Piotr_67 Napisano 20 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2016 4 minuty temu, Bumer napisał: .....wiec zaopatrzyłem się w 2 kpl, typowe letnie i typowe zimowe. Do końca nie jestem przekonany o słuszności swojego wyboru ( na co niewątpliwie ma wpływ aura i zimy w ostatnich kilku latach). Też tak mam. Prawdziwe letnie i zimowe (na asfalt bo tego jednak najwięcej) Myślę, że to dobry wybór. Latem jeździ się świetnie, trzymają bardzo dobrze. W zimie 99,9% po asfalcie zimówki (o których wspominałem) jeżdżą bardzo dobrze. A na śniegu dołączy się tył i jest git. No chyba, że się nie dołączy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 20 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2016 U mnie Piotrze podobno zawsze dołączony jest tył. Podobno, a nazywa się toto x-drive. Wczesniej jeżdziłem kumpla Subaru Imprezą i Mazdą 323 ( wersja rajdowa). To stare auta, ale jazda zupełnie inna niz moim, statecznym, cięzkim autem. Jak na poczatku jego posiadania próbowałem tego x-drive, to mnie ino wkur....Sam robi co chce, a nie to co ty chciałbyś. Zaprowadziło mnie to kiedyś w płot przy próbie zawrócenia na wąskiej drodze. Nie powiem, moze i kilka razy ten x-drive przydał mi się przy podjazdach na parking gdy byłem w górach na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 20 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2016 W CRV miałem dołączany tylni napęd. Generalnie mało miał okazji się dołączać a to dołączanie było czasami zaskakujące. Na wprost w śniegu pomógł kilka razy, ale raz, na rondzie, się zdziwiłem, gdy mnie zaczął tył wyprzedzać Ale podobno ten typ tak ma. Zresztą, by w CRV utrzymać sprzęgło wiskozowe w dobrej kondycji trzeba je czasami zmusić do pracy - skręcić kierownicą w bok do oporu i gaz do dechy. W XTrailu (stały 4x4 można włączyć) czy Rav4 to inaczej auto "się odpycha". @FerraEnzo Moje "traktory" to były te mięsiste Hankooki: Dynapro ATM. Fajnie wyglądały, i nawet sprawdziły się zimą w Polsce, ale głośne były jak cholera to szybko zmieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek90 Napisano 22 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2016 W przyszłym tygodniu pewnie pojadę zmienić. Zwykle robię to jak słyszę, że nadchodzi jakieś ochłodzenie (minusowe temperatury), ale nie później niż w do końca października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrm Napisano 28 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2016 Dnia 22.10.2016 o 13:30, Maciek90 napisał: W przyszłym tygodniu pewnie pojadę zmienić. Zwykle robię to jak słyszę, że nadchodzi jakieś ochłodzenie (minusowe temperatury), ale nie później niż w do końca października. No u mnie podobnie... Przydałoby się zakupić gdzieś na dniach nowe opony. Chodzi o Corsa D którą jeżdżę w 95% po mieście... Zastanawiam się co będzie lepszą opcją - kupienie typowych zimówek czyli czyli http://www.oponeo.pl/model-opony/firestone-winterhawk-2-evo Czy wybór trochę tańszej opcji i zainwestowanie w Dębica Frigo 2, czyli: http://www.oponeo.pl/model-opony/debica-frigo-2 Jak wam się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 28 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2016 Jak zmieniałem swoje ostatnio, to wulkanizator do miasta polecał Dębice. Jak jeździsz tylko w mieście - ze stosunkowo niedużymi prędkościami to po co przepłacać. Ja założyłem te traktorki... wrzucę później fotę bieżnika. Ogólnie nie jest tak źle. Szumiały ostatnio na autostradzie, ale było ciepło. Zobaczymy co będzie jak się ochłodzi Bardziej martwi mnie to, że ze względu na szerokość wali mi błotem i syfem po całym boku auta...chlapaczy nie chcę zakładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 28 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2016 Odpowiadając w temacie. W Austrii jest obowiązek jeżdżenia na zimowych oponach od 1 listopada do 15 kwietnia, przy czym obowiązuje on przy tzw. zimowych warunkach. Za "zimowe warunki" uchodzą także sytuację, gdy jezdnia jest mokra a temperatura ujemna, jako że pojawia się szron i oblodzenia. Ze względu na to, że najczęściej sunę do Austrii w okolicach początku listopada na lodowiec, to zawsze przez Wszystkimi Świętymi zamieniam opony z letnich na zimowe. I tak już parę lat. Plusem jest to, że zwykle o tej porze nie ma przesadnych kolejek u wulkanizatorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 28 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2016 Bardziej martwi mnie to, że ze względu na szerokość wali mi błotem i syfem po całym boku auta...chlapaczy nie chcę zakładać [emoji3] Zimowki nasz szersze od letnich ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2016 7 godzin temu, adrm napisał: No u mnie podobnie... Przydałoby się zakupić gdzieś na dniach nowe opony. Chodzi o Corsa D którą jeżdżę w 95% po mieście... Zastanawiam się co będzie lepszą opcją - kupienie typowych zimówek czyli czyli http://www.oponeo.pl/model-opony/firestone-winterhawk-2-evo Czy wybór trochę tańszej opcji i zainwestowanie w Dębica Frigo 2, czyli: http://www.oponeo.pl/model-opony/debica-frigo-2 Jak wam się wydaje? Cześć Kup Dębicę. W małych samochodach (a miałem okazje sprawdzić i porównać nie raz) Dębica Frigo nawet w trudniejszych zimowych warunkach spisywała się znakomicie. Do większych nie są polecane. Taka opinię wyczytałem kiedyś w jakichś testach i sprawdziła się w 100%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 31 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 Dnia 28.10.2016 o 16:31, mig12345 napisał: Zimowki nasz szersze od letnich ???? Jup! Takie kupiłem z autem. Miałem dylemat czy ich nie opchnąć, ale wpadł mi w ręce poniższy test: Na razie jeździ się ok! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Góral spod Skrzycznego Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 Dziś zmieniłem właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 Ja to jeszcze maliny w ogródku zbieram, a co myśleć o zmianie opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 31 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2016 3 godziny temu, paolomario napisał: Ja to jeszcze maliny w ogródku zbieram, a co myśleć o zmianie opon Na mrożone nie wyglądają! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 11 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 Dnia 20.10.2016 o 14:33, artix napisał: Ja na chwile zmienilem auto i zakupilem caloroczne opony tego typu. Do M5 czy Audi Rs bym tego nie zalozyl, ale do mojego V40 Cross Country D3 wystarcza i jestem pewien ze dadza rade. Od tamtej zimy jeżdżę na wielosezonowych i jestem pozytywnie zaskoczony 225/50/17. W lecie dają radę nawet przy szybkiej jeździe na autostradzie ,a tego najbardziej się obawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 11 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 Jezeli twoje opony to opony ze zdjecia moga byc ciut glosne. Ja staralem sie dobrac jak najbardziej prztpominajace bieznikiem letnie. Oczywiscie pogarsza to wlasciwosci na sniegu i odwrotnie. No ale czesciej mam kontakt z asfaltem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 11 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 (edytowane) Tak to ta opona, sam się zdziwiłem że jest tak cicha jak letnia. Swoją drogą rok temu kupowałem 50% taniej niż kosztuje aktualnie. Edytowane 11 Listopad 2016 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 Opony zmienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 11 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2016 W sam raz ! Jutro śnieg w większej części kraju Też masz opony pod kolce ? Czym są te dziurki widoczne na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebus51 Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 Dnia 2016-10-18 o 11:29, FerraEnzo napisał: Wybacz Jeeb, wiem że jesteś starszy i pewnie bardziej doświadczony, ale w kwestii opon nie dam się przekonać. Mieszanka opony zimowej przy +30 nie będzie zachowywać się tak jak dużo twardsza opona letnia. Ekonomicznego uzasadnienia też nie odnajduję. Ile przejeździsz na takiej zimowej oponie "ciorając" ją w lecie ? Sezon / dwa ? I nie przeszkadza Ci to do czasu. W krytycznej sytuacji (obyś w obliczu takiej nie stanął) może zabraknąć tych kilku parametrów, które np. pozwoliłyby wyjść z poślizgu czy uniknąć czołówki. Poprzedniej wiosny otrzymałem samochód na zimowych oponach. Były w bardzo przyzwoitym stanie. Tej jesieni sia skończyły. Kupiłem nowe. Wiosna zmienię na letnie... Głupota i chyba lenistwo kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annaa Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 34 minuty temu, FerraEnzo napisał: Czym są te dziurki widoczne na zdjęciu ? Widzisz dziurki w oponach ....spokojnie to tylko krople wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 4 godziny temu, FerraEnzo napisał: W sam raz ! Jutro śnieg w większej części kraju Też masz opony pod kolce ? Czym są te dziurki widoczne na zdjęciu ? To nie dziurki to dzyndzle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 3 godziny temu, marionen napisał: To nie dziurki to dzyndzle. Jacek kupil jakies "nadlewki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 32 minuty temu, artix napisał: Jacek kupil jakies "nadlewki" Tak, nadlewki z dzyndzlami po kolcach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 12 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 Hehe dziurki i dzyndzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 12 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2016 Tam wyglada droga na Salmopol. -3C i pada śnieg. I wiecie, że znalazł się Miszcz, który próbował wyjechać na letnich oponach??? Oczywiście dojechał ok 300m powyżej Golgoty i zablokował drogę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi