Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

wg infolinii sezon liczą do 30.04, więc jest nadzieja na zwrot więcej niż 20% kasy.

Sanepid powinien to dziadostwo zamknąć od ręki. 

Hotelarze mogą wynająć max 50%, restauracje zamknięte, a ci złodzieje mieli regulować ilość sprzedanych karnetów, a z tego co tu ludzie piszą kasy sprzedają do oporu.

Swoją drogą dziwę się ludziom co widząc te kolejki kupują karnety. 

15 minut temu, laryzbyszko napisał:

No i co z tego, że kanapa jest szybka i wyprzęgana jak 40 minut stoi się do niej w kolejce?

To już kwestia indywidualnej oceny, co jest bardziej zniechęcające - czy długa kolejka do kanapy, ale porządne zjazdy i wysokogórskie widoki (Małe Skrzyczne), czy odwrotnie - powolny wyciąg, ale jeżdżenie w kółko po jednej, prostej trasie. Często tu w dyskusjach pada taki argument, że cieszyć się można nawet na byle-jakim stoku, delektując się każdym skrętem, szlifując technikę itd. Owszem, tyle że gdyby cena za te krótsze trasy i wolniejsze kanapy (to, że twarde i bez osłon, pominę) wynosiła ok. 30% ceny szczyrkowskiej, to byłoby to warte rozważenia. Bo to trochę tak, jakby powiedzieć: "po co jeździsz rowerem po górach, lasach, wokół pięknych jezior, zamiast pojeździć sobie w kółko swojego bloku? Przecież możesz się delektować każdym skrętem". To drugie jest przynajmniej za darmo, w przeciwieństwie do nart. 

Mnie np. narciarstwo tzw. przywyciągowe (np. Nowa Osada - prosta trasa, którą całą widać z wyciągu) nie jest warta swojej ceny, ale już piękne, długie, urozmaicone zjazdy ze Szrenicy czy Chopoka - tak. Nawet gdy mam stać w kolejce. Aczkolwiek przy tylu nieczynnych trasach, też bym do Szczyrku nie pojechał.

Edytowane przez koliber
  • Like 6

57 minut temu, koliber napisał:

Mnie np. narciarstwo tzw. przywyciągowe (np. Nowa Osada - prosta trasa, którą całą widać z wyciągu) nie jest warta swojej ceny, ale już piękne, długie, urozmaicone zjazdy ze Szrenicy czy Chopoka - tak. Nawet gdy mam stać w kolejce. Aczkolwiek przy tylu nieczynnych trasach, też bym do Szczyrku nie pojechał.

Ja tam wolę jeździć niż stać w kolejce. Nie jest dla mnie żadną zabawą stanie w 40-min kolejce z januszerką narciarstwa, dlatego w Polsce jeżdżę praktycznie tylko na KW + skitury. Akurat na Chopoku, czy Łomnicy da się trafić na super warunki bez tłumów (aczkolwiek trudniej o to niż jeszcze z 10 sezonów temu). Trzeba tylko wiedzieć kiedy jechać.

1 godzinę temu, koliber napisał:

To już kwestia indywidualnej oceny, co jest bardziej zniechęcające - czy długa kolejka do kanapy, ale porządne zjazdy i wysokogórskie widoki (Małe Skrzyczne), czy odwrotnie - powolny wyciąg, ale jeżdżenie w kółko po jednej, prostej trasie. Często tu w dyskusjach pada taki argument, że cieszyć się można nawet na byle-jakim stoku, delektując się każdym skrętem, szlifując technikę itd. Owszem, tyle że gdyby cena za te krótsze trasy i wolniejsze kanapy (to, że twarde i bez osłon, pominę) wynosiła ok. 30% ceny szczyrkowskiej, to byłoby to warte rozważenia. Bo to trochę tak, jakby powiedzieć: "po co jeździsz rowerem po górach, lasach, wokół pięknych jezior, zamiast pojeździć sobie w kółko swojego bloku? Przecież możesz się delektować każdym skrętem". To drugie jest przynajmniej za darmo, w przeciwieństwie do nart. 

Trochę Cię rozumiem, bo sam lubię taką turystykę narciarską i ośrodki, które mają sporo tras i można się po nich zwyczajnie pokręcić oglądając widoki. Trochę tak było w niedzielę na Pilsku, spore kolejki jak na ten ośrodek, ale jak już się wystoisz to cała trasa dla Ciebie, bo orczyk mało ludzi przewozi. Natomiast w Szczyrku to jest już patalogia, bo to przecież nie jest tak, że poczekasz parę minut w kolejce i zjedziesz super trasą, tylko postoisz 30 minut, a potem i tak musisz zjeżdzać niesamowicie ostrożnie, bo straszny tłok, a trasa już zorana przez tłum ludzi. Płacić grubą kasę żeby zjechać w ten sposób kilka razy to jak dla mnie straszny masochizm, ale co kto lubi. To co się dzieje w Szyrku biorąc pod uwagę zarówno bezpieczeństwo na trasie jak i to, że mamy jakby nie patrzeć pandemię to jest jakaś patologia i to nie powinno tak wyglądać. To się zaraz może odbić na wszystkich pozostałych stacjach, bo rząd na pewno nie będzie patrzył, że gdzie indziej jest luźno i wszystkie zasady przestrzegane tylko końcem lutego zamknie wszystko.

Jak dla mnie to tam powinien się pojawić sanepid i policja i zamknąć ten ośrodek skoro właściciel ewidentnie nie potrafi zapewnić jakiegokolwiek reżimu sanitarnego poprzez ograniczenie liczby sprzedanych karnetów.

Edytowane przez Przemekc1
  • Like 1

8 minut temu, apia napisał:

Witam, mam pytanie. czy na dole krzesłana Skrzyczne, czyli w COS, kupię karnet na cały COS i SON? Nie mam karty gopass. Niestety nie sposób dodzwonić się do COS, od 3 dni próbuję o różnych porach bezskutecznie....

Zastanów się 2 razy czy ma sens go kupować... 

21 minut temu, Przemekc1 napisał:

Natomiast w Szczyrku to jest już patalogia, bo to przecież nie jest tak, że poczekasz parę minut w kolejce i zjedziesz super trasą, tylko postoisz 30 minut, a potem i tak musisz zjeżdzać niesamowicie ostrożnie, bo straszny tłok, a trasa już zorana przez tłum ludzi. Płacić grubą kasę żeby zjechać w ten sposób kilka razy to jak dla mnie straszny masochizm, ale co kto lubi.

To racja, ale gdy są czynne wszystkie trasy, to tłok się rozkłada. I zarówno na Hali Pośredniej, jak i na trasach do Soliska (może z wyjątkiem dolnego odcinka, gdzie wszyscy przejeżdżają z 7-ki na 4-kę) jest w miarę pusto.

30 minut temu, koliber napisał:

To racja, ale gdy są czynne wszystkie trasy, to tłok się rozkłada. I zarówno na Hali Pośredniej, jak i na trasach do Soliska (może z wyjątkiem dolnego odcinka, gdzie wszyscy przejeżdżają z 7-ki na 4-kę) jest w miarę pusto.

To jest jeden z powodów dlaczego nazywam tą sytuację patologiczną. SMR kosi kasę praktycznie cały sezon, a oszczędza na czym się tylko da i nie przygotował większej ilości tras kiedy wszystkie duże ośrodki są czynne praktycznie w całości.

• Like 5

42 minuty temu, apia napisał:

Witam, mam pytanie. czy na dole krzesłana Skrzyczne, czyli w COS, kupię karnet na cały COS i SON? Nie mam karty gopass. Niestety nie sposób dodzwonić się do COS, od 3 dni próbuję o różnych porach bezskutecznie....

Ze strony SMRu -

W jakich Ośrodkach otrzymam chipową kartę Gopass?

• W Polsce: Szczyrk Mountain Resort
  • Na Słowacji: Tatralandia, Besenova, Wysokie Tatry, Jasna
  • W Czechach: Szpindlerowy Młyn, Golf resort Ostravice, Golf resort Kaskáda, Golf resort Olomouc
  • W Austrii: Mölltaler Gletscher

Czy odbiorę kartę w ośrodku Beskid Sport Arena lub Centralnym Ośrodku Sportu?

Nie. W Szczyrku kartę można odebrać tylko w Szczyrk Mountain Resort w kasach lub punkcie Infocentrum przy stacji Gondola – ul. Salmopolska 53B.

Nie wiem jak jest teraz, ja swoją kartę zamówiłem kilka lat temu i przysłano mi ją pocztą ze Słowacji (2E). Mam sezonówkę czwarty sezon i głęboko się zastanawiam, czy kupię na następny.

W grudniu przed świętami czynne dwie trasy (Zbójnicka i niebieska do Czyrnej), od świąt do Trzech Króli tłumy, potem do ferii w miarę, ale w ferie znowu gęsto. I zostaje kilka dni lutego i marzec (bywa różnie z temperaturami). W następnym sezonie, jeżeli nie kupię sezonówki, to będę kupował jednodniówki online, i jeździł częściej na Pilsko, do Wisły, Ustronia.

2 minuty temu, hupon napisał:

Ze strony SMRu -

W jakich Ośrodkach otrzymam chipową kartę Gopass?

• W Polsce: Szczyrk Mountain Resort
  • Na Słowacji: Tatralandia, Besenova, Wysokie Tatry, Jasna
  • W Czechach: Szpindlerowy Młyn, Golf resort Ostravice, Golf resort Kaskáda, Golf resort Olomouc
  • W Austrii: Mölltaler Gletscher

Czy odbiorę kartę w ośrodku Beskid Sport Arena lub Centralnym Ośrodku Sportu?

Nie. W Szczyrku kartę można odebrać tylko w Szczyrk Mountain Resort w kasach lub punkcie Infocentrum przy stacji Gondola – ul. Salmopolska 53B.

Nie wiem jak jest teraz, ja swoją kartę zamówiłem kilka lat temu i przysłano mi ją pocztą ze Słowacji (2E). Mam sezonówkę czwarty sezon i głęboko się zastanawiam, czy kupię na następny.

W grudniu przed świętami czynne dwie trasy (Zbójnicka i niebieska do Czyrnej), od świąt do Trzech Króli tłumy, potem do ferii w miarę, ale w ferie znowu gęsto. I zostaje kilka dni lutego i marzec (bywa różnie z temperaturami). W następnym sezonie, jeżeli nie kupię sezonówki, to będę kupował jednodniówki online, i jeździł częściej na Pilsko, do Wisły, Ustronia.

czyli nie ma innych karnetów niż gopass? bo nie jest to dla mnie oczywiste.

4 minuty temu, apia napisał:

czyli nie ma innych karnetów niż gopass? bo nie jest to dla mnie oczywiste.

Wygląda na to, że w kasie COSu kupisz tylko na 4 godziny i tylko na COS.

Cennik

SKIPASSÓW NARCIARSKICH W OŚRODKU SKRZYCZNE COS
ZIMA 2021

SKIPASS 4-godzinny ważny tylko w Ośrodku SKRZYCZNE COS
Zakup SKIPASSÓW online na: www.gopass.pl

1 godzinę temu, apia napisał:

Da się kupić w COSie karnet który będzie działał w SMR.Ale musi to być karnet całodzienny, 4 godzinne działają tylko na COS, całodzienne również w SMR i BSA 👍  Karte gopass dostaniesz w kasie z kaucją 10zł :) 

Nie wiem czemu na stronie nie ma takiego karnetu, byłem w niedziele ze znajomymi, kupowali całodzienne w kasie i śmigali na COS i SMR. 

Edytowane przez pasazer85
  • Like 1
  • Thanks 1

40 minut temu, hubsondj napisał:

Czy ktoś z piszących tu osób był tam wczoraj, lub dziś i może powiedzieć, czy da się tam w ogóle pojeździć jako tako, czy to strata czasu, nerwów i pieniędzy?

Jakich innych informacji oczekujesz od tych zawartych w tym wątku?

• Haha 1

46 minut temu, hubsondj napisał:

Czy ktoś z piszących tu osób był tam wczoraj, lub dziś i może powiedzieć, czy da się tam w ogóle pojeździć jako tako, czy to strata czasu, nerwów i pieniędzy?

Myślę, że wystarczy że popatrzysz na zamieszczone zdjęcia powyżej, odpowiedź powinna Ci się nasunąć sama.