zając Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 14 godzin temu, leitner napisał: Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że zająłem 3. miejsce! Gratulacje! 👋 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Wisła Stok - petarda. Zamkną jeżeli nie przyjedziecie 🙄 Załączam przykładowy zestaw na godzinę: 8, 10, 12+.😁 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 16 godzin temu, Mops napisał: Na Rusińskim dziś do 12 całkiem przyjemnie. Później niestety jak na te temperatury przystało zrobiło się bardzo miękko. W kilku miejscach już wychodzą przetarcia, szczególnie z lewej strony trasy patrząc z wyciągu. Ciekawe ile jeszcze przetrwają Z kim jeździłeś w grupie??? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec W dniu 7.03.2026 o 22:30, Góral spod Skrzycznego napisał: Takie tam, wiadomo skąd? A swoją drogą trzeba kończyć ale jak w takich warunkach? „1” i „3” sztos sezonu w Szczyrku Do siego roku Golgota vamos! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 45 minut temu, friski napisał: Wisła Stok - petarda. Zamkną jeżeli nie przyjedziecie 🙄 Załączam przykładowy zestaw na godzinę: 8, 10, 12+.😁 Paradoksalnie TERAZ dopiero są tej zimy znakomite warunki śniegowe, no narciarskie takie 2 godz. betonowe dla narciarza równotrasowego, potem takie dla mnie: miękko, nierówno, muldy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Godzinę temu, friski napisał: Wisła Stok - petarda. Zamkną jeżeli nie przyjedziecie 🙄 Załączam przykładowy zestaw na godzinę: 8, 10, 12+.😁 są tam nocne jazdy w tygodniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 11 minut temu, grimson napisał: są tam nocne jazdy w tygodniu? Tak. Na razie nie ma info o ograniczeniu godzin ale to się może zmienić... BTW Nowa Osada wydłużyła przerwę na ratrakowanie żeby śnieg mocniej związał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 56 minut temu, marekbtl napisał: Z kim jeździłeś w grupie??? pozdro Z Krzysiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 6 minut temu, Mops napisał: Z Krzysiem Coś nie podszedł i nie zagadał?? Trudno nas było nie zauważyć w tych tłumach pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 3 godziny temu, friski napisał: Tak. Na razie nie ma info o ograniczeniu godzin ale to się może zmienić... BTW Nowa Osada wydłużyła przerwę na ratrakowanie żeby śnieg mocniej związał. Wisła Stok kontynuuje nocne jazdy w tym tygodniu, kręcą od 17 do 21. Mają około 1m ubitego białego na stoku. Wisła Skolnity od jutra nie kręci na nocnych w tygodniu. Więc Wisła Stok mocno kusi. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Mar 9 Czas zapaleńców. Czarna Góra Przyznam, że z Czarną Górą mam taki związek nieco burzliwy, czyli z uczuciami... mieszanymi. Z jednej strony traktuję Czarną (i Żmijowiec) sentymentalnie, bo znam ten ośrodek niemal od dnia powstania. Zbudowano tam wówczas kolej dwuosobową oraz kilka wyciągów typu Poma. Wytyczono też 6 długich tras. Trasy te status pełnoprawnych tras narciarskich zyskały po kilku latach i po wykarczowaniu krzaków. Sienna to była wówczas wioska bardzo senna. Infrastruktura? No były bary pod namiotami i... tyle. Niemniej na Czarnej (i Żmijowcu) jeździło się zawsze znakomicie. A z drugiej strony dziś Czarna Góra to komercja na komercji: hotel, apartamentowce przy hotelu, nowy apartamentowiec przy wyciągu Luxtorpeda, jeszcze nowszy apartamentowiec w budowie, są nowe wyciągi i... te same trasy. Nie podoba mi się skala tej komercji hotelowej bez rozwoju departamentu <NARCIARSTWO> i brakuje mi choć udostępnienia dla ludzi (nowy wyciąg, naśnieżanie) tras E i F. Przypuszczam, że w sezonie trasy B, C i D są bardzo przeładowane. Ale nadal Czarna to czarna perła naszych ośrodków narciarskich. Trasy jakich mało. Jeszcze da się między tymi hotelami jeździć. Trasa czerwona B. Niby perła ośrodka, 1700 m porządnej jazdy, tyle że trasa się szybko degradowała ze sztruksu na kaszę oraz góry i doliny. Moim zdaniem kolej Luxtorpeda jest super, ale kiedyś samą trasą jeździło się lepiej, a na pewno luźniej Czarna trasa A. Do południa zamknięta na Mistrzostwa Dolnego Śląska W sobotę 7 marca 2026 roku otwarta była niebieska trasa na dole przy krótkim krześle, obie trasy przy krześle Luxtorpeda (w tym czarna A, ale dopiero po zawodach oraz czerwona B) oraz obie trasy przy krześle Żmija (czerwona C oraz czerwona D). Najlepiej jeździło się po C (zachowała twardość bardzo długo, ma swój przebieg raczej w cieniu), D (częściowo rozmiękła, częściowo betonowa) oraz A (po otwarciu po zawodach przez jakiś czas). Trasa B, niegdyś perła Czarnej, była natomiast zmasakrowana słońcem oraz ilością narciarzy, którzy nią przejechali. Do tego dodam, że nie działały łączniki między trasami: brak śniegu! Jeszcze da się między tymi hotelami jeździć. Czerwona C. Znakomita rano, znakomita i w południe Na początku trasy D Spektakularna końcówka trasy D. Przypuszczam, że tam prędkości mieliśmy największe Niemniej wypad na Czarną uważam za niezwykle udany. Ok. 20 wjazdów/zjazdów w miarę długimi i trudnymi trasami, nogi w tyłku po ok. 5 godzinach jazdy, piękna pogoda, dobre piwo oraz jednak znakomite rano, a potem dobre warunki narciarskie. Nie było tak, aby po 11-tej nie dało się jeździć, mimo wysokich temperatur. Bo dało się, całkiem dobrze. Jeszcze da się między tymi hotelami jeździć. Krzysiek na czarnej z Czarnej W środku swego przebiegu czarna ma wypłaszczenie Po południu niebieskie pola narciarskie na dole... płynęły Jest i czas na HAVE A BREAK PS. A przy okazji powrotu z Czarnej przejechałem przez tereny popowodziowe niemal 2 lata po tej strasznej powodzi. Zrobiło to na mnie niesamowite wrażenie, co opisuję w suplemencie do relacji z samej jazdy na nartach tutaj: Kletno i Stara Morawa. Państwo z papendekla | Twój instruktor Twój instruktor Maciek Link do artykułu: Czas zapaleńców. Czarna Góra | Twój instruktor Link do suplementu: Kletno i Stara Morawa. Państwo z papendekla | Twój instruktor 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec (edytowane) 6 godzin temu, friski napisał: te na godzinę 10, to według mnie: "najbardziej uniwersalne narty świata". do tej pory nie mogę znaleźć ich następcy ;-( Edytowane 9 Marzec przez ravick97 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 14 godzin temu, ravick97 napisał: te na godzinę 10, to według mnie: "najbardziej uniwersalne narty świata". do tej pory nie mogę znaleźć ich następcy ;-( Co to za model tak konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 1 godzinę temu, Sławek Nikt napisał: Co to za model tak konkretnie ? https://www.skionline.pl/sprzet/narty,11-12,dynastar,speed-course-ti,5418.html W wersji najdłuższej (183) daje to "coś" dzięki czemu nie zamieniłem na inne "mastery". 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 17 godzin temu, ravick97 napisał: te na godzinę 10, to według mnie: "najbardziej uniwersalne narty świata". do tej pory nie mogę znaleźć ich następcy ;-( Obstawiam, że te godnie by się spisały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 18 godzin temu, grimson napisał: Wisła Stok kontynuuje nocne jazdy w tym tygodniu, kręcą od 17 do 21. Mają około 1m ubitego białego na stoku. Wisła Skolnity od jutra nie kręci na nocnych w tygodniu. Więc Wisła Stok mocno kusi. tutaj jest piękny wykaz aktualnie czynnych wyciągów w Wiśle. Na jaki warto uderzyć na nocne, jazdy, biorąc pod uwagę długość tras? https://www.wisla.pl/mieszkaniec/news/warunki-narciarskie-w-wisle_3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2 godziny temu, yoss napisał: Obstawiam, że te godnie by się spisały. mam masterki elana, ale to narty do innej jazdy, jak te Dynastar Speed Course Ti Swoją drogą te ostatnie sprzedawane były jako "pierwsza sklepowa gigantka", podczas, gdy jak dla mnie, trzymając się obecnej nomenklatury, to genialna sportowa hybryda. Był czas, że dużo lokalnych podkręconych gigantów było obstawianych przez te narty, gdyż miały mały promień skrętu (15r), a jednocześnie dawały kopa, jak nie sklepowe. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec Jedziemy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 20 minut temu, grimson napisał: Jedziemy: Podziwiam za determinację 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec Wisła - Nowa Osada Zaczynamy wieczorną🙂 Na razie 8 osób w tym jeden gość na czymś nie przypominającym nart 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 1 minutę temu, marcinn napisał: Wisła - Nowa Osada Zaczynamy wieczorną🙂 Na razie 8 osób w tym jeden gość na czymś nie przypominającym nart Ja będę 9 na stoku 😁 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2 minuty temu, grimson napisał: Ja będę 9 na stoku 😁 Straszysz mnie🤭 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec Jestem i ja: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec Tłumów nie ma: 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec No i cyk, jeszcze 218km i można jeść kolację 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi