Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Mietek napisał:

Co tam w Szczyrku słychać tego lata ? Na hali buduje się restauracja ma ktoś jakieś fotki ?  A na innych stokach w Polsce coś się dzieje czy dalej jesteśmy w ogonie ? Macie może informacje gdzie powstają nowe kolejki trasy itd ?

Niestety nie zrobiłem fotek, a byłem w ostatnią niedziele. Fundamenty, piwnice i podłoga na poziomie zero już stoją, w górę szła już część filarów piętra czy też poddasza.

Miejsca do przejazdu ubędzie, obrys budynku sięga bardziej w trasę niż budynek gondoli - przynajmniej tak to wyglądało na jeden rzut oka.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Cytat

Centralnym i najważniejszym punktem tej technologii jest zbiornik wodny położony na Hali Skrzyczeńskiej (1000 m n.p.m.) o pojemności 100 000 m3. Jest to największa tego typu budowla w Polsce, która w zimie posłuży do naśnieżania ośrodka, a w lecie będzie pełnić funkcje przeciwpożarowe

https://www.szczyrkowski.pl/aktualnosci/inwestycje-na-sezon-201718/

W dniu 13.02.2019 o 09:46, surfing napisał:

Zwalisko przejazd przez drogę, na przyszły sezon szykuje się przejazd pod drogą.

Rozpoczęto procedurę do ,,Budowa przepustu dla przejazdu narciarzy pod ul. Zwalisko w Szczyrku wraz z przebudową sieci: elektroenergetycznej, gazowej i kanalizacji sanitarnej"

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2017-09-12 094612.jpg

Pod koniec maja wydano decyzję środowiskową dla budowy  przepustu pod ul. Zwalisko

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2019-08-21 145503.jpg

Edytowane przez surfing
  • Like 3

• 4 weeks later...
2 godziny temu, Mikg napisał:

Wie ktoś coś na temat Czyrnej... zlikwidowano stare orczyki - a na kiedy jest planowana budowa kanapy na halę Skrzyczeńską ? W planach inwestycyjnych była o niej mowa oraz o kanapie na pośrednim.

Może za rok.

Na ten rok wyczytałem na stronie www.lanovky.sk takie coś:

SLO6B Solisko - Wierch Posŕedni / Szczyrk (Leitner) doplnenie kapacity na 3000 os/h
SLO4B Jaworzyna - Skrzyczne / Szczyrk (Leitner) výmena opláštenia hornej stanice

SLO6B Hala Skrzyczeńska - Zbójnicka kopa / Szczyrk (Leitner) doplnenie protiveterných závaží na vozne

• Like 2

Pytanie do bywalców - czy na połowę stycznia 2020 jest szansa na otwarcie ośrodka w całości lub niemal w całości? Wiem, że to wróżenie z fusów, ale przyjmując normalną zimę... jest to możliwe? W ostatnim sezonie było sporo problemów z naśnieżaniem, o ile pamiętam z Waszych relacji. Po mojej zeszłorocznej tragedii w Karpaczu nie chciałbym powtórki...

Celuję obecnie w Czechy, w Szczyrk też mnie ciągnie.

23 minuty temu, Slavko napisał:

Pytanie do bywalców - czy na połowę stycznia 2020 jest szansa na otwarcie ośrodka w całości lub niemal w całości? Wiem, że to wróżenie z fusów, ale przyjmując normalną zimę... jest to możliwe? W ostatnim sezonie było sporo problemów z naśnieżaniem, o ile pamiętam z Waszych relacji. Po mojej zeszłorocznej tragedii w Karpaczu nie chciałbym powtórki...

W tym roku tuż po 1 stycznia już prawie wszystko działało - również dwie trasy na wieczorne jeżdżenie, tylko czarna trasa FIS była częściowo zamknięta. A śniegu było aż nadto, ledwie dojechaliśmy autem bez łańcuchów. Tak więc szansa jest.

Poprzednia zima dosyć jasno pokazała, jeżeli będzie korzystna pogoda i spadnie na tyle śniegu, że powstanie solidny podkład to są w stanie to dośnieżyć i będzie dobrze. Bez naturalnych opadów zwyczajnie braknie wody i otwarta będzie tylko część tras. W zeszłym roku zima była szczególnie początkiem całkiem niezła, bo w krótkim czasie spadło sporo śniegu.

Edytowane przez Przemekc1

4 godziny temu, Slavko napisał:

20 stycznia czyli ferie śląskie ? Życzę cierpliwości na stanie w mega kolejkach.;) 

• Like 1

a ja mam pytanie do "bywalców" z innej beczki. Jak było z kolejkami do wyciągów pomiędzy 1 stycznia a 6 stycznia (trzech króli) było tłoczno?

w czasie ferii i między świętami a nowym rokiem były tłumy ludzi więc sobie Szczyrk odpuściłem ale może ten termin jest mniej obłożony?

Z góry dzięki za podpowiedź

3 godziny temu, cyniczny napisał:

Z tego co się orientuję, to tak jest co roku. Skład województw w ferie w danych terminach jest niezmienny.

Dokładnie tak jest. Te grupy są stałe. Dodatkowo rozdzielone (strategicznie) są woj. śląskie, małopolskie i stołeczne - zawsze w innych terminach.

Racja, ja po prostu nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Dlatego chcę jechać w pierwszym tygodniu ferii, bo w drugim dochodzą jeszcze dwa województwa. Liczę, że cały Śląsk nie pojedzie tylko do  Szczyrku. W końcu jak nie śląskie, to małopolskie, jak nie mazowieckie, to wielkopolskie itd.  Poza tym jakoś sobie dam radę, byleby mieć prawdopodobieństwo śniegu nie na 2, czy 3 trasach, a większości.

@kordiankw piękne foty, mam nadzieję, że zrobię podobne w tym sezonie.