ski89 Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Lexi napisał: ..jednak górale "alpejscy" do pięt nie dorównują naszym jeśli idzie o kreatywność i pomysłowość "biznesową" - doczytałem gdzieś właśnie ze nasi górale oferują wynajem pomieszczeń do przechowywania sprzętu narciarskiego z możliwością pilnowania go w nocy 😁 To jest nic. Ja dzisiaj słyszałem, że ludzie jadą do Zakopca w odwiedziny do dalekiej cioci - całkiem przypadkiem właścicielki pensjonatu I nawet oświadczenie do podróży służbowej staje się zbędne Edytowane 10 Grudzień 2020 przez ski89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 (edytowane) DEL Edytowane 10 Grudzień 2020 przez ski89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 Znajomy Austriak powiedział mi, ze austriacka policja i straż graniczna będzie drobiazgowo kontrolować wjeżdżających obcokrajowcow - ma być sprawdzanie obowiązkowego wyposażenia aut ( gaśnica, kamizelka odblaskowa, łańcuchy na koła), kontrola stanu ogumienia, świateł obrazeczki jasna dokumentów. Czy faktycznie łańcuchy są obowiązkowym wyposażeniem aut? Tych 4x4 również? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 27 minut temu, ZeroOne napisał: Czyli dobrze rozumiem że dziś Francuski rząd ma coś ogłosić? Na to wyglada ,dalsza cześć wiadomości od ESF We hope for good opportunities this evening, during the New gouvernment announcement... 🤞🤞🤞 Patrząc na to co dzieje się w CH mam nadzieje na dobre informacje . Inaczej albo CH tez zamkną ON w okresie świątecznym lub będzie tam totalny zjazd ⛷z europejskich państw których przecież nie ma na liście do kwarantanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 29 minut temu, wojgoc napisał: Znajomy Austriak powiedział mi, ze austriacka policja i straż graniczna będzie drobiazgowo kontrolować wjeżdżających obcokrajowcow - ma być sprawdzanie obowiązkowego wyposażenia aut ( gaśnica, kamizelka odblaskowa, łańcuchy na koła), kontrola stanu ogumienia, świateł obrazeczki jasna dokumentów. Czy faktycznie łańcuchy są obowiązkowym wyposażeniem aut? Tych 4x4 również? hahaha, wszystko mam, i jeszcze cztery kamizelki, dwie gaśnice, dwa trójkąty 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 4 godziny temu, Mark Cane napisał: Dzisiaj dostałem informację od właścicielki apartamentu, który mam zarezerwowany od 9 stycznia w Leogang, że na chwilę obecną mogę bez problemu przyjechać bo przepisy dotyczące kwarantanny dotyczą tylko obywateli Austrii, którzy wracają z urlopów do kraju ... czy ktoś coś wie na ten temat ? Czy rzeczywiście tak jest ? Nie jest tak. https://www.austria.info/de/service-und-fakten/coronavirus-situation-in-oesterreich/einreise-nach-oesterreich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 Ktoś ma jakieś nowe wieści o Austrii? Na stronach ośrodków niewiele nowego, natomiast mam info z fewo, ze do 7.01 jest zamknięte, potem zapraszają z możliwością bezpłatnej rezygnacji na tydzień przed terminem przyjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 10 minut temu, tanova napisał: Nie jest tak. https://www.austria.info/de/service-und-fakten/coronavirus-situation-in-oesterreich/einreise-nach-oesterreich .... ale z tego wynika, że rozporządzenie jeszcze nie zostało opublikowane i nie jest znana dokładna jego treść ... chyba trzeba spokojnie poczekać, za dużo tam stwierdzeń typu "prawdopodobnie" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 2 godziny temu, wojgoc napisał: Znajomy Austriak powiedział mi, ze austriacka policja i straż graniczna będzie drobiazgowo kontrolować wjeżdżających obcokrajowcow - ma być sprawdzanie obowiązkowego wyposażenia aut ( gaśnica, kamizelka odblaskowa, łańcuchy na koła), kontrola stanu ogumienia, świateł obrazeczki jasna dokumentów. Czy faktycznie łańcuchy są obowiązkowym wyposażeniem aut? Tych 4x4 również? Nie! Sprawy obowiązkowego wyposażenia aut obywateli zagranicznych zarejstrowanych w innych państwach reguluje Konwencja Wiedeńska z 1968r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 (edytowane) @Bumer wykrakales FR ostro leci z obywatelami do 31 grudnia godzina policyjna 20-6 rano z wyjątkiem wigilii 24.12 do 7 stycznia obiekty publiczne zamknięte kina, muzea,teatry itd ... ograniczenia w podróżowaniu ... ostro, to chyba kończy jakiekolwiek nadzieje na świąteczne ⛷ Edytowane 10 Grudzień 2020 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalc Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 (edytowane) 1 hour ago, Mark Cane said: .... ale z tego wynika, że rozporządzenie jeszcze nie zostało opublikowane i nie jest znana dokładna jego treść ... chyba trzeba spokojnie poczekać, za dużo tam stwierdzeń typu "prawdopodobnie" itp. Rozporządzenia nie ma, ale zapewne wkrótce będzie. Powinni też podać co będzie się działo od 11.01 -zasady wjazdu i pobytu. Też jestem zainteresowany, trzeba czekać. Edytowane 10 Grudzień 2020 przez rafalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeroOne Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 36 minut temu, Victor napisał: @Bumer wykrakales FR ostro leci z obywatelami do 31 grudnia godzina policyjna 20-6 rano z wyjątkiem wigilii 24.12 do 7 stycznia obiekty publiczne zamknięte kina, muzea,teatry itd ... ograniczenia w podróżowaniu ... ostro, to chyba kończy jakiekolwiek nadzieje na świąteczne ⛷ Victor jakieś źródło? coś? bo ja akurat mam wyjazd 8-16 stycznia dlatego jestem ciekaw jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 32 minuty temu, ZeroOne napisał: Victor jakieś źródło? coś? bo ja akurat mam wyjazd 8-16 stycznia dlatego jestem ciekaw jak to wyjdzie. https://www.france24.com/fr/france/20201210-en-direct-la-conférence-de-presse-de-jean-castex-sur-le-déconfinement-avant-les-fêtes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 Wyjazd masz 8 wiec jest szansa ze wszystko się otworzy . Lockdawn został przedłużony o nast 3 tyg czyli 15.12-07.01 na wszystkie obiekty publiczne . Ja,sobie tłumacze, ze i takimi obiektami są ON. Pewnie za chwile będzie więcej w necie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeroOne Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 (edytowane) Czyli dalej nic nie ma o ośrodkach narciarskich, z tego co czytam z tłumacza google. Czyli dalej nic nie wiemy. Wiadomo kiedy coś mają o nich mówić? Edytowane 10 Grudzień 2020 przez ZeroOne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 10 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2020 6 godzin temu, Victor napisał: Patrząc na to co dzieje się w CH a co masz na myśli konkretnie ? widzę całe grupy Polaków na trasach w St. Moritz, poza tym śnieg biały, niebo niebieskie, trasy puste i doskonale przygotowane 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 10 godzin temu, Jeeb napisał: co masz na myśli konkretnie ? Konkretnie widziałem kilka filmów na insta” ze kolejki przy dolnych stacjach jak za czasów generała 😂 ale patrząc na Twoje zdjęcia to sceneria bajkowa 👌 @Jeeb który ośrodek byś polecił w bliskości granicy DE FR gdyż zastanawiam się na wyjazdem w pon lub we wtorek tak na pare dni. Sprawdzałem przed chwila ośrodek Grindelwald. Pewnie znasz jakieś inne ,które mógłbyś polecić . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezext Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 We Włoszech wjazd od 06.01.2020 możliwy bez kwarantanny ale trzeba mieć aktualny test. Taka sytuacja do 15.01 póki co. po 15 powinno być już normalnie. w Val di Sole tak pięknie śniegu nasypało :( żal patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 Trafiłem na takie zbiorcze / tabelkowe podstawowe reguły krajów. Żeby coś było widać trzeba będzie pewnie grafikę otworzyć osobno w nowym oknie. Aktualne niby na wczoraj, ale może już jakieś zmiany zaszły. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeroOne Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 Nawet w osobnym oknie słabo widać. Z tego co moje słabe oczy widzą to jest napisane że Francja otwiera wyciągi 20 stycznia. A skąd takie info jak nigdzie jeszcze nikt nie wspominał o ośrodkach narciarskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 W kwestii IT informacja o możliwości zamknięcia granic jeśli nie ma wypracowanego porozumienia to chyba nie jest aktualne. Przynajmniej nie znalazłam tego w żadnym źródle, a dość intensywnie je przekopuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 15 minut temu, ZeroOne napisał: Nawet w osobnym oknie słabo widać. Z tego co moje słabe oczy widzą to jest napisane że Francja otwiera wyciągi 20 stycznia. A skąd takie info jak nigdzie jeszcze nikt nie wspominał o ośrodkach narciarskich? Faktycznie słabo widać bo forum jeszcze obcięło rozmiar. Ktoś wrzucił takie zbiorcze informacji z aplikacji na telefony iSKI https://iski.cc/en/index.html O Francji nigdzie nie podawali żadnych informacji w internecie więc nie wiem czemu tak w tej tabelce wpisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 17 minut temu, ZeroOne napisał: Nawet w osobnym oknie słabo widać. Z tego co moje słabe oczy widzą to jest napisane że Francja otwiera wyciągi 20 stycznia. A skąd takie info jak nigdzie jeszcze nikt nie wspominał o ośrodkach narciarskich? Cześć Osobiście już sam się gubię w tych informacjach! Czekam na odp od ESF jak oni interpretują wczorajsze nowiny rządowe ,póki co odp nie mam . Jednak czytając to: https://www.wintersport.nl/nieuws/11/12/2020/kans-op-opening-franse-skigebieden-op-7-januari ...wynika z tekstu ,ze premier obiecał od 7 stycznia otwarcie ON jeżeli limit dzienny covidowy spadnie do 5 tys z obecnych 10 tys( godzina policyjna z 21 na 20 do 6)ale w dalszej części na końcu jest info ze planowane jest otwarcie około 20 stycznia . Chyba nic nie pozostaje jak darować sobie temat i przełożyć na termin o którym wczoraj słyszałem oglądając szkiełko , a wiec ratowanie okresu ferii zimowych które przynoszą podobno 70% całych dochodów . Okres świąteczny 20-25% . 😡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 Szwajcarski minister zdrowia Alain Berset apeluje: "Nie przyjeżdżajcie do nas na narty, drodzy europejscy przyjaciele! Aktualne możliwości ośrodków narciarskich są w tym sezonie zarezerwowane dla szwajcarskich miłośników sportów zimowych". https://www.blick.ch/wirtschaft/berset-appell-ans-ausland-kommt-nicht-zu-uns-skifahren-liebe-europaeische-freunde-id16241504.html?utm_source=copy&utm_medium=social_user&utm_campaign=blick_app_iOS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 Czyli kwarantanna za chwile ? Kiedy szwajcarskie ferie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi