sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 (edytowane) 10 minut temu, Keler napisał: z tej całej dyskusji to zdanie wyłowiłem, może tu tkwi problem, bo pracownicy ON mogą być najlepsi, zarząd ON oddany sprawie, a infrastruktura nie dojeżdża i ciężko w dwa tygodnie mrozu zrobić 1m pierzynkę na trasach... a może uważasz RTS, że dojeżdża, może te zbiorniki w CG są wystarczające? pytam absolutnie bez złośliwości, aby wrócić do merytorycznej dyskusji... dla zrozumienia zagadnienia pozostała efka i pola oraz trasa B wiec to nie jest tak, ze wszystko padło; wychwalana białka tez odpaliła na początek jedna trase; przecież teraz CzG szybko odpaliła oprocz B trase D, a dziś A wiec chyba dają radę jesli maja szanse czytaj warunki Edytowane 24 Styczeń 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keler Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 11 minut temu, sstar napisał: dla zrozumienia zagadnienia pozostała efka i pola oraz trasa B wiec to nie jest tak, ze wszystko padło; wychwalana białka tez odpaliła na początek jedna trase; przecież teraz CzG szybko odpaliła oprocz B trase D, a dziś A wiec chyba dają radę jesli maja szanse czytaj warunki tak, i jestem zaskoczony CG, bo niedawno czytałem o katastrofie; a wychwalając Białkę warto pamiętać, że mieli najwyżej 10 stopni na plusie, dwa do dziś nie otworzyli FISów, takiej sytuacji nie pamiętam, FIS2 zawsze o tej porze była czynna; 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 9 godzin temu, sstar napisał: Takich postów jak ten powyżej rzeczywiście nie warto przepisywać nawet po raz trzeci. ps czytałem nawet kilkukrotnie (nie pisz ze bez zrozumenia) nie przekonałeś mnie, a RTS i owszem Dla mnie to możecie sobie z spijać z dzióbków ... to nie zmieni faktu że ja pisze o przykładach (sam zauważyłeś z Podhala) a Wojtek z Tylicza ....na co dostaje odpowiedz ze nie mam pojęcia jaka Czarna Góra jest fajna . ..pisze że mowa o wielu stacjach w kraju- a dostaje odpowieć że nie szanuje ludzi z Czarnej Góry . - jakaś dysfunkcja?... CzG = pępek wszechświata TO WĄTEK O WARUNKACH W CAŁEJ POLSCE ...a nie o Waszym podwórku. (downvote??....żałosne tupanie nóżkami..jak dzieciak) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 6 minut temu, Lexi napisał: Dla mnie to możecie sobie z spijać z dzióbków ... to nie zmieni faktu że ja pisze o przykładach (sam zauważyłeś z Podhala) a Wojtek z Tylicza ....na co dostaje odpowiedz ze nie mam pojęcia jaka Czarna Góra jest fajna . ..pisze że mowa o wielu stacjach w kraju- a dostaje odpowieć że nie szanuje ludzi z Czarnej Góry . - jakaś dysfunkcja?... CzG = pępek wszechświata TO WĄTEK O WARUNKACH W CAŁEJ POLSCE ...a nie o Waszym podwórku. (downvote??....żałosne tupanie nóżkami..jak dzieciak) downvote to jeden z przyciskow; wielkie litery to krzyk... chyba rozpaczy;-) oczywiście, że to wątek o warunkach w całej Polsce, w tym na Dolnym Śląsku nawet nie zauważyłeś, że swoje obserwacje o przygotowaniu stoku, z kilku stacji uogólniłeś na całą Polskę wskazując na pewne reguły, w tym na Dolny Śląsk, a jako, że RTS czyli Widzewiak z Gór jest poniekąd profi, to przegląd stacji i panujących tam zwyczajów i warunków ma w małym palcu, oczywiście tych dolnośląskich, z uwzględnieniem CzG gdzie siedzi, ale rozumiem, że podhalańskie nie stosują diametralnie innych metod, jedynie mają lepszy klimat i tyle; RTS napisał o szacunku dla osób, które są odpowiedzialne za naśnieżanie w on i wiarę, że nie chcą sobie strzelać w kolano, a podchodzą racjonalnie do zagadnienia obserwując zmienne warunki pogodowe i maksymalizując zysk, także ten długoterminowy będący pochodną pr, a nie oszczędzając na siłę wbrew interesowi klienta; przykład CzG jest dobry, bo to na nasze realia dość duży ośrodek, podobne problemy może mieć Szczyrk czy Szrenica (choć obydwa mają pewno także inne problemy) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 On 1/21/2023 at 7:03 AM, RTS said: Proszę nie pisać bzdur, bo żaden ON nie oszczędza na pierwszym naśnieżaniu, które tworzy bazę pod cały sezon. Warunki się zmieniły i zwyczajnie nie dało się naśnieżać. Obserwując ten wątek wydaje się, że kością niezgody jest ten post A nie ma się co oszukiwać, stacje narciarskie podchodzą do zagadnienia naśnieżania również z ekonomicznego punktu widzenia, to jest biznes. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 4 minuty temu, sstar napisał: downvote to jeden z przyciskow; wielkie litery to krzyk... chyba rozpaczy;-) oczywiście, że to wątek o warunkach w całej Polsce, w tym na Dolnym Śląsku nawet nie zauważyłeś, że swoje obserwacje o przygotowaniu stoku, z kilku stacji uogólniłeś na całą Polskę wskazując na pewne reguły, w tym na Dolny Śląsk, a jako, że RTS czyli Widzewiak z Gór jest poniekąd profi, to przegląd stacji i panujących tam zwyczajów i warunków ma w małym palcu, oczywiście tych dolnośląskich, z uwzględnieniem CzG gdzie siedzi, ale rozumiem, że podhalańskie nie stosują diametralnie innych metod, jedynie mają lepszy klimat i tyle; RTS napisał o szacunku dla osób, które są odpowiedzialne za naśnieżanie w on i wiarę, że nie chcą sobie strzelać w kolano, a podchodzą racjonalnie do zagadnienia obserwując zmienne warunki pogodowe i maksymalizując zysk, także ten długoterminowy będący pochodną pr, a nie oszczędzając na siłę wbrew interesowi klienta; przykład CzG jest dobry, bo to na nasze realia dość duży ośrodek, podobne problemy może mieć Szczyrk czy Szrenica (choć obydwa mają pewno także inne problemy) To bedzie ostatnia próba z mojej strony..... Często piszesz o samochodach wiec spróbuje porównania: Ja staram sie powiedzieć że sprzedano mi auto bez prawego lusterka a ty z uporem maniaka klarujesz że Twój znajomy mechanik z Widzewa zna sie na samochodach jak mało kto i ja sie tak nie znam ....tylko kogo obchodzi jakiś mechanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 8 godzin temu, Keler napisał: z tej całej dyskusji to zdanie wyłowiłem, może tu tkwi problem, bo pracownicy ON mogą być najlepsi, zarząd ON oddany sprawie, a infrastruktura nie dojeżdża i ciężko w dwa tygodnie mrozu zrobić 1m pierzynkę na trasach... a może uważasz RTS, że dojeżdża, może te zbiorniki w CG są wystarczające? pytam absolutnie bez złośliwości, aby wrócić do merytorycznej dyskusji... Na początku stycznia wszędzie było coraz gorzej, w Zieleńcu trasy całkowicie padły, w Czarnej Górze została trasa B ale w bardzo słabym stanie. Natomiast Dolni Morava - padły dwie trasy, a cztery nadal były czynne i w dobrym stanie. Ricky - padła jedna trasa, dwie były czynne, w dobrym stanie. Destne też działała na dwóch trasach, ale tam musieli wozić śnieg ciężarówkami z "dolnych magazynów". Widać ewidentnie że Czarna i Zieleniec posypali mniej sztucznego niż Czesi (w tym samym mniej więcej rejonie). Dolni Morava zbudowała latem nowy zbiornik wody. Czarna Góra przestała inwestować w ośrodek narciarski od ostatniej zmiany krzesła na szybkie i dokupienia armatek. Budują kolejne nowe apartamenty (to jest słuszne podejście, bo klient musi gdzieś spać), ale rozwój infry narciarskiej został zatrzymany i to jest bardzo słabe. A jakie tam są potrzeby: sztuczne naśnieżanie na E i F, nowy zbiornik(i) wody, nowe trasy niebieskie i wyciąg w Białej Wodzie, może krzesło przy F. Dużo jest do zrobienia, a ośrodek stanął w miejscu. Jak te wszystkie apartamenty się w ferie zapełniają, to klienci się po prostu duszą na dwóch długich krzesłach w Czarnej Górze. Najczęściej chodzą 2-3 trasy, a nie na sześć (piszę tylko o długich trasach). 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 Godzinę temu, Lexi napisał: To bedzie ostatnia próba z mojej strony..... Często piszesz o samochodach wiec spróbuje porównania: Ja staram sie powiedzieć że sprzedano mi auto bez prawego lusterka a ty z uporem maniaka klarujesz że Twój znajomy mechanik z Widzewa zna sie na samochodach jak mało kto i ja sie tak nie znam ....tylko kogo obchodzi jakiś mechanik. jakbys pisal, ze sprzedano ci auto bez prawego lusterka to bym ci napisal, ze wzruszyla mnie twoja historia, ale ty na podstawie tego wydarzenia piszesz, ze wszyscy sprzedawcy aut to zlodzieje, a potem sie dziwisz jak ktos oponuje, szczegolnie, ze pracuje przy sprzedazy aut i zna temat od podszewki, oprocz tego ja tez autem jezdze i nie zawsze sprzedano mi kompletne auto, ale nie wyciagam z tego zbyt daleko idacych wnioskow; ps nie strasz ostatnia proba, wszak to nie wieczerza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 Godzinę temu, MarioJ napisał: Na początku stycznia wszędzie było coraz gorzej, w Zieleńcu trasy całkowicie padły, w Czarnej Górze została trasa B ale w bardzo słabym stanie. Natomiast Dolni Morava - padły dwie trasy, a cztery nadal były czynne i w dobrym stanie. Ricky - padła jedna trasa, dwie były czynne, w dobrym stanie. Destne też działała na dwóch trasach, ale tam musieli wozić śnieg ciężarówkami z "dolnych magazynów". Widać ewidentnie że Czarna i Zieleniec posypali mniej sztucznego niż Czesi (w tym samym mniej więcej rejonie). Dolni Morava zbudowała latem nowy zbiornik wody. Czarna Góra przestała inwestować w ośrodek narciarski od ostatniej zmiany krzesła na szybkie i dokupienia armatek. Budują kolejne nowe apartamenty (to jest słuszne podejście, bo klient musi gdzieś spać), ale rozwój infry narciarskiej został zatrzymany i to jest bardzo słabe. A jakie tam są potrzeby: sztuczne naśnieżanie na E i F, nowy zbiornik(i) wody, nowe trasy niebieskie i wyciąg w Białej Wodzie, może krzesło przy F. Dużo jest do zrobienia, a ośrodek stanął w miejscu. Jak te wszystkie apartamenty się w ferie zapełniają, to klienci się po prostu duszą na dwóch długich krzesłach w Czarnej Górze. Najczęściej chodzą 2-3 trasy, a nie na sześć (piszę tylko o długich trasach). Masz jakieś dane o sposobie naśnieżania w Dolnej Morawie? To co widać, to że stok jest usytuowany na zachód, do tego odsłonięty na wiatry przeważnie zachodnie, co sprzyja konsolidacji bazy, do tego leży w dość szerokiej dolinie, ot tak kilka różnic na dobry początek... lokalizacji po drugiej stronie grani tłumaczyć ci nie muszę, wiesz sam jak to wygląda choćby w Karkonoszach, np w pozornie bliskim Harrachovie i na Szrenicy. Byłbym bardziej powściągliwy w ferowaniu wyroków, chyba, że mamy jakieś dodatkowe dane... wtedy pasowałoby się nimi podzielić i na pewno bylibyśmy bardziej przekonywujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 E i F z tego co kojarzę nie mogą mieć sztucznego naśnieżania bo to już teren parku narodowego, jak nie będzie naśnieżania to wątpię żeby jakkolwiek się spinało to z wymianą procy na krzesło/kanapę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 13 godzin temu, Lexi napisał: którzy sie na tym znają i maja ochotę rzetelnie wykonywać swoją prace - tych szanuje i im za to płace kupując usługę bo wiem że oni szanują mnie i moje pieniądze...... resztę nierobów omijam szerokim łukiem. 13 minut temu, sstar napisał: ale ty na podstawie tego wydarzenia piszesz, ze wszyscy sprzedawcy aut to zlodzieje, ...po prostu kłamiesz w żywe oczy - ja nie generalizuje nigdzie w moich wypowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 6 minut temu, Cappo napisał: E i F z tego co kojarzę nie mogą mieć sztucznego naśnieżania bo to już teren parku narodowego, jak nie będzie naśnieżania to wątpię żeby jakkolwiek się spinało to z wymianą procy na krzesło/kanapę Zgadza się, tam już jest park. Bez możliwości instalacji armatek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 4 minuty temu, Lexi napisał: ...po prostu kłamiesz w żywe oczy - ja nie generalizuje nigdzie w moich wypowiedziach cyt Cześć ośrodków widocznie skalkulowało że zaoszczędzą kasę na wstępnym naśnieżaniu a od świąt i tak będzie zimno więc w ten sposób dopną budżet bo otworzą sie na żniwa czyli święta i ferie. Na ich nieszczęście (i narciarzy) aura pokazała im środkowy palec. ... śmiem twierdzić ze zarówno mnie jak i lwią część narciarzy i forumowiczów serdecznie "wali" to z jakiego powodu ktoś spaprał naśnieżanie czy na ten przykład nie zainwestował w zbiorniki czy nie dał na msze żeby padało - natomiast jako konsumentów wkurza nas że ktoś sprzedając sezonówki olewa potem klienta zwalając winę na pogodę, wojnę, Putina czy Tuska) bo tak robią tylko Janusze biznesu i polski rząd. ... Polska Kolego to obecnie mój dom, dom w którym zalęgły sie insekty a one jak wiadomo lubia bród, smród i zepsucie wszelakie - więc żeby sie ich pozbyć trzeba zlikwidować takie środowisko…….. między innymi poprzez piętnowanie i nagłaśnianie wszelkich nieprawidłowości, niegospodarność czy złodziejstwo w czystej postaci. I to na każdym polu….narciarskim też. Niech ludzie wiedza że pomimo trudności dało sie utrzymać stoki w części ośrodków- w przyszłym sezonie będa ostrożniej wybierać gdzie pojada na ferie…w efekcie zarobia ON które się bardziej staraja- i tak ma być. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 Witam Czarna Góra dzisiaj, lekki mrozik -3C, góra Luxtorpedy i Żmiji lekko zamglona , ale bez porównania do wczorajszego Zieleńca gdzie mgła była spoooora. Warunki krótko: Czarna A FENOMENALNA!!! Przygotowana fantastycznie, śnieg leciutko zmrożony, Czerwona B praktycznie nicz nie ustępuje. Czerwona D FENOMENALNA!!! Ludzi bardzo umiarkowanie, zdjęcie że Żmiji z godziny 12.00 Jedyne co martwi, nieczynna C i na niej spore przetarcia . 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 (edytowane) Beskid Sądecki Opad śniegu z piątku na sobotę 20-21 stycznia niestety przy plusowych temperaturach, zrobiła się ciapa i temperatura w kolejnych dniach bez możliwości śnieżenia, stacje niżej położone mało ten opad poratował, trzeba mrozu i gruntownego dośnieżenia stoków. Trochę więcej spadło w Krynicy chociaż też bez jakiś fajerwerków. Naśnieżanie też na razie stoi. Czekam na dośnieżenie Rytra, ale czy się doczekam? Edytowane 24 Styczeń 2023 przez pawelb91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 (edytowane) 15 minut temu, sstar napisał: cyt Cześć ośrodków widocznie skalkulowało że zaoszczędzą kasę na wstępnym naśnieżaniu a od świąt i tak będzie zimno więc w ten sposób dopną budżet bo otworzą sie na żniwa czyli święta i ferie. Na ich nieszczęście (i narciarzy) aura pokazała im środkowy palec. ... śmiem twierdzić ze zarówno mnie jak i lwią część narciarzy i forumowiczów serdecznie "wali" to z jakiego powodu ktoś spaprał naśnieżanie czy na ten przykład nie zainwestował w zbiorniki czy nie dał na msze żeby padało - natomiast jako konsumentów wkurza nas że ktoś sprzedając sezonówki olewa potem klienta zwalając winę na pogodę, wojnę, Putina czy Tuska) bo tak robią tylko Janusze biznesu i polski rząd. ... Polska Kolego to obecnie mój dom, dom w którym zalęgły sie insekty a one jak wiadomo lubia bród, smród i zepsucie wszelakie - więc żeby sie ich pozbyć trzeba zlikwidować takie środowisko…….. między innymi poprzez piętnowanie i nagłaśnianie wszelkich nieprawidłowości, niegospodarność czy złodziejstwo w czystej postaci. I to na każdym polu….narciarskim też. Niech ludzie wiedza że pomimo trudności dało sie utrzymać stoki w części ośrodków- w przyszłym sezonie będa ostrożniej wybierać gdzie pojada na ferie…w efekcie zarobia ON które się bardziej staraja- i tak ma być. Dokładnie... w każdej mojej wypowiedzi jest podział na ON dobre i te które sie nie postarały Edytowane 24 Styczeń 2023 przez Lexi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 34 minuty temu, Cappo napisał: E i F z tego co kojarzę nie mogą mieć sztucznego naśnieżania bo to już teren parku narodowego, jak nie będzie naśnieżania to wątpię żeby jakkolwiek się spinało to z wymianą procy na krzesło/kanapę Ale poleciałeś, chyba nie lubisz geografii. Douczcie się Panowie, co to jest park narodowy, rezerwat ścisły, park krajobrazowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 (edytowane) 23 minuty temu, MarioJ napisał: Ale poleciałeś, chyba nie lubisz geografii. Douczcie się Panowie, co to jest park narodowy, rezerwat ścisły, park krajobrazowy. Ogólnie chodziło oto że jest jakiś przeciw ze względów prawnych/ochrony środowiska. Edytowane 24 Styczeń 2023 przez Cappo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RTS Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 13 godzin temu, Keler napisał: z tej całej dyskusji to zdanie wyłowiłem, może tu tkwi problem, bo pracownicy ON mogą być najlepsi, zarząd ON oddany sprawie, a infrastruktura nie dojeżdża i ciężko w dwa tygodnie mrozu zrobić 1m pierzynkę na trasach... a może uważasz RTS, że dojeżdża, może te zbiorniki w CG są wystarczające? pytam absolutnie bez złośliwości, aby wrócić do merytorycznej dyskusji... Hej. Infrastruktura na CG jest w sumie nie najgorsza, ale zawsze może być lepsza, jeśli chodzi o ilość armatek, ratraków, obsługi sprzętowej. Zbiornik wodny został pogłębiony i na chwilę obecną nie słychać, aby miały powstawać kolejne. Osobiście bardzo bym chciał, aby na rozpoczęcie sezonu chodziły wszystkie trasy, może kiedyś tak będzie. Pierwszy, postawiony wyciąg na CG (talerzyk) "Biba", został od góry rozebrany, na razie ostatnia podpora. Podobno Właściciel ma pod górkę z Lasami Państwowymi i "zielonymi". Bardzo szkoda, po oprócz względów historycznych, zawsze to było ułatwienie w przedostaniu się na eFkę. Serdecznie pozdrawiam. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 7 godzin temu, MarioJ napisał: Na początku stycznia wszędzie było coraz gorzej, w Zieleńcu trasy całkowicie padły, w Czarnej Górze została trasa B ale w bardzo słabym stanie. Natomiast Dolni Morava - padły dwie trasy, a cztery nadal były czynne i w dobrym stanie. Ricky - padła jedna trasa, dwie były czynne, w dobrym stanie. Destne też działała na dwóch trasach, ale tam musieli wozić śnieg ciężarówkami z "dolnych magazynów". Widać ewidentnie że Czarna i Zieleniec posypali mniej sztucznego niż Czesi (w tym samym mniej więcej rejonie). Dolni Morava zbudowała latem nowy zbiornik wody. Czarna Góra przestała inwestować w ośrodek narciarski od ostatniej zmiany krzesła na szybkie i dokupienia armatek. Budują kolejne nowe apartamenty (to jest słuszne podejście, bo klient musi gdzieś spać), ale rozwój infry narciarskiej został zatrzymany i to jest bardzo słabe. A jakie tam są potrzeby: sztuczne naśnieżanie na E i F, nowy zbiornik(i) wody, nowe trasy niebieskie i wyciąg w Białej Wodzie, może krzesło przy F. Dużo jest do zrobienia, a ośrodek stanął w miejscu. Jak te wszystkie apartamenty się w ferie zapełniają, to klienci się po prostu duszą na dwóch długich krzesłach w Czarnej Górze. Najczęściej chodzą 2-3 trasy, a nie na sześć (piszę tylko o długich trasach). Nie jestem fanem @MarioJ ale to jest bardzo dobre podsumowanie sytuacji. 6 godzin temu, sstar napisał: Masz jakieś dane o sposobie naśnieżania w Dolnej Morawie? To co widać, to że stok jest usytuowany na zachód, do tego odsłonięty na wiatry przeważnie zachodnie, co sprzyja konsolidacji bazy, do tego leży w dość szerokiej dolinie, ot tak kilka różnic na dobry początek... lokalizacji po drugiej stronie grani tłumaczyć ci nie muszę, wiesz sam jak to wygląda choćby w Karkonoszach, np w pozornie bliskim Harrachovie i na Szrenicy. Byłbym bardziej powściągliwy w ferowaniu wyroków, chyba, że mamy jakieś dodatkowe dane... wtedy pasowałoby się nimi podzielić i na pewno bylibyśmy bardziej przekonywujący. Dodatkowo sstar przedsawił. że Dolni Morva ma statystycznie gorsze warunki do utrzymania śniegu na stoku. Północna i północno-wschodnia wystawa stoków w CG, zacieniona dolina otoczona górami oraz duża ilość lasów to optymlane warunki do przetrwania ocieplenia. Nie wiem jak było w tym roku i może była jakaś anomalia, ale ogólnie CG jest w lepszej sytuacji niż Dolni Morava. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 2 godziny temu, RTS napisał: Hej. Infrastruktura na CG jest w sumie nie najgorsza, ale zawsze może być lepsza, jeśli chodzi o ilość armatek, ratraków, obsługi sprzętowej. Zbiornik wodny został pogłębiony i na chwilę obecną nie słychać, aby miały powstawać kolejne. Osobiście bardzo bym chciał, aby na rozpoczęcie sezonu chodziły wszystkie trasy, może kiedyś tak będzie. Pierwszy, postawiony wyciąg na CG (talerzyk) "Biba", został od góry rozebrany, na razie ostatnia podpora. Podobno Właściciel ma pod górkę z Lasami Państwowymi i "zielonymi". Bardzo szkoda, po oprócz względów historycznych, zawsze to było ułatwienie w przedostaniu się na eFkę. Serdecznie pozdrawiam. W CG jest ok.7km naśnieżanych tras. Nie wiem jaka jest ich średnia szrerokość ale przyjmijmy 50m. To daje 7000m x 50m x 1m = 350 000 m3 śniegu. Żeby tyle wyprodukować, potrzeba ok. 150 nowoczesnych armatek pracujących non stop przez 48h z 50% maksymalnej wydajności. Licząc, że ubity ratrakiem śnieg i lód ma około połowę wody to potrzebny jest zbiornik o pojemności 175 000 m3 Maksymalny pobór mocy 150 armatek pracujących jendocześnie to ok 3.5 MW jak doliczymy pomopy i resztę infrasturktury to znacznie więcej. Jakie są realne możliwosci CG pod względem liczby armatek, pojemności zbiornika, wydajaności pomp i przesyłu energii elektrycznej? Do obliczeń wykorzystałem dane armatki supersnow: https://www.supersnow.pl/900a 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 Lądek Zdrój-zaczynamy: 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 (edytowane) 46 minut temu, Spiochu napisał: Nie jestem fanem @MarioJ ale to jest bardzo dobre podsumowanie sytuacji. Dodatkowo sstar przedsawił. że Dolni Morva ma statystycznie gorsze warunki do utrzymania śniegu na stoku. Północna i północno-wschodnia wystawa stoków w CG, zacieniona dolina otoczona górami oraz duża ilość lasów to optymlane warunki do przetrwania ocieplenia. Nie wiem jak było w tym roku i może była jakaś anomalia, ale ogólnie CG jest w lepszej sytuacji niż Dolni Morava. Dobry beton nie spłynie tak szybko. Kamieńsk długo trzymał, bo wystawiony na wiatry ładnie się każdej nocy betonował. Wydaje się, ze w Dolni Morava jednak łatwiej stworzyć solidna bazę. Nawet wieczorne słońce robi robotę przed chłodniejsza nocą. Edytowane 24 Styczeń 2023 przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 30 minut temu, Spiochu napisał: W CG jest ok.7km naśnieżanych tras. Nie wiem jaka jest ich średnia szrerokość ale przyjmijmy 50m. To daje 7000m x 50m x 1m = 350 000 m3 śniegu. Żeby tyle wyprodukować, potrzeba ok. 150 nowoczesnych armatek pracujących non stop przez 48h z 50% maksymalnej wydajności. Licząc, że ubity ratrakiem śnieg i lód ma około połowę wody to potrzebny jest zbiornik o pojemności 175 000 m3 Maksymalny pobór mocy 150 armatek pracujących jendocześnie to ok 3.5 MW jak doliczymy pomopy i resztę infrasturktury to znacznie więcej. Jakie są realne możliwosci CG pod względem liczby armatek, pojemności zbiornika, wydajaności pomp i przesyłu energii elektrycznej? Do obliczeń wykorzystałem dane armatki supersnow: https://www.supersnow.pl/900a Po co metr śniegu? Kompresja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srwer Napisano 24 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2023 matko i córko co za gorzkie żale tu na forum...raptem pare dni człowiek za granicą i już sie dziatwa wadzi o coś na co wpływu nie mamy. Brac co dają coś dodać od siebie i tyle, a zrobią co chcą jak zawsze. Pozdro z Donovale i Chopoka. Dajcie znać gdzie u nas są zacne warunki obecnie VID_20230124_103514.mp4 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi