Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Victor napisał:

Dziś ambitne narciarstwo na nizinie 🤪 cała godzina czterdzieści 🥳 stacja narciarska Kazimierz D. 

IMG_7300.thumb.jpeg.124323731c40f24c9bbb0c129f579179.jpeg

Wczoraj walczyli z armatami….

IMG_7287.thumb.jpeg.99b42ffe84b3411aa4b32e49d1a453c3.jpeg

….wiec stok na prędkości zrobiony ale dziś tu muszę przyznać,że całkiem fajnie cukier trzymał 😉tylko nie ma gdzie prędkości złapać 🤷‍♂️

Idealna górka żeby dach stworzyć do całorocznej jazdy 👌

IMG_7297.thumb.jpeg.219f25a95b44d63d69347d25b2b7dd06.jpeg

Gość w tym dresie wymiata. Narciarstwo jak za mojego dzieciństwa: niemal 50 lat temu!
PS. Gdzie to???

22 godziny temu, Lexi napisał:

U mnie  dalej Murzasichle.. już  nie mogę patrzyć na talerzyki...

IMG_7750.thumb.jpg.96981414be80cb609d1c821f76049689.jpg

Scedowałem robotę na fachowca... z widokiem na Giewont

IMG_7752.thumb.jpg.46d3d6915004b37920ae09996e2e22c6.jpg

Nawet żona kazała sobie narty przynieść..

IMG_7746.thumb.jpg.3a1b81d9224240fc2297ac2dd4d2b29e.jpg

A mnie się talerzyki nie nudzą, dlatego m.in. lubię Siglany.
Niemniej przyznaję, 2 godziny na Siglanach = 4 godziny na krzesłach pod względem zmęczenia.

20 godzin temu, srwer napisał:

Soszów..fajnie bo na białym...trasa dość wąska ale spoczko. W drodze powrotnej rzuciłem okiem na Stokstacjenarciarską i chyba do śmigania dla ambitniejszych lepsza opcja oraz zauważyłem że Czantoria ma sporo już śniegu nagromadzone i liczę że przed sylwkiem ruszą.

IMG_20251226_110720.jpg

IMG_20251226_110716.jpg

IMG_20251226_090338.jpg

IMG_20251226_082848.jpg

Stok: bardzo dobre warunki i dwie trasy czynne z opcją wkrótce (moim zdaniem) na trzy (na tym łączniku jest raczej biało).

• Like 2

17 godzin temu, pawelb91 napisał:

W Szczawnicy na Palenicy stoją i kwicą z naśnieżaniem, podobno awaria pomp(???)
Kompletnie jeszcze nie śnieżyli nawet polany Szafranówki.
Ciekawe czy w ogóle będą? Może ma ktoś jakieś sprawdzone informacje?
W końcu to PKL czyli inny stan umysłu.

Polana Szafranówka na górze
604433018_1279286344236090_4733563820922917315_nj.jpg.51b973982a27450482319f922fe4a250.jpg

Wygląda jak... Stożek - też stoją, ale tam stacja do kupienia...

Narty w Wigilię!

100_1738A.JPG

— Najlepszy pomysł na narciarstwo w Wigilię Bożego Narodzenia?

— Kochane Siglany!

Mało ludzi, stok typowo szkoleniowo-treningowy, szybki wyciąg i porządna knajpa (z zastrzeżeniem: pamiętaliście o poście, bo nie każdy, jak widziałem, pamiętał) i jazda do godziny 13:00, czyli w sam raz.

Na stoku było trochę mężczyzn, ale dość dużo dzieci uczących się narciarstwa (od dawna na Siglanach można zostawić dziecko pod opieką miejscowych instruktorów) w grupach. 

Co charakterystyczne: miejscowi instruktorzy uczą, moim zdaniem, bardzo dobrze, a ich uczniowie od początku jeżdżą bardzo ładnie: równolegle i z kijami. Widziałem też znane ćwiczenia z kijami, np. tzw. kierownicę.

AVvXsEh-o8321o--mQqyEfn_FU4EBs0ZInJzCMko

AVvXsEjDLNayAC_po0Fa67ud7ESt5CWynG1SgccC

Trafiło się na stoku kilku zaledwie <goryli>, ale ci <goryle> to były grupy prywatne uczące się same. Jednemu nawet zwróciłem uwagę ze skutkiem, rzecz jasna, ZEROWYM. To pewnie ludzie z kasą, którzy JEŻDŻĄ JAK CHCĄ, i żaden instruktor nie będzie im mówił, że jazda bez kijów to aberracja. Oni tak lubią i... odejdź, natręcie, szybkim krokiem. 

Nie poradzę, Wigilia to czas dobrych rad i pomocy za free. Jak ktoś z tej rady/pomocy nie korzysta, to nigdy nie będzie jeździł jak Odermatt albo Shiffrin. Nie moja sprawa...

AVvXsEhpB_JaLRTyGJozzXf87a0MABN8YS4bN3x6

Twój instruktor

Maciek

AVvXsEjG590_0K8-RZ-idlUyfZlbts5Uc6F4MDQQ

Opublikowano Yesterday, autor: Maciek Skudlik

Link: Kochane Siglany | Twój instruktor

Byłem jeszcze w II Dzień Świąt Bożego narodzenia na wieczornej na Stoku (bez zdjęć): warunki rewelacyjne, ok. 20 zjazdów, w miarę pusto, mróz!

• Like 7

Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Byłem jeszcze w II Dzień Świąt Bożego narodzenia na wieczornej na Stoku (bez zdjęć): warunki rewelacyjne, ok. 20 zjazdów, w miarę pusto, mróz!

A to ja Ciebie widziałem na Stoku.  Następnym razem podjadę się przedstawić. :) Warunki dobre, narciarzy nie za dużo, dojazd/powrót z Wisły bez problemów - tylko jeździć! Byle bezpiecznie, warunki szybkie na sztucznym śniegu i pierwszy dzwon zaliczony z młodzieńcem który zap... wbrew umiejętnościom i rozsądkowi. :| 

• Like 4
  • Thanks 1

Szwajcaria Bałtowska  

Drugi dzień działania ośrodka.

Czynne krzesło, dwa orczyki i ośla łączka. 
Karnetu 2 godzinnego brak, 3 godzinny cena 110 PLN… jak dla mnie? Kosmos jakiś.

IMG_4659.thumb.jpeg.55043bff63678e5b2aacee49bed75fd0.jpeg

Warunki dobre.

IMG_4651.thumb.jpeg.15d2ae75621693d7e1c68e5c35575d09.jpeg

Trasa pod krzesłem zrobiona w 2/3.

IMG_4650.thumb.jpeg.a4a7a516c41dbc7b1dd9fdb8c75fdb05.jpeg

Ludzi znośnie jak na dzień wolny i dzień po Świętach.

IMG_4660.thumb.jpeg.98579272276d59004828bcdec7549a57.jpeg

Jak na początek sezonu - fajnie pojeździłem. 
IMG_4658.thumb.jpeg.a1fb0177fdd072955800109bfd8765f7.jpeg

Pozdrawiam

marboru

PS. Zapraszam do Tik Toka „Nogi bolo”.

• Like 12
  • Thanks 2

2 godziny temu, friski napisał:

A to ja Ciebie widziałem na Stoku.  Następnym razem podjadę się przedstawić. :) Warunki dobre, narciarzy nie za dużo, dojazd/powrót z Wisły bez problemów - tylko jeździć! Byle bezpiecznie, warunki szybkie na sztucznym śniegu i pierwszy dzwon zaliczony z młodzieńcem który zap... wbrew umiejętnościom i rozsądkowi. :| 

Jestem w tzw. outficie budowlanych: żółty jak pszczółka Maja i święcę. To m.in. dla bezpieczeństwa, rok temu po takim wjeździe jak piszesz miałem w styczniu koniec sezonu i szpital.

Dlatego też reaguję w tym sezonie nerwowo na <goryli>, pouczam tych <goryli> że mają iść natychmiast do wypożyczalni po kije, nie wiem, może za 20 zł na dzień i robię się niemiły, na Stoku opieprzyłem młodzieńca, który jechał pługiem na Bridget Jones bardzo szybko, na Nowej Osadzie gościa, który omal we mnie nie wjechał i to słowami nieparlamentarnymi, co jest do mnie niepodobne.

29 minut temu, pawelb91 napisał:

Te Polskie stoczki po 200-500m w takich cenach to jest rozbój w biały dzień. 
Dobrze że jeszcze nie wszędzie takie ceny, ale coraz ciężej o to. 

Moim zdaniem (poza tymi dniami, co teraz) wychodzi po 100 zł na człowieka. Zwykle kupuje się 4 godziny, bo jak pusto, to się wyjeździsz. Wieczorny też koło 100 zł, poza Skolnity, ale tam kto zapobiegliwy kupił na black weekend po 70. Zapobiegliwy narciarz jest w stanie zejść spokojnie do średniej w sezonie poniżej 100 zł za dzień.

Trudno się natychmiast dziwić stacjom, że chcą maksymalnie zarobić na tym nieco przypadkowym tłumie świąteczno-noworocznym. Zasada jest taka, że różne "korpoludki z Warszawy" mają płacić po 200 zł za dzień, stać w kolejce i zjechać za to 2-3 razy. I potem pisać na X, że "w Szczyrku było cudownie".

Ryzyko jest, że "korpoludki z Warszawy" się zorientują, że są "balonowani" i pojadą np. w Alpy, ale nie jest ono wielkie. W Alpy jeżdżą dobrzy narciarze, ta grupa co w życiu nie widziała czerwonej trasy się boi. 

27 minut temu, marboru napisał:

@Victor
No nie, bez przesady… jest gdzie.

Jutro będę w Kazimierzu na otwarciu.

Wczoraj w Kazimierzu na otwarciu warunki były bardzo dobre, dziś pierwsza godzina przyjemna, później przez padający deszcz śnieg puścił. 

IMG_20251227_101842.jpg

IMG_20251227_101850.jpg

• Like 9

46 minut temu, pawelb91 napisał:

Te Polskie stoczki po 200-500m w takich cenach to jest rozbój w biały dzień. 
Dobrze że jeszcze nie wszędzie takie ceny, ale coraz ciężej o to. 

Cieniawa jak zawsze rozsądne ceny,podobnie Ustrzyki.Ja już zaliczyłem  10 dni na sezonówce PKLu za 1600...

Edytowane przez lski@interia.pl
  • Like 1

2 minuty temu, lski@interia.pl napisał:

Cieniawa jak zawsze rozsądne ceny,podobnie Ustrzyki.Ja już zaliczyłem  10 dni na sezonówce PKLu za 1600...

Tak Cieniawa bardzo w porządku, w tym sezonie dodali +5 zł do każdego typu karnetu, na razie czekam aż otworzą ściankę, no i na Rytro ale pewnie to połowa stycznia minimum...
Kokuszka koło Piwnicznej pewnie znowu nie ruszy skoro nawet strona im nie działa... a szkoda bo to fajne i spokojne miejsce i ciekawa trasa.

59 minut temu, marboru napisał:

@Victor
No nie, bez przesady… jest gdzie.

Jutro będę w Kazimierzu na otwarciu.

😅

Na tym wypłaszczeniu po prawej łyżwa do armaty a później 5 skrętów ciętych i hamowanie 😉 bo śmigiem/krótkim skrętem z wbiciem kija to ze dwadzieścia skrętów zrobi 🤪 

3h 90 dyszek, 80 zeta 2h to kpina i parking w kamieniach że nogę skręcić nie sztuka ale co do cen to na hali w NL całodzienny od 9-22 205zl a jest gdzie jechać w porównaniu do tej kazimierskiej górki po prawej bo lewa strona byla nieprzygotowana wiec nie mam pojęcia jak to w rzeczywistości wygląda bo na mapce nawet ją czerwoną zaznaczyli . W FR całość to jasna zieleń 🤷‍♂️🤣 

Od której jutro tam otwierają to może  i ja wpadnę się przywitać i kilka wspólnych skrętów się śmignie 😉 bo później już w trasę lecę i nie będzie kiedy . 

Edytowane przez Victor

1 godzinę temu, marboru napisał:

Szwajcaria Bałtowska  

Drugi dzień działania ośrodka.

Czynne krzesło, dwa orczyki i ośla łączka. 
Karnetu 2 godzinnego brak, 3 godzinny cena 110 PLN… jak dla mnie? Kosmos jakiś.

IMG_4659.thumb.jpeg.55043bff63678e5b2aacee49bed75fd0.jpeg

Warunki dobre.

IMG_4651.thumb.jpeg.15d2ae75621693d7e1c68e5c35575d09.jpeg

Trasa pod krzesłem zrobiona w 2/3.

IMG_4650.thumb.jpeg.a4a7a516c41dbc7b1dd9fdb8c75fdb05.jpeg

Ludzi znośnie jak na dzień wolny i dzień po Świętach.

IMG_4660.thumb.jpeg.98579272276d59004828bcdec7549a57.jpeg

Jak na początek sezonu - fajnie pojeździłem. 
IMG_4658.thumb.jpeg.a1fb0177fdd072955800109bfd8765f7.jpeg

Pozdrawiam

marboru

PS. Zapraszam do Tik Toka „Nogi bolo”.

Cóż to się stało? Ktoś Ci te Twoje niebieskie strzały naruszył!

Przymierzam się do rozruchu we wtorek w tej naszej 'Szwajcarii'.

23 minuty temu, Victor napisał:

😅

Na tym wypłaszczeniu po prawej łyżwa do armaty a później 5 skrętów ciętych i hamowanie 😉 bo śmigiem/krótkim skrętem z wbiciem kija to ze dwadzieścia skrętów zrobi 🤪 

3h 90 dyszek, 80 zeta 2h to kpina i parking w kamieniach że nogę skręcić nie sztuka ale co do cen to na hali w NL całodzienny od 9-22 205zl a jest gdzie jechać w porównaniu do tej kazimierskiej górki po prawej bo lewa strona byla nieprzygotowana wiec nie mam pojęcia jak to w rzeczywistości wygląda bo na mapce nawet ją czerwoną zaznaczyli . W FR całość to jasna zieleń 🤷‍♂️🤣 

Od której jutro tam otwierają to może  i ja wpadnę się przywitać i kilka wspólnych skrętów się śmignie 😉 bo później już w trasę lecę i nie będzie kiedy . 

Teoretycznie otwierają o 9, waro być wczesniej, jak obsługa jest już gotowa i widzą narciarza to puszczają. Zdarzało mi się jeździć pół godziny przed oficjalnym startem(najczęściej to jednak 15-20 minut) 

Co do prędkości. We Francji na zielonych trasach nie jeżdżę śmigiem to czemu mam to robić na tej płaskiej trasie w Kazimierzu 

13 minut temu, 1mirinda napisał:

Teoretycznie otwierają o 9, waro być wczesniej, jak obsługa jest już gotowa i widzą narciarza to puszczają. Zdarzało mi się jeździć pół godziny przed oficjalnym startem(najczęściej to jednak 15-20 minut) 

Co do prędkości. We Francji na zielonych trasach nie jeżdżę śmigiem to czemu mam to robić na tej płaskiej trasie w Kazimierzu 

Jechałem na takich że śmiało można ciętym jechać dłuższy czas a krótki/śmig to cała przyjemność zabawy na tych zielonych  francuskich trasach . Nawet ostatnio w alpe dhuez od strony miasta to ambitny teren zielony do zabawy dla wszystkich w którym można dobrze pojeździć ale oczywiście długością tras jest bez porównania . Tu w Kaziku  faktycznie godzinka max dwie można się rozruszać z rana i do domu . Żeby nie było,że marudzę bo zajebiście ,że jest i można jeździć a nawet tak jak napisałem wcześniej jest to idealne miejsce do zadaszenia i całorocznego narciarstwa bo baza noclegowa w Kaziku jest olbrzymia i taki stok by bankowo na siebie zarabiał . 

Edytowane przez Victor
  • Like 2