Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Szczyrk - COS Skrzyczne

naczos

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam od Kotwicy wolę wyprzegane talerzyki na na dolinach, moja 5 letnia córka bez problemu dawała tam sobie radę. Kotwica jest spoko jak jada dwie osoby mające podobna wadę, jak się jedzie z dzieckiem to jest dramat. 

Oczywiście jak tam będzie łagodnie i wzdłuż trasy to dzieciaki sobie ogarną. Najgorzej to wyladowac z dzieckiem w lesie. Taka kotwica na Białym Krzyżu nie stanowiła żadnego problemu, więc jak ta będzie taka sama to luz. 

Szkoda, że nie pomyśleli o poprawie naśnieżania oraz kanapie na Kopę, aby nie trzeba było w górę dralowac. 

Edytowane przez Hextor

Ta trasa raczej nie będzie pusta, bo jak rozumiem, będzie się również dało przez nią przejechać korzystając z górnej kanapy i początkowo Ondraszka. Niemniej posunięcie dobre, bo każda nowa przestrzeń do jazdy (zwłaszcza tak szeroka) jest na wagę złota w zatłoczonych ośrodkach.

2 godziny temu, Tomekmdze napisał:

Jak wygląda dziś trasa na samym dole przy Mecie, kiedyś była kamerka.. niestety wyłączona, może ktoś ma fotkę, jest tam w ogóle jakiś kawałek śniegu czy trawa ? ;) 

Do wczoraj ani grama śniegu.  W południe zaczęło padać i dzisiaj ciąg dalszy, ale to w sumie max. 15 cm więc nadal zdecydowanie za mało. Co ciekawy pomimo opadu górne części tras naśnieżają

20230226_124437.jpg

20230226_124434.jpg

• Like 1

3 godziny temu, Tomekmdze napisał:

Jak wygląda dziś trasa na samym dole przy Mecie, kiedyś była kamerka.. niestety wyłączona, może ktoś ma fotkę, jest tam w ogóle jakiś kawałek śniegu czy trawa ? ;) 

Poniżej Jaworzyny nie da się już zjechać. Przynajmniej wczoraj, od połowy dolnej kolejki zupełnie bez śniegu. Orczyk doliny II - talerzyk nieczynny bo tam też nie ma po czym jeździć. 

• Like 1

8 godzin temu, Tomekmdze napisał:

Jeździłem w Szczyrku wtorek - sobota. W środę przetestowałem zjazd do samego dołu dojechałem po resztkach śniegu do miejsca gdzie na niebieskiej można pojechać prosto albo podejść pod górkę przejechać pod wyciągiem od tego miejsca narty na plecy i spacer do dołu. Byli tacy co pod wyciągiem po resztkach śniegu, błocie i trawie dojeżdżali prawie do samego końca. Po obecnych drobnych opadach śniegu pewnie uznałbym że warunki są super bo jest jakiś śnieg ale zdemolowanie sprzętu jest pewne.

• Like 1

• 2 weeks later...
Godzinę temu, JC napisał:

Mam bardzo dobre wiadomości na miłośników jazdy na nartach i deskach na Skrzycznem... W tym roku wybudowana zostanie nowa trasa, system naśnieżania, nowy wyciąg i nowa kolej krzesełkowa oraz... Zapraszam do oglądania :).

Czyli jak zacznie mocniej wiać, cała góra będzie unieruchomiona. Obecnie jak nie chodzi kanapa na Skrzyczne, jest alternatywa wyjazdu orczykiem. 

• Like 2

Niby dobra wiadomość, ale jakoś się nie cieszę... :/ Ta kanapa zawiezie całą masę ludzi, nie radzących sobie na niebieskich trasach wprost na czarną 23....Już widzę co tam się będzie działo :P Za orczykiem będę tęsknił 😪 

Z tego co się orientuję to łącznik Jaworzyna-Doliny też ma być poszerzony.  Powinni pomyśleć o jakiejś większej GOPR-ówce w tej okolicy ;) 

Edytowane przez pasazer85
  • Like 3
  • Thanks 1

Dobre...  Tylko ciekawe dlaczego No zaczynają od tego co mają  ? Kaskada.... kiedy ona chodziła cala  ??? Inaczej, kiedy ona wogole była czynna ? Wiadome, że tam wody brakuje a oni w pierwszej kolejności wyciąg stawiają... Ale pi co skoro i tak narazie ich system jest niewydolny aby śnieżyć do samego dołu. Po co wogole robili inwestycje na dole skoro nawet jednej armaty nie odpalili  ??? Nic z tego nie rozumie....

• Like 1

Świetna wiadomość. 
Cieszą nowe, nowoczesne inwestycje, szczególnie w wyżej położonych częściach gór. Wiadomo, zmiany klimatu robią swoje. 
Niemniej jednak, Panie Jacku, jeżeli ma Pan dostęp do ucha szefostwa COS czy też TMR, to proszę jeszcze za postulować o jeszcze jedną inwestycję. Nie jest ona tak skomplikowana, a na pewno nie tak kosztowna.

Niech Pan poprosi o zbudowanie zwykłych, najlepiej stalowych, schodów na podejściu od schroniska w stronę szczytu Dużego Szkrzycznego. Chodzi oczywiście o podejście na powrocie z COS do TMR. Jest to co prawda tylko kilkanaście metrów, niemniej jednak po obfitych opadach śniegu, jak w ten weekend, robi się z tego podejścia walka o życie. 

Pozdrawiam

P.S. 
Jak ja Pana nie zauważyłem jak Pan materiał kręcił, to ja sam nie wiem.
Całą niedziele katowałem Ondraszka.

Kaskady to jakby w ogóle im się nie chciało naśnieżać - śniegu brakuje tam zwykle jedynie na "ściance", a nad nią stoi armatka, tyle że skierowana zawsze na trasę FIS (wystarczy ją obrócić). Jak nic z tym nie zrobią, to tłok na FIS będzie ogromny.

A dolna część Skrzycznego to rzeczywiście porażka. 

To podejście na Skrzyczne zniknie, gdy TMR stworzy nartostradę odbijającą od Ondraszka do Czyrnej (były takie plany)

Edytowane przez koliber
  • Like 1

39 minut temu, Hextor napisał:

Zamiast tych schodów lepsza była by kanapa z Jaworzyny na Kopę Zbójecką. 

Serio ??? I może jeszcze kanapa że schroniska pod to podejście co kolega pisał...  Ludzie ogarnijcie się !!! Góry nie są tylko dla narciarzy. Szanujcie to. Wyciągi są fajne ale nie róbmy z siebie ulomow którzy nie potrafią się trochę zmęczyć aby podejść kawałek... Ręce opadają 😞

• Like 2
  • Thanks 1
  • Downvote 1

55 minut temu, moruniek napisał:

Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem pomysłu. Na Grzebień wpuszczamy jeszcze więcej narciarzy ? A Doliny leżą odłogiem ?  

Jak na grzebień wjedzie 3x więcej narciarzy (większa przepustowość kanapy, względem orczyka), to w dolinach obowiązkowo musi powstać punkt GOPR,

• Like 2