Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 23/24

surfing

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, Hextor napisał:

Prognozy się trochę poprawiły i od 20 powinna wrócić zima w górach. Zobaczymy czy tym razem prognoza się sprawdzi czy za parę dni będą pokazywać coś zupełnie innego. 

Myślę, że te powyżej 7 dni w przód to są bardziej na zasadzie "typowania", oceny prawdopodobieństwa, bo rzadko się sprawdzają. A że "logiczne" wydaje się, że jak już tyle dni jest +8 do +10, to kiedyś ochłodzenie musi nadejść. Tyle, że wciąż nie nadchodzi i nie jest pewne, że nadejdzie.

Tabela temperatur kolejny raz się mocno zaczerwieni - na razie nie ma tam jeszcze stycznia 2024:

Średnie i sumy miesięczne – Dane meteorologiczne (meteomodel.pl)

27 minut temu, WojtekM napisał:

Btw - Apeniny w Lazium to wysokość naszych Tatr.

Tylko bardziej na południe.

Myślę, że problem jest jednak inny. Ze względu na wzrost kosztów i cen jest coraz mniej narciarzy. Kto ma pieniądze, to wybiera najlepsze ośrodki. Natomiast te mniejsze i niżej położone mają coraz trudniej, bo mniej zamożni coraz częściej rezygnują z nart. Już ładnych parę lat temu pewna Austriaczka narzekała mi, że ceny tak poszły do góry (z powodu zagranicznych turystów), że coraz mniej ludzi stać na jazdę na nartach. A co dopiero teraz?

2 godziny temu, marionen napisał:

Ciekaw jestem ile osób z forum jedzi na narty do Lacjum, czy ktoś w ogóle był tam na nartach chociaż raz...

Godzinę temu, WojtekM napisał:

Pewnie mało kto, może nawet nikt. Chodzi o to, że klimat jest słaby nie tylko u nas. Za jakiś czas nie będzie jeżdżenia poniżej 2 tys.

Kiedyś myślałem żeby się wybrać na narty w region Abruzji wiec zaraz obok Lacjum.
Warunkiem musiałoby być właśnie to że jest śnieg i są dobre warunki.
Najbardziej znane ośrodki tam: 
- Roccaraso (w 2012 obyły się tam MŚ Juniorów), 
- Campo Felice,
- Campo Imperatore obok najwyższego szczytu Apeninów Gran Sasso d'Italia 2912m. n.p.m. (w Campo Imperatore w hotelu góskim więziony był Mussolini),
- Ovindoli - Monte Magnola

Jednak pewnie będzie o to ciężko bym się tam wybrał na narty, ale były też sezony gdy śniegu było dużo a nawet więcej niż w Alpach.
W 2017 roku w styczniu były ogromne ilości śniegu i zeszła słynna lawina na Hotel w Rigopiano.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lawina_w_Rigopiano

Prędzej zawitam w ten region w celach nienarciarskich, miejsca piękne. 

Edytowane przez pawelb91
  • Like 4

1 godzinę temu, brachol napisał:

Zima pewnie wróci, pytanie czy ON będą chciały sypać śnieg, czy pojadą na tym co jest i co ewentualnie spadnie z nieba? W marcu w PL niewiele osób myśli o nartach...

Mam podobne obawy, poparte frekwencją tam, gdzie w tym roku byłem. Nie było szału nawet w mazowieckie ferie (teoretycznie najkasowniejsze).

49 minut temu, Harnas22 napisał:

Tylko bardziej na południe.

Myślę, że problem jest jednak inny. Ze względu na wzrost kosztów i cen jest coraz mniej narciarzy. Kto ma pieniądze, to wybiera najlepsze ośrodki. Natomiast te mniejsze i niżej położone mają coraz trudniej, bo mniej zamożni coraz częściej rezygnują z nart. Już ładnych parę lat temu pewna Austriaczka narzekała mi, że ceny tak poszły do góry (z powodu zagranicznych turystów), że coraz mniej ludzi stać na jazdę na nartach. A co dopiero teraz?

Mam podobną obserwację: zamożni pojechali w Alpy, mniej zamożni... odpuścili. Najbardziej więc straciły nasza lokalne i nie za duże ośrodki. Choć wzrost cen był w miarę demokratyczny: wszędzie dość znaczny. Cen nie tylko karnetów, ale noclegów, jedzenia...

• Like 1

Akurat jak były ferie w Mazowieckim, to w Alpach był jeszcze niski sezon, więc bardziej opłacało się pojechać w Alpy. Do tego cześć ludzi wybrało tropiki, też tańsze. 

Może w końcu takie Małe ciche się przejedzie na tym, że dla rodzin cenowo skipassy wychodzą tyle samo co w Szwajcarskim Zermatt

Edytowane przez Hextor

15 minut temu, Hextor napisał:

Akurat jak były ferie w Mazowieckim, to w Alpach był jeszcze niski sezon, więc bardziej opłacało się pojechać w Alpy. Do tego cześć ludzi wybrało tropiki, też tańsze. 

Może w końcu takie Małe ciche się przejedzie na tym, że dla rodzin cenowo skipassy wychodzą tyle samo co w Szwajcarskim Zermatt

To jest jak z ceną frytek w Mielnie. Przyjechałeś = i tak kupisz. Jest grupa, która nie chce, boi się, nigdy nie pojedzie za granicę. Ale jest też grupa (duży procent), co liczy. I tę liczącą pieniądze na korzyści polscy operatorzy już tracą.

Mnie dziwią te ulgi dla dzieci = 5 zł. Nie 5 zł bilet, tylko o 5 zł tańszy od dorosłego. To kompletny brak inwestycji w przyszłego narciarza. A w takiej konfiguracji, dorosły też mniej jeździ wyciągami, bo pilnuje dzieci.

• Like 2

10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

To jest jak z ceną frytek w Mielnie. Przyjechałeś = i tak kupisz. Jest grupa, która nie chce, boi się, nigdy nie pojedzie za granicę. Ale jest też grupa (duży procent), co liczy. I tę liczącą pieniądze na korzyści polscy operatorzy już tracą.

Mnie dziwią te ulgi dla dzieci = 5 zł. Nie 5 zł bilet, tylko o 5 zł tańszy od dorosłego. To kompletny brak inwestycji w przyszłego narciarza. A w takiej konfiguracji, dorosły też mniej jeździ wyciągami, bo pilnuje dzieci.

+ 150 zł/1h za instruktora (a w zasadzie 50-55 minut nauki)

Grupowe nauki przeważnie tylko w tygodniu dla pobytów feryjnych lub dłuższych. Nie ma opcji przedszkoli i szkolenia grupowego w sobotę/niedzielę

5 minut temu, Krakus81 napisał:

Grupowe nauki przeważnie tylko w tygodniu dla pobytów feryjnych lub dłuższych. Nie ma opcji przedszkoli i szkolenia grupowego w sobotę/niedzielę

Siglany całe ferie organizowały zajęcia grupowe pod mniej więcej tym hasłem (z głowy):
- Przywieź rano dziecko na stok, my się nim zajmiemy i nakarmimy, odbierz po nartach odstawimy.

Ja miałem na maila ofertę nawet z... Piasta Gliwice (pracuję w Gliwicach) - przy współpracy z jakimś biurem i stokiem: przywieź dziecko na parking i pojedzie na stok, potem wróci.

Oferty były na 5 dni ferii (poniedziałek-piątek) śląskich - faktycznie bez sobót/niedziel.

Edytowane przez Narciarz ze Śląska
  • Like 1

19 minut temu, Krakus81 napisał:

Ta cena to jakieś przegięcie,byłem w listopadzie w Austrii,startowaliśmy tak koło 10 do 15.20 z przerwą obiadową czyli wychodziło 4/4.5h dziennie szkolenia plus wieczorna analiza,koszt za 6 dni 250€ czyli tysiak złotego . 

• Like 2

11 minut temu, Victor napisał:

Ta cena to jakieś przegięcie,byłem w listopadzie w Austrii,startowaliśmy tak koło 10 do 15.20 z przerwą obiadową czyli wychodziło 4/4.5h dziennie szkolenia plus wieczorna analiza,koszt za 6 dni 250€ czyli tysiak złotego . 

Fajna cena. Gdyby mi się chciało jechać... 😀

Właśnie wróciłem że Spytkowic i 5 dni w szkółce 990pln. Szkółka 10-13 z przerwą na obiad. 

Lepiej, godzina nauki w .... Bytomiu (!!) to 170Pln !!

Abstrahując od tego, byłem pierwszy raz w Spytkowicach i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony całokształtem stacji. Stok codziennie przygotowywany ale temperatury robią swoje. Warunki... od 11.00 cukrowo-brejowe. Ale jest nadal jest po czym jeździć. Zero kamieni, ze dwa czy trzy przetarcia, popoludniu raczej kompletne pustki. Z minusow: codzienne zawody, naprawdę codziennie. Tak więc i część stoku wygrodzona do około 13-14 i dużo bardzo szybkiej młodzieży na stoku. W tych warunkach momentami było mało bezpiecznie.

Jedno długie zdanie o hotelu i polityce karnetów dla gości. Hotel jak na 3 gwiazdki bardzo dobry. Śpore pokoje, świetna  suszarnia oraz świetne jedzenie, do tego 50% zniżki na wszystkie karnety dla dzieci i 15% dla dorosłych na karnety powyżej 2 dni. Dodatkowo 16-20 animacje - zbawienie :) Wydaje się, że nie ma takiej drugiej oferty w Polsce.

On top od that: zaskakuje pozytywne podejście i uśmiech całego personelu. Po doświadczeniach z wielu innych miejsc w Polsce naprawdę... robi to wrażenie.

Tak, wiem, brzmi jak laurka, reklama ;) wrócę tam w pierwszym możliwy weekend 🤩

• Like 8

10 minut temu, mysiauek napisał:

Fajna cena. Gdyby mi się chciało jechać... 😀

Właśnie wróciłem że Spytkowic i 5 dni w szkółce 990pln. Szkółka 10-13 z przerwą na obiad. 

Lepiej, godzina nauki w .... Bytomiu (!!) to 170Pln !!

Abstrahując od tego, byłem pierwszy raz w Spytkowicach i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony całokształtem stacji. Stok codziennie przygotowywany ale temperatury robią swoje. Warunki... od 11.00 cukrowo-brejowe. Ale jest nadal jest po czym jeździć. Zero kamieni, ze dwa czy trzy przetarcia, popoludniu raczej kompletne pustki. Z minusow: codzienne zawody, naprawdę codziennie. Tak więc i część stoku wygrodzona do około 13-14 i dużo bardzo szybkiej młodzieży na stoku. W tych warunkach momentami było mało bezpiecznie.

Jedno długie zdanie o hotelu i polityce karnetów dla gości. Hotel jak na 3 gwiazdki bardzo dobry. Śpore pokoje, świetna  suszarnia oraz świetne jedzenie, do tego 50% zniżki na wszystkie karnety dla dzieci i 15% dla dorosłych na karnety powyżej 2 dni. Dodatkowo 16-20 animacje - zbawienie :) Wydaje się, że nie ma takiej drugiej oferty w Polsce.

On top od that: zaskakuje pozytywne podejście i uśmiech całego personelu. Po doświadczeniach z wielu innych miejsc w Polsce naprawdę... robi to wrażenie.

Tak, wiem, brzmi jak laurka, reklama ;) wrócę tam w pierwszym możliwy weekend 🤩

Spytkowice to jedna z fajniejszych małych górek, moja ulubiona obok Rusin. Ale grodzenie połowy stoku pod slalom rozwala wszystko.. wtedy nie ma co jechać bo pozostała część degraduje sie z szybkością światła a w ferie przeważnie w tym wąskim gardle zaraz za przełamaniem robi sie niebezpiecznie....

Panowie, trochę wchodzimy innym w kieszeń. Ile z tego ma ten instruktor ? 

p.s.

Ja przygotowując do egzaminu 8-klasisty z matematyki dostaję więcej zł za 45 minut (on-line bez wychodzenia z domu).

Za przygotowanie do rozszerzeń do matury jeszcze więcej.

Robię to jednak Tylko dla dzieci znajomych, nieco hobbystycznie. Zarabiam jednak na czymś innym, to tratuję bardziej jako element higieny/treningu umysłu. 

• Like 6

5 godzin temu, Hextor napisał:

Prognozy się trochę poprawiły i od 20 powinna wrócić zima w górach. Zobaczymy czy tym razem prognoza się sprawdzi czy za parę dni będą pokazywać coś zupełnie innego. 

Gdzie Wy widzicie ten powrót zimy po 20 ? Ja widzę np w Krynicy +8....

• Like 1

3 godziny temu, Hextor napisał:

no ciekawa teza - musi to być jednak rodzina z wieloma dziećmi poniżej 9 roku życia

Czytając powyższe skrobnę co się teraz dzieje w Czarnej Górze.

Parkingi pod Apartamentami CG pełne, są problemy ze znalezieniem wolnego miejsca. Czarna Perła i Biała Perła wydają się też dobrze obłożone. Za to na stoku raczej pustki, i to jest wina warunu, czytaj ciepła i deszczu.

W lokalnym spożywczaku ceny promo:

- duża bułka 2zł

- Piwo Sowie 9,99zł

- Jack Daniels 1l 200zł

- Jack Daniels 3l w kołysce 749zł

Dzisiaj miła pani sprzedając mi karnet na narty dała zniżkę 10zł ze względu na deszcz, tak więc duch w narodzie nie upada.

• Like 5
  • Haha 1

7 minut temu, grimson napisał:

Dzisiaj miła pani sprzedając mi karnet na narty dała zniżkę 10zł ze względu na deszcz, tak więc duch w narodzie nie upada.

Jaką strategię zakupu karnetów dla siebie i rodziny przyjełeś? Masz chyba karnet na dni kiedy chcesz, ale wykorzystać go na 2h jazdy to troszkę szkoda...

2 minuty temu, Michas222k napisał:

Jaką strategię zakupu karnetów dla siebie i rodziny przyjełeś? Masz chyba karnet na dni kiedy chcesz, ale wykorzystać go na 2h jazdy to troszkę szkoda...

Kupiłem kilka zestawów promo online dla nas na 4 godziny, część już wykorzystaliśmy. Dzisiaj kupiłem dedykowany karnet na 2 godz.

2 minuty temu, grimson napisał:

Kupiłem kilka zestawów promo online dla nas na 4 godziny, część już wykorzystaliśmy. Dzisiaj kupiłem dedykowany karnet na 2 godz.

Miałem kiedyś karnet 6 dni kiedy chcesz, jest to fajna opcja jak masz nocleg na miejscu. Jeździsz rano a później wieczorem jak masz jeszcze ochotę. 4h dla Ciebie to chyba troszkę mało na dzień...

2 godziny temu, moruniek napisał:

Ja przygotowując do egzaminu 8-klasisty z matematyki dostaję więcej zł za 45 minut (on-line bez wychodzenia z domu).

Tylko się cieszyć 😉 dla porównania do mojego syna przyjeżdża pani z zawodu psycholog dziecięcy daje mu dodatkowe lekcje niderlandzkiego i francuskiego za 2h płacę 25€ 🤷‍♂️ choć fakt ceny na rynku u dyplomowanego nauczyciela wąchają się między 20-25€ za godzinę co i tak wychodzi taniej z tego co piszesz jak w PL 

3 godziny temu, mysiauek napisał:

Lepiej, godzina nauki w .... Bytomiu (!!) to 170Pln

Totalny kosmos! 

Tadeo ogłasza się na SF,6 dni szkolenia+spanie+skipass w ITA za 600€ 🤷‍♂️

40 minut temu, Michas222k napisał:

Miałem kiedyś karnet 6 dni kiedy chcesz, jest to fajna opcja jak masz nocleg na miejscu. Jeździsz rano a później wieczorem jak masz jeszcze ochotę. 4h dla Ciebie to chyba troszkę mało na dzień...

Jak śmigam z familią to używamy 4 godzinne. Moja żona nie wytrzyma 4 godzin na nartach, z reguły po 2 już ma odpoczynek. Śmigam wtedy z córką, żeby wykorzystać karnet.

Godzinę temu, grimson napisał:

Czytając powyższe skrobnę co się teraz dzieje w Czarnej Górze.

Parkingi pod Apartamentami CG pełne, są problemy ze znalezieniem wolnego miejsca. Czarna Perła i Biała Perła wydają się też dobrze obłożone. Za to na stoku raczej pustki, i to jest wina warunu, czytaj ciepła i deszczu.

W lokalnym spożywczaku ceny promo:

- duża bułka 2zł

- Piwo Sowie 9,99zł

- Jack Daniels 1l 200zł

- Jack Daniels 3l w kołysce 749zł

W Wiśle też podobnie - na deptaku w centrum ludzi od groma, za to na stokach pustki, a objechałem w ramach rekonesansu parę stacji narciarskich m.in. Siglany, Nowa Osada, Soszów, Hotel Stok, pustki... pogoda może do nart nie zachęca, bo mżyło i plus 12 stopni było, ale mimo to... 

• Like 1
  • Thanks 1