Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 22/23

Rybba7

Rekomendowane odpowiedzi

Obóz w Wiśle:

AVvXsEigVQygDMcSOdI6TF7nBk_4Cw1Y_Iv8KXL4

Primo

Od początku twierdziłem, że obóz będzie narciarski. No i był:

• poniedziałek: jazda dzienna na Klepkach i sprawdzenie umiejętności jazdy uczestników;
  • poniedziałek: jazda wieczorna na Siglanach;
  • wtorek: jazda dzienna na Cieńkowie;
  • wtorek: jazda wieczorna na Siglanach;
  • środa: aquapark w Istebnej w ośrodku Zagroń;
  • środa: jazda wieczorna na Siglanach;
  • czwartek: jazda dzienna na Cieńkowie;
  • czwartek: spacer do centrum Wisły, podsumowanie, podziękowania i wręczenie nagród na postępowców;
  • piątek: jazda dzienna na Cieńkowie;
  • piątek po obiedzie: chwała Bogu powrót do domu!
P1050575%20(2).JPG

Secundo

Tu będą miały miejsce podziękowania:
  • dla pań kucharek: Matko Boska, co to były za posiłki, nie dało się tego nie zjeść, w każdym przypadku brałem dokładkę, tak to było pyszne;
  • dla Mateusza, Piotrka, Daniela, Kasi: dziękuję Wam za pomoc na stoku i za opiekę nad dziećmi, no i za filmy (zobaczycie wkrótce - to poezja), dziękuję Wam za zaangażowanie;
  • dla organizatorów, dla szefa obozu ks. Maćka, dla Wioli, dla Michała: nie mam słów;
  • dla dzieci i młodzieży: kocham Was i podziwiam za postawę, koleżeństwo i odwagę;
  • dla gospodarzy: rozwinięcie niżej!

Tertio

— Przijedźcie zaś! — usłyszeliśmy po pierwszej jeździe wieczornej na Siglanach.
— Przijedźcie zaś! — usłyszeliśmy od księdza dyrektora i księdza Wojciecha – naszych wspaniałych gospodarzy. Znakomite warunki, znakomita kuchnia, niespotykana życzliwość - czego chcieć więcej? Przijadymy zaś!!!
— Przijedźcie zaś! — powiedziałem do dzieci i młodzieży, razem z rodzicami naszych klientów.
— Przijedźcie zaś! — ten motyw najlepiej kojarzy mi się z tym obozem.

P1050631.JPG

(...)

Strach

Jednym z elementów szkolenia jest przezwyciężenie strachu: przed wyciągiem krzesełkowym, przed talerzykiem (na Klepkach - trudnym, na Siglanach - szybkim), przed ostrą trasą (patrz słynna <ściana cieńkowska>). To się udało!

Problem w tym, że przestraszyłem się... ja! W czwartek wieczorem Mateusz pokazał nagrania z drona i tamże... gwałtowny start naszych najmłodszych dziewczynek: Magdy, Wiktorii, Mai, Oli, Agi, Lidki i Jagody. Pojawiły się na ekranie pomachały, ruszyły i... zniknęły. W 5-6 sekund uciekły z mniej więcej dwustumetrowego kadru! Z najprostszych i najszybszych obliczeń wyszło mi... może i 100 kilometrów na godzinę!

Wówczas naszła mnie refleksja:
— Ojejku! Czego myśmy z Piotrkiem, Mateuszem i Danielem je nauczyli?

Stąd w piątek prosiłem tylko o bezpieczną jazdę. Żadne podnoszenie umiejętności. Na szczęście spełniło się! 

(...)

Więcej (w tym zdjęcia):

https://blogonartach.blogspot.com/2023/01/przijedzcie-zas-relacja-z-obozu-w-wisle.html

• Like 7
  • Thanks 2
  • Haha 1

39 minut temu, pawelb91 napisał:

Do niedzieli 29.01 Słotwiny Tabaszewski przedłużyli promocję na karnety.

327690281_2471517633004482_3461981438760750090_n.jpg.2f1bac9f0c55e4149947495af67504dc.jpg

Mało tego - jeśli komuś za mało 4 godziny, to całodzienny (do 19:45) karnet kosztuje w okienku 95 zł :)

Warun zacny, trochę przecierek do lodu w niektórych miejscach się pojawia, ale nieszkodliwych. Ludzi - jak to w tej stacji, w sam raz. Jazda na bieżąco, chociaż szkółek wszelkich było co niemiara. W pingwinim sąsiedztwie 15 minut do kanapy, ale bardziej prestiżowo, czytaj "za więcej" :)

Przejazd lasem do Pingwina - bajka!

IMG_20230127_140257.jpg

IMG_20230127_164537.jpg

vlcsnap-2023-01-27-23h02m06s043.jpg

vlcsnap-2023-01-27-23h00m54s796.jpg

• Like 9
  • Thanks 4

37 minut temu, Andis napisał:

W pingwinim sąsiedztwie 15 minut do kanapy, ale bardziej prestiżowo, czytaj "za więcej" :)

Gdy Tabaszewski ma wystarczająco śniegu to bije na głowę ofertą narciarską pingwina. Wtedy niepołączenie tych stacji jednym skipassem to plus a nie minus.

Nowoczesny wyciąg to nie wszystko...

• Like 6

7 godzin temu, Andis napisał:

Mało tego - jeśli komuś za mało 4 godziny, to całodzienny (do 19:45) karnet kosztuje w okienku 95 zł :)

Warun zacny, trochę przecierek do lodu w niektórych miejscach się pojawia, ale nieszkodliwych. Ludzi - jak to w tej stacji, w sam raz. Jazda na bieżąco, chociaż szkółek wszelkich było co niemiara. W pingwinim sąsiedztwie 15 minut do kanapy, ale bardziej prestiżowo, czytaj "za więcej" :)

Przejazd lasem do Pingwina - bajka!

Miałem robić Rytro, ale jak jest taki warun u Tabaszewskiego to chyba zmienię plany. Ktoś będzie?

8 godzin temu, Hextor napisał:

Czemu te dwie stacje nie są połączone w jakiś jeden karnet KrynicaPass czy coś takiego? 

Pytanie zasadne, zadawane co rok!

W ogóle Krynica i okolice to rebus karnetowy.

Nikt nie wie, a jak nie wiadomo, to znaczy, że coś się nie lubią chyba? Do Wiślańskiego też 3 stacje nie przystąpiły: Czantoria, Skolnity (mają swoją grupę stoków) i Zagroń.

11 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Pytanie zasadne, zadawane co rok!

W ogóle Krynica i okolice to rebus karnetowy.

Nikt nie wie, a jak nie wiadomo, to znaczy, że coś się nie lubią chyba? Do Wiślańskiego też 3 stacje nie przystąpiły: Czantoria, Skolnity (mają swoją grupę stoków) i Zagroń.

Witam 

Zieleniec i Czarna Góra też kiedyś hulały na jednym karnecie Sudety Ski, niestety też się chyba nie lubią i zrezygnowali z tego.

• Thanks 1

24 minuty temu, WojtekM napisał:

Stożek.

I oferty na Grupon niezłe....

1 x całodzienny karnet na stok narciarski
60+ kupionych
69,99 zł

2 x całodzienny karnet na stok narciarski
140+ kupionych
124,99 zł

Całodzienny karnet na stok narciarski – bilet 2+1
50+ kupionych
169,99 zł

Całodzienny karnet na stok narciarski – bilet 2+2
40+ kupionych
214,99 zł
Zobacz wszystkie 5 opcje/opcji
Ponad 500 odsłon dziś, więc działaj teraz!
KUP
Kup jako prezent
UDOSTĘPNIJ OFERTĘ

Image 1: Wisła: całodzienne karnety na stok narciarski dla nawet 5 osób

• Like 2

2 godziny temu, pawelb91 napisał:

Ja wiem kto będzie, mgła. Ale czy to proszony gość? 🙃
Udanych szusów.

Trochę jest, ale nie przeszkadza, albo ja tak szybko nie jeżdżę :) za to ważne wcale nie taki wspaniały. Zima owszem, ładna, ale na stoku miejscami śniegu tyle co masła na kryzysowej kromce, sporo drobnych kamyków i trzeba uważać na ślizgi. 

31 minut temu, WojtekM napisał:

Stożek.

Niestety do Wisły już mam kawałek trasy.

20230128_095444.jpg

20230128_091156.jpg

20230128_090057.jpg

20230128_090435.jpg

20230128_094032.jpg

• Like 9

Stwierdziłem, że jebać biedę i odpaliłem voucher na Pingwina :) Warun cudowny, dużo lepiej naśnieżone i na trasie tłoku nie czuć. Chociaż raz całe Słotwiny moje, taka jazda to ma sens. Jest trochę zabawy z odpinaniem nart żeby wrócić na wyciąg Tabaszewskiego, ale i tak jest szybciej, niż stać w kolejce u Pingwina. Ech, połączyć to wszystko jeszcze z Jaworzyną i z Henrykiem i byłby sztos.

20230128_132107.jpg

20230128_131317.jpg

20230128_131250.jpg

20230128_122622.jpg

20230128_122615.jpg

• Like 14
  • Thanks 2