surfing Napisano 27 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2019 W dniu 7.12.2017 o 14:39, [email protected] napisał: Zdaje się,że do listy opuszczonych dojdzie Magura Małastowska-odwiedziłem ją dziś,by przekonać się,czy prawdziwe są wieści,że może już nie ruszyć-i wszystko na to wskazuje...Ani śladu aktywności człowieka już od długiego czasu... Co roku było jakieś odcinanie prądu przez Tauron,przepychanki właścicieli z dzierżawcą ale jednak ruszało,a teraz w połowie grudnia zero przygotowań do sezonu... 8 godzin temu, [email protected] napisał: .Wyciąg podlegał w ostatnim czasie burzliwym wydarzeniom,o których możecie poczytać na FB/magura skipark,chodził,nie chodził ,polecam lekturę...A pewnie już nie będzie chodził,bo niedawno mój znajomy,właściciel restauracji w pobliżu,któremu ten stan bruździ w interesach,był u Zasady,chcąc go kupić.Ale ten wyśmiał realistyczną ofertę i powiedział,że pewnie go zdemontuje i przeniesie do Świeradowa,bo poprzedni dzierżawca jest mu winien 900 tys.... Szukanie jelenia w czasie ferii (jazda wieczorna 87zł) nie wróży niczego dobrego, pewnie był to ostatni sezon Magury Małastowskiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 28 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2019 W dniu 27.08.2019 o 19:05, surfing napisał: Szukanie jelenia w czasie ferii (jazda wieczorna 87zł) nie wróży niczego dobrego, pewnie był to ostatni sezon Magury Małastowskiej Słowo "pewnie" nie oddaje rzeczywistości. To był (w obecnym wydaniu) na pewno ostatni sezon Magury Małastowskiej. Aby to wiedzieć, wystarczyło śledzić prasę: https://limanowa.in/aktualnosci/kolejka-krzeselkowa-zamknieta-wlasciciel-zatrzymany/44061 https://gazetakrakowska.pl/gorlice-wyciag-na-magurze-malastowskiej-nadal-nieczynny-dzierzawca-stanal-przed-sadem/ar/13832870 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 30 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2019 Dzierżawca Magury Małastowskiej narobił bigosu, właściciel Ski Park Magura pewnie zrobi co chce - oby nie rozebrał krzesełek jak pisze Iski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 3 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2019 wtorek, 3 września 2019 Stacje narciarskie widma Stok Beskidek w małopolskim Szczyrku Na forum narciarskim istnieje taki temat, choć chyba nikt nie próbował tego jakoś uporządkować w całość. Ja też nie mam takich ambicji, bo mój "zasięg" wiedzy terenowej też jest ograniczony - do ok. 200 km od Katowic. Ale spróbuję przynajmniej w tych regionach, gdzie wiedzę tę posiadam. I oprócz południowej Polski złapię też najbliższe pogranicze. Dotyczy stacji lub części stacji, które nie istnieją lub nie funkcjonują narciarsko od lat oraz stacji, które zostały z różnych przyczyn wyłączone ostatnio. Nie tykam się Dolnego Śląska, gdyż - jak wspominałem - mój "zasięg" praktycznie kończy się na Czarnej Górze.Centrum przemysłowego Górnego Śląska Bielszowice (mała górka i wyciąg wyrwirączka); Kostuchna (mała polanka i wyciąg wyrwirączka). Górny Śląsk - Beskid Śląski i Beskid Śląsko-Morawski (Czechy) Bielsko (śląska cz. miasta) - Szyndzielnia i stok Sahara; Brenna - stacja Węgierski (sieć wyciągów, w tym na Hyrcę) i nie tylko; Istebna - stok Ochodzita; Wisła Jawornik - stacja Rówienki (kliknij: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2017/11/narciarskie-bankructwo-pod-soszowem.html); Wisła Łabajów - stok Kiczory pod Stożkiem; Trzyniec - stacja Jaworowy Wierch (Javorovy Vrch - 3 trasy i wyciągi); Stacja Pustevny (taki mniejszy czeski Szczyrk - wyciągi narciarskie rozebrano). Dalszy ciąg artykułu znajdziesz pod linkiem: http://ekonomiaplussport.blogspot.com/2019/09/stacje-narciarskie-widma.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 3 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2019 4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: wtorek, 3 września 2019 Stacje narciarskie widma Stok Beskidek w małopolskim Szczyrku Na forum narciarskim istnieje taki temat, choć chyba nikt nie próbował tego jakoś uporządkować w całość. Ja też nie mam takich ambicji, bo mój "zasięg" wiedzy terenowej też jest ograniczony - do ok. 200 km od Katowic. Ale spróbuję przynajmniej w tych regionach, gdzie wiedzę tę posiadam. I oprócz południowej Polski złapię też najbliższe pogranicze. Dotyczy stacji lub części stacji, które nie istnieją lub nie funkcjonują narciarsko od lat oraz stacji, które zostały z różnych przyczyn wyłączone ostatnio. Nie tykam się Dolnego Śląska, gdyż - jak wspominałem - mój "zasięg" praktycznie kończy się na Czarnej Górze.Centrum przemysłowego Górnego Śląska Bielszowice (mała górka i wyciąg wyrwirączka); Kostuchna (mała polanka i wyciąg wyrwirączka). Górny Śląsk - Beskid Śląski Trzyniec - stacja Jaworowy Wierch (Javorovy Vrch - 3 trasy i wyciągi); Javorovy vrch nie działa zimą? ja jechałem tym krzesłem tam. Myślałem że talerzyki działają w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 3 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2019 1 minutę temu, Gerald napisał: Javorovy vrch nie działa zimą? ja jechałem tym krzesłem tam. Myślałem że talerzyki działają w zimie. Od lat już nie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 3 Wrzesień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2019 Trzyniec - stacja Jaworowy Wierch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 29 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2020 Dziś styrałem się trekingowo-przywyciągowo w stacji widmo Brenna Węgierski Czas około 40 min przy wyciągu H1,H2 do góry Szkoda troszkę tego miejsca,które mogło łączyć Brenną ze Szczyrkiem Na dzień dzisiejszy przyroda po paru latach bezczynnych ośrodka zagarnęła co jej... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 7 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2020 Obserwuję to od lat spacerując na Hyrcę ze Szczyrku - taka fajna trasa. Rzuca się w oczy kontrast: autostrady narciarskie po jednej stronie widoków oraz zarastające łąki po drugiej. Przy czym potencjał b. ośrodka Węgierski nadal widać doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 7 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2020 Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Obserwuję to od lat spacerując na Hyrcę ze Szczyrku - taka fajna trasa. Rzuca się w oczy kontrast: autostrady narciarskie po jednej stronie widoków oraz zarastające łąki po drugiej. Przy czym potencjał b. ośrodka Węgierski nadal widać doskonale. Czy ktoś wie dlaczego to nie działa ? Standardzik - czyli konflikt właścicieli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2020 9 godzin temu, Jusik2002 napisał: Czy ktoś wie dlaczego to nie działa ? Standardzik - czyli konflikt właścicieli ? Moim zdaniem Żydzi... ... albo Niemcy. Marcinn, świetne to ostatnie zdjęcie. Pierwszy raz widzę szczyrkowski koszmarek z takiej perspektywy. Dzięki. Pozdrowenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 8 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2020 (edytowane) W dniu 29.08.2020 o 20:42, marcinn napisał: stacji widmo Brenna Węgierski Kotarz dawno temu. Przy okazji warto by zaktualizować opis stacji https://www.skionline.pl/stacje/polska-beskid-slaski-brenna-wegierski,osrodek,1573.html Edytowane 8 Październik 2020 przez surfing 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2020 20 godzin temu, Jusik2002 napisał: Czy ktoś wie dlaczego to nie działa ? Standardzik - czyli konflikt właścicieli ? Chyba raczej bankructwo, jak pod Soszowem (Rówienki): niedziela, 26 listopada 2017 Narciarskie bankructwo pod Soszowem. Rówienki Wisła i okolice to cały zestaw mniejszych i większych ośrodków. Mniej więcej w latach 2012-15 region przeżywał dość odczuwalny kryzys. Jeśli w portfelu jest krucho, wówczas wydatki na takie zbytki jak wyjazdy na narty (paliwo, karnety, wyżywienie, noclegi) są pierwszymi, które można ograniczyć. Stąd w okresie dekoniunktury gospodarczej dekoniunktura w obiektach żyjących z turystyki narciarskiej jest "wielokrotna". Tego kryzysu chyba nie wytrzymał ośrodek "na dojeździe" do Soszowa, czyli Rówienki. Miejsce to nadawało się na dość krótkie zjazdy, ale ułożony mniej więcej jak logo firmy Shell teren sprawia wrażenie gotowego na przyjęcie co najmniej dwu (a może i trzech) wyrównanych i szerokich tras. Wystarczyłoby jedno krzesło, naśnieżanie, porządny ratrak i oświetlenie, i mielibyśmy doskonałą stację zarówno do jazdy treningowej, jak i do nauki u stóp Soszowa. Taka mała nie tyle alternatywa, co raczej uzupełnienie. A wyobraźnia wręcz podpowiada połączenie ośrodków, co stworzyłoby największą w Wiśle stację narciarską. 130 m różnicy poziomów na Rówienkach co prawda nie powala na kolana, ale - dla przykładu - całkiem przyzwoity ośrodek w Mostach ma dyferencję raptem o ... 10 m większą. Tak reklamowały się Rówienki jeszcze parę lat temu: Więcej: https://ekonomiaplussport.blogspot.com/2017/11/narciarskie-bankructwo-pod-soszowem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2020 Z tego co wiem (ale nie jestem pewien, mogę się mylić), w Brennej działa (to słowo-klucz) już tylko jedna stacja: Brenna Świniorka: http://swiniorka.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2020 8 godzin temu, surfing napisał: Kotarz dawno temu. Przy okazji warto by zaktualizować opis stacji https://www.skionline.pl/stacje/polska-beskid-slaski-brenna-wegierski,osrodek,1573.html Bomba zdjęcia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 27 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2021 Ośrodek narciarski na zboczach Galicowej Grapy (980 m.n.p.m) w Poroninie 10 godzin temu, Gerald napisał: Galicowa Grapa. Skiturowy spacer na górę która miała stać się drugą Gubałówką. Tak, to miała być druga Gubałówka. Pod koniec lat 30tych XX wieku, planowano uruchomienie drugiej na Podhalu kolei linowo-terenowej. Nigdy nie powstała ta druga Gubałówka. Ośrodek narciarski na zboczach Galicowej Grapy (980 m.n.p.m) w Poroninie powstał w drugiej połowie lat 70tych. Wyposażono go w wyciąg orczykowy o długości 885 m. Położony był idealnie - brak jakiegokolwiek parkingu (komu wtedy potrzebny?) rekompensowało bliskie położenie stacji kolejowej oraz przystanku Państwowej Komunikacji Samochodowej. 10 minut spaceru na dworzec PKP. Kilka restauracji, baza noclegowa, a przede wszystkim - Muzeum Lenina. Czego chcieć więcej? Dzisiaj wyciąg stoi i rdzewieje. Stary, poczciwy Mostostal WN 1000, z 1977 roku. Jak mało gdzie na Podhalu, jest tutaj spokój i cisza. Spacer narciarski na szczyt Galicowej Grapy, daje możliwość około 2 km niezbyt trudnego zjazdu po polanach. Jedzie się tak jak napisał Marek Baran, w swojej książce o wyciągach narciarskich "Dwie nieoznakowane trasy zjazdowe". Tutaj nic się nie zmieniło. Zaczynamy przy dolnej stacji, która prezentuje się tak: Chwilę później, czas na fotostop. Podejście obok wyciągu, to kilometr. Drugi kilometr na szczyt polanami. Nikogo nie ma, kompletna pustka. Zjazd, w puchu. Bajka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 27 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2021 Bielsko-Biała ul. Borsucza (szlak żółty na Magurkę Wilkowicką). Ktoś może coś wie na temat tego "wyciągu"? 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 27 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2021 Godzinę temu, tankowiec napisał: Bielsko-Biała ul. Borsucza (szlak żółty na Magurkę Wilkowicką). Dawny wyciąg zaczepowy (wyrwirączka) Fabryki Pił w Wapienicy, nieczynny z 30lat. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 5 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2021 Zapalenica Szczyrk ul.Dworcowa, wyciąg czynny od 1969 - 1999 W dniu 11.03.2014 o 14:57, MOSTOSTAL napisał: Zapalenica - tak to się nazywało. Trasy - Jacek i Agatka. Znam człowieka, który się opiekował tym wyciągiem. Należał do Elektrowni Łaziska. Stok obsługiwał wyciąg Mostostal WN750 - nr 001. To pierwszy egzemplarz - prototyp, zbudowany częściowo z licencji Muller GMD a częściowo z doświadczeń własnych Mostostalu Zabrze. Wyciąg powstał w 1968r. a zamontowany na stoku został w roku 1969. Była to wówczas bardzo nowatorska konstrukcja w niczym nie ustępująca podobnym szwajcarskim czy austriackim. Przy minimalnym nakładzie na konserwację i opiekę wyciąg przetrwał do dziś. Ostatni raz pracował w 1999r. Później stał kilka lat wystawiony na sprzedaż w raz z pobliskim domem wczasowym. W 2010r DW Łaziska został sprzedany prywaciarzowi. Wyciąg już wtedy mocno okaleczony był możliwy do uruchomienia jednak słabe zimy oraz konieczność wydania masy kasy na badania techniczne (rozłożenie wyciągu do zera i ponowny montaż po weryfikacji technicznej elementów) nie dały mu szansy na dalsze życie. Szkoda bo jest to prawdziwy unikat, prototyp. Dziś wyciąg jest w stanie agonalnym. Okradziony z miedzi, aluminium, zastały i zarośnięty. Co go czeka..? Myślę, że niestety podzieli los podobnego wyciągu Radunia na Ślęży, czy pobliskiego, nieistniejącego od 2011r Mostostala 1000 "Hondraski".Oto tabliczka znamionowa prototypu Mostostal WN750 z Zapalenicy: Na Zapalenicy jeździłem kilka razy w życiu. Ostatni raz w 1993r. Tak wyglądał wtedy wyciąg i stok: Dwa lata temu Zapalenica wyglądała tak: Marzeniem moim byłoby stworzenie na Zapalenicy takiego właśnie "vintage slope". Można by było nań przestawić Mullera GMD z Dolin, odrestaurować istaniejącego Mostostala i niechaj ludzie tacy jak ja mają swoją małą "Mekkę" . Jeździłoby się tam np na starych nartach typu Zakopane ALU sandwich albo nawet na Reglach... bez ratraka, z budą z ogniskiem i kiełbachą z rożna... Eech.. Żegnaj dawny Szczyrku... :sorrow: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2021 Bardzo "rozwojowy" wątek....niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 13 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2021 KOLISTY GROŃ, ZAWOJA. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 13 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2021 Cisnąłem kiedyś dwa tygodnie ferii na tym łorcyku... Karnecik z dziurkaczem, między krzakami sto wariantów trasy itp. Miłe wspominki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2021 Bystra. Z Labskiego. Znaczy spod Labskiego. Widać przecinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 14 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2021 6 godzin temu, sstar napisał: Bystra. Z Labskiego. Znaczy spod Labskiego. Widać przecinkę. Zawalony most, uniemożliwia jazdę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2021 1 godzinę temu, Gerald napisał: Zawalony most, uniemożliwia jazdę. No właśnie Róg na swoim blogu pisze, że trudne miejsce, nie wiedziałem, że aż tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi