Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 23/24

surfing

Rekomendowane odpowiedzi

Dementuję jakoby Jaworzyna kończyła co roku wcześnie. Zawsze przynajmniej do świąt ciągnęli, a po świętach dopiero często robili przegląd techniczny przestawiali się na sezon letni (często święta wchodziły mocno w kwiecień).
W zeszłym roku o tej dokładni porze działały wszystkie trasy (nawet 4 już w słabej kondycji, ale jednak). Taką mamy w tym roku zimę!
Niestety powstała nowa trasa, która jest wyżej i w tym roku szybko poddali się z główną trasą, która co roku była dla nic priorytetem.
Niestety odpuścili już także obie 2 i 2a, a szczególnie 2, która jest wyżej, mogli odbudować. Gdyby się tak stało to teraz bym tam był na 100%, bo bardzo chciałem tam przetestować trochę nart (też mają do tego fajne warunki), ale nie chce mi się robić tyle kilometrów, aby jeździć na 2 niebieskich trasach.

• Like 1

16 minut temu, wielofish napisał:

Dementuję jakoby Jaworzyna kończyła co roku wcześnie. Zawsze przynajmniej do świąt ciągnęli, a po świętach dopiero często robili przegląd techniczny przestawiali się na sezon letni (często święta wchodziły mocno w kwiecień).
W zeszłym roku o tej dokładni porze działały wszystkie trasy (nawet 4 już w słabej kondycji, ale jednak). Taką mamy w tym roku zimę!
Niestety powstała nowa trasa, która jest wyżej i w tym roku szybko poddali się z główną trasą, która co roku była dla nic priorytetem.
Niestety odpuścili już także obie 2 i 2a, a szczególnie 2, która jest wyżej, mogli odbudować. Gdyby się tak stało to teraz bym tam był na 100%, bo bardzo chciałem tam przetestować trochę nart (też mają do tego fajne warunki), ale nie chce mi się robić tyle kilometrów, aby jeździć na 2 niebieskich trasach.

Jasne że długo działali ale normą było zamykanie w marcu tras na których spokojnie dało się jeździć. Pierwsza do zamknięcia szła zawsze czwórka, potem trasa nr 5, następnie 2a. W tamtym roku i dwa lata temu czarną 5 zamykano, gdy były na niej jeszcze co najmniej dobre warunki. Nie przypominam też sobie żeby kiedykolwiek dośnieżano tam w marcu.

Ja już niestety w pociągu, więc wrzucam ciepłe zdjęcia od kolegi 🤫 Jest zachwycony, mówi że w tym sezonie takiego warunu jeszcze nie miał ;)

Śniegu nie brakuje, więc będzie jeszcze długo jeżdżone. Nie mniej, klasycznie, w dolnej części Goryczkowej przydałoby się rozstawić ze dwie-trzy armatki i łatać przetarcia, bo już miejscami wychodzi a to brązowe, a to zielone.

PXL_20240320_072855742_MP.thumb.jpg.3eb79a4f777e07299632214fe82b6bd7.jpg

PXL_20240320_080608973_MP.thumb.jpg.008be4c97dc44615e342604ac60be21b.jpg

PXL_20240320_092429851_MP2.thumb.jpg.a081fa61e71c5c7ede0e0f6d67a3551a.jpg

PXL_20240320_104327020_MP.thumb.jpg.2b70bba49c5164c522dadc738c5546a7.jpg

PXL_20240320_095839517_MP.thumb.jpg.2f5eefb83a61b16ca6875b853b9eacfa.jpg

PXL_20240320_114023031_MP.thumb.jpg.e9883118be1cb3fac3ecd10a5ded4e46.jpg

PXL_20240320_124718080_MP2.thumb.jpg.112e91e11253f17ab8eb5cc4e96dbad5.jpg

• Like 19
  • Thanks 3

20 minut temu, Jeeb napisał:

rewelacja, a gdzie kończy się śnieg na nartostradzie do Kuźnic?

Gdzieś na wysokości Myślenickich Turni, dosłownie kawałek za dolną stacją krzesełka w Goryczkowej. Więc nie ma za bardzo sensu bawić się w zjazd na sam dół. No chyba że lubisz spacerki, albo masz nartorolki;) W ogóle to staram się przynajmniej raz w roku odwiedzić Kasprowy, zwykle w lutym/marcu. I muszę się przyznać że w tym roku pierwszy raz zdarzyło się tak, że do Kuźnic musiałem wrócić gondolką. Kolejny anegdotyczny dowód na to jak słaba jest ta zima.

• Like 4
  • Thanks 2

3 godziny temu, Rumcayz napisał:

Gdzieś na wysokości Myślenickich Turni, dosłownie kawałek za dolną stacją krzesełka w Goryczkowej. Więc nie ma za bardzo sensu bawić się w zjazd na sam dół. No chyba że lubisz spacerki, albo masz nartorolki;) W ogóle to staram się przynajmniej raz w roku odwiedzić Kasprowy, zwykle w lutym/marcu. I muszę się przyznać że w tym roku pierwszy raz zdarzyło się tak, że do Kuźnic musiałem wrócić gondolką. Kolejny anegdotyczny dowód na to jak słaba jest ta zima.

W zeszły piątek dało się zjechać do esa, przenieść kawałek narty, i jeszcze 600 m dalej

• Like 2
  • Thanks 3

Białka kończy sezon 24 marca:

Uwaga narciarze i snowboardziści !
Ostatnia szansa na szusowanie. 
24 marca będzie ostatnim dniem funkcjonowania naszego ośrodka narciarskiego w sezonie zimowym 2023/2024 
Stok czynny jest w godzinach od 9:00 do 16:00.
Do waszej dyspozycji pozostaje Kolej nr II, Kolej nr III, Kolej nr IV, Kolej nr V oraz Kolej nr VI  
Do zobaczenia w Białce Tatrzańskiej

FB_IMG_1711140248438.jpg

• Like 2
  • Sad 1

Pilsko:

+20°C i Świeży Śnieg 🙃

Dziś 24-03-2024 rano w górach ❄️ świeży śnieg (Hala Miziowa -3°C / doliny 2°C), a za kilka dni termometry mogą pokazać ok. 20°C ☀️, oczywiście tak ciepło może być tylko w dolinach, ale i tak jest to  pogodowe ekstremum, mikroklimat naszego regionu, góry Pilsko 1557 m n.p.m 🏔️
Kamera Pilsko 👇
https://korbielow.net/pilsko-kamera-online/

FB_IMG_1711274585784.jpg

• Like 4

Jaworzyna Krynicka jutro-spotkam kogoś? Będę od 7 30 do 10 00 na trasie 3.Musze sobie popsuć wrażenia, bo dopiero wróciłem z Dolomitów, gdzie w przerwie dzielącej 2 zawody urządziłem sobie skisafari, jeżdżąc nawet w 2 stacjach dziennie w :Innichen, Kronplatz, Alta Badia, San Pellegrini, Predazzo, Madonna, Fulgarida, Marilleva, Val Gardena... 

Edytowane przez [email protected]
  • Like 2
  • Thanks 2

38 minut temu, [email protected] napisał:

Jaworzyna Krynicka jutro-spotkam kogoś? Będę od 7 30 do 10 00 na trasie 3.Musze sobie popsuć wrażenia, bo dopiero wróciłem z Dolomitów, gdzie w przerwie dzielącej 2 zawody urządziłem sobie skisafari, jeżdżąc nawet w 2 stacjach dziennie w :Innichen, Kronplatz, Alta Badia, San Pellegrini, Predazzo, Madonna, Fulgarida, Marilleva, Val Gardena... 

Gigant w Val Gardena, a drugie zawody? No i jak Ci poszło...

Idzie wiosna w przyszłym tygodniu na grubo... więc może ostatnie szanse na narty w PL... odwiedziny Kasprowego.
Warto było się ruszyć. Super warunki. Na Gąsienicowej bez zastrzeżeń (ostatnia ścianka z jakimiś przebarwieniami, ale cały czas w dobrym stanie), Gąsienicowa jadąc lawą stroną w świetnym stanie do samego końca (poza wyjazdem z lasu, gdzie już trzeba szukać białych możliwości).

Ludzi może z 50 osób na 2 trasy to naprawdę garstka, do tego temperatura od -8 do 0, więc trasa do końca dnia w stanie do jazdy na krawędziach. Może pierwsza ścianka na Gąsienicowej po prawej stronie już trochę zniszczona, a ta bliżej wyciągu trochę już zbyt zlodowaciała, ale można było powalczyć, bo równo cały czas. Dzisiaj sporo chmur, znacznie mniej słońca, ale widoczność z pewnymi wyjątkami bardzo dobra.

Jutro powtórka tyle, że krócej, bo jeszcze na turach będę chciał sobie szybko wejść.

Zjazd do Kuźnic z dużym spacerkiem... tzn. dość szybko śnieg się skończył. Zaskakująco szybko, bo sprzęt ciążki wjechał wywozić drzewo z TPN (w tym celu można dewastować szlaki), 200m dalej, gdzie nartostrada rozłączyła się z drogą śnieg wrócił, przed jedyną ścianką na nartostradzie i skończył się tuż przed pierwszym mostkiem. Trochę trzeba było się przejść, ale nie mogłem sobie odpuścić, poza tym nie trwało to na pewno dłużej niż przejście z Goryczkowej do kolei - oczekiwanie na zjazd - trasa w dół kolei (sprawdzone).

IMG_E9032.JPG

IMG_9013.JPG

IMG_9016.JPG

IMG_9020.JPG

IMG_9026.JPG

IMG_9029.JPG

IMG_9030.JPG

• Like 8
  • Thanks 1

i ja dorzucę kilka fot z zeszłej środy - tak dla zaostrzenia apetytu; teoretycznie jechałem "na pogodę", ale raptem w poniedziałek ujawniła się w prognozie mgła na wtorek, teoretycznie miała być do 10tej, a praktycznie rozpogodziło się o 15, norwedzy jeszcze do 11 uaktualniali, a potem już odpuścili i razem z bergfex pokazywali słońce, gdy za oknami rozłożyło się gęste mleko; na szczęście środa wynagrodziła i prognozowane zachmurzenie 10-12 nie potwierdziło się; trasy zacne, u góry twardo i miejscami lodowo, jeno ostatnie 40-50 m przed każdą stacją dolną wyciągów przecierki pojawiały się dość wcześnie, ale chłopaki umieścili informację "uwaga na wystające kamienie i korzenie" zatem sprawa zasadniczo załatwiona...     

20240320_092132.jpg

20240320_095240.jpg

20240320_123618.jpg

gas_gorycz.jpg

20240320_165414.jpg

• Like 10
  • Thanks 1

Pozdrowienia z Kasprowego. Warun jest, pogoda prawie, bo wieje i Goryczkowa pewnie nie ruszy.
Wczoraj zapomniałem dodać dla tych, którzy nie lubią wyciągu na Goryczkowej, ze jeździ szybciej niż znacznie nowocześniejszy na Gąsienicowej (8 km/h vs 6/5). Demony prędkości to nie są. 

2E3BA490-3AF8-4BAA-A4A0-21F6343AE93C.jpeg

165DA1FF-BAA4-483B-83B7-591AFBBDD3DA.jpeg

Edytowane przez wielofish
  • Like 10
  • Thanks 1

15 minut temu, wielofish napisał:

Pozdrowienia z Kasprowego. Warun jest, pogoda prawie, bo wieje i Goryczkowa pewnie nie ruszy.
Wczoraj zapomniałem dodać dla tych, którzy nie lubią wyciągu na Goryczkowej, ze jeździ szybciej niż znacznie nowocześniejszy na Gąsienicowej (8 km/h vs 6/5). Demony prędkości to nie są. 

2E3BA490-3AF8-4BAA-A4A0-21F6343AE93C.jpeg

165DA1FF-BAA4-483B-83B7-591AFBBDD3DA.jpeg

FullSizeRender.MOV

Na fotach pogoda i warunki petarda.

pozdro

18 godzin temu, marionen napisał:

Gigant w Val Gardena, a drugie zawody? No i jak Ci poszło...

Pierwsze to Helmissimo ,4,5 km giganta.Byłem chory,więc z ulgą przyjąłem fakt,że zawody delegat techniczny zdecydował się skrócić do połowy.Przy 20 st.C już po ogladaniu ciężko było zjechać wśród olbrzymich odsypów i dziur.A Gardenissima tydzień później w idealnych warunkach,na podium w Alpach za silna konkurencja,ale z czasu i 6go miejsca jestem zadowolony...

• Like 6
  • Thanks 5

1 godzinę temu, [email protected] napisał:

Pierwsze to Helmissimo ,4,5 km giganta.Byłem chory,więc z ulgą przyjąłem fakt,że zawody delegat techniczny zdecydował się skrócić do połowy.Przy 20 st.C już po ogladaniu ciężko było zjechać wśród olbrzymich odsypów i dziur.A Gardenissima tydzień później w idealnych warunkach,na podium w Alpach za silna konkurencja,ale z czasu i 6go miejsca jestem zadowolony...

No to brawo, gratuluję Zbyszek. W tym sezonie sporo jeżdżę ale na żadne zawody się nie załapałem, co za wstyd. Liczyłem, że w Polsce się pościgam, niestety w Sudetach większość odwołana. Wygląda na to, żeby wystartować na tyczkach to będę musiał na Alpy liczyć. 

Edytowane przez marionen
  • Like 3

5 godzin temu, marionen napisał:

No to brawo, gratuluję Zbyszek. W tym sezonie sporo jeżdżę ale na żadne zawody się nie załapałem, co za wstyd. Liczyłem, że w Polsce się pościgam, niestety w Sudetach większość odwołana. Wygląda na to, żeby wystartować na tyczkach to będę musiał na Alpy liczyć. 

Masz szansę, 3 dni w Schladming, 4-6 kwietnia, finał FiS Masters. Jedziesz 3xSG,3xGS,3xSL,wracasz i jesteś wyjeżdżony.132 zł za licencję, jutro załatwiasz, bo ostatni termin-i się spotykamy, wracamy z nowym doświadczeniem.Serio...

Edytowane przez [email protected]
  • Like 1
  • Thanks 1

18 godzin temu, [email protected] napisał:

Masz szansę, 3 dni w Schladming, 4-6 kwietnia, finał FiS Masters. Jedziesz 3xSG,3xGS,3xSL,wracasz i jesteś wyjeżdżony.132 zł za licencję, jutro załatwiasz, bo ostatni termin-i się spotykamy, wracamy z nowym doświadczeniem.Serio...

Super propozycja i od razu na głęboką wodę. Niestety nie dam rady się ogarnąć. 2 kwietnia jestem na badaniach w szpitalu w Gliwicach i nie mam pewności czy wszystko załatwię w jeden dzień, a szkoda. Może w przyszłym sezonie gdzieś się podepnę pod Ciebie, jak zdrowie pozwoli. 

Edytowane przez marionen
  • Like 1

Kasprowy, jak zwykle trudny do zaplanowania, wczoraj udało się pojeździć nieco ponad 2h. Od rana przy bramkach Gąsienicowej był komunikat, że wyciąg w każdej chwili może być zatrzymany. O 10:40 był mój ostatni wjazd. Goryczkowa wczoraj nie ruszyła.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:
1) 50% mają zwrócić (mają bo karnety kupowałem on-line i czekam na reklamację - ale ludziom, którzy jeździli od początku i kupili bilety w kasie tyle zwracali, czy to uczciwe... nie kłócę się, bo czas dobrze zagospodarowałem... ale dla tych co przyjechali na 1 dzień, albo Ci co wjechali na 10:00?
2) zjazd nienaruszoną Goryczkową i całkowicie pustą - cudowny,
3) zmiana sprzętu i wejście na Kasprowy + drugi zjazd Goryczkową praktycznie w takim samym stanie - równie cudowne.

Zamknięcie jednak wyciągu uzasadnione, choć moim zdaniem jakąś godzinę przedwczesne. Nie dyskutuję jednak z bezpieczeństwem.

• Like 10
  • Thanks 2

Jaworzyna Krynicka zakończyła dzisiaj sezon:

To był wspaniały sezon. 
Mimo kapryśnej pogody nie zapomnimy go nigdy! Dzięki Wam! ❤ 

Cieszymy się, że tak fajnie przyjęliście nową trasę, nowe wypożyczalnie i zmiany, które zadebiutowały w tym sezonie. Już myślimy i pracujemy nad kolejnymi, które sprawią, że narty na Jaworzynie będą dostępne jeszcze dłużej i w jeszcze lepszych warunkach. ✨  

Dziękujemy, że z nami byliście! Bez Was to wszystko nie miałoby sensu! 👏 Do zobaczenia na szczycie Jaworzyny! Także w sezonie letnim. ☀️ Jeśli w Waszych telefonach macie zdjęcia z tego sezonu to koniecznie wrzućcie je w komentarzach poniżej! 👇

W dniu dzisiejszym kończymy sezon narciarski 2023/24 i jeśli tylko pogoda nam pozwoli, to w trakcie Świąt zapraszamy na turystyczne zwiedzanie Jaworzyny. 🚡 Warto zrobić to w weekend, ponieważ od 02.04 rozpoczniemy tradycyjne przeglądy naszych kolei i będziemy nieczynni. 

W najbliższych dniach i przy sprzyjających warunkach kolej gondolowa czynna będzie:
👉 29.03 - 09:00 - 16:00
👉 30.03 - 09:00 - 16:00
👉 31.03 - 10:00 - 16:00
👉 01.04 - 10:00 - 16:00

Do zobaczenia na Jaworzynie! 🚀❤

• Like 3