MAIKEL 1977 Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 5 godzin temu, wolcjusz napisał: warunki będą rewelacyjne. Wygląda to b.dobrze na Laworcie 😱🤪 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 2 godziny temu, Akartman napisał: tak ale kwateruję w Rytrze i może wybiorę się na Wierchomlę 🙂 Być może wybiorę się na 2 godziny przed Sylwestrem,zobaczyć,jak wygląda Sylwester na stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 59 minut temu, Ratrak napisał: Nie rozumiem oburzenia na taki tok rozumowania nowoczesnych narciarzy. Stożek nie jest pusty przez trudniejsze trasy, tylko słaby dojazd i słabą promocję. Limanowa zdechła z powodu słabego marketingu, może @pawelb91 mnie poprawi jeżeli się mylę. Widać boom wśród Polaków na np. turystykę górską i widać, że nie wszyscy szukają łatwych szlaków, tylko zaczynając od łatwych kończą na tych bardziej wymagających. Tak samo pewnie będzie z nartami, tylko narciarstwo przez odklejenie zarządców stacji staje się sportem niebywale ekskluzywnym, coraz mniej popularnym w przeciwieństwie do człapania po górach. Ceny powyżej 100 zł za 3godzinne karnety to już jakaś ciężka mentalna młócka. Ale tak, umówmy się... ośrodki z jedną czarną czy ciemnoczerwoną trasą nie są jakimiś superfajnymi ośrodkami - nawet ja jako osoba dobrze jeżdżąca lubię też pojechać czasem szeroką niebieską na pełnym piecu, a nie wiecznie bujać się śmigiem po trasie trudności Golgoty. Nie ma co mieć pretensji do tych, którzy jeszcze chcą jeździć na nartach i naśmiewać się z nich, że jeżdżą słabo albo pisać teksty o tym, że Szczyrk ma za duże góry. Raczej trzeba cisnąć zarządców stacji, by ogarnęli swój wiecznie zachowawczy (ale pewnie rozsądny) tok myślenia. 1) Nie ma oburzenia, jest diagnoza. 2) Kiedyś się nad tym zastanawiałem, dlaczego Polak, który na pierwszą wycieczkę w góry wybierz Orlą Perć, na nartach żąda łatwej i przygotowanej trasy. A) Nie wiem B) Ta odpowiedź jest dla narciarzy wiekowych korzystna: bo narty to szalenie trudna aktywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 Mimo innych planów dziś pośmigałem jeszcze 4h po białczańskich stokach. Warunki oczywiście najlepsze na Kaniówce, Hornikowie i 2a. Z tym że w środku dnia wszędzie trzeba było odstać te 2-3 min. Do Remiaszowa więcej (udało się w 7-8 min, ale gdyby być z kimś, to pewnie z 15), do Pasieki i Kotelnicy Express jeszcze więcej ale do tych dwóch nie próbowałem. Pogoda bardzo zmienna - od słońca po opady śniegu. Kilka stopni mrozu i trochę wiatru. Warunki generalnie dobre. Od jutra Jankulakowski w całości będzie dostępny 13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 30 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 4 godziny temu, zając napisał: Pomysł ciekawy, ale pod lancami/armatkami może być tak średnio przyjemnie no i pytanie jak ze zjazdem... Zjazd pewnie trudny, bo po zamarzniętych bryłach wyrzuconych przez gąsienice jeżdżących ratraków - chyba, że ładnie wyczeszą akurat wcześniej 🙂. Ale może nie jeździły i brył nie będzie? A nawet jeżeli, to ostrożnie da radę - w zeszłym roku właśnie ram po takim ,gruzowisku' zjeżdżałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 30 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 4 godziny temu, Ratrak napisał: Nie ma co mieć pretensji do tych, którzy jeszcze chcą jeździć na nartach No właśnie, ciekawe jak będzie w tym roku z frekwencją? W zeszłym roku była raczej niższa niż w latach poprzednich. Wiadomo, że w okresie świątecznym i NR ludzie są, ale jak będzie później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 Awaria wyciągu w ośrodku Czarny Groń. Około 75 osób ewakuowanych z kolejki krzesełkowej https://gazetakrakowska.pl/awaria-wyciagu-w-osrodku-czarny-gron-okolo-75-osob-ewakuowanych-z-kolejki-krzeselkowej/ar/c1p2-28307399 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 Nie wiecie jak wyglądają warunki na Pilsku? Da się tam coś wejść na skiturach, po trasie, etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 (edytowane) 10 minut temu, MarioJ napisał: Nie wiecie jak wyglądają warunki na Pilsku? Da się tam coś wejść na skiturach, po trasie, etc? Byłem wczoraj na nogach na Miziowej. Wrzucam tu kilka zdjęć, moim zdaniem nie da się uprawiać żadnych aktywności narciarskich. Ale kładzie śniegiem, więc sytuacja pewnie progresywna. Edytowane 30 Grudzień 2025 przez Ratrak 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 30 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 3 minuty temu, Ratrak napisał: Byłem wczoraj na nogach na Miziowej. Wrzucam tu kilka zdjęć, moim zdaniem nie da się uprawiać żadnych aktywnośc Do Buczynki wzdłuż trasy też nie można podejść? Po NR na Miziowej powinno być już biało - zapowiadają gruby opad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 Szedłem z Sopotni, ale nad i pod Miziową śniegu właściwie brak. Na dole coś otwarte jest i coś tam śnieżą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokoSKI Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 6 godzin temu, Ratrak napisał: Tak samo pewnie będzie z nartami, tylko narciarstwo przez odklejenie zarządców stacji staje się sportem niebywale ekskluzywnym, coraz mniej popularnym w przeciwieństwie do człapania po górach. Ceny powyżej 100 zł za 3godzinne karnety to już jakaś ciężka mentalna młócka. Szczerze... siedzę od tygodnia w Muszynie, objechałem z rodziną okoliczne stacje i jakoś nie widzę tego o czym piszesz. Słotwiny, Master, Tylicz-ski, Jaworzyna - wszędzie tłumy, a największe na Arenie (4h = 140 zł). Jakoś totalnie nie widać, żeby na stokach pozostała jakaś "elita", bo tylko ich stać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 W dniu 29.12.2025 o 21:26, Narciarz ze Śląska napisał: Zawsze można jechać na Mosorny. Wyciąg przepustowny i straszna dla większości trasa. Pojeździsz na okrągło. i dokładnie tak dzisiaj tam było, plus do tego niesamowity śnieg 😄😄😄 a i zmarznąć też można było konkretnie 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 30 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2025 Jutro rusza duży wyciąg w Cieniawie oraz trasa z samej góry ze ścianką. Pewnie pojawie się tam w Nowy Rok. Jeszcze dośnieżają 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 31 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 9 godzin temu, kokoSKI napisał: Szczerze... siedzę od tygodnia w Muszynie, objechałem z rodziną okoliczne stacje i jakoś nie widzę tego o czym piszesz. Słotwiny, Master, Tylicz-ski, Jaworzyna - wszędzie tłumy, a największe na Arenie (4h = 140 zł). Jakoś totalnie nie widać, żeby na stokach pozostała jakaś "elita", bo tylko ich stać. Teraz jest okres "świąteczny". Jeżdżą w dużej częsci ludzie, którzy wyjechali na ten czas i których siłą rzeczy stać. Żeby wyciągnąć wnioski trzeba poczekać na "normalny" okres. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 Krynica-Zdrój - Słotwiny Arena 30.12.2025 Jako że chciałem podtrzymać tradycję jazdy na nartach w urodziny, a nic w okolicy sensownego jeszcze nie ruszyło, termin też nie sprzyja komfortowej jeździe to wygnało mnie na wieczorne narty na Słotwiny Arenę do Krynicy. Przynajmniej karnet 4h za 1 zł to uczciwa cena za ten stok i tłok 😆 Nie było mnie tam 6 lat i prędko znowu nie będzie. Pojeździć coś pojeździłem, wiele nie oczekiwałem to tez rozczarowany nie jestem. Płaaaaasko, dosyć krótko i czekać do wyciągu trzeba było 5-7 minut - praktycznie przez cały czas wieczornej jazdy. Na stoku jakiegoś specjalnego tłoku nie było bo jest szeroko + trasa dookoła świata (dawniej tak ją nazywano) więc ludzie się rozjeżdżali. Reklamują tą stacje hasłem "Nuda się nie uda" a ja właśnie powiem że się uda! 😄 Jeśli chodzi o warunki śniegowe na stoku to bardzo dobre, było -6 st. Po popołudniowym ratrakowaniu stok ładnie zmarzł i trzymał długo. Z godzinę sypał mocno śnieg. Za czasów Azotów stok był ciekawszy ale pisałem o tym już kilka razy. Nowoczesny wyciąg i infrastruktura towarzysząca to nie wszystko. Tradycja podtrzymana i to się liczy. Kolejne szusy chyba będą miały miejsce w noworocznej Cieniawie. Życzę wszystkim udanego narciarsko i nie tylko, roku 2026! ⛷️✨ 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 8 minut temu, pawelb91 napisał: Krynica-Zdrój - Słotwiny Arena 30.12.2025 Jako że chciałem podtrzymać tradycję jazdy na nartach w urodziny, a nic w okolicy sensownego jeszcze nie ruszyło, termin też nie sprzyja komfortowej jeździe to wygnało mnie na wieczorne narty na Słotwiny Arenę do Krynicy. Przynajmniej karnet 4h za 1 zł to uczciwa cena za ten stok i tłok 😆 Nie było mnie tam 6 lat i prędko znowu nie będzie. Pojeździć coś pojeździłem, wiele nie oczekiwałem to tez rozczarowany nie jestem. Płaaaaasko, dosyć krótko i czekać do wyciągu trzeba było 5-7 minut - praktycznie przez cały czas wieczornej jazdy. Na stoku jakiegoś specjalnego tłoku nie było bo jest szeroko + trasa dookoła świata (dawniej tak ją nazywano) więc ludzie się rozjeżdżali. Reklamują tą stacje hasłem "Nuda się nie uda" a ja właśnie powiem że się uda! 😄 Jeśli chodzi o warunki śniegowe na stoku to bardzo dobre, było -6 st. Po popołudniowym ratrakowaniu stok ładnie zmarzł i trzymał długo. Z godzinę sypał mocno śnieg. Za czasów Azotów stok był ciekawszy ale pisałem o tym już kilka razy. Nowoczesny wyciąg i infrastruktura towarzysząca to nie wszystko. Tradycja podtrzymana i to się liczy. Kolejne szusy chyba będą miały miejsce w noworocznej Cieniawie. Życzę wszystkim udanego narciarsko i nie tylko, roku 2026! ⛷️✨ Zaskoczyli mnie tak szybkim otwarciem ścianki,duży wyciąg chodzi już dziś.Niestety tylko do 17tej,bo później bym się wybrał.Widzimy się jutro,o której myślisz być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 37 minut temu, lski@interia.pl napisał: Zaskoczyli mnie tak szybkim otwarciem ścianki,duży wyciąg chodzi już dziś.Niestety tylko do 17tej,bo później bym się wybrał.Widzimy się jutro,o której myślisz być? Widziałem że śnieżyli na 6 armatek (chyba dokupili jedną bo wcześniej mieli 5), więc pokrywa może będzie już ok. Planuję od otwarcia do 12-13 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybba7 Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) 23 godziny temu, Victor napisał: Jakoś mnie to nie dziwi przy tych kosmicznych cenach wszystkiego. Byłem w Kazimierzu D. podjeżdża auto wysiada 4 osoby w bawełnianych dresach bez czapki, rękawiczek prosto kierując się do wypożyczalni gdzie biorą sprzęt i idą na stok a to co prezentują czyli jazda na wprost z rękoma w kieszeni to czyste szaleństwo ale ….4x80 zł za 2h to kradzież w biały dzień i teraz dolicz dodatkowe koszta w szkolenie czy to indywidualnie czy też grupowe ale w jednym jak i drugim przecież mus cyklicznie się dokształcać bo to bardzo długi proces, kogo stać z mas przy tych wszystkich cenach życia codziennego? To akurat może być istotnym czynnikiem, ale nie tylko w kwestiach ekonomicznych upatrywałbym problemu. Pomijając kwestie przyrodniczo-geograficzne, turystyka w Polsce porównując do krajów alpejskich lub nawet Czech i Słowacji biorąc pod uwagę zaspokajane potrzeby i koncentrację uwagi oraz kapitału kieruje się zupełnie w innym kierunku - to moim zdaniem tworzy problem, który kolega porusza wyżej. Większość branży opiera się raczej na rekreacji niż pojęciem turystyki kwalifikowanej - z definicji forma turystyki aktywnej, wymagająca specjalnych umiejętności, wiedzy i kondycji fizycznej. W odniesieniu do wszelkich form narciarstwa w naszym kraju jako wyjątki można uznać choćby Polanę Jakuszycką (gdzie skala jest naprawdę duża) lub okolice Kasprowego Wierchu (gdzie jeżeli jest śnieg można naprawdę przyjemnie uprawiać narciarstwo zjazdowe i ski-touring) - cała reszta opiera się typowo na dużo prostszej turystyce albo nie działa lub warunki naturalnie nie sprzyjają na uprawianie sportu na poziomie. Wyżej to moja opinia, każdy może mieć inną jednak odnoszę się do "odbiorcy" miejsca, a nie tego co ono oferuje bo mamy jeszcze Szczyrk... Przechodząc do porównania pierwsze co rzuca się w oczy to nieproporcjonalnie duża liczba hoteli na wysokim poziomie porównując do tego co oferuje dana okolica względem uprawiania sportu. Pomijając Podhale bo to już ewenement w skali Europy, to dajmy przykład Krynicy, gdzie na sumarycznie <20km tras w całej okolicy przypada 5 większych czy mniejszych hoteli 5* i kilkanaście obiektów 4*. Jeszcze ciekawiej wygląda kwestia hoteli i apartamentów w Karkonoszach np. Szklarska... Przenieśmy się teraz kawałek dalej do Pec pod Śnieżką lub S. Mlyn ciężko naprawdę znaleźć podobne obiekty. W Alpach to samo, mam przykład odwiedzonego w tym roku Chamonix, tam typowy klient polskiego kurortu napewno by się rozczarował, podobnie wygląda w Verbier, gdzie mimo setek kliometrów tras mamy same apartamenty i garstkę hoteli. Tak samo "martwo" pod tym względem wygląda Cervinia, gdzie okolice wyglądały dla mnie na wręcz opuszczone. Do czego zmierzam, bogatsza część społeczeństwa wcale nie spełnia czasu aktywnie i wyznacznikiem wyjazdu jest głownie lokacja i hotel, a nie aktywności. Ogromna część procesji SUV-ów za 300 tys. sunącej w polskie góry co tydzień w sobotę nie ma w swoim bagażniku żadnego sprzętu sportowego. Oczywiście jest grupa ludzi szukających wrażeń, ale jeśli stanowiliby oni znaczną grupę ludzi majętnych, to kurorty typu Zakopane na pewno by to odczuły, a raczej tego nie widać. Edytowane 31 Grudzień 2025 przez Rybba7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) Czantoria, rusza Wielka Czerwona Jedynka: Trzymaliście za nas i mamy to 🥹 KOMUNIKAT NARCIARSKI 🎉 Rozkład jazdy na długi weekend 3-6 stycznia Zaczynamy SOBOTA - 3 stycznia godz. 8:00 zapraszamy na trasę nr 1. Podajemy godziny pracy kolei. Jazda dzienna od 8:00 do 15:00 Jazda wieczorna 17:30 do 20:30 Przerwa na ratrakowanie 15:00 - 17:30 Kolej czynna dla turystów pieszych 8:00 - 20:30 Magiczny Las i Górka saneczkowa otwarte 8:00 - 20:30 Zapraszamy! Edytowane 31 Grudzień 2025 przez ZdolnyŚlązak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 Na ostatni dzień roku wybrałem stok, na którym wytypowałem, żeby nie musiały być kolejki. Wybrałem Zwardoń Ski i od początku było trudno. Poranny dojazd na parking, ostatnich 100 metrów, nie dały rady wyjechać samochody, które nie miały 4x4 lub były bez łańcuchów. Ja dałem rade wyjechać ale sporo samochodów zostało na mniejszym parkingu niżej. Przed rozpoczęciem ratrak jeszcze jeździł po stoku i ubijał świeżo nasypane 10 cm śniegu, z krzesełka to wszystko wyglądało super ale po pierwszym przejeździe przyszło rozczarowanie, było pełno muld i najprawdopodobniej stok nie był po wieczornej jaździe wyratrakowany, plus jeszcze w środku trasy było sporo brył lodowych. Było dużo słabo jeżdżących narciarzy co czasami stwarzało mrowisko na stoku, kolejki do 11:00 nie było, tylko raz sie wytworzyła bo musieli często zatrzymywać krzesełko jak wsiadały lub wysiadały małe dzieci. Było trudno, jedyne plusy to ładna zimowa aura (u góry niemal 15 cm świeżego puchu) i obiad w Karczmie Swojskie Klimaty, naprawde polecam tam zjeść, byliśmy tam pare razy i zawsze byliśmy zadowoleni jak smakowo tak cenowo. 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 7 godzin temu, WojtekM napisał: Teraz jest okres "świąteczny". Jeżdżą w dużej częsci ludzie, którzy wyjechali na ten czas i których siłą rzeczy stać. Żeby wyciągnąć wnioski trzeba poczekać na "normalny" okres. Jest jeszcze inna przypadłość: gdzie im drożej, tam więcej ludzi. Jak na BSA parking darmowy, to pusto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 41 minut temu, Gorol napisał: Na ostatni dzień roku wybrałem stok, na którym wytypowałem, żeby nie musiały być kolejki. Wybrałem Zwardoń Ski i od początku było trudno. Poranny dojazd na parking, ostatnich 100 metrów, nie dały rady wyjechać samochody, które nie miały 4x4 lub były bez łańcuchów. Ja dałem rade wyjechać ale sporo samochodów zostało na mniejszym parkingu niżej. Przed rozpoczęciem ratrak jeszcze jeździł po stoku i ubijał świeżo nasypane 10 cm śniegu, z krzesełka to wszystko wyglądało super ale po pierwszym przejeździe przyszło rozczarowanie, było pełno muld i najprawdopodobniej stok nie był po wieczornej jaździe wyratrakowany, plus jeszcze w środku trasy było sporo brył lodowych. Było dużo słabo jeżdżących narciarzy co czasami stwarzało mrowisko na stoku, kolejki do 11:00 nie było, tylko raz sie wytworzyła bo musieli często zatrzymywać krzesełko jak wsiadały lub wysiadały małe dzieci. Było trudno, jedyne plusy to ładna zimowa aura (u góry niemal 15 cm świeżego puchu) i obiad w Karczmie Swojskie Klimaty, naprawde polecam tam zjeść, byliśmy tam pare razy i zawsze byliśmy zadowoleni jak smakowo tak cenowo. Gorolu, wszystko się zgadza. Tak samo oceniłem stację i... knajpę. Szkoda, że Duży Rachowiec nie chodzi. Szkoda, że Pingwin jeszcze nie odkopał Skalanki. Ślonzok 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 To znaczy ja trafiłem, jak było wąsko. Ale za to na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 31 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) Pytanie do znawców Mosornego - czy mocny wiatr na tym stoku może bardzo przeszkadzać? Miałem ochotę się tam jutro wybrać bo widzę na kamerach że warunki powinny być dobre i prawdopodobieństwo że nie będzie kolejek też dosyć wysokie, ale widzę że w prognozie wiatr w tamtym rejonie ma być nawet powyżej 60 km/h w porywach z kierunku południowo-zachodniego. Edytowane 31 Grudzień 2025 przez wolcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi