marekbtl Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Hello Rusin Dzisiaj z córką💪 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Godzinę temu, leitner napisał: Testuję dziś slalomkę Elana, ciekawe o której godzinie zatęsknię do all mountaina. a o której zamykają ? pytam, gdyż wcześniej nie będzie czasu na tęsknotę 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Buongiorno, Ghiacciaio del Ritro. ⛷️❄️☀️ Lekko przymroziło ale stok już puszcza. 12 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty @leitner 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Korbielow (no bo nie mozna powiedziec ze Pilsko :)) wita 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 52 minuty temu, christof napisał: Korbielow (no bo nie mozna powiedziec ze Pilsko :)) wita Przetrwa jeszcze z tydzień?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 18 minut temu, Lexi napisał: Przetrwa jeszcze z tydzień?.. Mysle ze tak, na calej trasie brak przetarc. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Góral 😅 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2 godziny temu, ravick97 napisał: a o której zamykają ? pytam, gdyż wcześniej nie będzie czasu na tęsknotę 😎 COS chyba o 15:30 albo 15:45. SON/SMR do 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Warunki zrobily się trudniejsze dla koneserów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty @leitner @Góral spod Skrzycznegojak tam w Szczyrku? Jest sens jechać w tygodniu czy celować w Kasprowy / Chopok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Jazda to pikuś, ale 🍺 i widoki…. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Relacja z Zieleńca: Feb 28 Zieleniec na koniec ferii. Pojeżdżone super, mimo bomby ciepła, ale uczucia mam mieszane Zieleniec na koniec lutego/początek marca zawsze wydawał mi się wymarzoną opcją, gdyż: nie ma szału frekwencyjnego, powinno być mnóstwo śniegu, nie ma już zimowych mgieł, jest naprawdę gdzie pojeździć. I tak też było w Zieleńcu, mimo to mam uczucia mieszane. Było super, ale... Co mi nie pasowało? Byłem lekko zdegustowany poziomem jazdy, wiedzy o zasadach na stoku oraz stanem sprzętowym (brak kijków) wielu narciarzy. Tylu <goryli>, co w Zielu (mnóstwo narciarzy bez kijków z charakterystyczną sylwetką na goryla), nie widziałem dawno! Nigdzie indziej nie widziałem też ostrzeżeń przed... czerwonymi trasami. Przed czarnymi, owszem, ale przed czerwonymi? — Maciek, a czego się spodziewałeś w ferie m.in. poznańskie i lubelskie? Ci ludzie widzą góry raz na rok albo lata! — No tak, ale skala tego, co zobaczyłem, poraża! I nie chodzi mi o uczących się, każdy ma prawo nie umieć. Chodzi o jeżdżących: wielu źle lub bardzo źle. Wielu w niekompletnym sprzęcie. Nie wiem, jak oni by zjechali z Kasprowego? Jedzie jazda polska: same goryle! Czy zjazd z wyciągu krzesełkowego (prosto przed siebie, bez kombinowania) naprawdę jest takim wyzwaniem? Moi podopieczni nie mają z tym żadnych problemów. A uczę i małe dzieci, i dorosłych, wielu zupełnie początkujących Jak się nie ma kijów, to się ma problemy! — A jak tam sama jazda w Zielu? — Nieźle, chociaż ciepło! Kombinacja stoków Grapa + Gryglówka (zdaniem Gryglówki od niedawna Grapa to też Gryglówka) + Nartorama (działał łącznik dwustronny) była idealna. Do tego okazało się, że orczyk Winterpol W6 na osobnym stoku w ciepły dzień dawał sztruks najdłużej. Nie dziwi, bo mało kto tam trafił: trudny dojazd z dolnej stacji W5. Generalnie w Zieleńcu w ostatni tydzień lutego jeździło się na okrągło i gdzieniegdzie (Grapa) na niemal pustych trasach. Za to po południu trasy były już solidnie zrąbane przez narciarzy i... słońce. A z każdym dniem było coraz cieplej. Wyciąg i trasa Grapa (Gryglówka mnie poucza, że Grapa to już Gryglówka, ale co tam...) dawały mnóstwo sztruksu, szerokości, trochę porządnego spadu i morze radości! Na Nartoramie mamy kilka wariantów zjazdu i bardzo szybki wyciąg Więcej (zdjęcia, opis): Relacja z końca ferii: Zieleniec Sport Arena/ Grapa Zieleniec/ Nartorama LINK: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/02/zieleniec-na-koniec-ferii-pojezdzone.html 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2 godziny temu, Ratrak napisał: @leitner @Góral spod Skrzycznegojak tam w Szczyrku? Jest sens jechać w tygodniu czy celować w Kasprowy / Chopok? Jak nie jak tak. Ścigaliśmy się z @leitner, dotrzymał kroku. Na „1” 90km/h Mamy nadzieję jeszcze na dwa weekendy 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty (edytowane) Pięknie to wygląda @Góral spod Skrzycznego. Gdzie najlepiej, a gdzie najgorzej z warunkami? Edytowane 28 Luty przez Ratrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Czarna Góra dzisiaj, ciepło +8C, warun już taki marcowy, miękko, ale jeździło się w tych warunkach, jak dla mnie, bardzo dobrze. Dolna część czarnej A i czerwona D nieczynne z powodu zawodów. Jazda całkowicie bez kolejek przy Luxtorpedzie i Żmii, przy Effce ciut więcej, szkółki, dzieci. Na trasach jeszcze spora warstwa śniegu, nigdzie nie zauważyłem żadnych przetarć. Wszystkie zdjęcia z ok 11.00-12.00. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 47 minut temu, Ratrak napisał: Pięknie to wygląda @Góral spod Skrzycznego. Gdzie najlepiej, a gdzie najgorzej z warunkami? Zdecydowanie „4” najszybciej się męczy. Najdłużej trzyma się jedynka i golgota - mało uczęszczane. Wszędzie pod puszczającą na szczęście cienką górą trzyma mocno firn. Czasem prawie lodowo. Dobrze naostrzone narty lubią te marcowe warunki. Tylko ta „4” już bardzo zmęczona jedynie te stromsze fragmenty zazwyczaj w cieniu się trzymią. Szersze narty i jest dobrze. Spokojnie dwa tygodnie, z tym że na „3” w niedziele 8-go zjazd na rowerach. a takie były dziś kolejki cały dzień 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Relacja z Zieleńca: Feb 28 Zieleniec na koniec ferii. Pojeżdżone super, mimo bomby ciepła, ale uczucia mam mieszane Zieleniec na koniec lutego/początek marca zawsze wydawał mi się wymarzoną opcją, gdyż: nie ma szału frekwencyjnego, powinno być mnóstwo śniegu, nie ma już zimowych mgieł, jest naprawdę gdzie pojeździć. I tak też było w Zieleńcu, mimo to mam uczucia mieszane. Było super, ale... Co mi nie pasowało? Byłem lekko zdegustowany poziomem jazdy, wiedzy o zasadach na stoku oraz stanem sprzętowym (brak kijków) wielu narciarzy. Tylu <goryli>, co w Zielu (mnóstwo narciarzy bez kijków z charakterystyczną sylwetką na goryla), nie widziałem dawno! Nigdzie indziej nie widziałem też ostrzeżeń przed... czerwonymi trasami. Przed czarnymi, owszem, ale przed czerwonymi? — Maciek, a czego się spodziewałeś w ferie m.in. poznańskie i lubelskie? Ci ludzie widzą góry raz na rok albo lata! — No tak, ale skala tego, co zobaczyłem, poraża! I nie chodzi mi o uczących się, każdy ma prawo nie umieć. Chodzi o jeżdżących: wielu źle lub bardzo źle. Wielu w niekompletnym sprzęcie. Nie wiem, jak oni by zjechali z Kasprowego? Jedzie jazda polska: same goryle! Czy zjazd z wyciągu krzesełkowego (prosto przed siebie, bez kombinowania) naprawdę jest takim wyzwaniem? Moi podopieczni nie mają z tym żadnych problemów. A uczę i małe dzieci, i dorosłych, wielu zupełnie początkujących Jak się nie ma kijów, to się ma problemy! — A jak tam sama jazda w Zielu? — Nieźle, chociaż ciepło! Kombinacja stoków Grapa + Gryglówka (zdaniem Gryglówki od niedawna Grapa to też Gryglówka) + Nartorama (działał łącznik dwustronny) była idealna. Do tego okazało się, że orczyk Winterpol W6 na osobnym stoku w ciepły dzień dawał sztruks najdłużej. Nie dziwi, bo mało kto tam trafił: trudny dojazd z dolnej stacji W5. Generalnie w Zieleńcu w ostatni tydzień lutego jeździło się na okrągło i gdzieniegdzie (Grapa) na niemal pustych trasach. Za to po południu trasy były już solidnie zrąbane przez narciarzy i... słońce. A z każdym dniem było coraz cieplej. Wyciąg i trasa Grapa (Gryglówka mnie poucza, że Grapa to już Gryglówka, ale co tam...) dawały mnóstwo sztruksu, szerokości, trochę porządnego spadu i morze radości! Na Nartoramie mamy kilka wariantów zjazdu i bardzo szybki wyciąg Więcej (zdjęcia, opis): Relacja z końca ferii: Zieleniec Sport Arena/ Grapa Zieleniec/ Nartorama LINK: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/02/zieleniec-na-koniec-ferii-pojezdzone.html To jest ciekawe zjawisko z bezkijkowcami. W Madonnie, w ITA na palcach jednej ręki mogłem policzyć przedstawicieli tego gatunku w ciągu 1 dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 1 godzinę temu, grimson napisał: To jest ciekawe zjawisko z bezkijkowcami. W Madonnie, w ITA na palcach jednej ręki mogłem policzyć przedstawicieli tego gatunku w ciągu 1 dnia. I to pewnie byli Polacy 😁 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty (edytowane) Od rana na Skrzycznem bardzo twardo, przymrozek dobrze chwycił. Pierwszy raz czułem, że dość mocno narta ciągnęła mnie w dół. Trasy bardzo szybkie. Z tej szybkości wydawało się, że wyrwał mnie @Góral spod Skrzycznego. Pomknąłem na Suche nie wiedząc, co mnie czeka. Już po 9:30 na SON/SMR było miękko, zupełnie inaczej niż na Skrzycznem. Przejazd górą bezproblemowy. Po miłej rozmowie z Darkiem i jego bratem oraz napiciem się herbaty czekało mnie dość mocne ciśnięcie tras. Po zapięciu nart od razu straciłem ich z oczu. Po 3 zjazdach jedynką (choć lot byłby lepszym określeniem) ledwo dawałem radę, ale jakimś cudem doganiałem Darka bez uszczerbku na zdrowiu. Udało się to dzięki fantastycznym warunkom - trochę miękko, ale bardzo równo. Posmigaliśmy też na Julkach, dzięki za wspólną jazdę! Czwórka dość mocno rozgrzęzła, trójka nieco lepiej. Przejazd z 1 do 3 (czyli 1a) oficjalnie zamknięty, natomiast jako tako da się przejechać. Golgota nawet nieźle trzymała, choć pojawiły się przetarcia. Na Małym Skrzycznem świetnie, ale przy dojeździe do Hali tak tępo, że aż ciężko było jechać. Na koniec 7. Miękko, ale bez muld. Dało się na niej pobawić. Na koniec wróciłem na COS. Trasy puściły, ale Grzebień trzymał nie najgorzej. A najlepiej oczywiście na Dolinach przy wyciągu. Na dole wszystko płynie, jeszcze kilka dni może wytrzyma. Jak się okazuje KL Doliny i KL Skrzyczne jeżdżą do 15:50, a na Jaworzynę można wjechać do 16:20. Nieco ponad 8h jazdy weszło bardzo dobrze 😊 Edytowane 28 Luty przez leitner 9 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 28 Luty Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty Oczywiście 8h jazdy to mało, doprawiłem więc wieczornym BSA. Niestety nie był to dobry wybór. Brak raktrakowania i mała frekwencja sprawiły, że mokry śnieg zaczął tężeć. Było dość nieprzyjemnie, przy większej frekwencji z pewnością śnieg byłby bardziej luźny. A na stoku może 20 osób. Niestety do tej pory najgorzej wydane pieniądze na narty w tym sezonie 😒 W Białce były jeszcze gorsze warunki, ale tam nie dopłaca się za to 125 zł (jazda wieczorna jest w cenie dziennej). Całe szczęście pojawiły się fragmenty rozjeżdżone, dzięki czemu dało się trochę pobawić. Niestety mam za słabe nogi na takie warunki. 8 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 1 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec Dzisiaj pochmurnie ale stok o dziwo zmrożony, jest bardzo dobrze 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 1 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec Hallo Skolnity Dziś z małżonką 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 1 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec Czarna Góra teraz 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 1 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec Korbielów od rana miekko 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi