Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.07.2022 o 06:58, Góral spod Skrzycznego napisał:

Planowane budowy koleji na halę skrzyczeńska z czarnej wzdłuż bienkuli i na małe Skrzyczne na sezon 23/24. Ktoś coś więcej wie? Takie info dotarło do mnie. A może już tu było i przegapiłem.

To pokłosie tej wypowiedzi tego szefa TMR-u.

Co do przebiegu: tak myślałem, ba, byłem pewien!

• 2 weeks later...

- Na trasie Hala Pośrednia - Wierch Pośredni w śladzie dawnego wyciągu orczykowego chcielibyśmy wybudować 6-osobową kolej linową. Obecnie pracujemy nad uzyskaniem pozwolenia na budowę - mówi Marian Galajda z TMR.

....

Kolejnym priorytetem inwestora jest Czyrna. - Dawny wyciąg orczykowy na Halę Skrzyczeńską planujemy zastąpić 6-osobową kanapą, która z jednej strony pozwoli szybko i wygodnie dostać się z rejonu Czyrnej na Halę Skrzyczeńską do serca naszego ośrodka, gdzie koniecznie trzeba odwiedzić restaurację Kuflonka na poziomie 1000 m, a z drugiej strony ułatwi dostęp do legendarnej czarnej trasy Bieńkula - mówi Galajda.

https://bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/7,88025,28634846,nowe-inwestycje-w-beskidach-w-szczyrku-powstana-dwie-kolejki.html?disableRedirects=true

• Like 2

8 godzin temu, moruniek napisał:

- Na trasie Hala Pośrednia - Wierch Pośredni w śladzie dawnego wyciągu orczykowego chcielibyśmy wybudować 6-osobową kolej linową. Obecnie pracujemy nad uzyskaniem pozwolenia na budowę - mówi Marian Galajda z TMR.

....

Kolejnym priorytetem inwestora jest Czyrna. - Dawny wyciąg orczykowy na Halę Skrzyczeńską planujemy zastąpić 6-osobową kanapą, która z jednej strony pozwoli szybko i wygodnie dostać się z rejonu Czyrnej na Halę Skrzyczeńską do serca naszego ośrodka, gdzie koniecznie trzeba odwiedzić restaurację Kuflonka na poziomie 1000 m, a z drugiej strony ułatwi dostęp do legendarnej czarnej trasy Bieńkula - mówi Galajda.

https://bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/7,88025,28634846,nowe-inwestycje-w-beskidach-w-szczyrku-powstana-dwie-kolejki.html?disableRedirects=true

Przypomnę iż razem z kanapą z Czyrnej na HS ma powstać nowa trasa niebieska w górnej części przechodząca pod Bieńkulą. Dodatkowo nowa niebieska z Zbójnickiej Kopy dochodząca do nowej niebieskiej poniżej Hali Skrzyczeńskiej (HS)

Szczegóły na poniższej mapie

509315652_SONCzyrnanowaniebieska.thumb.jpg.fa0412ad0f0a0fc48ae0867bd6d93366.jpg

• Like 7

W dniu 31.07.2022 o 21:13, surfing napisał:

Przypomnę iż razem z kanapą z Czyrnej na HS ma powstać nowa trasa niebieska w górnej części przechodząca pod Bieńkulą. Dodatkowo nowa niebieska z Zbójnickiej Kopy dochodząca do nowej niebieskiej poniżej Hali Skrzyczeńskiej (HS)

Szczegóły na poniższej mapie

509315652_SONCzyrnanowaniebieska.thumb.jpg.fa0412ad0f0a0fc48ae0867bd6d93366.jpg

Potwierdzam, tylko wg mojej wiedzy, kanapa powstanie, jak nowa trasa będzie gotowa, a nie odwrotnie

• Like 3

11 godzin temu, JC napisał:

Potwierdzam, tylko wg mojej wiedzy, kanapa powstanie, jak nowa trasa będzie gotowa, a nie odwrotnie

1. Czyli szybciej zbudują na Julianach ?

2. Czy ta nowa niebieska trasa nie będzie wstępem do lepszego i wygodniejszego połączenia COS z SMR ? W sensie, że byłby wygodniejszy przejazd z COS na SMR ?

Ta górna część faktycznie umożliwiłaby ominięcie podchodzenia na szczyt Skrzycznego. Ale dolna wygląda mi na jakiś żart - trawers tak stromego terenu i zrobienie z tego szerokiej, niebieskiej trasy? W dodatku krzyżującej się z Bieńkulą? Bardzo wątpię, że ona powstanie. Najpierw niech dotrzymają obietnicy o poszerzeniu Golgoty o pas lasu między dawnym orczykiem, skoro już to jest problemem.

• Like 1

7 godzin temu, Krakus81 napisał:

1. Czyli szybciej zbudują na Julianach ?

2. Czy ta nowa niebieska trasa nie będzie wstępem do lepszego i wygodniejszego połączenia COS z SMR ? W sensie, że byłby wygodniejszy przejazd z COS na SMR ?

Ad. 1 Tego nie wiem

Ad. 2 Jeżeli będzie poprowadzona tak jak na mapce wyżej, to będzie to wygodniejszy przejazd z COS do TMR

41 minut temu, czepek napisał:

Macie na myśli taki przebieg trasy jak narysowałem kolorem czerwonym. To się w ogóle tak da? W sensie czy tam są na tyle spadki by się dało cokolwiek jechać. Tam ten skręt z Ondraszka w tym przebiegu byłby cokolwiek dziwny(ostry).

Nowy COS-SON.jpg

Takie małe Shibuya pod Skrzycznem na Ondraszku miało by szansę powstać 😄

• 1 month later...

Podsumowując planowane nowe inwestycje TMR w Szczyrk SMR .

1. Najpierw 8 na Julianach ,, trasy zostaną wyrównane"- czyli coraz większa konkurencja dla Białki.

2. Poszerzenie Golgoty - moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, a Golgota już nie ta, bo nie ma trudnej końcówki.

3. Czyrna, nowa kanapa wzdłuż Bieńkuli.

Czy nowa trasa niebieska z Kopy i HS jest w planach?Nowy COS-SON.jpg

PS. Jacku, widać że popracowałeś nad formą- przyda się na skiturach :) 

• Like 1

W dniu 9.08.2022 o 21:34, czepek napisał:

Macie na myśli taki przebieg trasy jak narysowałem kolorem czerwonym. To się w ogóle tak da? W sensie czy tam są na tyle spadki by się dało cokolwiek jechać. Tam ten skręt z Ondraszka w tym przebiegu byłby cokolwiek dziwny(ostry).

Nowy COS-SON.jpg

Tak, są znacznie większe spadki niż na  3a ze Zbójnickiej. Zapowiada się ciekawa i długa trasa ze Skrzycznego do Czyrnej z pominięciem HS.

• Like 1

11 godzin temu, surfing napisał:

Tak, są znacznie większe spadki niż na  3a ze Zbójnickiej. Zapowiada się ciekawa i długa trasa ze Skrzycznego do Czyrnej z pominięciem HS.

Wychodzi minimum 4600 m trasy, chyba będzie jakaś wycinka leśna na pasie równoległym do Bieńkuli. Ktoś mnie oświeci jak to teraz wychodzi przez HalęSkrzyczeńską i trasę nr 3? Swoją drogą rewelacyjna wiadomość z naśnieżaniem Bieńkuli. Taka atrakcja w postaci regularnie otwartej czarnej trasy do tego z kanapą to wielki krok do przodu.

1 godzinę temu, surfing napisał:

Do budowy kanapy wzdłuż Bieńkuli nie ma potrzeby wycinki, bo pas po orczyku jest już poszerzony.

IMG_20220403_123510.jpg

I pewnie w przyszłym roku znów mnie ludzie będą pytać czy tam jechał ratrak :) (po dawnym orczyku)

Takie miałem pytania, jak w gondoli mówiłem że Bieńkula jest wyratrakowana i można nią śmigać.