Hextor Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec Jak się nazywa ta wasza norweska strona z prognozami, bo chce sprawdzić czy w sobotę będę jeździł w śniegu czy w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec Jak się nazywa ta wasza norweska strona z prognozami, bo chce sprawdzić czy w sobotę będę jeździł w śniegu czy w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec https://www.yr.no/nb ta? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec (edytowane) Ta też jest ok: https://www.mountain-forecast.com/peaks/Chopok/forecasts/2024 i jeszcze: https://www.bergfex.com/hintertux/wetter/berg/ P.S. wkleiło mi się tak jak miałam zapisane zakładki Edytowane 11 Marzec przez zając doprecyzowanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec www.yr.no nie jest żadną cudowną stroną z prognozami, tylko stroną z prognozami bazującymi na modelu ECMWF. Moim zdaniem sprawdza się to średnio, bo regularnie zaniża temperatury. Szczególnie w cieplejszej porze roku. Chcąc mieć dobry obraz tego jaka może być pogoda polecam https://www.ventusky.com/. Strona bazuje na europejskim modelu ICON, ale można zmienić podgląd na to co prognozują inne najważniejsze modele jak ECMWF, GFS i GEM. Gdy sprawdzi się prognozy z kilku modeli można wyrobić sobie zdanie co jest najbardziej prawdopodobną opcją:) 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 21 minut temu, tresor napisał: www.yr.no nie jest żadną cudowną stroną z prognozami, tylko stroną z prognozami bazującymi na modelu ECMWF. Moim zdaniem sprawdza się to średnio, bo regularnie zaniża temperatury. Szczególnie w cieplejszej porze roku. Chcąc mieć dobry obraz tego jaka może być pogoda polecam https://www.ventusky.com/. Strona bazuje na europejskim modelu ICON, ale można zmienić podgląd na to co prognozują inne najważniejsze modele jak ECMWF, GFS i GEM. Gdy sprawdzi się prognozy z kilku modeli można wyrobić sobie zdanie co jest najbardziej prawdopodobną opcją:) O tej, nie znałam, ale to coś jak Windy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec Godzinę temu, tresor napisał: www.yr.no dlatego nazywam wszelkie prognozy pogody "szklaną kulą", gdzie można sprawdzić co powie dana prognoza max 2 dni do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec Godzinę temu, zając napisał: O tej, nie znałam, ale to coś jak Windy? Yes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec Najpewniejszy jest IMiGW (Instytut Magii, Guseł i Wróżbiarstwa). 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 17 minut temu, Lexi napisał: Najpewniejszy jest IMiGW (Instytut Magii, Guseł i Wróżbiarstwa). Ale tam nie pokazuja prognozy na sobotę. Bo i Szczyrk czy Zakopane znajdziesz, ale Kasiny już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec Wygląda,że to tydzień pożegnań.Przedwczoraj z Bieszczadami zawodami na Gromadzyniu w bardzo dobrych warunkach.Wczoraj z Beskidem Sądeckim treningiem na Jaworzynie.Degradacja niestety bardzo szybka.W sobotę jeszcze Szymoszkowa,i koniec krajowego,chyba,bo anomalia coraz częstsze... 20250311_074219.mp4 20250311_080913.mp4 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 14 godzin temu, Hextor napisał: Ale tam nie pokazuja prognozy na sobotę. Bo i Szczyrk czy Zakopane znajdziesz, ale Kasiny już nie. Dla prognozy Kasiny wybieram Mszanę Dolną, jest na tyle blisko że się sprawdza. Nawiasem mówiąc ja znam wersję Instytut Magii i Guseł Wszelakich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec (edytowane) 15 godzin temu, Lexi napisał: Najpewniejszy jest IMiGW (Instytut Magii, Guseł i Wróżbiarstwa). Używają modelu COSMO może to coś tłumaczy https://cmm.imgw.pl/?page_id=11742 kumpel tam pracuje Andrzej Wyszogrodzki Zakład COSMO Biogram: Absolwent Zakładu Fizyki Atmosfery, Instytutu Geofizyki Uniwersytetu Warszawskiego. Ukończył studia doktoranckie w roku 2001, w tym samym roku zatrudniony w IGF-UW na stanowisku asystenta. W latach 2001-2004 odbywał staż podoktorski w Los Alamos National Laboratory (LANL), NM, USA; w latach 2004-2005 zatrudniony na pozycji badawczej w IBM Thomas J. Watson Research Center, Yorktown Heights, NY, USA; a w latach 2005-2013 na stanowisku ‘project scientist’ w National Center for Atmospheric Research (NCAR), Boulder, USA. W latach 2013-2024 kierował zespołem COSMO w IMGW-PIB. Od 2013 roku reprezentuje Instytut w strukturach zarządczych konsorcjum COSMO. W latach 2017-2018 pełnił funkcję przewodniczącego konsorcjum: ‘chairman of the COSMO steering committee’. Brał udział w realizacji projektów badawczych w zakresie transportu i dyspersji w obszarze warstwy granicznej atmosfery, przepływów w obszarach zabudowanych, procesów mikrofizycznych, awiacji, etc. w ramach funduszy NSF/FAA/DOE/DTRA (USA), NCN, Programów Ramowych UE, akcji COST, oraz projektów COSMO. Jest autorem ok. 40 publikacji naukowych z zakresu meteorologii oraz modelowania numerycznego procesów atmosferycznych. Edytowane 12 Marzec przez sstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec W dniu 10.03.2025 o 20:10, moruniek napisał: Dokładnie w punkt. Ceny karnetów do oferowanej jakości usług irracjonalnie wysokie. W Tatry Super Ski karnet dzienny w sezonie wysokim 170 zł a w niskim 165 zł. Dodam, że w sezonie wysokim taki Witów działał do 21:00, później do 18:00 a w niskim do 15:00. To jawna kpina z narciarzy. Nie wspomnę o cenie karnetów ulgowych. Chwilowo nasze Tatry odkryli Węgrzy. Pytanie jak długo to potrwa? Z moich bliskich znajomych większość z nart zrezygnowała. Kolega policzył, Egipt tańszy 2 krotnie. Był w sezonie zimowym 2 razy (4 osobowa rodzina). Bo jak stwierdził na narty w Polsce go nie stać. Ja bardzo lubiłem Bałkany samochodem, są urokliwe, ludzie przyjaźni. Z roku na rok ceny rosły, aż przekroczyły granicę bólu. W zeszłym roku wybrałem Afrykę samolotem. Cena karnetu w SS nie odbiega od ceny w pozostałych grupach/ośrodkach. Owszem - ale nie tylko w SS ale praktycznie we wszystkich ośrodkach w PL dzieci są traktowane po macoszemu. W Pingwinie karnet dzienny jest do 16.00 i kosztuje 170 zeta - a wieczorny 140 - więc całodniowy to koszt 310 pln - fakt - stok jest na wieczór ratrakowany. Nie wiem jaka zasada jest w Wisspasie, czy ratrakują i czy rozdzielają dzień od wieczornej jazdy. NIe wiem co kolega liczył i gdzie, ale na dzień dzisiejszy pierwsza lepsza kalkulacja na 2+2 to min 12 klocków za 8 dni. W zimie może taniej - ale nie aż tak. Bez przesady. Jak go nie stać w PL - może jechać za granicę. Bo to na zasadzie - jak wydam za tydzień 3 klocki za rodzinę, jak nie to nie jadę. Ponadto każdy rodzic dostaje zasiłek celowy na dzieci. Kolega ma dwójkę i kosi rocznie blisko 20 klocków na ową dwójkę. Ja jeździłem bez tego, dziecko młodsze wychowałem i jakoś żyję. NIe zawsze było kolorowo, szczególnie na początku. Więc to takie umieranie na stojąco. Jak ktoś nie chce - to nie pojedzie. Da się na narty pojechać budżetowo - a Ty jesteś doskonałym przykładem. Robisz to od lat. Ja też tak robię. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 1 minutę temu, marekbtl napisał: Cena karnetu w SS nie odbiega od ceny w pozostałych grupach/ośrodkach. Owszem - ale nie tylko w SS ale praktycznie we wszystkich ośrodkach w PL dzieci są traktowane po macoszemu. W Pingwinie karnet dzienny jest do 16.00 i kosztuje 170 zeta - a wieczorny 140 - więc całodniowy to koszt 310 pln - fakt - stok jest na wieczór ratrakowany. Nie wiem jaka zasada jest w Wisspasie, czy ratrakują i czy rozdzielają dzień od wieczornej jazdy. NIe wiem co kolega liczył i gdzie, ale na dzień dzisiejszy pierwsza lepsza kalkulacja na 2+2 to min 12 klocków za 8 dni. W zimie może taniej - ale nie aż tak. Bez przesady. Jak go nie stać w PL - może jechać za granicę. Bo to na zasadzie - jak wydam za tydzień 3 klocki za rodzinę, jak nie to nie jadę. Ponadto każdy rodzic dostaje zasiłek celowy na dzieci. Kolega ma dwójkę i kosi rocznie blisko 20 klocków na ową dwójkę. Ja jeździłem bez tego, dziecko młodsze wychowałem i jakoś żyję. NIe zawsze było kolorowo, szczególnie na początku. Więc to takie umieranie na stojąco. Jak ktoś nie chce - to nie pojedzie. Da się na narty pojechać budżetowo - a Ty jesteś doskonałym przykładem. Robisz to od lat. Ja też tak robię. pozdro Popatrz na Witów Ski (w ramach SS). W sezonie wysokim karnet kosztuje 170 zł, stok chodzi do 21:00 to jest od 9:00 przez 12 godzin. Po feriach do 09 marca tylko do 18:00 dalej cena karnetu jak w sezonie wysokim. Od 10 marca do 15:00. To jest przez 6 godzin. Redukcja casu pracy stoku 50% a redukcja ceny karnetu 170 do 165 to 3%. I to w mojej ocenie jest chore. Był w Egipcie w okresie świątecznym za 6400 zł (2 + 2 dzieci 7 i 12 lat) ale za 12 dni. Teraz w ferie w Turcji za 4200 zł ta sama konfiguracja za 6 dni. On potrafi szukać i jest cierpliwy, czasem mi coś podsyła z czego czasem korzystam. Nie jest to osoba biedna tylko oszczędna (teraz mieszka w moim sąsiedztwie ale pochodzi z okolic Krakowa) 😉. Na swojej grupie piłkarskiej mam 25 osób. Zwykle około 12 osób jechało na narty. W tym sezonie były to dwie (w tym ja). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 11 minut temu, moruniek napisał: Nie jest to osoba biedna tylko oszczędna Bzdura. Nie ma to nic wspólnego z byciem oszczędnym, a narty to dla niego dodatek, który może ale nie musi być. Narciarstwo w ich życiu może nie istnieć. Ma inne priorytety. Jak każdy. Ty masz chaupę za 3 banie a ja 70m kwadrat, Ty spędzasz 25 dni na 1 górce, a ja zwiedzam PL i Alpy. Priorytety. Mógłbym wybudować dom, ale nie chcę przez najbliższe 10 lat spędzać zim na Meander, a tym bardziej w Egipcie. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2 godziny temu, lski@interia.pl napisał: Wygląda,że to tydzień pożegnań.Przedwczoraj z Bieszczadami zawodami na Gromadzyniu w bardzo dobrych warunkach.Wczoraj z Beskidem Sądeckim treningiem na Jaworzynie.Degradacja niestety bardzo szybka.W sobotę jeszcze Szymoszkowa,i koniec krajowego,chyba,bo anomalia coraz częstsze... 20250311_074219.mp4 20250311_080913.mp4 Cze Myślisz, że wytrzyma do weekendu? Syn ma ostatni wyjazd z klubu w tym sezonie (nawet na Kasprowy nie jadą jak co roku - chyba że coś się zmieni), właśnie na Jaworzynę (sobota/niedziela). Mają mieć zawody wewnątrzklubowe na zakończenie sezonu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 4 minuty temu, marekbtl napisał: Cze Myślisz, że wytrzyma do weekendu? Syn ma ostatni wyjazd z klubu w tym sezonie (nawet na Kasprowy nie jadą jak co roku - chyba że coś się zmieni), właśnie na Jaworzynę (sobota/niedziela). Mają mieć zawody wewnątrzklubowe na zakończenie sezonu. pozdro Tak, do weekendu na pewno.W niedzielę ma zawody GOPR... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec (edytowane) Godzinę temu, moruniek napisał: Popatrz na Witów Ski (w ramach SS). W sezonie wysokim karnet kosztuje 170 zł, stok chodzi do 21:00 to jest od 9:00 przez 12 godzin. Po feriach do 09 marca tylko do 18:00 dalej cena karnetu jak w sezonie wysokim. Od 10 marca do 15:00. To jest przez 6 godzin. Redukcja casu pracy stoku 50% a redukcja ceny karnetu 170 do 165 to 3%. I to w mojej ocenie jest chore. Był w Egipcie w okresie świątecznym za 6400 zł (2 + 2 dzieci 7 i 12 lat) ale za 12 dni. Teraz w ferie w Turcji za 4200 zł ta sama konfiguracja za 6 dni. On potrafi szukać i jest cierpliwy, czasem mi coś podsyła z czego czasem korzystam. Nie jest to osoba biedna tylko oszczędna (teraz mieszka w moim sąsiedztwie ale pochodzi z okolic Krakowa) 😉. Na swojej grupie piłkarskiej mam 25 osób. Zwykle około 12 osób jechało na narty. W tym sezonie były to dwie (w tym ja). Oszczędność to wielka cnota,radzę się w niej ćwiczyć...A poważnie,elastyczność plus pewien pomyślunek pozwala na realizację marzeń outdoorowych za ceny niewyobrażalne dla innych.Czy chodzi o nowe buty czy kask z górnej półki za ćwierć ceny sklepowej,podróż dookoła świata samolotem czy autem od wybrzeża do wybrzeża przez USA-można za ułamek ceny.Podobnie jak można wybudować willę z dwoma basenami i włoskimi stiukami w ekskluzywnej dzielnicy Kijowa za 5 mln USD z pensji dyrektora departamentu w tamtejszym Ministerstwie Kultury,tylko trzeba uwierzyć w siebie.Sam w tej willi gościłem,choć tu to nieco inne mechanizmy... Edytowane 12 Marzec przez lski@interia.pl 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec Dzisiaj stacja Stok w Wiśle. Jazda od 8:00 do 10:00. Śniegu mają jeszcze sporo, nigdzie nie ma przetarć. W nocy nie marznie, więc rano miękko a po godzinie już baaardzo miękko. Ludzi na stoku max 20. Wiosna już blisko bo żaby 🐸🐸 pojawiły się na stoku, jedną mi się udało uratować, drugą ktoś rozjechał na pół i potem kruki odniosły. 14 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec Godzinę temu, Gorol napisał: Dzisiaj stacja Stok w Wiśle. ... Podali "rozkład jazdy": piątek - nieczynne, sobota 8-21, niedziela 8-16. Fajnie jakby utrzymali do środy (słonecznie a nocami przymrozki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 22 minuty temu, friski napisał: Fajnie jakby utrzymali do środy (słonecznie a nocami przymrozki). Jak przeżyją deszcze do soboty to do środy wytrzymią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 3 godziny temu, lski@interia.pl napisał: Oszczędność to wielka cnota,radzę się w niej ćwiczyć...A poważnie,elastyczność plus pewien pomyślunek pozwala na realizację marzeń outdoorowych za ceny niewyobrażalne dla innych.Czy chodzi o nowe buty czy kask z górnej półki za ćwierć ceny sklepowej,podróż dookoła świata samolotem czy autem od wybrzeża do wybrzeża przez USA-można za ułamek ceny. Cze Zbyszek, oczywiście że masz rację. Ale dziwię się, że Kolega Krzyśka wyszukał atrakcyjne oferty w ciepłych krajach - a na zimowy wypad nic nie potrafił znaleźć. Po prostu nie chciał - a wiesz dobrze, że można. Zimy są - jakie są i ludzie co raz bardziej niechętnie planują z wyprzedzeniem wyjazdy. A w sezonie okazuje się, że jest bardzo drogo i z tego rezygnują. Te lepsze oferty mocno przebrane i zostaje tylko kosmos. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 1 godzinę temu, Gorol napisał: iosna już blisko bo żaby 🐸🐸 pojawiły się na stoku żaby są zmiennocieplne, więc nie powinno ich ciągnąć na stok. no chyba że amory ruszyły i natury nie da się oszukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 12 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 6 godzin temu, marekbtl napisał: Ty masz chaupę za 3 banie a ja 70m kwadrat, Ty spędzasz 25 dni na 1 górce, a ja zwiedzam PL i Alpy. Priorytety. Mógłbym wybudować dom, ale nie chcę przez najbliższe 10 lat spędzać zim na Meander, a tym bardziej w Egipcie. pozdro Marek jest sposób na to wszysko i jeszcze zostanie na inne atrakcje.....włączyć drugi bieg w pracy a nie tylko wolny i glanc wolny 👀😁 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi