Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, grimson napisał:

Czy ktoś z forumowiczów pamięta w ostatnich 10 latach taki strzał zimna i śniegu w PL, w listopadzie? Mamy ponad tydzień zimy w górach. 

W ubiegłych latach zdarzały się 1-2 dni mrozu, a potem powrót do temperatur na + w górach.

2016 - zacząłem sezon 19 listopada w Białce, ztcp działającej na jakieś 80% - chyba ostatni taki listopad

• Like 4

2 godziny temu, grimson napisał:

Czy ktoś z forumowiczów pamięta w ostatnich 10 latach taki strzał zimna i śniegu w PL, w listopadzie? Mamy ponad tydzień zimy w górach. 

W ubiegłych latach zdarzały się 1-2 dni mrozu, a potem powrót do temperatur na + w górach.

To najzimniejszy listopad od  lat:

Z FB Izersko- Karkonoskiej pogody:

NAJMROŹNIEJSZY LISTOPADOWY PORANEK OD LAT
——
W Górach Izerskich zanotowano poniżej -20°C. To najniższe pomiary w listopadzie od 15 lat. -21.1°C Hala Izerska oraz Jizerka - rašeliniště, -21.0°C Horní Jizera, -20.9°C Velká Jizerská louka. W Jakuszycach -17.3°C - tu zimniej było w 2010 roku, natomiast dwa lata temu, 29.11.2023 roku, mieliśmy tylko o setne części stopnia wyższą temperaturę. Rekord pochodzi z 1998 roku, -20.4°C. 
——
Silny mróz wystąpił także pod górami i szczególnie w centralnej i zachodniej części Dolnego Śląska oraz na Łużycach, wszędzie tam powszechne spadki poniżej -10°C. -13.0°C zanotowano w Staniszowie, -12.9°C w Jagodzinie, -12.7°C w Wałbrzychu, -12.6°C w Żaganiu, -12.3°C w Dobrej Bolesławieckiej, -12.2°C w Sanicach i Leszczyńcu, -12.1°C w Jeleniej Górze, Łomnicy, Miłkowie, Chocianowie, -12.0°C w Sokołowsku, -11.7°C w Paprotkach i Opawie, -11.6°C w Rząśniku, Grzymalinie i Szklarskiej Porębie. Po czeskiej stronie szczególnie wyróżniły się Dolní Řasnice -14.8°C) niedaleko granicy z Polską. Po stronie niemieckiej obserwowaliśmy spadki w okolice -13°C. 
——

• Like 4

Słotwiny Arena w Krynicy rusza w piątek 28 listopada o 8 rano.

"Słotwiny Arena Ski & Bike Park

❄️🔥 TO JUŻ OFICJALNE! 🔥❄️
W PIĄTEK tj. 28.12.2025 o 8:00 RANO 𝐑𝐎𝐙𝐏𝐎𝐂𝐙𝐘𝐍𝐀𝐌𝐘 𝐒𝐄𝐙𝐎𝐍 𝟐𝟎𝟐𝟓/𝟐𝟎𝟐𝟔! 🐧💚🎿
Główny stok będzie otwarty, śniegu nie brakuje, a warunki zapowiadają się naprawdę kozacko. 🔥
🕛 Stacja czynna 8:00 - 21:00. Przerwa na ratrakowanie 15:00-17:00.
Resztę informacji — w tym, które trasy dołączą jako kolejne — ogłosimy już niebawem. 😉"
  • Like 4
  • Thanks 1

3 godziny temu, moruniek napisał:

Oj chyba nie działała na te 80%. Byłem tam wtedy 😉. Mocno sypali, chodziła Bania i IV. Tydzień wcześniej, jeździłem na UFO.

Bez_nazwy_1.jpg

Potwierdza się, że pamięć mam dobrą ale krótką. :D

W każdym razie, ten listopad był zimny i trochę śniegu spadło.

• Like 1

12 godzin temu, grimson napisał:

Jakieś 10 lat temu,gdy wybieraliśmy się z klube, na lodowiec,zadzwonił szef tras z Kluszkowców 15go listopada,że po co mamy jechać ,jak on już przygotował trasy ,i daje extra promocję...

• Like 1

W dniu 25.11.2025 o 11:23, Narciarz ze Śląska napisał:

Relacja z Master-Ski:

100_1055.JPG

Hurra! Ruszył sezon narciarski w Polsce! 

Dla mnie ruszył 23 listopada w niedzielę, gdyż w sobotę 22 listopada chciałem być i byłem na SNOW EXPO w Katowicach (relacja wkrótce). I tejże niedzieli zameldowałem się na stoku Master w Tyliczu, co pomału staje się moją własną tradycją. Podobnie było rok wcześniej, dwa lata temu i trzy lata temu. Niemniej 23 listopada to znów pobity własny rekord: rok temu ruszyłem 25 listopada, w poprzednich latach jeszcze odrobinę wcześniej.

Jak było teraz? Jak śpiewał Kazik:
— Jest trochę inaczej, jeżeli wiesz co to znaczy!

I było inaczej. Było po prostu w listopadzie jak w jakimś środku zimy. I to nie w Polsce, przynajmniej w ostatnich latach. Jeżeli tak dalej pójdzie, to może i święta Bożego Narodzenia będą białe, a nie szare, smutne i deszczowe. Choć to wydaje się niemożliwe...

Muszę też posypać głowę popiołem. Mniej więcej tydzień wcześniej analizując opis na stronie ośrodka
START SEZONU 22 LISTOPADA
zapytałem całkiem szczerze:
— Stodołę otwieracie?

Nic bowiem nie wskazywało na jakiekolwiek odznaki zimy. Tymczasem z początkiem tygodnia najpierw w nocy przymroziło. W tę jedną noc stacja prawie zupełnie naśnieżyła 700-metrową trasę i w zasadzie potwierdziła planowany start. Potem jeszcze na dokładkę w Małopolsce spadło ok. 50 cm świeżego śniegu i...
...ja zostałem z tą stodołą niczym Himilsbach z angielskim!

Nie pozostało więc nic innego jak ruszać do Tylicza. Postanowiłem od razu ruszyć na nie tylko niedzielę, ale i poniedziałek, co okazało się dobrym pomysłem. W niedzielę jeździłem od 13:00 do 18:00, w poniedziałek od 12:00 do 17:00. Była to nieco inna jazda, co dokumentuję zdjęciami niżej w 3 blokach: niedziela, Słotwiny i poniedziałek. W niedzielę było dużo ludzi, parking był pełen, a kolejka do wyciągu od 5 do 10 minut. Najgorzej było po 15-tej, gdy dojechał klient promocyjny (60 zł). Miało to swoje zalety (dużo dzieci - super), ale i wady (dziwna polska dyscyplina: 3/4 narciarzy bez kijów). Ja się tych narciarzy bez kijów trochę boję (większość nie potrafi jeździć i nie panuje nad nartami, mimo że niektórzy jeżdżą szybko), więc radość z jazdy, tak wielka wcześniej, nieco spadła. W poniedziałek natomiast (start wyciągu od 12-tej) było luźno, nawet rano sztruksowo, ale też nie było całkiem pusto. Jednak wariatów jest wielu. Nie tylko ja...

Dodam też, że tzw. TYLICKĄ GOLGOTĘ zaliczyłem wielokrotnie. Któż bowiem po wdrapaniu się schodami na... dolną stację nigdy nie zapomniał czegoś, nie wiem aparatu, komórki, karnetu, portfela. Ja zasadniczo czegoś zapomniałem i w niedzielę, i w poniedziałek. Było więc co trenować.

100_1058.JPG

Przy okazji muszę stwierdzić kategorycznie:

— Nie mam już kolegów!
Mimo że wariatów w kraju wielu, to nikt ze mną nie pojechał do Tylicza! Ten kolega wyjechał do Barcelony, tamten kolega miał zaplanowaną (sic!) imprezę rodzinną, jeszcze inny przedłożył mecz nad narty, Co to, do jasnej, jest? Master przecież informował od dwóch miesięcy, że planuje start sezonu na 22 listopada. A tu przyszedł koniec listopada, a koledzy w 100% byli nieprzygotowani do sezonu. I nie ma, że nie ma czasu lub pieniędzy. Przerwa w sezonie trwa ok. 8-9 miesięcy i przez te 8-9 miesięcy można przecież zrezygnować z wszystkiego, aby w listopadzie być gotowym na narty. Każdy z Was latem był w jakiejś (wersja dla biednych) Turcji bądź (wersja dla bogatych) nad polskim morzem. I Wy nie macie czasu i pieniędzy!???

NIEDZIELA

100_1061.JPG

100_1064.JPG

100_1079.JPG

Dużo więcej zdjęć w linku:

Wariatów jednak jest mnóstwo. Za to ja nie mam już kolegów. Master i moja inauguracja sezonu | Twój instruktor

Bywałem na tym otwarciu 2 lata z rzędu,i dość.4x hala na |Litwie,jedna niemiecka,i głód nart przeszedł.Wolałem wtedy  na 3 dni nad Morze Martwe,by się pogrzać.Koledzy przeważnie zeszli,więc nawet  na otwarcie Jaworzyny muszę jechać sam,i pewnie nikogo z kolegów z forum nie spotkam?

Kaszuby, mały ośrodek Kotlinka Szymbark rusza od jutra

Zapraszamy na listopadowe szusowanie w Kotlince! ⛷️❄️

Od jutra startujemy i działamy w stałych godzinach:

pon–pt: 9:00–22:00

weekend: 8:00–22:00

Stok główny jest już naśnieżony i gotowy do jazdy!
Stok szkoleniowy pozostaje jeszcze zamknięty.
Wypożyczalnia działa zgodnie z godzinami pracy ośrodka

Szkółka (tel. 518 970 907) oraz Karczma prawdopodobnie ruszą w weekend. 🍟

Jak zawsze dostępne będzie ognisko — można przynieść własny prowiant! 😋

• Like 2

52 minuty temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Kaszuby, mały ośrodek Kotlinka Szymbark rusza od jutra

Zapraszamy na listopadowe szusowanie w Kotlince! ⛷️❄️

Od jutra startujemy i działamy w stałych godzinach:

pon–pt: 9:00–22:00

weekend: 8:00–22:00

Stok główny jest już naśnieżony i gotowy do jazdy!
Stok szkoleniowy pozostaje jeszcze zamknięty.
Wypożyczalnia działa zgodnie z godzinami pracy ośrodka

Szkółka (tel. 518 970 907) oraz Karczma prawdopodobnie ruszą w weekend. 🍟

Jak zawsze dostępne będzie ognisko — można przynieść własny prowiant! 😋

A na Górze Kamieńsk po startemu, armatki nawet nie ustawione na stoku.

• Haha 2