Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 23/24

surfing

Rekomendowane odpowiedzi

Miała być Austria, ale choroba syna pokrzyżowała plany. Na pocieszenie wybrałem się z córką do Kasiny. Wszędzie po drodze lało, ale jak dojechaliśmy na parking pod stacja do okazało, się że pada tam śnieg. Warunki dobre, kolejek nie było. Co ciekawe z rozmów osób na krześle wynika, że prawie wszyscy przylechali tam na ferie. Z Krakowa pewnie mało kto przyjechał, jak my na jeden dzień, widząc deszcz za oknem. 

20240128_142004.jpg

20240128_115012.jpg

Edytowane przez Hextor
  • Like 10

Weekend na Pilsku. Skoro świt skiturowe wyjscie na szczyt, zjazd do schroniska przebieranie i pierwszy na wyciągu. Sobota spory wiatr i snieg - malo ludzi. Za to dziś... zjazd freeriderow z calej okolicy skuszonych niezlymi prognozami. Cos tam sie dalo przywyciągowo pośmigać po lesie a na trasach naprawde super warunek. Twardy podklad troche swiezego, zero lodu, przetarc, mineralow wolna degradacja tras. Do samego dolu idealne warunki.

Filmu z tras nie ma bo jest z poza ;)

• Like 15

31 minut temu, christof napisał:

Weekend na Pilsku. Skoro świt skiturowe wyjscie na szczyt, zjazd do schroniska przebieranie i pierwszy na wyciągu. Sobota spory wiatr i snieg - malo ludzi. Za to dziś... zjazd freeriderow z calej okolicy skuszonych niezlymi prognozami. Cos tam sie dalo przywyciągowo pośmigać po lesie a na trasach naprawde super warunek. Twardy podklad troche swiezego, zero lodu, przetarc, mineralow wolna degradacja tras. Do samego dolu idealne warunki.

Ja tam tylko po trasach, ale było warto stać w kolejce na górę ;)

Zostałem jeszcze na wieczór żeby z dziećmi na Babie pojeździć i widok ludzi którzy kompletnie nie panują nad nartami trochę mnie przeraził zwlaszcza że mocno zmroziło. Większość nie kontrolowała kierunku i prędkości, ale młodzi się uparli że chcą jeździć.

• Sad 2

9 godzin temu, christof napisał:

Petarda!

pozdro

• Like 2

10 godzin temu, Hextor napisał:

Z Krakowa pewnie mało kto przyjechał, jak my na jeden dzień, widząc deszcz za oknem. 

Od lat to piszę:
Jak w MIEŚCIE jest śnieg, ludzie jadą na narty W GÓRY.

W dobie internetów nie rozumiem tego fenomenu, ale - przyznacie - on istneje!

• Like 6

10 godzin temu, Bobrat napisał:

widok ludzi którzy kompletnie nie panują nad nartami trochę mnie przeraził zwlaszcza że mocno zmroziło. Większość nie kontrolowała kierunku i prędkości, ale młodzi się uparli że chcą jeździć.

Jest coraz gorzej, kolego, coraz gorzej...

Dlatego też nie rozumiem tego fenomenu jazdy bez kijów. Bez kijów = bez równowagi!

• Like 2

7 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Dlatego też nie rozumiem tego fenomenu jazdy bez kijów. Bez kijów = bez równowagi!

na misia Jogi, to od razu świadczy o mega zagrożeniu, a jak jest grupa takich delikwentów (przeważnie 20-30 lat) to zagrożenie wzrasta do sześcianu. Nie powiem ja też czasem dam do pieca, ale kontroluje narty, prędkość i sektor w którym jadę, jeśli jest zagrożenie że ktoś (osoba ucząca się, dziecko, instruktor, itp) MOŻE (a nie musi) mi wjechać w moją planowaną trasę to zwalniam i jadę śmigiem.

Oczywiście to niemożliwe, ale dla mnie tacy delikwenci powinni być zbierani ze stoku i obowiązkowo wpierw szkoleni za własny hajs na oślej łączce. Dawniej widywało się policję na stoku i od tego powinien ktoś jednak być w ośrodku, przynajmniej przeprowadzić rozmowę wychowawczą. 

• Like 5

34 minuty temu, Krakus81 napisał:

na misia Jogi, to od razu świadczy o mega zagrożeniu, a jak jest grupa takich delikwentów (przeważnie 20-30 lat) to zagrożenie wzrasta do sześcianu. Nie powiem ja też czasem dam do pieca, ale kontroluje narty, prędkość i sektor w którym jadę, jeśli jest zagrożenie że ktoś (osoba ucząca się, dziecko, instruktor, itp) MOŻE (a nie musi) mi wjechać w moją planowaną trasę to zwalniam i jadę śmigiem.

Oczywiście to niemożliwe, ale dla mnie tacy delikwenci powinni być zbierani ze stoku i obowiązkowo wpierw szkoleni za własny hajs na oślej łączce. Dawniej widywało się policję na stoku i od tego powinien ktoś jednak być w ośrodku, przynajmniej przeprowadzić rozmowę wychowawczą. 

tutaj jest jeden z moich ulubionych materiałów:

• Like 1
  • Confused 3

1 godzinę temu, grimson napisał:

tutaj jest jeden z moich ulubionych materiałów:

przecież to powinno być zakończone zarzutami karnymi za próbę morderstwa. Gdyby trafił w dziecko, to by zabił. Najgorsze jest to, że wśród właścicieli stoków nie ma jakiejkolwiek polityki prewencji. Nie ma szkoleń i działania pracowników, by wyłapywać i eliminować takie osoby ze stoku. Ogólnie widzę, że jest mega znieczulica wśród pracowników, pracują jakby za karę, za najniższą pensje. Nie tylko u nas w PL, ale też na Słowacji. 

A Policja pojawi się na stoku dopiero, gdy dojdzie to tragedii, na 1 weekend. 

Edytowane przez Krakus81

9 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Są osoby które naprawdę jeżdżą dobrze bez kijków.Sam jeżdże bez kijków. Jak kiedyś próbowałem jazdy z kijkami to tylko mi utrudniały.

• Haha 3
  • Sad 4

55 minut temu, Narty pilsko napisał:

Są osoby które naprawdę jeżdżą dobrze bez kijków.Sam jeżdże bez kijków. Jak kiedyś próbowałem jazdy z kijkami to tylko mi utrudniały.

Tak jakby ktoś napisał. Jazda z dwoma rękami na kierownicy mi przeszkadza, kiedyś próbowałem, ale nie sprawdziło się, dlatego kieruję jedną ręką 🫣

• Like 1
  • Downvote 1

2 godziny temu, Krakus81 napisał:

Tak jakby ktoś napisał. Jazda z dwoma rękami na kierownicy mi przeszkadza, kiedyś próbowałem, ale nie sprawdziło się, dlatego kieruję jedną ręką 🫣

Próbowałem kiedyś znajomy mi pożyczył. Raz podczas  zjazdu zaliczyłem glebę.Potem podziękowałem.

2 minuty temu, Narty pilsko napisał:

Dobrze jeżdżę na nartach. Po co mi instruktor?

jak dobrze jeździsz ? Przecież piszesz, że mając kijki w ręku się wywalasz. No litości!

Zresztą im lepiej jeździsz, tym masz świadomość ile jest jeszcze do poprawy. To jak z nauką języków. 

Edytowane przez Krakus81

Teraz, Narty pilsko napisał:

Dobrze jeżdżę na nartach. Po co mi instruktor?

Możesz wrzucić jakiś filmik  ? Ci co jeżdżą bez kijków zawsze tak mówią... Nawet taki jeden się wpakowal we mnie we wtorek na Slotwinach. Też dobrze jeździł (tak przynajmniej uwazal) ... Tym z Pucharu Świata może musimy powiedzieć aby nie brali kijków bo są niepotrzebne. Jak myślisz, czy oni też uważają, że kije są zbędne?

• Like 1
  • Thanks 1

15 godzin temu, Krakus81 napisał:

jak dobrze jeździsz ? Przecież piszesz, że mając kijki w ręku się wywalasz. No litości!

Zresztą im lepiej jeździsz, tym masz świadomość ile jest jeszcze do poprawy. To jak z nauką języków. 

Kijek mi wszedł pod narty i w jakiś dziwny sposóstraciłem równowagę.

14 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Możesz wrzucić jakiś filmik  ? Ci co jeżdżą bez kijków zawsze tak mówią... Nawet taki jeden się wpakowal we mnie we wtorek na Slotwinach. Też dobrze jeździł (tak przynajmniej uwazal) ... Tym z Pucharu Świata może musimy powiedzieć aby nie brali kijków bo są niepotrzebne. Jak myślisz, czy oni też uważają, że kije są zbędne?

Filmiku nie mam. Może na poziomie pucharu świata kijki odgrywają rolę. Wiem że na pewno da się dobrze jeździć   bez kijków. Moim zdaniem to raczej kwestia przyzwyczajenia.

• Thanks 1
  • Haha 2