JC Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 W dniu 13.06.2021 o 10:21, Ziemowit napisał: Czesi chyba pomyśleli o tym problemie bo do 24 godzin można bez żadnej rejestracji, testów i szczepień się u nich poruszać. Dopiero powyżej 24 godzin wymagają rejestracji oraz szczepienia lub testu. https://www.gov.pl/web/dyplomacja/czechy Od dzisiaj 14 czerwca Polska jest w "zielonej strefie" i do Czech można wjechać bez żadnych ograniczeń, testów, badań zaświadczeń itd. I nie trzeba się rejestrować. PS Gorzej z powrotem, bo jak nie jesteście zaczepieni to testy lub kwarantanna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 Od dnia 14 czerwca 2021 roku nie podlegają kwarantannie (po uprzedniej obowiązkowej rejestracji na dedykowanej stronie internetowej: https://korona.gov.sk/ehranica/ lub https://korona.gov.sk/en/ehranica/) obywatele polscy wjeżdżający do Republiki Słowackiej, którzy w ciągu ostatnich 14 dni odwiedzili wyłącznie państwa oznaczone kolorem zielonym (m.in. Polskę), jeśli spełniają jeden z poniższych warunków: a) posiadają zaświadczenie o negatywnym wyniku testu RT-PCR na COVID-19 nie starszym niż 72 h, b) wjeżdżają z Austrii, Czech, Polski lub Węgier i posiadają zaświadczenie o negatywnym wyniku testu antygenowego na COVID-19 nie starszego niż 24 h, wykonanym w jednym z tych krajów lub na Słowacji, c) posiadają dokument potwierdzający fakt, że w ciągu ostatnich 180 dni przebyli zachorowanie na COVID-19, d) nie ukończyli 18 lat, e) posiadają dokument potwierdzający fakt, że zostali zaszczepieni pierwszą dawką szczepionki przeciw COVID-19 (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna lub Pfizer/BioNTech) i od daty tego szczepienia minęło co najmniej 21 dni, a ponadto: w przypadku dwudawkowej szczepionki przeciw COVID-19 (AstraZeneca, Moderna lub Pfizer/BioNTech), nie minęło więcej niż 90 dni od daty podania pierwszej szczepionki, a druga dawka tego szczepienia nie była jeszcze podana, w przypadku zaszczepionych drugą dawką dwudawkowej szczepionki przeciw COVID-19 (AstraZeneca, Moderna lub Pfizer/BioNTech) nie minęło więcej niż 12 miesięcy od daty podania pierwszej szczepionki, w przypadku jednodawkowej szczepionki przeciw COVID-19 (Johnson&Johnson) nie minęło więcej niż 12 miesięcy od daty tego szczepienia, w przypadku zaszczepionych jedną dawką szczepionki przeciw COVID-19 (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna lub Pfizer/BioNTech) od dnia pierwszego szczepienia minęło nie więcej niż 12 miesięcy, a ta dawka szczepionki została podana w terminie do 180 dni od chwili przebycia zachorowania na COVID-19. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 51 minut temu, JC napisał: rejestracji na dedykowanej stronie a strona rejestracyjna dalej sp....a pomimo zaznaczenia, że "No permanent residence in Slovakia", i że po szczepieniach i z ubezpieczeniem UE formularz chce wskazania miejsca do odbywania kwarantanny. Jak na kraj, któremu podobno zależy na turystach to ......... Pozdrawiam mirekn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 3 godziny temu, mirekn napisał: a strona rejestracyjna dalej sp....a Podobno działa jak wypełniamy to w dzień przekraczania granicy i wtedy nie trzeba zaklikiwać tych pól o miejscu kwarantanny. Sprawdzę 18-go i dam znać M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 6 godzin temu, JC napisał: Od dzisiaj 14 czerwca Polska jest w "zielonej strefie" i do Czech można wjechać bez żadnych ograniczeń, testów, badań zaświadczeń itd. I nie trzeba się rejestrować. Rozumiem że skoro tak łatwo wpuszczają to restauracje i hotele działają w miarę normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, kael napisał: Rozumiem że skoro tak łatwo wpuszczają to restauracje i hotele działają w miarę normalnie? W drugą stronę jest kwarantanna. Miałem nadzieję, że będziemy wpuszczać od Słowaków bez problemu, ale na opak coś zrozumieli, chyba nie o to mi chodziło. Edytowane 14 Czerwiec 2021 przez Ziemowit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..Duch Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 O czym jest ta dyskusja. Każdy gospodarz stawia własne prawa i tyle....Jak się nie podoba to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 39 minut temu, Adam ..Duch napisał: O czym jest ta dyskusja. Każdy gospodarz stawia własne prawa i tyle....Jak się nie podoba to .... Ja nie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 Zobaczymy jak będzie. Dzisiaj skutecznie próbowaliśmy się wkupić 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..Duch Napisano 14 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2021 W jakim celu....możesz coś więcej napisać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 17 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2021 Wypełniłem formularze, nadal chce wskazania miejsca kwarantanny, dla dzieci taka informacja. WarningYou are under age of 19 and you do not have to quarantine in your accommodation for 14 days. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 17 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2021 A na koniec takie oto potwierdzenie. Thank you for registering to e-hranica. You meet the requirements for an exemption, you do not have to quarantine in your accommodation for 14 days. Moreover, you do not have to take an antigen or RT-PCR test for COVID-19. At the state border, you might be asked to prove that you meet the requirements for an exemption. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 10 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2021 (edytowane) W dniu 8.06.2021 o 14:38, surfing napisał: 08.06.2021 Słowacja otwiera przejście graniczne. Łysa Polana, granica po 8 miesiącach nareszcie granica otwarta - Koparka usunęła betonowe zasieki, a robotnicy zabrali znak zakazu wjazdu. Dziś usunięto bramkę na kładce w Sromowcach Niżnych, łączącą polską stronę ze słowackim Czerwonym Klasztorem. Otwarte zostało także przejście turystyczne w Szczawnicy i graniczne w Niedzicy. https://24tp.pl/n/82223 05.07. 2021 Słowacja zamyka granicę z Polską i otwarte będą tylko niektóre przejścia graniczne. 09.07.2021 Słowacja otwiera ponownie już wszystkie przejścia graniczne z Polską, przy ich przekraczaniu należy liczyć się z możliwą kontrolą wymaganych dokumentów jeśli chce się uniknąć więzienia. Korytarze tranzytowe Słowacja (obowiązują niezarejestrowanych na https://korona.gov.sk/ehranica/) Polska-Austria/Węgry 1. Chyżne-Trstená, Dolný Kubín, Martin, Žilina, Nové Mesto nad Váhom, Bratislava (Bratislava -Jarovce – Kittsee/ Čunovo – Rajka). 2. Chyżne-Trstená, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Zvolen, Šahy – Parassapuszta. 3. Zwardoń-Skalité, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Nové Mesto nad Váhom, Bratislava (Bratislava -Jarovce – Kittsee/ Čunovo – Rajka). 4. Barwinek-Vyšný Komárnik, Svidník, Giraltovce, Prešov, Košice, Milhosť – Tornyosnémeti. Edytowane 10 Lipiec 2021 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 10 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2021 W dniu 22.04.2021 o 21:59, std napisał: 22.04.2021 Ośrodki narciarskie na Słowacji już otwarte W dniu 24.04.2021 o 19:29, JC napisał: 24.04.2021 Rząd Słowacji wycofał się i na 100% nie można wjechać na Słowację! 08.06.2021 Słowacja otwiera przejście graniczne. 05.07.2021 Słowacja zamyka granicę z Polską 09.07.2021 Słowacja otwiera granice z Polską Celne podsumowanie @Author , jeszcze trochę a Janosik zejdzie z pomnika i zrobi porządek. W dniu 31.05.2021 o 10:36, Author napisał: Z przykrością stwierdzam, że tam ktoś u nich z tymi przepisami ma solidne odchylenia psychiczne. Niech się pieprzą w takim razie jak takie zasady sobie wymyślili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 10 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2021 (edytowane) 12 godzin temu, surfing napisał: 08.06.2021 Słowacja otwiera przejście graniczne. 05.07.2021 Słowacja zamyka granicę z Polską 09.07.2021 Słowacja otwiera granice z Polską Celne podsumowanie @Author , jeszcze trochę a Janosik zejdzie z pomnika i zrobi porządek. Po latach nauki języka słowackiego i ich kultury, mam wrażenie że z ich polityków - "wyszło szydło z worka". Republika Słowacka to taki prywatny folwark, odkąd się postanowili nagle oddzielić w 90tych. @surfing i inni, jeśli mi nie wierzycie to obejrzyjcie film "Unos" ("Porwanie), o początkach powstania republiki Słowackiej i pewnych ekscesach politycznych kiedy prezydentem został Vladimír Mečiar. Edytowane 10 Lipiec 2021 przez Gerald 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 10 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2021 A jeszcze do tego można dorzucić sam dokument o Mečiare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2021 21 godzin temu, surfing napisał: Korytarze tranzytowe Słowacja Łezka się w oku kreci ..korytarze jak dawniej przez ZSRR.... 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 11 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2021 9 godzin temu, Gerald napisał: A jeszcze do tego można dorzucić sam dokument o Mečiare. Wystarczy poczytać, kogo tam zamknięto w ostatnich miesiącach z kręgu policji, służb i polityków.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 12 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2021 Wczoraj wracałem przez przejście graniczne Konieczna - Becherov. Stało dwóch Słowaków i machali nam ręką by jechać dalej. Na wjeździe na Słowację z Węgier podobnie, nikt się nami nie interesował. Po drodze na Słowacji zero zainteresowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author Napisano 20 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2021 Tak to wygląda u tych psycholi z południa; https://gazetakrakowska.pl/pieniny-slowacy-nie-zartowali-pilnuja-wjazdu-do-swojego-kraju-nawet-na-sciezkach-rowerowych/ar/c1-15718810 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnel2748 Napisano 24 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2021 (edytowane) To jak jest z przepisami, można rowerem przekraczać granicę( ja zaszczepiony 2 dawki ), ale trzeba się gdzieś tam rejestrować czy źle rozumiem ?? Jestem w Zakopanym i chciałbym sobie zrobić rundkę rowerem wokół Tatr .....coś>200 km , kolarka czyli asfalt Inna sprawa, że Czesi jak coś kopią, naprawiają drogi to najczęściej zrwają wszysko ( często na głębokość 1 m tak że nawet rowerem bez szans) , wcześniejszych oznaczeń brak ......Nie wiem jak jest na Słowacji ale widzę koło ronda w Bukowinie znak objazd do Popradu ze względu na remont mostu w Tatranska Javorina . Dla Google droga jest przejezdna , ale nie chciałbym się zdziwić i po 190 km robić dodatkowe 40. -Może ktoś posiada jakiś asfaltowy Gpx.. - czy droga Tatranska Lomnica,Wysokie Tatry,Strbskie Pleso,Podbanskie,Liptovsky Mkulas ( tutaj wedlug mapy niejasne ) jest przejezdna dla rowerów - końcówka dojazd do pl tam z Tristeny według Neta jest jakaś rowerowa ,jakby był 100% asfalt to może warto? Tak wstępnie wykreśłiłem https://ridewithgps.com/routes/36907004 , może dało by się to przyciąć jeszcze ? Będe wdzięczny za jakieś info Edytowane 24 Lipiec 2021 przez agnel2748 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author Napisano 25 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2021 @agnel2748rowerem dookoła Tatr to się nawet nie przejmuj jakimś rejestrowaniem. To jest tak wszystko porąbane, że już i policja to olewa. No chyba, że będziesz miał jakiś straszny niefart. Cała droga jest przejezdna. Nie ma żadnego remontu mostu w Javorinie. Ten znak na rondzie w Bukowinie kieruje na sąsiednie przejście w Jurgowie autobusy, ciężarówki. Raz, że tam jest kosmos dla takich pojazdów by w ogóle do tego mostu dotarły (patrz korki na Morskie Oko) a dwa ten most jest nieco osłabiony i jest tylko dla ruchu osobówek. A co do trasy bez sensu z Zuberca odbijać na rejon Trsteny. Tragiczny to jest odcinek pod wieloma względami. Normalnie w Zubercu odbijasz w prawo na Oravice i przez Vitanovą wpadasz na przejście Sucha Hora. Jak byś jechał wariantem zgodnym z ruchem zegara to odbij sobie w Chochołowie na Dzianisz. Ominiesz potworny ruch na głównej drodze a na koniec będziesz miał z Gubałówki tylko w dół. Minus to, że jest cały czas pod górę i na finiszu może boleć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 25 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2021 (edytowane) @agnel2748Tu: https://www.strava.com/activities/2650403339 masz tradycyjną trasę Rajdu wokół Tatr. Impreza jest z/do NT, i w odwrotną stronę niż Twoja trasa (bo tak jest hmm... raczej szybciej i łatwiej). Tak jak Author wspomniał jedź na Oravice zamiast Trstenę. Oprócz tego nie kombinuj w okolicy Liptowskiego Hradoka, tylko trzymaj się głównej drogi (takie hopki na objeździe, przy tak długiej trasie, to jedynie mogą wkur...zyć). Raz jechałem w tym kierunku, co wyrysowałeś trasę (wtedy też z Zakopca) i chyba najbardziej nie podobało mi się to, że z Szczyrbskiego Plesa niby kilkadziesiąt km zjazdu, a jednak zbyt płasko by jechać bez kręcenia, więc odpoczynek niewielki. Edytowane 25 Lipiec 2021 przez fafek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnel2748 Napisano 25 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2021 (edytowane) Dzięki koledzy za info. Plan niestety muszę odłożyć do nast wyjazdu. Tak właśnie widziałem, że jest skrót przez Oravice.....I w sumie takie kółko jeszcze wczoraj wgrałem do Garmina https://ridewithgps.com/routes/36910397 No ale to niestety tylko plany. Wstałem dziś rano 5.30 , sprawdziłem pogodę wychodziło, że koło 16 duża szansa że będzie padać ale liczyłem, że ca 9 h od 6.30 powinienem to przejechać Niestety okazało się że śniadanie w hotelu mamy dopiero od 7.30 a sklepów tu brak. Na 2-3 h jazdy to bym się nie przejmował i na cczo ale 200 km to zrezygnowałem. Jajecznica z pomidorami musi być, inaczej nie mam sił. Znaczy zaplanowałem sobię rezerwową pętlę przez Słowację , takie coś chciałem https://ridewithgps.com/routes/36911160 . Ca 100 km to bez stresu z czasem, Olimpiada wyścig kolarski w Tv i wyruszyłem po 10tej. Niestety zmina pogody i na rondzie co skręt na Słowację oberwanie chmury , na radarach poprawa za ca 2 h .Czekać mi się nie chciało to już w tym deszczu kilka km zrobiłem , takie bezsensowne krążenie https://www.strava.com/activities/5684707616 A z rejestracją to w ogóle chwila, potem to ważne przez 0,5 roku , dostałem sms że żadna kwarantanna itd. Edytowane 25 Lipiec 2021 przez agnel2748 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korylcio Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Hej, Jakie możecie polecić najlepsze ośrodki narciarskie na Słowacji? (nie licząc grupy TMR, czyli Chopok, Lomnica, Strebskie Pleso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi