tanova Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 33 minuty temu, MAIKEL 1977 napisał: To w takim razie trza się zacząć rozglądać za jakimś setem skiturowym👀, i to x3 😜 Skitury w Ustce? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 35 minut temu, Arek1982 napisał: Później będzie czwarty lockdown, a jeszcze później piąty, który będzie w lutym. Czyli w wysokim sezonie. Jeśli, Austriacy nie ruszą z sezonem do lutego ( ferie w DE, BE, NL ,AT, IT), to w sezonie 20/21 już ich nie otworzą. Ja, jako człowiek twardo stąpający po ziemi , obecny sezon spisałem na straty. Kolejne sezony też mogą być niepewne, przecież póki co nic nie wskazuje na rychłe zakończenie całej szopki w 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 34 minuty temu, Arek1982 napisał: Później będzie czwarty lockdown, a jeszcze później piąty, który będzie w lutym. Czyli w wysokim sezonie. Jeśli, Austriacy nie ruszą z sezonem do lutego ( ferie w DE, BE, NL ,AT, IT), to w sezonie 20/21 już ich nie otworzą. Ja, jako człowiek twardo stąpający po ziemi , obecny sezon spisałem na straty. Mówi się na razie o wariancie, że po 18 stycznia Austria może się otworzyć, ale warunkiem wjazdu będzie negatywny test na koronawirusa. Ale oczywiście to jeszcze miesiąc czasu i daleka perspektywa, więc sporo się może zmienić, jak widać po dotychczasowych doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Od 19 grudnia ponownie możemy jechać na narty do Szwajcarii bez kwarantanny! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Od 19 grudnia Polska nie będzie już na szwajcarskiej liście krajów objętych obowiązkiem kwarantanny - co jest dobrą wiadomością, ale nie wiem na ile prawdziwe są informacje, że Szwajcarzy mają (i od kiedy) zamykać stoki. https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html?fbclid=IwAR37kqUcvtgR9qUsWSvmiB-jjCdace5JT77ARhdx-IdvfVoP-KAbQraN5N8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 6 minut temu, mnrdov napisał: Od 19 grudnia Polska nie będzie już na szwajcarskiej liście krajów objętych obowiązkiem kwarantanny - co jest dobrą wiadomością, ale nie wiem na ile prawdziwe są informacje, że Szwajcarzy mają (i od kiedy) zamykać stoki. https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html?fbclid=IwAR37kqUcvtgR9qUsWSvmiB-jjCdace5JT77ARhdx-IdvfVoP-KAbQraN5N8 Byłem pierwszy 😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 (edytowane) 34 minuty temu, mnrdov napisał: Od 19 grudnia Polska nie będzie już na szwajcarskiej liście krajów objętych obowiązkiem kwarantanny - co jest dobrą wiadomością, ale nie wiem na ile prawdziwe są informacje, że Szwajcarzy mają (i od kiedy) zamykać stoki. https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html?fbclid=IwAR37kqUcvtgR9qUsWSvmiB-jjCdace5JT77ARhdx-IdvfVoP-KAbQraN5N8 Generalnie wciąż trwają uzgodnienia, w czyjej kompetencji będzie zamykanie stoków - władz federalnych czy poszczególnych kantonów. Jeśli federalnych, to prawdopodobieństwo zamknięcia jest większe. O ile mi wiadomo, niektóre kantony - St. Gallen i (nie jestem pewna) Zurych, już zdecydowały o zakazie działalności ON na swoim terenie. Edytowane 18 Grudzień 2020 przez tanova 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 3 godziny temu, tanova napisał: Skitury w Ustce? Poświęcę się i w góry pojadę😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 5 godzin temu, tanova napisał: W Austrii szykuje się trzeci twardy lockdown zaraz po świętach - rozpoczęcie sezonu narciarskiego prawdopodobnie będzie przesunięte na termin nie wcześniejszy niż po 10 stycznia: https://www.oe24.at/oesterreich/politik/naechster-lockdown-schock-auch-skilifte-bleiben-zu/457943703 Dzisiaj po południu ma być konferencja prasowa. Strony poszczególnych ON modyfikują termin otwarcia na 11.01 - czarno to wyglada😡 https://www.ok-bergbahnen.com/oeffnungszeiten/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Spacerując dolina w miasteczku Lauterbrunnen w Swiss sąsiad z balkonu do drugiego sąsiada po drugiej str ulicy powiedział ze od niedzieli na cztery tygodnie wszystko zamknięte . Nie wiem czy miał na myśli ośrodki narciarskie czy tylko sklepy ,restauracje tzw usługi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 (edytowane) 2 godziny temu, tanova napisał: Generalnie wciąż trwają uzgodnienia, w czyjej kompetencji będzie zamykanie stoków - władz federalnych czy poszczególnych kantonów. Jeśli federalnych, to prawdopodobieństwo zamknięcia jest większe. O ile mi wiadomo, niektóre kantony - St. Gallen i (nie jestem pewna) Zurych, już zdecydowały o zakazie działalności ON na swoim terenie. Może to trochę dziwnie samą siebie cytować, ale w międzyczasie pojawiło się rozporządzenie o nowych obostrzeniach w Szwajcarii - ośrodki narciarskie pozostają w gestii poszczególnych kantonów pod następującymi warunkami: działalność w surowym reżimie sanitarnym jest dozwolona, jeśli sytuacja epidemiologiczna jest zadowalająca oraz jest zapewniona wydolność służby zdrowia (szpitali), systemu śledzenia kontaktów i testowania. https://www.srf.ch/news/schweiz/entscheide-des-bundesrats-die-neuen-corona-massnahmen-des-bundesrats-im-ueberblick Od 22 grudnia swoje ośrodki narciarskie zamykają kantony Schwyz, Lucerna już zamknęła i być może St. Gallen też to zrobi: https://www.blick.ch/wirtschaft/pause-ueber-weihnachten-kanton-luzern-schliesst-skigebiete-id16254576.html @Victor - sąsiad chyba nie do końca miał rację. Pozostałe 0bostrzenia obowiązują od wtorku 22 grudnia przez miesiąc. Władze zastrzegają sobie jednak, że 30 grudnia dokonają śródoceny skuteczności wprowadzonych środków i mogą je jeszcze zaostrzyć. Co ciekawe - zajęcia sportowe i kulturalne (w małych grupach) dla dzieci i młodzieży do 16 lat są w dalszym ciągu dozwolone. Widocznie inaczej w Szwajcarii pojmują troskę o zdrowie i profilaktykę. Edytowane 18 Grudzień 2020 przez tanova 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Nie wiem jaka wiedza jego,to tylko zasłyszane zdanie na ulicy , ab sonntag alles vier wochen geschlossen. Jak jest za chwile zapytam prowadzących pensjonat, pewnie będą coś wiedzieli . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 (edytowane) Wygląda na to, że w Austrii nie pojeździmy do 24 stycznia. Kanclerz Kurz potwierdził nowy lockdown od 26 grudnia do 17 stycznia. Ostatnie 3 dni to ponowne masowe testy ludności, tym razem w zasadzie obowiązkowe - kto się nie zgłosi, musi siedzieć o tydzień dłużej w lockdownie oraz nosić maskę FFP2. Potem ma się rozpocząć masowy program szczepień i stopniowe luzowanie obostrzeń. Jestem prawie pewna, że do tego czasu nie ruszą usługi noclegowe, a jeśli od 25.01 uruchomią bazę hotelową, to też zapewne będzie wymagany test albo świadectwo szczepienia od gości. Kwestię otwarcia ośrodków narciarskich mają rozstrzygnąć poszczególne kraje związkowe we własnym zakresie, o ile spełnią pewne wymagania ustalone przez rząd. W gondolach obowiązkowe ma być noszenie maseczki FFP2. https://orf.at/#/stories/3194334/ https://orf.at/stories/3194311/ Edytowane 18 Grudzień 2020 przez tanova 3 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Przed chwila rozmawiałem z zarządzającym miejscem w którym się zatrzymałem . Potwierdził ze od niedzieli restauracje a następnie wszelakie usługi będą zamknięte na miesiąc . Ośrodek narciarski będzie otwarty . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Dokładnie to pokazuje infografika w linku wrzuconym przez @tanova ogólnie chyba wybór mniejszego zła więc zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 12 minut temu, Victor napisał: Ośrodek narciarski będzie otwarty dzięki Dobry Człowieku - kamień spadł mi z serca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 Godzinę temu, Jeeb napisał: dzięki Dobry Człowieku - kamień spadł mi z serca Mnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalc Napisano 18 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2020 3 hours ago, tanova said: Wygląda na to, że w Austrii nie pojeździmy do 24 stycznia. Kanclerz Kurz potwierdził nowy lockdown od 26 grudnia do 17 stycznia. Ostatnie 3 dni to ponowne masowe testy ludności, tym razem w zasadzie obowiązkowe - kto się nie zgłosi, musi siedzieć o tydzień dłużej w lockdownie oraz nosić maskę FFP2. Potem ma się rozpocząć masowy program szczepień i stopniowe luzowanie obostrzeń. Jestem prawie pewna, że do tego czasu nie ruszą usługi noclegowe, a jeśli od 25.01 uruchomią bazę hotelową, to też zapewne będzie wymagany test albo świadectwo szczepienia od gości. Kwestię otwarcia ośrodków narciarskich mają rozstrzygnąć poszczególne kraje związkowe we własnym zakresie, o ile spełnią pewne wymagania ustalone przez rząd. W gondolach obowiązkowe ma być noszenie maseczki FFP2. https://orf.at/#/stories/3194334/ https://orf.at/stories/3194311/ Tu to samo po naszemu 😐: https://www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/europa/news-austria-wprowadzi-trzeci-lockdown-bedzie-calodobowy-zakaz-wy,nId,4935562 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 19 Grudzień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2020 Jak myślicieli, testy będą obowiązkowe do końca sezonu 20/21 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 19 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2020 2 hours ago, Arek1982 said: Jak myślicieli, testy będą obowiązkowe do końca sezonu 20/21 ? myślę, że tak, po tym jak ostro w Austrii teraz podchodzą do sprawy, to nie zdziwię się, jak wprowadzą obowiązkowe szczepienia dla turystów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 19 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2020 Wszystko wskazuje, ze o planowanym wyjezdzue 11.01-17.01 można zapomnieć☹️😡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary bywalec Napisano 20 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 Czyli jak mam apartament w Kappl od 23.01. to kaplica- mogę przyjechać ale dopiero 25.01. ????? I to nie wiadomo po co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 20 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 2 godziny temu, Stary bywalec napisał: Czyli jak mam apartament w Kappl od 23.01. to kaplica- mogę przyjechać ale dopiero 25.01. ????? I to nie wiadomo po co ??? Na razie to nic nie wiadomo, nawet czy będziesz mógł przyjechać i na jakich zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 20 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 14 godzin temu, fredek321 napisał: Na liście, którą otrzymaliśmy w etapie I (etap 0 to my) nie ma nauczycieli. A wydawałoby się, że to tylko komedia. https://www.youtube.com/watch?v=lZja6FPZrcU 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 20 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 12 godzin temu, Spiochu napisał: Czy nastapily zmiany w feriach niemieckich, austryjackich, holenderskich? W NL i BE póki co nie ale to może się zmienić z dnia na dzień . W NL do 17 stycznia jest tzw twardy lockdown. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/14/lockdown-om-contacten-tot-een-minimum-te-beperken w De chyba podobnie, w BE dzieci wracają 4 stycznia wiec nikt dziś o feriach nie mówi. W GB Borys wczoraj tez coś klepnął jęzorem ze ludzie maja nie wychodzić z domów .Tak wiec ferie planowane na luty .Sam mam rezerwacje w AT z synem 14-20.02. Wjezdzajac w nocy do BE słuchałem wiado mówili ze wczoraj z lotniska Zaventem Bru. padł rekord od początku pandemi i 17 tys Belgów poleciało na wakacje 😂. Taki Covid. Opuszczając wczoraj wioskę w Swiss po drodze widziałem naprawdę sporo aut z tablicami BE,NL,GB,E ale totalna przewaga DE zreszta było słychać czystość niemieckiego w ON niż jak w dniach poprzednich dialekt niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi