WojtekM Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 Btw - Apeniny w Lazium to wysokość naszych Tatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 54 minuty temu, Hextor napisał: Prognozy się trochę poprawiły i od 20 powinna wrócić zima w górach. Zobaczymy czy tym razem prognoza się sprawdzi czy za parę dni będą pokazywać coś zupełnie innego. Myślę, że te powyżej 7 dni w przód to są bardziej na zasadzie "typowania", oceny prawdopodobieństwa, bo rzadko się sprawdzają. A że "logiczne" wydaje się, że jak już tyle dni jest +8 do +10, to kiedyś ochłodzenie musi nadejść. Tyle, że wciąż nie nadchodzi i nie jest pewne, że nadejdzie. Tabela temperatur kolejny raz się mocno zaczerwieni - na razie nie ma tam jeszcze stycznia 2024: Średnie i sumy miesięczne – Dane meteorologiczne (meteomodel.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnas22 Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 27 minut temu, WojtekM napisał: Btw - Apeniny w Lazium to wysokość naszych Tatr. Tylko bardziej na południe. Myślę, że problem jest jednak inny. Ze względu na wzrost kosztów i cen jest coraz mniej narciarzy. Kto ma pieniądze, to wybiera najlepsze ośrodki. Natomiast te mniejsze i niżej położone mają coraz trudniej, bo mniej zamożni coraz częściej rezygnują z nart. Już ładnych parę lat temu pewna Austriaczka narzekała mi, że ceny tak poszły do góry (z powodu zagranicznych turystów), że coraz mniej ludzi stać na jazdę na nartach. A co dopiero teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 (edytowane) 2 godziny temu, marionen napisał: Ciekaw jestem ile osób z forum jedzi na narty do Lacjum, czy ktoś w ogóle był tam na nartach chociaż raz... Godzinę temu, WojtekM napisał: Pewnie mało kto, może nawet nikt. Chodzi o to, że klimat jest słaby nie tylko u nas. Za jakiś czas nie będzie jeżdżenia poniżej 2 tys. Kiedyś myślałem żeby się wybrać na narty w region Abruzji wiec zaraz obok Lacjum. Warunkiem musiałoby być właśnie to że jest śnieg i są dobre warunki. Najbardziej znane ośrodki tam: - Roccaraso (w 2012 obyły się tam MŚ Juniorów), - Campo Felice, - Campo Imperatore obok najwyższego szczytu Apeninów Gran Sasso d'Italia 2912m. n.p.m. (w Campo Imperatore w hotelu góskim więziony był Mussolini), - Ovindoli - Monte Magnola Jednak pewnie będzie o to ciężko bym się tam wybrał na narty, ale były też sezony gdy śniegu było dużo a nawet więcej niż w Alpach. W 2017 roku w styczniu były ogromne ilości śniegu i zeszła słynna lawina na Hotel w Rigopiano. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lawina_w_Rigopiano Prędzej zawitam w ten region w celach nienarciarskich, miejsca piękne. Edytowane 11 Luty 2024 przez pawelb91 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 1 godzinę temu, brachol napisał: Zima pewnie wróci, pytanie czy ON będą chciały sypać śnieg, czy pojadą na tym co jest i co ewentualnie spadnie z nieba? W marcu w PL niewiele osób myśli o nartach... Mam podobne obawy, poparte frekwencją tam, gdzie w tym roku byłem. Nie było szału nawet w mazowieckie ferie (teoretycznie najkasowniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 49 minut temu, Harnas22 napisał: Tylko bardziej na południe. Myślę, że problem jest jednak inny. Ze względu na wzrost kosztów i cen jest coraz mniej narciarzy. Kto ma pieniądze, to wybiera najlepsze ośrodki. Natomiast te mniejsze i niżej położone mają coraz trudniej, bo mniej zamożni coraz częściej rezygnują z nart. Już ładnych parę lat temu pewna Austriaczka narzekała mi, że ceny tak poszły do góry (z powodu zagranicznych turystów), że coraz mniej ludzi stać na jazdę na nartach. A co dopiero teraz? Mam podobną obserwację: zamożni pojechali w Alpy, mniej zamożni... odpuścili. Najbardziej więc straciły nasza lokalne i nie za duże ośrodki. Choć wzrost cen był w miarę demokratyczny: wszędzie dość znaczny. Cen nie tylko karnetów, ale noclegów, jedzenia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 (edytowane) Akurat jak były ferie w Mazowieckim, to w Alpach był jeszcze niski sezon, więc bardziej opłacało się pojechać w Alpy. Do tego cześć ludzi wybrało tropiki, też tańsze. Może w końcu takie Małe ciche się przejedzie na tym, że dla rodzin cenowo skipassy wychodzą tyle samo co w Szwajcarskim Zermatt Edytowane 11 Luty 2024 przez Hextor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 15 minut temu, Hextor napisał: Akurat jak były ferie w Mazowieckim, to w Alpach był jeszcze niski sezon, więc bardziej opłacało się pojechać w Alpy. Do tego cześć ludzi wybrało tropiki, też tańsze. Może w końcu takie Małe ciche się przejedzie na tym, że dla rodzin cenowo skipassy wychodzą tyle samo co w Szwajcarskim Zermatt To jest jak z ceną frytek w Mielnie. Przyjechałeś = i tak kupisz. Jest grupa, która nie chce, boi się, nigdy nie pojedzie za granicę. Ale jest też grupa (duży procent), co liczy. I tę liczącą pieniądze na korzyści polscy operatorzy już tracą. Mnie dziwią te ulgi dla dzieci = 5 zł. Nie 5 zł bilet, tylko o 5 zł tańszy od dorosłego. To kompletny brak inwestycji w przyszłego narciarza. A w takiej konfiguracji, dorosły też mniej jeździ wyciągami, bo pilnuje dzieci. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: To jest jak z ceną frytek w Mielnie. Przyjechałeś = i tak kupisz. Jest grupa, która nie chce, boi się, nigdy nie pojedzie za granicę. Ale jest też grupa (duży procent), co liczy. I tę liczącą pieniądze na korzyści polscy operatorzy już tracą. Mnie dziwią te ulgi dla dzieci = 5 zł. Nie 5 zł bilet, tylko o 5 zł tańszy od dorosłego. To kompletny brak inwestycji w przyszłego narciarza. A w takiej konfiguracji, dorosły też mniej jeździ wyciągami, bo pilnuje dzieci. + 150 zł/1h za instruktora (a w zasadzie 50-55 minut nauki) Grupowe nauki przeważnie tylko w tygodniu dla pobytów feryjnych lub dłuższych. Nie ma opcji przedszkoli i szkolenia grupowego w sobotę/niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 (edytowane) 5 minut temu, Krakus81 napisał: + 150 zł/1h za instruktora (a w zasadzie 50-55 minut nauki) Grupowe nauki przeważnie tylko w tygodniu dla pobytów feryjnych lub dłuższych. Nie ma opcji przedszkoli i szkolenia grupowego w sobotę/niedzielę Siglany całe ferie organizowały zajęcia grupowe pod mniej więcej tym hasłem (z głowy): - Przywieź rano dziecko na stok, my się nim zajmiemy i nakarmimy, odbierz po nartach odstawimy. Ja miałem na maila ofertę nawet z... Piasta Gliwice (pracuję w Gliwicach) - przy współpracy z jakimś biurem i stokiem: przywieź dziecko na parking i pojedzie na stok, potem wróci. Oferty były na 5 dni ferii (poniedziałek-piątek) śląskich - faktycznie bez sobót/niedziel. Edytowane 11 Luty 2024 przez Narciarz ze Śląska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 19 minut temu, Krakus81 napisał: + 150 zł/1h za instruktora (a w zasadzie 50-55 minut nauki) Ta cena to jakieś przegięcie,byłem w listopadzie w Austrii,startowaliśmy tak koło 10 do 15.20 z przerwą obiadową czyli wychodziło 4/4.5h dziennie szkolenia plus wieczorna analiza,koszt za 6 dni 250€ czyli tysiak złotego . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 11 minut temu, Victor napisał: Ta cena to jakieś przegięcie,byłem w listopadzie w Austrii,startowaliśmy tak koło 10 do 15.20 z przerwą obiadową czyli wychodziło 4/4.5h dziennie szkolenia plus wieczorna analiza,koszt za 6 dni 250€ czyli tysiak złotego . Fajna cena. Gdyby mi się chciało jechać... 😀 Właśnie wróciłem że Spytkowic i 5 dni w szkółce 990pln. Szkółka 10-13 z przerwą na obiad. Lepiej, godzina nauki w .... Bytomiu (!!) to 170Pln !! Abstrahując od tego, byłem pierwszy raz w Spytkowicach i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony całokształtem stacji. Stok codziennie przygotowywany ale temperatury robią swoje. Warunki... od 11.00 cukrowo-brejowe. Ale jest nadal jest po czym jeździć. Zero kamieni, ze dwa czy trzy przetarcia, popoludniu raczej kompletne pustki. Z minusow: codzienne zawody, naprawdę codziennie. Tak więc i część stoku wygrodzona do około 13-14 i dużo bardzo szybkiej młodzieży na stoku. W tych warunkach momentami było mało bezpiecznie. Jedno długie zdanie o hotelu i polityce karnetów dla gości. Hotel jak na 3 gwiazdki bardzo dobry. Śpore pokoje, świetna suszarnia oraz świetne jedzenie, do tego 50% zniżki na wszystkie karnety dla dzieci i 15% dla dorosłych na karnety powyżej 2 dni. Dodatkowo 16-20 animacje - zbawienie Wydaje się, że nie ma takiej drugiej oferty w Polsce. On top od that: zaskakuje pozytywne podejście i uśmiech całego personelu. Po doświadczeniach z wielu innych miejsc w Polsce naprawdę... robi to wrażenie. Tak, wiem, brzmi jak laurka, reklama wrócę tam w pierwszym możliwy weekend 🤩 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 10 minut temu, mysiauek napisał: Fajna cena. Gdyby mi się chciało jechać... 😀 Właśnie wróciłem że Spytkowic i 5 dni w szkółce 990pln. Szkółka 10-13 z przerwą na obiad. Lepiej, godzina nauki w .... Bytomiu (!!) to 170Pln !! Abstrahując od tego, byłem pierwszy raz w Spytkowicach i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony całokształtem stacji. Stok codziennie przygotowywany ale temperatury robią swoje. Warunki... od 11.00 cukrowo-brejowe. Ale jest nadal jest po czym jeździć. Zero kamieni, ze dwa czy trzy przetarcia, popoludniu raczej kompletne pustki. Z minusow: codzienne zawody, naprawdę codziennie. Tak więc i część stoku wygrodzona do około 13-14 i dużo bardzo szybkiej młodzieży na stoku. W tych warunkach momentami było mało bezpiecznie. Jedno długie zdanie o hotelu i polityce karnetów dla gości. Hotel jak na 3 gwiazdki bardzo dobry. Śpore pokoje, świetna suszarnia oraz świetne jedzenie, do tego 50% zniżki na wszystkie karnety dla dzieci i 15% dla dorosłych na karnety powyżej 2 dni. Dodatkowo 16-20 animacje - zbawienie Wydaje się, że nie ma takiej drugiej oferty w Polsce. On top od that: zaskakuje pozytywne podejście i uśmiech całego personelu. Po doświadczeniach z wielu innych miejsc w Polsce naprawdę... robi to wrażenie. Tak, wiem, brzmi jak laurka, reklama wrócę tam w pierwszym możliwy weekend 🤩 Spytkowice to jedna z fajniejszych małych górek, moja ulubiona obok Rusin. Ale grodzenie połowy stoku pod slalom rozwala wszystko.. wtedy nie ma co jechać bo pozostała część degraduje sie z szybkością światła a w ferie przeważnie w tym wąskim gardle zaraz za przełamaniem robi sie niebezpiecznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 Panowie, trochę wchodzimy innym w kieszeń. Ile z tego ma ten instruktor ? p.s. Ja przygotowując do egzaminu 8-klasisty z matematyki dostaję więcej zł za 45 minut (on-line bez wychodzenia z domu). Za przygotowanie do rozszerzeń do matury jeszcze więcej. Robię to jednak Tylko dla dzieci znajomych, nieco hobbystycznie. Zarabiam jednak na czymś innym, to tratuję bardziej jako element higieny/treningu umysłu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 5 godzin temu, Hextor napisał: Prognozy się trochę poprawiły i od 20 powinna wrócić zima w górach. Zobaczymy czy tym razem prognoza się sprawdzi czy za parę dni będą pokazywać coś zupełnie innego. Gdzie Wy widzicie ten powrót zimy po 20 ? Ja widzę np w Krynicy +8.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 3 godziny temu, Hextor napisał: Może w końcu takie Małe ciche się przejedzie na tym, że dla rodzin cenowo skipassy wychodzą tyle samo co w Szwajcarskim Zermatt no ciekawa teza - musi to być jednak rodzina z wieloma dziećmi poniżej 9 roku życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 (edytowane) 15 minut temu, Jusik2002 napisał: Gdzie Wy widzicie ten powrót zimy po 20 ? Ja widzę np w Krynicy +8.... Weatheronline: https://www.weatheronline.pl/weather/maps/forecastmaps?LANG=pl&UP=0&R=0&MORE=1&MAPS=vtn&CONT=euro&LAND=__&ZEIT=202402210600 Edytowane 11 Luty 2024 przez Hextor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 Czytając powyższe skrobnę co się teraz dzieje w Czarnej Górze. Parkingi pod Apartamentami CG pełne, są problemy ze znalezieniem wolnego miejsca. Czarna Perła i Biała Perła wydają się też dobrze obłożone. Za to na stoku raczej pustki, i to jest wina warunu, czytaj ciepła i deszczu. W lokalnym spożywczaku ceny promo: - duża bułka 2zł - Piwo Sowie 9,99zł - Jack Daniels 1l 200zł - Jack Daniels 3l w kołysce 749zł Dzisiaj miła pani sprzedając mi karnet na narty dała zniżkę 10zł ze względu na deszcz, tak więc duch w narodzie nie upada. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 7 minut temu, grimson napisał: Dzisiaj miła pani sprzedając mi karnet na narty dała zniżkę 10zł ze względu na deszcz, tak więc duch w narodzie nie upada. Jaką strategię zakupu karnetów dla siebie i rodziny przyjełeś? Masz chyba karnet na dni kiedy chcesz, ale wykorzystać go na 2h jazdy to troszkę szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 2 minuty temu, Michas222k napisał: Jaką strategię zakupu karnetów dla siebie i rodziny przyjełeś? Masz chyba karnet na dni kiedy chcesz, ale wykorzystać go na 2h jazdy to troszkę szkoda... Kupiłem kilka zestawów promo online dla nas na 4 godziny, część już wykorzystaliśmy. Dzisiaj kupiłem dedykowany karnet na 2 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 2 minuty temu, grimson napisał: Kupiłem kilka zestawów promo online dla nas na 4 godziny, część już wykorzystaliśmy. Dzisiaj kupiłem dedykowany karnet na 2 godz. Miałem kiedyś karnet 6 dni kiedy chcesz, jest to fajna opcja jak masz nocleg na miejscu. Jeździsz rano a później wieczorem jak masz jeszcze ochotę. 4h dla Ciebie to chyba troszkę mało na dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 Godzinę temu, Hextor napisał: Weatheronline: https://www.weatheronline.pl/weather/maps/forecastmaps?LANG=pl&UP=0&R=0&MORE=1&MAPS=vtn&CONT=euro&LAND=__&ZEIT=202402210600 Sprawdzam 5 innych i to co wysłałes to chyba jakaś herazja.... Nie wierzę, że zimą jeszcze będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 2 godziny temu, moruniek napisał: Ja przygotowując do egzaminu 8-klasisty z matematyki dostaję więcej zł za 45 minut (on-line bez wychodzenia z domu). Tylko się cieszyć 😉 dla porównania do mojego syna przyjeżdża pani z zawodu psycholog dziecięcy daje mu dodatkowe lekcje niderlandzkiego i francuskiego za 2h płacę 25€ 🤷♂️ choć fakt ceny na rynku u dyplomowanego nauczyciela wąchają się między 20-25€ za godzinę co i tak wychodzi taniej z tego co piszesz jak w PL 3 godziny temu, mysiauek napisał: Lepiej, godzina nauki w .... Bytomiu (!!) to 170Pln Totalny kosmos! Tadeo ogłasza się na SF,6 dni szkolenia+spanie+skipass w ITA za 600€ 🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 40 minut temu, Michas222k napisał: Miałem kiedyś karnet 6 dni kiedy chcesz, jest to fajna opcja jak masz nocleg na miejscu. Jeździsz rano a później wieczorem jak masz jeszcze ochotę. 4h dla Ciebie to chyba troszkę mało na dzień... Jak śmigam z familią to używamy 4 godzinne. Moja żona nie wytrzyma 4 godzin na nartach, z reguły po 2 już ma odpoczynek. Śmigam wtedy z córką, żeby wykorzystać karnet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 11 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2024 Godzinę temu, grimson napisał: Czytając powyższe skrobnę co się teraz dzieje w Czarnej Górze. Parkingi pod Apartamentami CG pełne, są problemy ze znalezieniem wolnego miejsca. Czarna Perła i Biała Perła wydają się też dobrze obłożone. Za to na stoku raczej pustki, i to jest wina warunu, czytaj ciepła i deszczu. W lokalnym spożywczaku ceny promo: - duża bułka 2zł - Piwo Sowie 9,99zł - Jack Daniels 1l 200zł - Jack Daniels 3l w kołysce 749zł Dzisiaj miła pani sprzedając mi karnet na narty dała zniżkę 10zł ze względu na deszcz, tak więc duch w narodzie nie upada. W Wiśle też podobnie - na deptaku w centrum ludzi od groma, za to na stokach pustki, a objechałem w ramach rekonesansu parę stacji narciarskich m.in. Siglany, Nowa Osada, Soszów, Hotel Stok, pustki... pogoda może do nart nie zachęca, bo mżyło i plus 12 stopni było, ale mimo to... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi