Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Przecież to i tak nie powstanie ani w 1 ani w 2 wersji... Gondolą 3,5 km to pewnie przynajmniej 100 baniek a efekt żaden...

Efekt żaden? Połączenie 2 dużych (jak na polskie warunki) ośrodków narciarskich, co dałoby razem ośrodek wielkością porównywalny ze Szczyrkiem. Do tego całoroczna atrakcja turystyczna o potencjale podobnym, co wybudowaniem także przez PKL gondola w Solinie. Oczywiście nie będzie to łatwa, ani tania inwestycja, ale ma szanse się zwrócić, więc nie mówmy, że napewno nie powstanie.

• Like 1
  • Thanks 1

12 godzin temu, AdrianZ napisał:

Efekt żaden? Połączenie 2 dużych (jak na polskie warunki) ośrodków narciarskich, co dałoby razem ośrodek wielkością porównywalny ze Szczyrkiem. Do tego całoroczna atrakcja turystyczna o potencjale podobnym, co wybudowaniem także przez PKL gondola w Solinie. Oczywiście nie będzie to łatwa, ani tania inwestycja, ale ma szanse się zwrócić, więc nie mówmy, że napewno nie powstanie.

Połączenie tych dwóch ośrodków ma sprawić, że będzie porównywalny ze Szczyrkiem ?  COS+TMR nie ma w kraju porównania. Brak takich warunków.... Nie wierzę, że powstanie kolej za ponad 100 baniek aby połączyć duzy ośrodek  z takim co ma dwie trasy....

19 godzin temu, Jeeb napisał:

to kiedy najlepiej tam pojechać aby wszystkie trasy i wyciągi były czynne ?

Rozumiem, że to żart!?

Kiedy tak było ostatnio, gdy były czynne WSZYSTKIE CZYNNE trasy, łącznie z Bieńkulą (SMR) i zjazdem do dołu na FIS COS)? Może (?) przez jakiś tydzień zimą - nie pamiętam dokładnie 2017 lub 2018??? Oczywiście nieczynna była górna Kaskada.

Więc kiedy naprawdę WSZYSTKIE?

Odpowiedź:

- Nie ma takiego okresu w kalendarzu!

14 godzin temu, Jeeb napisał:

dziękuję 

Nie sądzę, kilka lat temu byłe metr śniegu, a i tak Golgota zamknięta (spadły wówczas jakieś drzewa na trasie)! Opady niczego nie przesądzają. Myślę (ale to moja inklinacja), że... nawet trochę przeszkadzają.

- Bo po co im czynne dodatkowe trasy, jak jedna do każdego wyciągu czynna jest (więc narciarze jeżdżą), a wyciągi jeżdżą na 1/2 nominalnej prędkości???

Że złośliwie? Takie są MOJE doświadczenia i MOJE osobiste odczucia jako klienta. Inni mogą mieć inne. 

4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Rozumiem, że to żart!?

Kiedy tak było ostatnio, gdy były czynne WSZYSTKIE CZYNNE trasy, łącznie z Bieńkulą (SMR) i zjazdem do dołu na FIS COS)? Może (?) przez jakiś tydzień zimą - nie pamiętam dokładnie 2017 lub 2018??? Oczywiście nieczynna była górna Kaskada.

Odpowiedź:

Nie żart bo raz w życiu jeszcze tak z nostalgii chciałem pojechać na 1 dzień do Szczyrku i przejechać się Fisem, Bienkula i Golgota

5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Rozumiem, że to żart!?

Odpowiedź:

Rzeczywiście był taki rok, zapamiętałem go,bo zintensyfikowalo się wtedy bardzo życie sportowe Szczyrku.25go stycznia 2019 jedyny raz rozegrano na Bieńkuli prawie dwuminutowy  gigant w ramach Mistrzostw Polski Amatorów,reklamowany jako "najtrudniejszy w PL",a następnego dnia czterominutowy gigant na FiSie,reklamowany jako "najdłuższy w PL".Szumnie zapowiadano,że to już będą imprezy coroczne,ale nic z tego nie wyszło...Kto nie wierzy,może sprawdzić na stronie SiTN archiwum wyników...

Edytowane przez [email protected]
  • Like 2
  • Thanks 1

Godzinę temu, [email protected] napisał:

Rzeczywiście był taki rok, zapamiętałem go,bo zintensyfikowalo się wtedy bardzo życie sportowe Szczyrku.25go stycznia 2019 jedyny raz rozegrano na Bieńkuli prawie dwuminutowy  gigant w ramach Mistrzostw Polski Amatorów,reklamowany jako "najtrudniejszy w PL",a następnego dnia czterominutowy gigant na FiSie,reklamowany jako "najdłuższy w PL".Szumnie zapowiadano,że to już będą imprezy coroczne,ale nic z tego nie wyszło...Kto nie wierzy,może sprawdzić na stronie SiTN archiwum wyników...

Ten 4-minutowy oddzielał chłopaczków od mężczyzn, ten 2-minutowy też pewnie dawał popalić.

• Like 2

7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

- Bo po co im czynne dodatkowe trasy, jak jedna do każdego wyciągu czynna jest (więc narciarze jeżdżą), a wyciągi jeżdżą na 1/2 nominalnej prędkości???

Prędkość kanap to nie wina ośrodka. To wina umiejętności narciarzy.

Ludzie mają problem w wsiadaniem przy obecnej prędkości, a co dopiero jakby kanapa jechała 2x szybciej

• Haha 1

1 godzinę temu, jack78 napisał:

Ludzie mają problem w wsiadaniem przy obecnej prędkości, a co dopiero jakby kanapa jechała 2x szybciej

To są kanapy wyprzęgane - tam nie ma prawie żadnej "prędkości" na stacji, bo tym się właśnie różnią od zwykłych - to jak ci narciarze wsiadają na te niewyprzęgane? 

• Haha 1

4 godziny temu, jack78 napisał:

Czyli na całym świecie zap... 5 m/s, a w PL nie może, bo narciarze sobie nie radzą?

Ale nie żartuję: już tę opinię słyszałem, dotyczyła gondoli z parkingu. Jak raz ruszyła normalnie, to ludzie nie nadążali wsiadać. Więc część prawdy w tym naprawdę jest. Pytanie, czy taki klient jest docelowy dla Szczyrku, bo kiedyś to był ośrodek raczej sportowy?

• Haha 1

8 godzin temu, Jeeb napisał:

Nie żart bo raz w życiu jeszcze tak z nostalgii chciałem pojechać na 1 dzień do Szczyrku i przejechać się Fisem, Bienkula i Golgota

Ja bardzo Cię Kolego przepraszam za negatywne wyrażenie, ale teraz to już majaczysz zupełnie! Idź do biblioteki w swoim mieście i zapytaj o dział z fantastyką!

Ja 5 lat miałem tam karnet i straciłem wiarę dopiero po tych 5 latach. Też byłem naiwny, ale nie aż tak: FIS, BIEŃKULA I GOLGOTA

image.png.0931a8f19470f7e6ecc007c8c4b3b05f.png

• Haha 3

3 godziny temu, koliber napisał:

To są kanapy wyprzęgane - tam nie ma prawie żadnej "prędkości" na stacji, bo tym się właśnie różnią od zwykłych - to jak ci narciarze wsiadają na te niewyprzęgane? 

I mają długi czas między krzesłami, znacznie dłuższy niż na niewyprzęganych, co najmniej 6 sekund, a przeważnie 9-12! Na Stożku bez taśmy jest co 3-4 sekundy!

34 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Też byłem naiwny, ale nie aż tak: FIS, BIEŃKULA I GOLGOTA

a ja nawet sobie zapisałem w kajeciku - ostatni raz udało mi się tego dokonać w grudniu 1991 roku.

Dojechaliśmy z 2 kumplami ( jeden już nie żyje) autobusem pod Golgotę, obrócili 2 razy i następnie 2 razy Bieńkula potem z buta z Małego Skrzycznego na Skrzyczne i już o zmroku FISem przez Piekiełko i Kanion

• Like 4

9 godzin temu, Jeeb napisał:

a ja nawet sobie zapisałem w kajeciku - ostatni raz udało mi się tego dokonać w grudniu 1991 roku.

Dojechaliśmy z 2 kumplami ( jeden już nie żyje) autobusem pod Golgotę, obrócili 2 razy i następnie 2 razy Bieńkula potem z buta z Małego Skrzycznego na Skrzyczne i już o zmroku FISem przez Piekiełko i Kanion

Pozazdrościć - mój jedyny nieco szalony bo przed wyjazdem do Włoch raz w Szczyrku - najpierw góra Skrzycznego potem na szczyt aby zjechać granią do Małego a stamtąd zamkniętą jedynką do samego dołu czyli Czyrna. Takie marcowanie na koniec sezonu, ale popołudnie, zero ludzi, oprócz pewnego pijanego lokalesa, mojego przewodnika w pierwszej części nomen omen... uroczo i wystarczy... wolałbym Pilsko bo... tam jeszcze podobnie jak na Kasprowym nie byłem, zapiszę sobie to wszystko pieczołowicie w kajeciku... to do before die.

IMG_5114.jpeg

Edytowane przez sstar
  • Thanks 1