koliber Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: W Czechach jest przepis, że jak ma pow. 1100m, MUSI być wyprzęgana. Chodzi o czas, w którym narciarz przebywa w powietrzu i jego bezpieczeństwo, także termiczne. Ciekawostka, nie wiedziałem. Jak rozumiem, ten przepis istnieje od niedawna, bo trochę tam jest dłuższych i niewyprzęganych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 Godzinę temu, pawelb91 napisał: Zasięg śniegu w Europie, stan na 2.02.2024 Wykres tej zimy dla Polski (do dzisiaj). Aktualnie powinno być maksimum obszaru pokrytego śniegiem według średniej wieloletniej. Słabo to wygląda, ale podobno za tydzień przyjdzie obchodzenie. Średnia ma to do siebie, że to średnia. Wynika z niej tylko tyle, że na przełomie stycznia i lutego jest najważniejsza szansa na śnieg, a nie ze na 100% będzie. Zobaczymy co przynoszą następne tygodnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 2 godziny temu, pawelb91 napisał: Zasięg śniegu w Europie, stan na 2.02.2024 Wykres tej zimy dla Polski (do dzisiaj). Aktualnie powinno być maksimum obszaru pokrytego śniegiem według średniej wieloletniej. Z jakiej to strony? Jak dla mnie to jasny sygnał że tylko wyjazd na północ ma sens w najbliższym czasie. Przez słabe opady będzie można też zapomnieć o jeździe w maju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 (edytowane) 6 godzin temu, WojtekM napisał: To jesteśmy jeszcze na Nosalu, czy już Kasprowym? Ja nie mam pojęcia gdzie jesteś. Edytowane 4 Luty 2024 przez Krakus81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 6 godzin temu, WojtekM napisał: To jesteśmy jeszcze na Nosalu, czy już Kasprowym? Tu i tu. I jeszcze na Gubałówce oraz Butorowym. Wszędzie problem ten sam: problem dla narciarzy. Zakopane to jarmark i sylwester marzeń, a nie narciarstwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 56 minut temu, Gerald napisał: Z jakiej to strony? Jak dla mnie to jasny sygnał że tylko wyjazd na północ ma sens w najbliższym czasie. Przez słabe opady będzie można też zapomnieć o jeździe w maju... https://zoz.cbk.waw.pl/snieg/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 4 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2024 Dzisiaj, tj. 4.02.2024 WRESZCIE odwiedziłem Arenę Jaworki (kilkanaście lat temu odbiłem się z powodu braku miejsc do parkowania, a ostatnio od kilku lat starałem się tam wybrać). Rano jak wstaliśmy to początkowo skreśliliśmy ten dzień narciarsko. Jednak podczas konsumpcji pysznego śniadanka (jeszcze raz bardzo polecam Willę pod kolejką w Szczawnicy) wyszło słońce i wyszła też nadzieja na miłe nartowanie. Niestety po chwili pięknego słońca, wróciły chmury i deszcz. W Jaworkach meldujemy się po godz. 11, po chwili deszcz ustaje i wraca słońce na ok. 2 h. Deszcz ponownie pojawia się na chwilę jeszcze tylko podczas jednego wyjazdu kolejką. Pogoda trzyma się piękna do czasu chowania sprzętu do auta. Idealne okno pogodowe! W Jaworkach, jak to tam mało ludzi. Do tego "ta pogoda". Dzisiaj tylko "desperaci" i osoby, które tak "pięknie trafiły z feriami". Kolejki do kolejki nie ma ani razu, trochę dzieci uczących się nartowania. Dużo mniej misiów jogi bez kijków, niż wczoraj w Szczawnicy. Ogólnie przyjemny stok na wyjazd z dzieckiem (takim od 7 lat), bo z mniejszymi trzeba mocno działać przy wsiadaniu i wysiadaniu. W niektórych ośrodkach panowie do obsługi wyciągu bardziej pomagają przy wsiadaniu (np. przytrzymując krzesełko), niektóre ośrodki mają też taśmy rozbiegowe. Tego tam trochę brakuje. Ale jak piszę to by się przydało tylko przy pobycie z dzieciaczki do 5-6 lat. Starsi sobie dadzą radę. Góra nadaje się do nauki i kijkowania, dół już DUŻO przyjemniejszy i bardziej stromy. Dla osób gorzej radzących sobie na nartach można objechać najstromsze miejsca bokiem. Góra ma swój osobny orczyk. Jaworki, to pięknie położony ośrodek narciarski. Wg mnie są jednym z piękniejszych miejsc w polskich górach. Uwielbiam tam bywać wiosną, latem i jesienią. Nigdy nie udawało mi się tam jeździć na nartach (do dzisiaj), niestety muszę sobie tylko wyobrazić jak tam jest pięknie gdy wszystko pokryte jest śniegiem, przy mroziku i słoneczku. Mam nadzieję, że będzie mi dane wrócić właśnie w takich okolicznościach przyrody. Warun po tym deszczu naprawdę dobry. Oczywiście miękko, ale to oczywiste. Jak na te warunki pogodowe, to jeździło się super. Kilka fot: 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andis Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 A nieco odbiegając od fascynującej pyskówki - może wrócimy do tematu wątku? Czy panowie obrzucając się epitetami w tym roku nie jeżdżą, a warunki narciarskie są takie, jak poziom tej dyskusji? Patrząc na prognozy pogody, nie wygląda to dobrze. Zerkając na kamery dziś z rana - na niektórych stokach koniec sezonu zaczyna kołatać do drzwi. A została jeszcze jedna grupa województw z feriami. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 2 minuty temu, Andis napisał: A nieco odbiegając od fascynującej pyskówki - może wrócimy do tematu wątku? Czy panowie obrzucając się epitetami w tym roku nie jeżdżą, a warunki narciarskie są takie, jak poziom tej dyskusji? Patrząc na prognozy pogody, nie wygląda to dobrze. Zerkając na kamery dziś z rana - na niektórych stokach koniec sezonu zaczyna kołatać do drzwi. A została jeszcze jedna grupa województw z feriami. Dlatego zaczyna mnie strzelać nie powiem co, bo kraina ziemniaka ma ferie od soboty, a ja tego dnia uderzam na Czarną Górę z rodziną. Bez nart o +90mm pod butem nie ma co marzyć o nartowaniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 59 minut temu, grimson napisał: Dlatego zaczyna mnie strzelać nie powiem co, bo kraina ziemniaka ma ferie od soboty, a ja tego dnia uderzam na Czarną Górę z rodziną. Bez nart o +90mm pod butem nie ma co marzyć o nartowaniu. Sobota, niedziela w CG ma być +10C i +9C. Lepiej przełóż wyjazd na minimum 13.02. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 (edytowane) 19 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: Sobota, niedziela w CG ma być +10C i +9C. Lepiej przełóż wyjazd na minimum 13.02. . Może Panowie jednak się otworzycie na nowe kierunki, właśnie kupuję bilet do GEO od 8 go do 13 go, na prognozę.Wylot z Budapesztu Wizzairem... Edytowane 5 Luty 2024 przez [email protected] 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 1 godzinę temu, Andis napisał: Wersja ECMWF, którą wrzuciłeś i tak zaniża temperatury, które pod koniec tygodnia będą na południu Polski. Będzie w wielu miejscach około 15C i to przy halnym. Tak więc nic gorszego dla warunków narciarskich już się zdarzyć nie może. Podhale, najlepsze stacje w okolicach Krynicy i TMR na Słowacji wytrzyma. Ale cokolwiek niżej będzie miało wielkie problemy. Szczyrk na ostatnią turę ferii będzie miał góra połowę otwartych tras. Pewnie tradycyjnie w ostatnich latach w marcu będą lepsze warunki niż w lutym:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 24 minuty temu, [email protected] napisał: Może Panowie jednak się otworzycie na nowe kierunki, właśnie kupuję bilet do GEO od 8 go do 13 go, na prognozę.Wylot z Budapesztu Wizzairem... Świetna propozycja, i do tego w extra towarzystwie😉, niestety termin nie pasuje. W późniejszym terminie chyba się w Krynicy spotkamy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 Do Budapesztu w Alpy Węgierskie? Ciekawy kierunek, nie powiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 7 godzin temu, grimson napisał: Dlatego zaczyna mnie strzelać nie powiem co, bo kraina ziemniaka ma ferie od soboty, a ja tego dnia uderzam na Czarną Górę z rodziną. Bez nart o +90mm pod butem nie ma co marzyć o nartowaniu. Grimson, własny śnieg też może się przydać, po mapce co Kolega wrzucił, nie wiem czy to nie głupi pomysł zacząć go magazynować we własnym zakresie. Miałeś jechać chyba do Włoch? Nie wyszło? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 W Korbielowie są problemy ze śniegiem. Dziś już zamknęli KL solisko. Niedługo zamkną trasę do Szczawin. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 Dziś wiozłem córkę na konie. Patrzę na ten lejący deszcz za oknem i pytam ją, czy ta jazda sprawi jej jakąkolwiek przyjemność ? Ona mi odpowiedziała, ojciec a jak Ty wychodzisz na narty w lejącym deszczu to masz z tego przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 Jak w poprzednią niedzielę jechałem na narty w deszczu to też się że mnie w domu śmiali, tyle że w Kasinie padał już śnieg, a nie deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 2 godziny temu, Hextor napisał: Jak w poprzednią niedzielę jechałem na narty w deszczu to też się że mnie w domu śmiali, tyle że w Kasinie padał już śnieg, a nie deszcz Tyle, że to było przejście z +3 na -1, a nie z +11 na +7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 4 godziny temu, marekbtl napisał: Grimson, własny śnieg też może się przydać, po mapce co Kolega wrzucił, nie wiem czy to nie głupi pomysł zacząć go magazynować we własnym zakresie. Miałeś jechać chyba do Włoch? Nie wyszło? pozdro https://www.skionline.pl/forum/topic/27064-czarna-góra-czy-warto/?do=findComment&comment=398737 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 Coś się nam prognoza popsuła, wczoraj pokazywała ochłodzenie za tydzień, a teraz już nie 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 16 minut temu, Hextor napisał: a teraz już nie może wiosna idzie albo ta katastrofa klimatyczna, liczę na dobry warun na Wielkanoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 5 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2024 Chyba czas się za jakimś innym sportem rozejrzeć, przez te zmiany klimatyczne. Na narty za ciepło, na surfing za daleko. Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 6 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2024 5 godzin temu, Hextor napisał: Chyba czas się za jakimś innym sportem rozejrzeć, przez te zmiany klimatyczne. Na narty za ciepło, na surfing za daleko. Co proponujecie? Szachy na dworzu. Na miejscu, no i nie za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi