kordiankw Napisano 14 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2021 3 godziny temu, Lexi napisał: Bzdura......u nas sprzątaczka czy kierowca mogą sie przekwalifikować nawet na członka rady nadzorczej w spółce skarbu państwa i nie potrzebują żadnego "świstka"...........ba - nawet nie muszą być kreatywni Wystarczy „Wujek dobra rada”. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 14 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2021 3 godziny temu, Lexi napisał: Bzdura......u nas sprzątaczka czy kierowca mogą sie przekwalifikować nawet na członka rady nadzorczej w spółce skarbu państwa i nie potrzebują żadnego "świstka"...........ba - nawet nie muszą być kreatywni Nawet nie powinni. Obecnie tylko koni żal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 14 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2021 Jeżeli chodzi o Polskę to ceny są już europejskie s zarobki wciąż dość słabe. Można by zacząć najniżej w drabince zarobków i porównać np sprzątanie czy ekspedientki. W dalszej kolejności stolarzy czy elektryków. W Szwecji taka pani ma 1600/2000 euro na rękę. Taki pan ma 2000/2500 euro na rękę. Mój kolega zatrudnił właśnie do firmy w Kopenhadze młodego inżyniera programistę i dostał 6200 euro na rękę. Wydaje mi się że wciąż jest przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 14 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2021 (edytowane) 44 minuty temu, artix napisał: Mój kolega zatrudnił właśnie do firmy w Kopenhadze młodego inżyniera programistę i dostał 6200 euro na rękę. Taka osoba w Polsce również zarobi 25 tys zł i jeszcze dostanie mieszkanie plus pakiet świetnego ubezpieczenia,karnet na fitnes itd Sprzataczki w BE maja stawki 10-12.50€ na godzinę Sekretarka w międzynarodowej firmie z trzema językami biegłymi dostanie 2 koła max fakt netto w pl dostanie 6/8k zł brutto Na kasie zarobki 1500-1800€ …. Tylko to wszystko przy jakich kosztach życia …. 50% mieszkańców BE nadal ma okna z lat 70/80 z jedna szyba zdezelowane ,drogi lokalne nadal z płyt betonowych z lat 60/80. Wyjechać w takie regiony Walonii to gorzej jak na Ukrainie . Polska jest ponownie odbudowywana jak po wojnie inwestycje są olbrzymie czy teraz 30 lat po komunizmie, w wielu aspektach życia dogoniła Europę oczywiście dużo potrzeba jeszcze ale zmiany jak i jakość życia są widoczne gołym okiem Edytowane 14 Sierpień 2021 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 14 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2021 3 godziny temu, Victor napisał: Taka osoba w Polsce również zarobi 25 tys zł i jeszcze dostanie mieszkanie plus pakiet świetnego ubezpieczenia,karnet na fitnes itd Sprzataczki w BE maja stawki 10-12.50€ na godzinę Sekretarka w międzynarodowej firmie z trzema językami biegłymi dostanie 2 koła max fakt netto w pl dostanie 6/8k zł brutto Na kasie zarobki 1500-1800€ …. Tylko to wszystko przy jakich kosztach życia …. 50% mieszkańców BE nadal ma okna z lat 70/80 z jedna szyba zdezelowane ,drogi lokalne nadal z płyt betonowych z lat 60/80. Wyjechać w takie regiony Walonii to gorzej jak na Ukrainie . Polska jest ponownie odbudowywana jak po wojnie inwestycje są olbrzymie czy teraz 30 lat po komunizmie, w wielu aspektach życia dogoniła Europę oczywiście dużo potrzeba jeszcze ale zmiany jak i jakość życia są widoczne gołym okiem Ale kto mówi że nie zmieniło się na lepsze? Kolego, ja się wychowałem w Polsce w latach osiemdziesiątych. Coś na ten temat wiem 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 Podwyżka cen gazu od 1 sierpnia we wszystkich taryfach o 12,4% nie zachęci osób segregujących śmieci na palne i niepalne do wymiany kopcącego pieca na ekologiczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 Do podwyżek mediów trzeba się przyzwyczaić, tak samo zresztą do innych podwyżek (materiały budowlane, żywność, samochody, skipassy i mnóstwo innych rzeczy). Jest to efekt "zielonej linii", podnoszenia wynagrodzeń oraz inflacji. Oczywiście pandemia także jest dobrym wytłumaczeniem podwyżek. Wzrost płac będzie jedynie na papierze, a co będzie nas stać za parę miesięcy to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 16 godzin temu, Victor napisał: Taka osoba w Polsce również zarobi 25 tys zł i jeszcze dostanie mieszkanie plus pakiet świetnego ubezpieczenia,karnet na fitnes itd Sprzataczki w BE maja stawki 10-12.50€ na godzinę Sekretarka w międzynarodowej firmie z trzema językami biegłymi dostanie 2 koła max fakt netto w pl dostanie 6/8k zł brutto Na kasie zarobki 1500-1800€ …. Tylko to wszystko przy jakich kosztach życia …. 50% mieszkańców BE nadal ma okna z lat 70/80 z jedna szyba zdezelowane ,drogi lokalne nadal z płyt betonowych z lat 60/80. Wyjechać w takie regiony Walonii to gorzej jak na Ukrainie . Polska jest ponownie odbudowywana jak po wojnie inwestycje są olbrzymie czy teraz 30 lat po komunizmie, w wielu aspektach życia dogoniła Europę oczywiście dużo potrzeba jeszcze ale zmiany jak i jakość życia są widoczne gołym okiem Nie dostanie. No chyba, że to jakiś wybitny przypadek. Nawet w IT większość pracuje za góra połowę tego. A Np. inżynier programista PLC zarabia 5-6 tys. ale zł. W innych branżach nie lepiej. Mam koleżankę co pracuje przy jakiś rozliczeniach w zagranicznej firmie. Zna dwa języki i zarabia 3000zł. W Polsce dalej jest przepaść względem zachodu ale tylko z punktu widzenia zarobków i presji w pracy. Poza tym nasz kraj wygląd nie gorzej niż sąsiedzi. Czasem nawet lepiej. Wiele rzeczy działa też dobrze. Nawet służba zdrowia jest gorsza niż w DE ale lepsza niż w UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 15 minut temu, Spiochu napisał: Nie dostanie. No chyba, że to jakiś wybitny przypadek. Nawet w IT większość pracuje za góra połowę tego. A Np. inżynier programista PLC zarabia 5-6 tys. ale zł. W innych branżach nie lepiej. Mam koleżankę co pracuje przy jakiś rozliczeniach w zagranicznej firmie. Zna dwa języki i zarabia 3000zł. W Polsce dalej jest przepaść względem zachodu ale tylko z punktu widzenia zarobków i presji w pracy. Poza tym nasz kraj wygląd nie gorzej niż sąsiedzi. Czasem nawet lepiej. Wiele rzeczy działa też dobrze. Nawet służba zdrowia jest gorsza niż w DE ale lepsza niż w UK. Wyjdź na powierzchnie złap świeżego oddechu bo bredzisz … ja nie napisałbym czego nie pytając innych osoba zarządzająca jednym z działów w tej ze firmie zarobki około 9 brutto… będąc ostatnio u niej rozmawiałem o zarobkach i właśnie ta osoba stwierdziła ze często do tego są duże bonusy jak mieszkanie itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 Zejdź na ziemie, bo jak nie jesteś wybitny to takiej pracy nie dostaniesz. Tu masz realne wartości i to są kwoty brutto a nie na rękę: https://kodilla.com/pl/blog/ile-zarabia-programista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 15 godzin temu, kordiankw napisał: Podwyżka cen gazu od 1 sierpnia we wszystkich taryfach o 12,4% nie zachęci osób segregujących śmieci na palne i niepalne do wymiany kopcącego pieca na ekologiczny. Też dostałem dzisiaj na maila taką korespondencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 15 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2021 @Spiochużebyśmy nie brnęli dalej w dyskusji, 😉 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 30 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 W starej kurtce znalazłem paragon na kwotę 20 zł ze Szwajcarii Bałtowskiej z 2016 r za karnet 2 godz. Dziś taki karnet kosztuje 74 zł. Co takiego się stało ze podrożał ponad trzykrotnie, podczas gdy średnie wynagrodzenie w Polsce wzrosło w tym okresie o około 1,7 raz. Narty dla bogatych, tak samo jak indywidualna motoryzacja! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1mirinda Napisano 30 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Ten paragon z 2016 musiał być z przeceny 50%,planując jazdę w Baltowie warto korzystać z listopadowych przecen. 6x3h kosztowało niecałe 240zl czyli najtaniej w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi