Narty - skionline.pl
Jump to content

W góry na skitury 2025/2026

Recommended Posts

15 godzin temu, zając napisał:

Którędy szliście i jak zjazd?

Miałam się wybrać dzisiaj ale zeszło nam trochę z rana i wybraliśmy coś innego.

Wyjsc mozna dowolnie. Zjazd tylko przez trasy narciarskie Bucznka - Solisko - Kamienna. A do Buczynki jak dotrzec? - uwaznie i powoli. Sniegu jest bardzo malo.  Zjezdzalem i do Szczawin i przez "płaj" wszedzie tak samo mozna trafic na kamienie. 

• Like 1
  • Thanks 1

16 godzin temu, zając napisał:

Którędy szliście i jak zjazd?

Miałam się wybrać dzisiaj ale zeszło nam trochę z rana i wybraliśmy coś innego.

My podchodziliśmy od Polana Strugi 

Natomiast sam zjazd tylko Buczynka-Solisko-Kamienna, tak jak Christof napisał.

Warunki do zjazdu z samej góry raczej trudne, śnieg zbity mieli co niektórzy koledzy problemy przy skrętach.

Pewne jest że warto i ja w środku tygodnia na bank robię powtórkę z rozrywki turowej 😎

• Like 2
  • Thanks 1

Nad łóżkiem miałem plakat, żartując trochę, ale nadal się nie wybieram, chyba, że palcem po mapie

https://www.tourdelameije.com/homepage-en/

pieszo szedłem kiedyś w okolicy Barre des Ecrins, znaczy do schroniska Ref de Ecrins i na pobliską przełęcz, miesiąc w Tulonie i na pobliskich skałkach... ps. A ten plakat to z cyt. Świetna relacja o wyjeździe do la Grave podhalańczyków z Bargielem jako "kursantem" przed K2 w Pure Powder.

IMG_4806.jpeg

IMG_4805.jpeg

Edited by sstar
  • Like 5
  • Thanks 1

Co raz więcej słychać w tym roku nie zadowolenia na nocne skitury po ośrodkach narciarskich 

https://dziennikzachodni.pl/skiturowcom-mowimy-stanowcze-nie-kolej-linowa-czantoria-apeluje-do-milosnikow-zeby-nie-ryzykowali-zdrowia-i-zycia/ar/c1p2-28620619

Tu artykuł o Czantorii ale o zakazie pisało też ON Pilsko , Myślenice i SkiArena.  Ciekawe gdzie można legalnie korzystać z ON w  Polsce ? Szczyrkowski i Kasprowy mają wytyczną trasę 

• Like 1

Jestem w Szczyrku do soboty i chodzę na skitury. Jakby ktoś chciał dołączyć, to zapraszam. 

Warunki są średnie, ale coś tam udaje się zrobić. Dzisiaj byłem na Rysiance, śnieg na drodze leśnej jest. Turystycznie wszedłem i zjechałem: Złatna, Trzy Kopy, Rysianka, Liptowska i powrót przez Rysiankę na dół.

Jutro może Pilsko, ale mogę zmienić plany.

Można pisać na priv, zostawić telefon , etc.

Edited by MarioJ
  • Like 6

59 minut temu, Jeeb napisał:

a co to za technika podejścia z dyndającymi rękawicami czy tylko poszedłeś się odlać za domkiem ?

To najlepsze moje rękawice z gumkami Rossi. Rękawice zdejmuje gdy używam komórki do zdjęć lub filmu a u nas teraz w okolicy zera więc spoko. W filmie chodziło o dźwięk więc w sumie wizja nieistotna.

IMG_0571.jpeg

IMG_0608.jpeg

IMG_0625.jpeg

IMG_0645.jpeg

IMG_0658.jpeg

Edited by sstar
  • Like 9

• 2 weeks later...

Karkonosze w szczycie śnieżnym w tym sezonie. Ostatnie opady około 20-30 cm sniegu poprawiły warunki. Dało się zjechać w lesie w okolicach Karpacza, północna Śnieżka fajnie wyśnieżona na górze, gołoborze przykryte całkowicie. Dolne partie kotłów niestety słabo, krzaki nie przykryte. Fajnie też na zboczach Wielkiego Szyszaka i w okolicznych lasach. W piątek słonecznie, w sobotę opady śniegu i czyste linie udało się złapać.

IMG_2011.thumb.jpeg.146dc104d56312543df3688d26025ef8.jpeg

IMG_2010.thumb.jpeg.93bfdfb7472b5525d574fefe90714835.jpeg

IMG_2009.thumb.jpeg.3e294f34bbe30dda87d53cc8b351522c.jpeg

IMG_2013.thumb.jpeg.a0bcddffc925df55e363a44f529242bc.jpeg

• Like 10
  • Thanks 1

Nihil novi.

Takie adaptery były na rynku już dziesiątki lat temu. Na początku lat 90. popularne były dwa modele: Alpine Trekker i Secura-Fix. 
Ja wtedy zanabyłem  Securafixa. Swiss Made.
Niestety, w praktyce słabo się sprawdzały.  

Po pierwsze - waga (do wagi ciężkich zjazdowych wiązań trzeba doliczyć wagę adaptera, wcale nie tak niską). Po drugie - ten adapter trzeba na górze, po podejściu zdjąć i włożyć do plecaka (znowu: waga i miejsce zabiera). Po trzecie - wrażenie było takie, jakbyśmy się poruszali na koturnach i bardzo źle się to sprawiało na trawersach. Po czwarte - tanie to wcale nie jest.

Edited by Tytus Atomicus
  • Like 1
  • Thanks 1

Pilsko dziś. Warunki bardzo dobre, śnieg ciężki ale na podkładzie i bardzo przyjemnie się kręci :)

Spadło ok 25 cm śniegu, może wiecej. Miziowa- Szczawiny brak kamieni.

Podejść można od Strugi do Szczawin właściwie od parkingu. Można też wpiąć się dopiero za pierwszą ścianka.

IMG_20260224_163752938.jpg

• Like 4