marcinn Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń Fajny dzionek z samego ranka na Siglanach. Tem. - 2 twardo,równo , szybko.Dwie godzinki prawie bez kolejek, potem standard feryjny 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Nowa Osada (Wisła), niedziela 25.1. od 8:00 do 10:00. Stok naprzeciwko Siglan 🙂, też warunki bardzo dobre, z początku twardo i równo, potem po godzinie zaczęło mięknąć bo temperatura była mocno plusowa. Ludzi jak no Nową Osadę mało, pierwsza godzina na okrągło, potem mała kolejka max na 2 minuty. Jak odjeżdżałem po 10:00 to kolejka nadal króciutka a nawet nie było widać nowe przyjeżdżające samochody. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Cofnę się jeszcze do weekendu a dokładniej do soboty. W Zieleńcu narciarzy sporo ale kolejki do wyciągów a w zasadzie Nartoramy tak od 1 do 5 minut maksymalnie. Z innych wyciągów korzystałem dopiero po 15. Najlepiej się jeździło na n2 (chyba tak się nazywa) bo była wygrodzona. Krzysiek @moruniek w piątek ładną pogodę zabrał ze Sobą. Temperatura około -3 stopni i w zasadzie bezwietrznie. Słońca brak i powyżej drogi przeważnie mgła, raz większa raz mniejsza, jednak cały czas się utrzymywała. Warunki śnieżne (sztuczny) przyzwoite, dało się jeździć, czasami miejscami trochę lodu i odsypów na odcinkach stromszych. Zieleniec ma jeden bardzo duży plus. Wszędzie bezpłatne parkingi i do tego są wszędzie, kilka naprawdę wielkich, ze znalezieniem miejsca na auto nie ma problemów, do tego z każdego blisko do jakiegoś wyciągu na strat. Nie znam w Polsce drugiego ośrodka narciarskiego z takim możliwościami parkingowymi do tego bezpłatnymi. Tak to wyglądało... Były też zawody o których wspominał Krzysiek Nie obyło się bez niemiłego incydentu, jeden ze startujących narciarzy na przedostatniej bramce zaliczyl upadek i się już nie podniósł, kolano nie wytrzymało i konieczna była pomoc GOPR-u Mam nadzieję, że narciarz szybko wróci do zdrowia i narciarstwa. Poza tym atmosfera była na poziomie. Inne trasy po południu Pozdrawiam 16 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 3 minuty temu, marionen napisał: Cofnę się jeszcze do weekendu a dokładniej do soboty. W Zieleńcu narciarzy sporo ale kolejki do wyciągów a w zasadzie Nartoramy tak od 1 do 5 minut maksymalnie. Z innych wyciągów korzystałem dopiero po 15. Najlepiej się jeździło na n2 (chyba tak się nazywa) bo była wygrodzona. Krzysiek @moruniek w piątek ładną pogodę zabrał ze Sobą. Temperatura około -3 stopni i w zasadzie bezwietrznie. Słońca brak i powyżej drogi przeważnie mgła, raz większa raz mniejsza, jednak cały czas się utrzymywała. Warunki śnieżne (sztuczny) przyzwoite, dało się jeździć, czasami miejscami trochę lodu i odsypów na odcinkach stromszych. Zieleniec ma jeden bardzo duży plus. Wszędzie bezpłatne parkingi i do tego są wszędzie, kilka naprawdę wielkich, ze znalezieniem miejsca na auto nie ma problemów, do tego z każdego blisko do jakiegoś wyciągu na strat. Nie znam w Polsce drugiego ośrodka narciarskiego z takim możliwościami parkingowymi do tego bezpłatnymi. Tak to wyglądało... Były też zawody o których wspominał Krzysiek Nie obyło się bez niemiłego incydentu, jeden ze startujących narciarzy na przedostatniej bramce zaliczyl upadek i się już nie podniósł, kolano nie wytrzymało i konieczna była pomoc GOPR-u Mam nadzieję, że narciarz szybko wróci do zdrowia i narciarstwa. Poza tym atmosfera była na poziomie. Inne trasy po południu Pozdrawiam Pochwal się,który byłeś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Relacja z obozu w Zawoi (z Klub Sportowy Szoteam) https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/01/relacja-z-obozu-w-zawoi-wojtek-swietny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Góra wstydu... Jan 26 Odwiedziłem górę wstydu PGE. Jak było? Ważne, że w ogóle było! Odwiedziłem górę wstydu PGE, czyli Górę Kamieńsk. Jak było? Dobrze, że było! Bo rok temu nie było, dwa lata temu też nie było... A w niedzielę było. Po trzech tygodniach mrozu i zimie lepszej w województwie łódzkim niż w górach, jedna z najbogatszych firm w Polsce... naśnieżyła główną trasę. Trasy bocznej jeszcze naśnieżyć się nie udało, więc nie wiem, jaka musiałaby być zima, aby było to możliwe? Miesiąc nieustannych mrozów? W tym samym czasie stok w Bytomiu został naśnieżony w 2-3 dni. Swego czasu stok w Tyliczu (podobne parametry, co w Kamieńsku) został naśnieżony w... jedną mroźną noc. A znamienitej firmie PGE nie wystarczyły do całości trzy tygodnie mrozu... A czym mówimy? Grupa PGE to wg Bankiera (za 2024 rok): 65 miliardów złotych przychodów; 104 miliardy złotych aktywów; 4,5 miliarda środków pieniężnych; 45 miliardów złotych kapitału własnego. Tymczasem Góra Kamieńsk to zamiast wizytówki firmy dla pracowników i gości, góra wstydu PGE. Brakuje armat, jest jakiś ratrak, cała infrastruktura sprawia wrażenie nienaprawianej od 20 lat. I pewnie tak jest. Cóż by jednak znaczyło np. skromne 50 milionów złotych włożone w tę górę. A przy 100 milionach pewnie udałoby się stok zadaszyć i zrobić najlepszy tego typu obiekt w Europie. Więcej (link): Odwiedziłem górę wstydu PGE. Jak było? Ważne, że w ogóle było! | Twój instruktor 5 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 3 godziny temu, [email protected] napisał: Pochwal się,który byłeś... Cześć. Nie ma co się chwalić, nie jestem zadowolony. Pierwszy przegrany a była szansa na wygraną, dużo nie brakowało. Z drugiej strony nie ma co narzekać na drugie miejsce, ostatnio w zawodach startowałem ze 4 lata temu, na treningi nie jeżdżę jeszcze dodatkowe parę lat dłużej. Lepsze podium niż nic, więc wynik jednak ok. Pozdrawiam. 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Góra wstydu... Jan 26 Odwiedziłem górę wstydu PGE. Jak było? Ważne, że w ogóle było! Odwiedziłem górę wstydu PGE, czyli Górę Kamieńsk. Jak było? Dobrze, że było! Bo rok temu nie było, dwa lata temu też nie było... A w niedzielę było. Po trzech tygodniach mrozu i zimie lepszej w województwie łódzkim niż w górach, jedna z najbogatszych firm w Polsce... naśnieżyła główną trasę. Trasy bocznej jeszcze naśnieżyć się nie udało, więc nie wiem, jaka musiałaby być zima, aby było to możliwe? Miesiąc nieustannych mrozów? W tym samym czasie stok w Bytomiu został naśnieżony w 2-3 dni. Swego czasu stok w Tyliczu (podobne parametry, co w Kamieńsku) został naśnieżony w... jedną mroźną noc. A znamienitej firmie PGE nie wystarczyły do całości trzy tygodnie mrozu... A czym mówimy? Grupa PGE to wg Bankiera (za 2024 rok): 65 miliardów złotych przychodów; 104 miliardy złotych aktywów; 4,5 miliarda środków pieniężnych; 45 miliardów złotych kapitału własnego. Tymczasem Góra Kamieńsk to zamiast wizytówki firmy dla pracowników i gości, góra wstydu PGE. Brakuje armat, jest jakiś ratrak, cała infrastruktura sprawia wrażenie nienaprawianej od 20 lat. I pewnie tak jest. Cóż by jednak znaczyło np. skromne 50 milionów złotych włożone w tę górę. A przy 100 milionach pewnie udałoby się stok zadaszyć i zrobić najlepszy tego typu obiekt w Europie. Więcej (link): Odwiedziłem górę wstydu PGE. Jak było? Ważne, że w ogóle było! | Twój instruktor Rok temu GK działał 2 tyg, z czego tylko dwa dni (sob-niedz) na pełnej długości stoku 750m. W pozostałym czasie dostępne było tylko dolne 200m stoku. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 26 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń (edytowane) 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Góra wstydu... Jan 26 Odwiedziłem górę wstydu PGE. Jak było? Ważne, że w ogóle było! Odwiedziłem górę wstydu PGE, czyli Górę Kamieńsk. Jak było? Dobrze, że było! Bo rok temu nie było, dwa lata temu też nie było... A w niedzielę było. Po trzech tygodniach mrozu i zimie lepszej w województwie łódzkim niż w górach, jedna z najbogatszych firm w Polsce... naśnieżyła główną trasę. Trasy bocznej jeszcze naśnieżyć się nie udało, więc nie wiem, jaka musiałaby być zima, aby było to możliwe? Miesiąc nieustannych mrozów? W tym samym czasie stok w Bytomiu został naśnieżony w 2-3 dni. Swego czasu stok w Tyliczu (podobne parametry, co w Kamieńsku) został naśnieżony w... jedną mroźną noc. A znamienitej firmie PGE nie wystarczyły do całości trzy tygodnie mrozu... A czym mówimy? Grupa PGE to wg Bankiera (za 2024 rok): 65 miliardów złotych przychodów; 104 miliardy złotych aktywów; 4,5 miliarda środków pieniężnych; 45 miliardów złotych kapitału własnego. Tymczasem Góra Kamieńsk to zamiast wizytówki firmy dla pracowników i gości, góra wstydu PGE. Brakuje armat, jest jakiś ratrak, cała infrastruktura sprawia wrażenie nienaprawianej od 20 lat. I pewnie tak jest. Cóż by jednak znaczyło np. skromne 50 milionów złotych włożone w tę górę. A przy 100 milionach pewnie udałoby się stok zadaszyć i zrobić najlepszy tego typu obiekt w Europie. Więcej (link): Odwiedziłem górę wstydu PGE. Jak było? Ważne, że w ogóle było! | Twój instruktor Przesadzasz. Jest miejsce w centrum PL gdzie można pojeździć. Warunki ok. Otworzyli górę na dwie strony, oczywiście ten zamknięty dół jednej ze stron fajny był, bo równomiernie nachylony, bez tego wypłaszczenia na szerszej otwartej części. Łatwiej utrzymać prędkość zabraną z góry. Bywam tam co roku, po kilka razy, dla mnie spoko. Szkoda jak w zeszłym roku nie było otwartej góry w ogóle. Ale teraz? Zamknięty Szczyrk z powodu wiatru to może góra wstydu, a tu jak zrobią beton, to długo się zwykle dawało pojeździć do końca sezonu. To pisałem ja. Wierny kibic zwycięskich drużyn. PS. Z Łodzi mam 45 min, znacznie krócej niż w jakiekolwiek miejsce z Wrocka. Nawiasem mówiąc Szrenicę też do niedawna jedynie na Puchatku serwowali. Edytowane 26 Styczeń przez sstar 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 12 godzin temu, marionen napisał: Cześć. Nie ma co się chwalić, nie jestem zadowolony. Pierwszy przegrany a była szansa na wygraną, dużo nie brakowało. Z drugiej strony nie ma co narzekać na drugie miejsce, ostatnio w zawodach startowałem ze 4 lata temu, na treningi nie jeżdżę jeszcze dodatkowe parę lat dłużej. Lepsze podium niż nic, więc wynik jednak ok. Pozdrawiam. Brawo Marionen, Wasza działalność z lski super. Wyniki https://legnica.naszemiasto.pl/otwarte-mistrzostwa-legnicy-w-slalomie-narciarskim-i-snowboardowym-znamy-wyniki-zobaczcie-zdjecia/ar/c2p2-28668797#google_vignette 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 11 godzin temu, sstar napisał: Przesadzasz. Jest miejsce w centrum PL gdzie można pojeździć. Warunki ok. Otworzyli górę na dwie strony, oczywiście ten zamknięty dół jednej ze stron fajny był, bo równomiernie nachylony, bez tego wypłaszczenia na szerszej otwartej części. Łatwiej utrzymać prędkość zabraną z góry. Bywam tam co roku, po kilka razy, dla mnie spoko. Szkoda jak w zeszłym roku nie było otwartej góry w ogóle. Ale teraz? Zamknięty Szczyrk z powodu wiatru to może góra wstydu, a tu jak zrobią beton, to długo się zwykle dawało pojeździć do końca sezonu. To pisałem ja. Wierny kibic zwycięskich drużyn. PS. Z Łodzi mam 45 min, znacznie krócej niż w jakiekolwiek miejsce z Wrocka. Nawiasem mówiąc Szrenicę też do niedawna jedynie na Puchatku serwowali. Użyłem nazwy "góra wstydu" nie ze względu na obecne warunki, bo te są OK, nie ma co narzekać. Użyłem w innym kontekście: góra jest niedoinwestowana, a infrastruktura stara. Nie jest to wizytówka właścicieli. Kiedyś od miejscowego słyszałem opowieść, w którą do dziś nie wierzę, i mam nadzieję ktoś zdementuje: - Nie da się tam nic więcej zrobić, bo jest słaba stacja energetyczna! Gdyby to była prawda, byłaby to kompromitacja. Podaję cytat zasłyszany, nie jako fakt, bo nie wiem, czy tak jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń Godzinę temu, sstar napisał: Brawo Marionen, Wasza działalność z lski super. Wyniki https://legnica.naszemiasto.pl/otwarte-mistrzostwa-legnicy-w-slalomie-narciarskim-i-snowboardowym-znamy-wyniki-zobaczcie-zdjecia/ar/c2p2-28668797#google_vignette Szykuję się do mistrzostw Bytomia, nie mam kompletnie czasu nawet na jeden trening, więc obawiam się kompromitacji... Nie trenowałem od lat, rok temu kontuzja... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 15 godzin temu, sstar napisał: Zamknięty Szczyrk z powodu wiatru to może góra wstydu Nawiasem mówiąc Szrenicę też do niedawna jedynie na Puchatku serwowali. Tej zimy w gróach jest mniej śniegu niż w woj. łodzkim lub mazowieckim, nie mówiąc o północy. PS. Szczyrk to stan umysłu - tam nigdy stan zastany nie zgadza się z oczekiwaniem (być może wygórowanym), przynajmniej ambitniejszego narciarza. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń (edytowane) 19 godzin temu, marionen napisał: Cześć. Nie ma co się chwalić, nie jestem zadowolony. Pierwszy przegrany a była szansa na wygraną, dużo nie brakowało. Z drugiej strony nie ma co narzekać na drugie miejsce, ostatnio w zawodach startowałem ze 4 lata temu, na treningi nie jeżdżę jeszcze dodatkowe parę lat dłużej. Lepsze podium niż nic, więc wynik jednak ok. Pozdrawiam. A co ja mam powiedzieć?Krynica,ostatnia sobota,Puchar Jaworzyny Head.Kategoria open 18+.30 zawodników,czas mój w środku,a nie podiumowy.A tu nagle wołają po nazwisku,wręczają nagrody i wielki puchar...dla najstarszego zawodnika...Jeszcze tak nie było,można się załamać... Edytowane 27 Styczeń przez [email protected] 3 2 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 1 godzinę temu, [email protected] napisał: A co ja mam powiedzieć?Krynica,ostatnia sobota,Puchar Jaworzyny Head.Kategoria open 18+.30 zawodników,czas mój w środku,a nie podiumowy.A tu nagle wołają po nazwisku,wręczają nagrody i wielki puchar...dla najstarszego zawodnika...Jeszcze tak nie było,można się załamać... Zamiast się załamywać, podnieś głowę. Te nowe pokolenia są jakieś słabsze... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Te nowe pokolenia są jakieś słabsze... Raczej Zbyszek jest nie do zaje..chania.. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 4 godziny temu, [email protected] napisał: A co ja mam powiedzieć?Krynica,ostatnia sobota,Puchar Jaworzyny Head.Kategoria open 18+.30 zawodników,czas mój w środku,a nie podiumowy.A tu nagle wołają po nazwisku,wręczają nagrody i wielki puchar...dla najstarszego zawodnika...Jeszcze tak nie było,można się załamać... W zawodach PKL-u na Kasprowym to ja się cieszyłem jak byłem w połowie stawki ( no może troszkę wyżej). Myślę, że jakbyś startował w podobnym gronie jak w Krynicy i ścigał się z nimi na najdłuższym gigancie Świata we Włoszech to z podium byś nie wypadł. A Puchar za tyle lat startów po prostu Ci się należał. Przypomniało mi się, że z dziesięć lat temu na Pucharze Szrenicy też najpiękniejszy i największy Puchar dostał Pan w wieku 82 lub 84 lat, wszyscy bili Jemu największe brawa a ja sobie myślałem czy nadejdzie taki czas, że i mnie spotka kiedyś taka nagroda. Teraz sądzę, że szanse mam niewielkie... Zbyszek gratulacje i szacunek!!! 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń W dniu 26.01.2026 o 18:30, marionen napisał: Z drugiej strony nie ma co narzekać na drugie miejsce To nie wstyd Mario ..... to hańba , dać się ogolić jakiemuś młokosowi. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 13 minut temu, marekbtl napisał: To nie wstyd Mario ..... to hańba , dać się ogolić jakiemuś młokosowi. pozdro I to jeszcze z Olkusza, w którym kiedyś mieszkałem🙈😭 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 5 godzin temu, [email protected] napisał: A co ja mam powiedzieć?Krynica,ostatnia sobota,Puchar Jaworzyny Head.Kategoria open 18+.30 zawodników,czas mój w środku,a nie podiumowy.A tu nagle wołają po nazwisku,wręczają nagrody i wielki puchar...dla najstarszego zawodnika...Jeszcze tak nie było,można się załamać... Zbyszek, a ja powiem tak! Trochę ze wstydem, troche jednak z dumą. Jak wiesz jeżdżę jeszcze trochę samochodem. Ostatnio zajałem drugie miejsce. To było złe miejsce, bo podium jakieś takie wysokie, a ja..... z wielką trudnością wlazłem na to II miejsce na podium. Na trzecie byłoby dużo łatwiej - niższe, na pierwsze też, bo po trzecim wprost na szczyt. Ten pesel zaczyna doskwierać. Gratuluję Tobie i Mariuszowi. Tak trzymać! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 9 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Tej zimy w gróach jest mniej śniegu niż w woj. łodzkim lub mazowieckim, nie mówiąc o północy. PS. Szczyrk to stan umysłu - tam nigdy stan zastany nie zgadza się z oczekiwaniem (być może wygórowanym), przynajmniej ambitniejszego narciarza. Nie wiem o czym piszesz. W Krk byłem na skiturach, było nieźle. W Kamiensku w tym roku nie da się. Mówię o terenie poza trasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń W dniu 26.01.2026 o 17:55, Narciarz ze Śląska napisał: A przy 100 milionach pewnie udałoby się stok zadaszyć i zrobić najlepszy tego typu obiekt w Europie. i chyba nawet na świecie - żadna hala nie ma takiego przewyższenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń W dniu 26.01.2026 o 18:30, marionen napisał: Nie ma co się chwalić, nie jestem zadowolony. Pierwszy przegrany a była szansa na wygraną, dużo nie brakowało. brawo a to był GS czy SL ? ile bramek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 28 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 13 godzin temu, sstar napisał: Nie wiem o czym piszesz. W Krk byłem na skiturach, było nieźle. W Kamiensku w tym roku nie da się. Mówię o terenie poza trasą. No tak, masz rację, pisząc góry miałem na myśli głównie Beskid Śląski, tymczasem w Małopolsce spadło faktycznie więcej śniegu. Dowód: działa Kasprowy! Natomiast w Beskidzie Śląskim jak łącznie opadów było 20 cm, to wszystko. Przez całą zimę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 28 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 17 godzin temu, sstar napisał: Krk A to Kraków czy Karkonosze? A może coś innego jeszcze. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi