strumyków. To się może zmienić w każdej chwili a wtedy bez śniegu naturalnego o co trudno będzie lipa. 

Padło stwierdzenie, że Pilsko zdycha ale bez urazy takich debili jak tam rządzą to świat nie widział. Spore oczekiwania? Czy ktoś z was tutaj bywa w tym rejonie poza zimą i tak nieco poza szlakami pieszymi? Tam większość terenu trzyma las i jak się go wytnie to wszystko kiedyś zjedzie na dół co już kilka lat temu miało miejsce. Sam byłem zwolennikiem gondoli na Miziową z delikatnym poszerzeniem istniejących tras by zobaczyć co się będzie działo i jak zachowa się natura ale po tym co te tumany tam wyczyniały mam nadzieję, że owe Pilsko narciarsko zdechnie na amen. Niech się rozbudowuje Mosorny bo plany są spore tylko znowu jak "wszyscy" będą ściągać do Szczyrku to kto wyłoży kasę by się opłaciło? 

Pozdrawiam. 

• Like 1
  • Thanks 4

6 minut temu, Author napisał:

Sprawa następna bo widzę, że piękna zima przysłania oczka. Zapewne gdyby było jak w poprzednich latach było by inaczej gadane. Kto tutaj wpada na taki genialny pomysł by spaprać na krótki okres w roku tak piękne miejsce jak Dolina Zimnika. W imię czego się pytam rozładowania Szczyrku?

Pozdrawiam. 

Ktoś narysował palcem po mapie pewno nieświadomie lądując w Zimniku świadczy jedynie o jego naiwności i nieznajomości realiów, jest to zupełnie pomijalne,     może jedynie stanowić pożywkę dla nawiedzonych bądź interesownych kryptoekologów.

Ciekawa odpowiedź Igora Rattaja na słowackim forum:

COS - je štatny teda ala naše SZTK. Necakaj nieco normalne ale snad od buduceho roku nam to daju do najmu. 
V SMR ( SON) su v plane este 2 lanovky jedna skor starsianna vymenu za C3 a potom zmane tych dvoch pom za 6 sedacku ... 
toto je povolenych 6 novych zariadeni. Potom je este jedno 7 tak polo povolene a nejake dlsie zjazdovky. 
Spolu s COSom by to malo hodit dokopy 60km zjazdoviek. Teda o 10 km viac ako v jasnej. 
Polskz prezident mi na to dal ruku v piatok😉. Chcu by vacsi ako Jasna. 

Jaj a este velka lanovka z uvodu sczyrku by mala byt a tam velke zachytne parkovksko. Teda dokopy cca 10 lanoviek ( z toho 2 kabinky) a 60 km zjazdoviek.

W skrócie:

- od przyszłego sezonu jest możliwa dzierżawa COSu przez TMR

- wymiana orczyka na MS na jakąś używaną kanape i wymiana orczyków z Czyrnej na 6 osobowe krzesło

- dalsze trasy, łącznie z COS ma być 60 km tras

- parking i gondola na wjeździe do Szczyrku

• Like 5
  • Thanks 1

Cytat

Poważny wypadek narciarski w Beskidach. W Szczyrku przed południem narciarka wypadła w z trasy i uderzyła w twarde podłoże.

https://rmf24.pl/fakty/polska/news-szczyrk-powazny-wypadek-na-stoku-narciarka-wypadla-z-trasy,nId,2770795

Cytat

Zdarzenie miało miejsce przed południem na Hali Skrzyczeńskiej w Beskidach. Jeżdżąca na trasie narciarka uderzyła w drzewo i straciła przytomność.
https://wiadomosci.wp.pl/wypadek-na-stoku-w-szczyrku-do-narciarki-wezwano-smiglowiec-6335977087268993a

:(

• Sad 2

2 godziny temu, maxcity napisał:

COS - je štatny teda ala naše SZTK. Necakaj nieco normalne ale snad od buduceho roku nam to daju do najmu. 
V SMR ( SON) su v plane este 2 lanovky jedna skor starsianna vymenu za C3 a potom zmane tych dvoch pom za 6 sedacku ... 
toto je povolenych 6 novych zariadeni. Potom je este jedno 7 tak polo povolene a nejake dlsie zjazdovky. 
Spolu s COSom by to malo hodit dokopy 60km zjazdoviek. Teda o 10 km viac ako v jasnej. 

Jaj a este velka lanovka z uvodu sczyrku by mala byt a tam velke zachytne parkovksko. Teda dokopy cca 10 lanoviek ( z toho 2 kabinky) a 60 km zjazdoviek.

W skrócie:

- wymiana orczyka na MS na jakąś używaną kanape i wymiana orczyków z Czyrnej na 6 osobowe krzesło

Ten talerzyk na M Skrzyczne coś się nie udał. Na razie stoi, a lina leży. Spadła, albo zdjęli. Ktoś wie, co się stało?

• Confused 1

wtorek, 8 stycznia 2019

Recenzja z jazd wieczornych gondolą. Będziesz pan zadowolony

Godz. 17:30 :
- Panie! To wieczorem tu tylko gondola chodzi? - zapytał mnie "nowy klient" na parkingu.
- Ale za to dwie trasy i to długie. Nie martw się pan, będziesz pan zadowolony! - odpowiedziałem.

Godz: 21:15:
- Panie! Muszę przyznać, miał pan rację.

Pomysł z szybkim wypadem na wieczór narodził się po sprawdzeniu kamer internetowych i po zawaleniu tradycyjnych planów (sportowych, aby nie było) na poniedziałkowy wieczór. Był to pomysł udany. Potwierdza to zresztą aplikacja Ski Challange na Gopass.pl:
Jazda%2Bwieczorna.jpg
Rok temu pisałem, że jazda wieczorna w Szczyrku, mimo swoich wad, i tak jest najlepsza w Polsce. W tym roku ośrodek ramię w ramię ze sprzyjającą aurą (ach te globalne... ochłodzenie) wyeliminował kluczowe wady. Zalety pozostały.

Istotne spostrzeżenia z "nocnego treningu są następujące":
  • Była to moja druga jazda wieczorna w ośrodku w tym sezonie, ale po raz pierwszy gondola jeździła "normalnie". Wjazd trwał ok. 6 min. a nie, jak poprzednio - 10 min. Przypuszczam, że decydujący wpływ na to miało otwarcie trasy nr 1. Choć w moim przekonaniu zmniejszenie zatłoczenia jest czysto teoretyczne. Wynikający z moich obserwacji rozkład ruchu narciarskiego jest bowiem następujący:
    Jazda%2Bwieczorna1.jpg
  • Szczyrk pozyskał masę klientów "typu Białka". Opisany powyżej dialog wskazuje na potężne rozczarowanie klientów na "dzień dobry" - bo w Białce wieczorem jeździ wszystko (nieratrakowane) - oraz równie potężne zadowolenie "po" - bo stok przygotowany perfekcyjnie, bo takiej jazdy nie znali. Stok trzeba zamknąć po 16:00 i przygotować go do jazdy wieczornej od 18:00. Tę prawdę oczywistą my już znamy, białczańscy narciarze - nie. Oczywiście jestem przekonany, że miejscowość jest niezmiernie zadowolona z tych nowych klientów. A malkontentom serwuję fakty do porównania. Najdłuższy wyciąg w Białce ma dyferencję 196 m przy długości 1284 m. Szczyrkowska gondola ma dyferencję 410 m przy długości 1488 m. Przy porównywalnym czasie wjazdu i tej samej przepustowości wyciągu otrzymujemy więc ... dwa razy większą górę...

Więcej: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2019/01/recenzja-z-jazd-wieczornych-gondola.html

• Like 2

3 godziny temu, maxcity napisał:

W skrócie:

Czyli "Duda dał mu na to zgodę, chce by było jak w Jasnej". Może będzie jakiś pozytyw z tych wizyt PAD w Szczyrku i nastąpi rozwój ośrodka :)

3 minuty temu, nicram napisał:

Czyli "Duda dał mu na to zgodę, chce by było jak w Jasnej". Może będzie jakiś pozytyw z tych wizyt PAD w Szczyrku i nastąpi rozwój ośrodka :)

Z cyklu informacji zasłyszanych i plotek, to po tych wizytach PAD w Szczyrku pojawiło się trochę pozytywnego wiatru w samym COS - regularnie jakaś kasa tam kapie na armatki, pompy itd. - ale także w Szkole Mistrzostwa Sportowego...

Dnia 4.12.2018 o 09:39, mirekn napisał:

Zadałem TMR-owi pytani o przywyciągowe korytarze skialpinistyczne jak w Lomnicy i Plesie

Info z dzisiaj, zgoda na publikację jest.

Witam

W dniu dzisiejszym kończymy śnieżyć trasę nr 7 i jutro postaramy się uruchomić trasę podejściową.

Pozdrawiam

Tomasz Laszczak

Pozdrawiam

mirekn

• Like 3

2 godziny temu, Ratrak napisał:

Ponawiam pytanie, Panowie i Panie :). Gdzie lepiej wybrać się na wieczór?

Według mojej opinii BSA brak potrzeby odpinania nart a i trasy czarna i czerwona dość stromę co prawda 1 na SON jest SUPER  i trasy dłuższe na SON ale chyba mniej też ludzi na BSA więc trochę luźniej na temat przygotowania tras nie wypowiadam się nie byłem jeszcze w tym roku i nie mam wiedzy. Dawno temu bo w 2006 roku byłem na Beskidzie obecnie BSA ale zawsze wieczorem tam jeździłem z córką zawsze mieliśmy banana na twarzy było mało narciarzy i na mulda można było pohasać. Wybór należy do Ciebie. 

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Ten talerzyk na M Skrzyczne coś się nie udał. Na razie stoi, a lina leży. Spadła, albo zdjęli. Ktoś wie, co się stało?

Pytałem chłopaków, którzy dłubali przy talerzyku na Małym Skrzycznem, mówili że nie szybko ruszy. Więcej szczegółów nie zdradzili.

• Like 1
  • Haha 1

3 godziny temu, nikdob napisał:

Szkoda, B5 nie działa bo wiatr i już powyżej Hali nie ma jak się dostać bez skiturów. 

Spoko - w niektórych domach z radości pękają już korki od szampanów. Te parę ostatnich dni z piękną pogodą i mega warunkami mogły być dla niektórych bardzo trudne... 😁

• Like 1
  • Haha 2

27 minut temu, Cosworth240 napisał:

Spoko - w niektórych domach z radości pękają już korki od szampanów. Te parę ostatnich dni z piękną pogodą i mega warunkami mogły być dla niektórych bardzo trudne... 😁 

Niech jeszcze zastąpią orczyk na Małe Skrzyczne - starym, używanym krzesełkiem z demobilu.
Wtedy ilość dni w sezonie z czynną górą ośrodka będziemy liczyć w dniach  :D:D:D