wielofish Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 Dementuję jakoby Jaworzyna kończyła co roku wcześnie. Zawsze przynajmniej do świąt ciągnęli, a po świętach dopiero często robili przegląd techniczny przestawiali się na sezon letni (często święta wchodziły mocno w kwiecień). W zeszłym roku o tej dokładni porze działały wszystkie trasy (nawet 4 już w słabej kondycji, ale jednak). Taką mamy w tym roku zimę! Niestety powstała nowa trasa, która jest wyżej i w tym roku szybko poddali się z główną trasą, która co roku była dla nic priorytetem. Niestety odpuścili już także obie 2 i 2a, a szczególnie 2, która jest wyżej, mogli odbudować. Gdyby się tak stało to teraz bym tam był na 100%, bo bardzo chciałem tam przetestować trochę nart (też mają do tego fajne warunki), ale nie chce mi się robić tyle kilometrów, aby jeździć na 2 niebieskich trasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 16 minut temu, wielofish napisał: Dementuję jakoby Jaworzyna kończyła co roku wcześnie. Zawsze przynajmniej do świąt ciągnęli, a po świętach dopiero często robili przegląd techniczny przestawiali się na sezon letni (często święta wchodziły mocno w kwiecień). W zeszłym roku o tej dokładni porze działały wszystkie trasy (nawet 4 już w słabej kondycji, ale jednak). Taką mamy w tym roku zimę! Niestety powstała nowa trasa, która jest wyżej i w tym roku szybko poddali się z główną trasą, która co roku była dla nic priorytetem. Niestety odpuścili już także obie 2 i 2a, a szczególnie 2, która jest wyżej, mogli odbudować. Gdyby się tak stało to teraz bym tam był na 100%, bo bardzo chciałem tam przetestować trochę nart (też mają do tego fajne warunki), ale nie chce mi się robić tyle kilometrów, aby jeździć na 2 niebieskich trasach. Jasne że długo działali ale normą było zamykanie w marcu tras na których spokojnie dało się jeździć. Pierwsza do zamknięcia szła zawsze czwórka, potem trasa nr 5, następnie 2a. W tamtym roku i dwa lata temu czarną 5 zamykano, gdy były na niej jeszcze co najmniej dobre warunki. Nie przypominam też sobie żeby kiedykolwiek dośnieżano tam w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 Czarna #5 19/03/2022. Nie trzeba było nic śnieżyć. Idealny przykład dlaczego lubię Jaworzynę - tyle ludzi i takie trasy, tak przygotowane (kamera mocno spłaszcza, bo przecież to najstrojniejszy fragment czarnej po delikatnym wypłaszczeniu) IMG_5232.MOV 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcayz Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 Ja już niestety w pociągu, więc wrzucam ciepłe zdjęcia od kolegi 🤫 Jest zachwycony, mówi że w tym sezonie takiego warunu jeszcze nie miał Śniegu nie brakuje, więc będzie jeszcze długo jeżdżone. Nie mniej, klasycznie, w dolnej części Goryczkowej przydałoby się rozstawić ze dwie-trzy armatki i łatać przetarcia, bo już miejscami wychodzi a to brązowe, a to zielone. 19 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 rewelacja, a gdzie kończy się śnieg na nartostradzie do Kuźnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcayz Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 20 minut temu, Jeeb napisał: rewelacja, a gdzie kończy się śnieg na nartostradzie do Kuźnic? Gdzieś na wysokości Myślenickich Turni, dosłownie kawałek za dolną stacją krzesełka w Goryczkowej. Więc nie ma za bardzo sensu bawić się w zjazd na sam dół. No chyba że lubisz spacerki, albo masz nartorolki;) W ogóle to staram się przynajmniej raz w roku odwiedzić Kasprowy, zwykle w lutym/marcu. I muszę się przyznać że w tym roku pierwszy raz zdarzyło się tak, że do Kuźnic musiałem wrócić gondolką. Kolejny anegdotyczny dowód na to jak słaba jest ta zima. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 20 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2024 3 godziny temu, Rumcayz napisał: Gdzieś na wysokości Myślenickich Turni, dosłownie kawałek za dolną stacją krzesełka w Goryczkowej. Więc nie ma za bardzo sensu bawić się w zjazd na sam dół. No chyba że lubisz spacerki, albo masz nartorolki;) W ogóle to staram się przynajmniej raz w roku odwiedzić Kasprowy, zwykle w lutym/marcu. I muszę się przyznać że w tym roku pierwszy raz zdarzyło się tak, że do Kuźnic musiałem wrócić gondolką. Kolejny anegdotyczny dowód na to jak słaba jest ta zima. W zeszły piątek dało się zjechać do esa, przenieść kawałek narty, i jeszcze 600 m dalej 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 22 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2024 Białka kończy sezon 24 marca: Uwaga narciarze i snowboardziści ! Ostatnia szansa na szusowanie. 24 marca będzie ostatnim dniem funkcjonowania naszego ośrodka narciarskiego w sezonie zimowym 2023/2024 Stok czynny jest w godzinach od 9:00 do 16:00. Do waszej dyspozycji pozostaje Kolej nr II, Kolej nr III, Kolej nr IV, Kolej nr V oraz Kolej nr VI Do zobaczenia w Białce Tatrzańskiej 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 24 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2024 Pilsko: +20°C i Świeży Śnieg 🙃 Dziś 24-03-2024 rano w górach ❄️ świeży śnieg (Hala Miziowa -3°C / doliny 2°C), a za kilka dni termometry mogą pokazać ok. 20°C ☀️, oczywiście tak ciepło może być tylko w dolinach, ale i tak jest to pogodowe ekstremum, mikroklimat naszego regionu, góry Pilsko 1557 m n.p.m 🏔️ Kamera Pilsko 👇 https://korbielow.net/pilsko-kamera-online/ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2024 CG też na biało: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 (edytowane) Jaworzyna Krynicka jutro-spotkam kogoś? Będę od 7 30 do 10 00 na trasie 3.Musze sobie popsuć wrażenia, bo dopiero wróciłem z Dolomitów, gdzie w przerwie dzielącej 2 zawody urządziłem sobie skisafari, jeżdżąc nawet w 2 stacjach dziennie w :Innichen, Kronplatz, Alta Badia, San Pellegrini, Predazzo, Madonna, Fulgarida, Marilleva, Val Gardena... Edytowane 25 Marzec 2024 przez [email protected] 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 38 minut temu, [email protected] napisał: Jaworzyna Krynicka jutro-spotkam kogoś? Będę od 7 30 do 10 00 na trasie 3.Musze sobie popsuć wrażenia, bo dopiero wróciłem z Dolomitów, gdzie w przerwie dzielącej 2 zawody urządziłem sobie skisafari, jeżdżąc nawet w 2 stacjach dziennie w :Innichen, Kronplatz, Alta Badia, San Pellegrini, Predazzo, Madonna, Fulgarida, Marilleva, Val Gardena... Gigant w Val Gardena, a drugie zawody? No i jak Ci poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 Idzie wiosna w przyszłym tygodniu na grubo... więc może ostatnie szanse na narty w PL... odwiedziny Kasprowego. Warto było się ruszyć. Super warunki. Na Gąsienicowej bez zastrzeżeń (ostatnia ścianka z jakimiś przebarwieniami, ale cały czas w dobrym stanie), Gąsienicowa jadąc lawą stroną w świetnym stanie do samego końca (poza wyjazdem z lasu, gdzie już trzeba szukać białych możliwości). Ludzi może z 50 osób na 2 trasy to naprawdę garstka, do tego temperatura od -8 do 0, więc trasa do końca dnia w stanie do jazdy na krawędziach. Może pierwsza ścianka na Gąsienicowej po prawej stronie już trochę zniszczona, a ta bliżej wyciągu trochę już zbyt zlodowaciała, ale można było powalczyć, bo równo cały czas. Dzisiaj sporo chmur, znacznie mniej słońca, ale widoczność z pewnymi wyjątkami bardzo dobra. Jutro powtórka tyle, że krócej, bo jeszcze na turach będę chciał sobie szybko wejść. Zjazd do Kuźnic z dużym spacerkiem... tzn. dość szybko śnieg się skończył. Zaskakująco szybko, bo sprzęt ciążki wjechał wywozić drzewo z TPN (w tym celu można dewastować szlaki), 200m dalej, gdzie nartostrada rozłączyła się z drogą śnieg wrócił, przed jedyną ścianką na nartostradzie i skończył się tuż przed pierwszym mostkiem. Trochę trzeba było się przejść, ale nie mogłem sobie odpuścić, poza tym nie trwało to na pewno dłużej niż przejście z Goryczkowej do kolei - oczekiwanie na zjazd - trasa w dół kolei (sprawdzone). 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 BTW na Kasprowym podobno najwięcej śniegu jest w pierwszej połowie Kwietnia, więc jeszcze wszystko przed nami (albo i nie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keler Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 i ja dorzucę kilka fot z zeszłej środy - tak dla zaostrzenia apetytu; teoretycznie jechałem "na pogodę", ale raptem w poniedziałek ujawniła się w prognozie mgła na wtorek, teoretycznie miała być do 10tej, a praktycznie rozpogodziło się o 15, norwedzy jeszcze do 11 uaktualniali, a potem już odpuścili i razem z bergfex pokazywali słońce, gdy za oknami rozłożyło się gęste mleko; na szczęście środa wynagrodziła i prognozowane zachmurzenie 10-12 nie potwierdziło się; trasy zacne, u góry twardo i miejscami lodowo, jeno ostatnie 40-50 m przed każdą stacją dolną wyciągów przecierki pojawiały się dość wcześnie, ale chłopaki umieścili informację "uwaga na wystające kamienie i korzenie" zatem sprawa zasadniczo załatwiona... 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 (edytowane) Pozdrowienia z Kasprowego. Warun jest, pogoda prawie, bo wieje i Goryczkowa pewnie nie ruszy. Wczoraj zapomniałem dodać dla tych, którzy nie lubią wyciągu na Goryczkowej, ze jeździ szybciej niż znacznie nowocześniejszy na Gąsienicowej (8 km/h vs 6/5). Demony prędkości to nie są. FullSizeRender.MOV Edytowane 26 Marzec 2024 przez wielofish 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 15 minut temu, wielofish napisał: Pozdrowienia z Kasprowego. Warun jest, pogoda prawie, bo wieje i Goryczkowa pewnie nie ruszy. Wczoraj zapomniałem dodać dla tych, którzy nie lubią wyciągu na Goryczkowej, ze jeździ szybciej niż znacznie nowocześniejszy na Gąsienicowej (8 km/h vs 6/5). Demony prędkości to nie są. FullSizeRender.MOV Na fotach pogoda i warunki petarda. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 26 Marzec 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 Pilsko 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 18 godzin temu, marionen napisał: Gigant w Val Gardena, a drugie zawody? No i jak Ci poszło... Pierwsze to Helmissimo ,4,5 km giganta.Byłem chory,więc z ulgą przyjąłem fakt,że zawody delegat techniczny zdecydował się skrócić do połowy.Przy 20 st.C już po ogladaniu ciężko było zjechać wśród olbrzymich odsypów i dziur.A Gardenissima tydzień później w idealnych warunkach,na podium w Alpach za silna konkurencja,ale z czasu i 6go miejsca jestem zadowolony... 6 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, [email protected] napisał: Pierwsze to Helmissimo ,4,5 km giganta.Byłem chory,więc z ulgą przyjąłem fakt,że zawody delegat techniczny zdecydował się skrócić do połowy.Przy 20 st.C już po ogladaniu ciężko było zjechać wśród olbrzymich odsypów i dziur.A Gardenissima tydzień później w idealnych warunkach,na podium w Alpach za silna konkurencja,ale z czasu i 6go miejsca jestem zadowolony... No to brawo, gratuluję Zbyszek. W tym sezonie sporo jeżdżę ale na żadne zawody się nie załapałem, co za wstyd. Liczyłem, że w Polsce się pościgam, niestety w Sudetach większość odwołana. Wygląda na to, żeby wystartować na tyczkach to będę musiał na Alpy liczyć. Edytowane 26 Marzec 2024 przez marionen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 (edytowane) 5 godzin temu, marionen napisał: No to brawo, gratuluję Zbyszek. W tym sezonie sporo jeżdżę ale na żadne zawody się nie załapałem, co za wstyd. Liczyłem, że w Polsce się pościgam, niestety w Sudetach większość odwołana. Wygląda na to, żeby wystartować na tyczkach to będę musiał na Alpy liczyć. Masz szansę, 3 dni w Schladming, 4-6 kwietnia, finał FiS Masters. Jedziesz 3xSG,3xGS,3xSL,wracasz i jesteś wyjeżdżony.132 zł za licencję, jutro załatwiasz, bo ostatni termin-i się spotykamy, wracamy z nowym doświadczeniem.Serio... Edytowane 26 Marzec 2024 przez [email protected] 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 Jaworzyna Krynicka wtorek. Dół wygląda nieszczęśliwie, ale na górze da się całkiem dobrze pojeździć... 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 (edytowane) 18 godzin temu, [email protected] napisał: Masz szansę, 3 dni w Schladming, 4-6 kwietnia, finał FiS Masters. Jedziesz 3xSG,3xGS,3xSL,wracasz i jesteś wyjeżdżony.132 zł za licencję, jutro załatwiasz, bo ostatni termin-i się spotykamy, wracamy z nowym doświadczeniem.Serio... Super propozycja i od razu na głęboką wodę. Niestety nie dam rady się ogarnąć. 2 kwietnia jestem na badaniach w szpitalu w Gliwicach i nie mam pewności czy wszystko załatwię w jeden dzień, a szkoda. Może w przyszłym sezonie gdzieś się podepnę pod Ciebie, jak zdrowie pozwoli. Edytowane 27 Marzec 2024 przez marionen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 Kasprowy, jak zwykle trudny do zaplanowania, wczoraj udało się pojeździć nieco ponad 2h. Od rana przy bramkach Gąsienicowej był komunikat, że wyciąg w każdej chwili może być zatrzymany. O 10:40 był mój ostatni wjazd. Goryczkowa wczoraj nie ruszyła. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło: 1) 50% mają zwrócić (mają bo karnety kupowałem on-line i czekam na reklamację - ale ludziom, którzy jeździli od początku i kupili bilety w kasie tyle zwracali, czy to uczciwe... nie kłócę się, bo czas dobrze zagospodarowałem... ale dla tych co przyjechali na 1 dzień, albo Ci co wjechali na 10:00? 2) zjazd nienaruszoną Goryczkową i całkowicie pustą - cudowny, 3) zmiana sprzętu i wejście na Kasprowy + drugi zjazd Goryczkową praktycznie w takim samym stanie - równie cudowne. Zamknięcie jednak wyciągu uzasadnione, choć moim zdaniem jakąś godzinę przedwczesne. Nie dyskutuję jednak z bezpieczeństwem. IMG_E9054.MOV 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 28 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2024 Jaworzyna Krynicka zakończyła dzisiaj sezon: To był wspaniały sezon. Mimo kapryśnej pogody nie zapomnimy go nigdy! Dzięki Wam! ❤ Cieszymy się, że tak fajnie przyjęliście nową trasę, nowe wypożyczalnie i zmiany, które zadebiutowały w tym sezonie. Już myślimy i pracujemy nad kolejnymi, które sprawią, że narty na Jaworzynie będą dostępne jeszcze dłużej i w jeszcze lepszych warunkach. ✨ Dziękujemy, że z nami byliście! Bez Was to wszystko nie miałoby sensu! 👏 Do zobaczenia na szczycie Jaworzyny! Także w sezonie letnim. ☀️ Jeśli w Waszych telefonach macie zdjęcia z tego sezonu to koniecznie wrzućcie je w komentarzach poniżej! 👇 W dniu dzisiejszym kończymy sezon narciarski 2023/24 i jeśli tylko pogoda nam pozwoli, to w trakcie Świąt zapraszamy na turystyczne zwiedzanie Jaworzyny. 🚡 Warto zrobić to w weekend, ponieważ od 02.04 rozpoczniemy tradycyjne przeglądy naszych kolei i będziemy nieczynni. W najbliższych dniach i przy sprzyjających warunkach kolej gondolowa czynna będzie: 👉 29.03 - 09:00 - 16:00 👉 30.03 - 09:00 - 16:00 👉 31.03 - 10:00 - 16:00 👉 01.04 - 10:00 - 16:00 Do zobaczenia na Jaworzynie! 🚀❤ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi