sstar Napisano 24 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2024 1 minutę temu, DMM napisał: Na lodowym podkladzie 5cm swiezego szybkiego sniegu, warunki rewelacja, Gdzie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cappo Napisano 24 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2024 (edytowane) Wygląda na Rohace Edytowane 24 Marzec 2024 przez Cappo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 24 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2024 2 godziny temu, sstar napisał: Gdzie to? Tak Rohacze 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 Był na czele temat, ale nie zauważyłem, że odnosił się do sezonu temu, więc załączam (tylko link) i tutaj: Prawdziwych wariatów już nie ma? Ostatnia tej zimy relacja. Betonowe Strbske Pleso | Twój instruktor (twojinstruktor.blogspot.com) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 W dniu 24.03.2024 o 11:59, DMM napisał: Tak Rohacze Cudnie miałeś...teraz Armagedon .... ktoś jutro na Rohace ...baja będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 (edytowane) 39 minut temu, Lexi napisał: Cudnie miałeś...teraz Armagedon .... ktoś jutro na Rohace ...baja będzie tak jutro wg prognozy pogody ostatnia noc z mrozem, dzień już na dużym plusie ale do 14 będzie bardzo dobrze, niestety obowiązki folwarcznego zmuszają do pójścia do roboty, więc pozostaje tylko lodowiec (może Kasprowy ale wątpię) Edytowane 25 Marzec 2024 przez DMM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 Raid over Tatry: Raid over Tatry. Białka, Jurgów, Żdiar, Łomnica, Pleso | Twój instruktor (twojinstruktor.blogspot.com) Raid over Tatry. Białka, Jurgów, Żdiar, Łomnica, Pleso Przy okazji ostatniej tej zimy jazdy na nartach urządziłem sobie po drodze na i z nart tak zwany raid over Tatry – nawiązując nieco do tytułu popularnej kiedyś gry na automatach w salonach i na pierwszych pecetach. Sprawdziłem jak wyglądają kolejno: Białka, Jurgów, Żdiar, na miejscu Szczyrbskie Jezioro, Tatrzańska Łomnica oraz Bachledowa Dolina. I jak? BIAŁKA TARZAŃSKA W niedzielę Białka miała tzw. pożegnanie sezonu. Z perspektywy auta wydawało się, że całkiem biało wyglądała trasa FIS po prawej stronie ośrodka, gdzieniegdzie jeszcze też była odrobina śniegu i tyle. Największy polski ośrodek, w każdym razie na pewno najpopularniejszy, musi kończyć sezon wyjątkowo wcześnie. W każdym razie jechałem niedawno przez Korbielów i Zuberzec, obie miejscowości robiły wrażenie opuszczonych i zapuszczonych nieco, natomiast w Białce widać, że to kurort. Knajpa za knajpą i pełno ludzi. JURGÓW Satelita Białki zakończyła sezon. Ale miasteczko i ośrodek narciarski sprawiają godne wrażenie, a czarna trasa – takiej, na którą chce się przyjechać zimą. ŻDIAR - STREDNICA Na pierwszy ogień ukazuje się po drodze ośrodek Strednica. To malowniczo położony zespół wyciągów talerzykowych, orczykowych i jednego krzesła tuż przy drodze. Ośrodek jest niby malutki (krótkie trasy), ale pełni rolę swoistej karuzeli narciarskiej. Można jeździć niemal w każdą stronę. ŻDIAR - STRACHAN Po drugiej stronie drogi widać mały, ale jary ośrodek Strachan: hotel i niedawno wybudowane krzesło oraz jedna trasa licząca około kilometra. TATRZAŃSKA KOLEJKA Po drodze imponuje widokowa droga i trasa tatrzańskiej kolei. SZCZYRBSKIE JEZIORO (STAW) Ośrodek trzyma się dobrze, co mogliście wyczytać z mojej relacji: Prawdziwych wariatów już nie ma? Ostatnia tej zimy relacja. Betonowe Strbske Pleso | Twój instruktor (twojinstruktor.blogspot.com) TARZAŃSKA ŁOMNICA Z poziomu głównej drogi królowa Tatr robiła wrażenie w miarę ośnieżonej, przy czym dolne partie ON Tatrzańska Łomnica miały trasy już niemal całkowicie zielone. Rzuca się więc w oczy kontrast między górną (pełno śniegu), środkową (nieźle) i dolną (resztki) częścią ośrodka. BACHLEDOWA DOLINA Na koniec zajechałem (poświęciłem ok. 1 km zjazdu z głównej drogi) do Bachledowej Doliny. Na wstępie niespodzianka: widać, że w sezonie oba parkingi są oszlabanowane i płatne: 5 euro. Potem kolejna niespodzianka: ON Bachledka ma się dobrze, natomiast Deny ewidentnie nie dokończyły inwestycji w nowe krzesło. Budowa jest rozkopana i nie znamionuje śladów rychłego zakończenia. Może nie dogadali się tam z Bachledką co do parkingów? Nie wiem... To tyle, jedziemy do domu... Twój instruktor Maciek 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 25 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2024 1 godzinę temu, Lexi napisał: Cudnie miałeś...teraz Armagedon .... ktoś jutro na Rohace ...baja będzie Jakbym bliżej mieszkał.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 Dobre ranko… 16 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 8 minut temu, Lexi napisał: Dobre ranko… A Ci zazdroszczę. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 55 minut temu, Lexi napisał: Dobre ranko… veľmi dobré ráno 😁 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 Wieje? bo na szczytach samo zło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 coś tam wieje, ale na stoku nieinwazyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 6 godzin temu, ravick97 napisał: coś tam wieje, ale na stoku nieinwazyjnie Dzięki Maciek za wspólne nartowanie i kanapowe gadanie... do następnego.. (qwa .. czy ja zawsze musze trafić na kozaka którego ciężko dogonić... chyba PESEL zmienę 😖 ) Kapitalny wiosenny warun.. 11 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 Ależ Wam zazdroszczę. Jak oceniacie perspektywy dalszego działania stacji? Dużo śniegu jeszcze mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppown Napisano 26 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2024 Godzinę temu, wolcjusz napisał: Ależ Wam zazdroszczę. Jak oceniacie perspektywy dalszego działania stacji? Dużo śniegu jeszcze mają? Też dzisiaj jeździłem tam. Warunki rzeczywiście wiosenne i pełne słońce cały dzień. Górna część praktycznie do orczyka (bez ostatnich 50m) do samego końca bardzo dobre warunki. Ścianka już od 11 warunki dość trudne, szybko puściło. Śniegu w górnych partiach dość sporo. Nie wiem jak sobie radzą z dołem bo już tam gorzej, ale bez tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 8 godzin temu, wolcjusz napisał: Jak oceniacie perspektywy dalszego działania stacji? Dużo śniegu jeszcze mają? Zobaczymy jakie będą temperatury... do świąt powinni wytrzymać - pojawiają sie pojedyncze minerały, przecierek niewiele - jeździłem już tu w dużo gorszych warunkach. 19 godzin temu, christof napisał: Wieje? bo na szczytach samo zło Troche zaczęło dmuchać po 12 jakoś - takie krótkie ale dość mocne powiewy - na górze pewnie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 10 godzin temu, Lexi napisał: Dzięki Maciek za wspólne nartowanie i kanapowe gadanie... do następnego.. również wielkie dzięki Marku. coś mi się wydaje, że to następne też będzie w Spalenej dolinie 😎 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 5 godzin temu, Lexi napisał: Troche zaczęło dmuchać po 12 jakoś - takie krótkie ale dość mocne powiewy - na górze pewnie gorzej. Dzisiaj nawet Rohacze unieruchomione przez wiatr https://www.rohacespalena.sk/kamera-dolna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 (edytowane) 9 godzin temu, ravick97 napisał: .. coś mi się wydaje, że to następne też będzie w Spalenej dolinie 😎 ..zapewne "rozkład jazdy" na Rohacach na najbliższe dni wygląda tak: 27.3.2024 St od 9:00 hod - do 16:00 hod 28.3.2024 Št od 9:00 hod - do 16:00 hod 29.3.2024 Pi od 8:30 hod - do 16:00 hod 30.3.2024 So od 8:30 hod - do 16:00 hod 31.3.2024 Ne od 8:30 hod - do 16:00 hod 01.4.2024 Po od 8:30 hod - do 16:00 hod 02.4.2024 Ut od 9:00 hod - do 16:00 hod Ja celuje na piątek.... i/lub wtorek lub nawet poniedziałek (prawem słomianego wdowca ) edit. -opcjonalnie Chopok...ale wtedy "ustawka" na czysty lód bo dół będzie płynął.. Edytowane 27 Marzec 2024 przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 A ja się tam dziś wybrałam. Pogoda wczoraj była świetna, ale robota... Dziś się zapowiadała niepewnie, ale zaryzykowałam, wyjeżdżając zanim coś można było konkretnie sprawdzić. No i pojeździłam sobie - autem i na orczyku na dole (ten działał). Czekali na ucichnięcie wiatru, coś miało się okazać o 11, ale nic z tego. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - poćwiczyłam śmig w brei, z czego jestem nawet dość zadowolona, trzeba umieć jeździć w każdych warunkach 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 31 minut temu, Maria napisał: A ja się tam dziś wybrałam. Pogoda wczoraj była świetna, ale robota... Dziś się zapowiadała niepewnie, ale zaryzykowałam, wyjeżdżając zanim coś można było konkretnie sprawdzić. No i pojeździłam sobie - autem i na orczyku na dole (ten działał). Czekali na ucichnięcie wiatru, coś miało się okazać o 11, ale nic z tego. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - poćwiczyłam śmig w brei, z czego jestem nawet dość zadowolona, trzeba umieć jeździć w każdych warunkach No to się nieźle .. "przejechałaś". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 27 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2024 1 minutę temu, Lexi napisał: No to się nieźle .. "przejechałaś". Mogę powiedzieć, że się nieźle wyjeździłam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2024 W dniu 27.03.2024 o 15:49, Lexi napisał: ..zapewne "rozkład jazdy" na Rohacach na najbliższe dni wygląda tak: 27.3.2024 St od 9:00 hod - do 16:00 hod 28.3.2024 Št od 9:00 hod - do 16:00 hod 29.3.2024 Pi od 8:30 hod - do 16:00 hod 30.3.2024 So od 8:30 hod - do 16:00 hod 31.3.2024 Ne od 8:30 hod - do 16:00 hod 01.4.2024 Po od 8:30 hod - do 16:00 hod 02.4.2024 Ut od 9:00 hod - do 16:00 hod Ja celuje na piątek.... i/lub wtorek lub nawet poniedziałek (prawem słomianego wdowca ) edit. -opcjonalnie Chopok...ale wtedy "ustawka" na czysty lód bo dół będzie płynął.. Odpuściłem.. wczoraj (w nocy) wiozłem żonę na lotnisko, ruch był jak w piątkowe popołudnie... nie wyobrażam sobie co będzie dziś.. w piątkowe popołudnie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 29 Marzec 2024 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2024 (edytowane) 6 godzin temu, Lexi napisał: Odpuściłem… to ja Ci opowiem jak było 😎 Ludzi rzecz jasna więcej niż we wtorek, ale na trasie jak na wolny dzień od pracy (Słowacja) mało, a nawet bardzo mało. Warunki patrząc na to co dzieje się dookoła rewelacyjnie (środkowo-wiosenne). Śnieg od rana miękki i chyba nieratrakowany (ja się spóźniłem 15 minut na pierwsze krzesło więc mogli już rozjeździć 😉). Niestety na środku górnej części trasy zaczęła wychodzić ziemia i kamienie (sam w jeden uderzyłem wypinając nartę i kozła fikając). Jakbym był czarnowidzem, to bym powiedział, że po tej fali ciepła po świętach zamkną się, ale ja standardowo zakładam dostawy białego w kwietniu. A co do tego co się działo na drogach, to z Krk i z powrotem totalny luz, to jest przejazd raptem 3 minuty dłuższy niż w typową niedzielę. Edytowane 29 Marzec 2024 przez ravick97 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi