Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

Cze

@Lexi i Ewcia dziękówa💪. Lovly day in paradise. Jak zwykle. Rano twardo, równo i szybko. Ludzi brak.

z rańca

IMG_6256.thumb.jpeg.e76e9ad4ea302e5ccb306c467a721cad.jpeg

IMG_6259.thumb.jpeg.70d6942fb208234dd6efe6019cd68343.jpeg

Na Fisach bombowo

IMG_6262.thumb.jpeg.2d3e47d33e593d775fc94f0d7820b523.jpeg

IMG_6267.thumb.jpeg.190443dc0d6cfe3b1aadc5f3a3acce62.jpeg

Fis 2 ale trzeba było podejść, 10.50. - pierwszy😀

IMG_6265.thumb.jpeg.876df58003226699c18ca84fe0329528.jpeg

coś na osłodę dnia

IMG_6270.thumb.jpeg.45ca9351e7c149574f716e0d81234d3c.jpeg

pojeżdżone, 25km w 4h i 5000 verticala, 1200 skrętów. Dziękuję za uwagę.

pozdro

Edytowane przez marekbtl
  • Like 16
  • Thanks 4

3 godziny temu, [email protected] napisał:

Odezwij się,ja będę jechał chyba w niedzielę,i potem we wtorek lub środę...

Dam znać. W przyszłym tygodniu jeśli bym jechał to w środę lub czwartek.

Pisząc kiedyś na forum o parkingu przy dworcu miałeś na myśli ten nowy kryty Park & Ride? Widzę że kosztuje 12zł za dzień i bilet z niego upoważnia w ten dzień do darmowej komunikacji liniami publicznymi po Zakopanem (w tym przypadku do Kuźnic).

44 minuty temu, pawelb91 napisał:

Dam znać. W przyszłym tygodniu jeśli bym jechał to w środę lub czwartek.

Pisząc kiedyś na forum o parkingu przy dworcu miałeś na myśli ten nowy kryty Park & Ride? Widzę że kosztuje 12zł za dzień i bilet z niego upoważnia w ten dzień do darmowej komunikacji liniami publicznymi po Zakopanem (w tym przypadku do Kuźnic).

Dokładnie,po krótkiej walce z automatami mam ten P  opanowany.Ja jadę w niedzielę,NS o 6tej,i potem chciałem w środę 

30 minut temu, [email protected] napisał:

Dokładnie,po krótkiej walce z automatami mam ten P  opanowany.Ja jadę w niedzielę,NS o 6tej,i potem chciałem w środę 

Mi się marzyło w niedzielę zawitać na Kasprowym, zwłaszcza z uwagi na działającą Goryczkową. Dzwoniłem do PKL-u by się załapać na transport z Katowic, niestety nie organizują już wyjazdów na narty, zapraszają uprzejmie ale z własnym dojazdem. Logistycznie sam w niedzielę nie dam rady raczej. Może w kolejną niedzielę się uda, w tygodniu u mnie odpada całkowicie. Zazdroszczę tym którzy odwiedzą Kasprowy w najbliższych dniach i życzę udanych szusów...

• Like 6

17 minut temu, Jeeb napisał:

a co za problam aby pojechać do Zakopanego a nie Czarnej Góry ?

To nie problem to wybór,  różnica w czasie dojazdu to jakieś jeden i pół godziny, maksymalnie do 2 . Przy prędkościach przelotowych grimsona samochodem to by pewno zmieścił się w 45 minut.

• Haha 3

11 minut temu, marionen napisał:

To nie problem to wybór,  różnica w czasie dojazdu to jakieś jeden i pół godziny, maksymalnie do 2 . Przy prędkościach przelotowych grimsona samochodem to by pewno zmieścił się w 45 minut.

chyba się domyślam - strach przed trudnościami na stoku

• Haha 2

2 godziny temu, marionen napisał:

Mi się marzyło w niedzielę zawitać na Kasprowym, zwłaszcza z uwagi na działającą Goryczkową. Dzwoniłem do PKL-u by się załapać na transport z Katowic, niestety nie organizują już wyjazdów na narty, zapraszają uprzejmie ale z własnym dojazdem. Logistycznie sam w niedzielę nie dam rady raczej. Może w kolejną niedzielę się uda, w tygodniu u mnie odpada całkowicie. Zazdroszczę tym którzy odwiedzą Kasprowy w najbliższych dniach i życzę udanych szusów...

Kasprowy przy pogodzie jest zajebisty. Może mi też się uda odwiedzić jeszcze w tym sezonie.

pozdro

• Like 3

13 minut temu, marekbtl napisał:

Kasprowy przy pogodzie jest zajebisty. Może mi też się uda odwiedzić jeszcze w tym sezonie.

pozdro

Ja traktuję wyjazd tam jako dopust boży,ze względu na logistykę ,brak naśnieżania i nieprzewidywalność pogody,jeżdżę tylko na zawody.Tutaj jest blok pogodowy do czwartku zupelnie niespotykany,warunki będą marcowe a nie kwietniowe,ludzi nie będzie,Goryczkowa otwarta,sezonówka jest-nie wypada się nie dostosować do natury...Tylko personel PKLu i TPNu może coś wymyślić,by to zepsuć,zepsują kolejkę,albo wyciąg,albo coś-ale trudno,zaryzykuję...

Edytowane przez [email protected]
  • Like 4
  • Haha 1

1 godzinę temu, Jeeb napisał:

a co za problam aby pojechać do Zakopanego a nie Czarnej Góry ?

A taki, że muszę jutro być w domu do 11 rano.

wiec pobudka o porannym udoju, 2 godz w aucie na CG. Na miejscu 2 godz na stoku i z powrotem do krainy ziemniaka. 

Natomiast sam dojazd do Zakopanego to 4 do 4.5 godz jazdy autem w jedną stronę. 

• Sad 1

1 godzinę temu, Jeeb napisał:

chyba się domyślam - strach przed trudnościami na stoku

Albo wyśniona trzycyfrówka za bardzo zajrzała w oczy 🤔

46 minut temu, grimson napisał:

wiec pobudka o porannym udoju, 2 godz w aucie na CG. Na miejscu 2 godz na stoku i z powrotem do krainy ziemniaka. 

Ale po co tam jechać skoro nic nie działa?
Żeby podjeść i zjechać raz po śniegu wymieszanym z błotem? Przecież to nie ma sensu.

• Like 3
  • Thanks 1

1 godzinę temu, [email protected] napisał:

Tylko personel PKLu i TPNu może coś wymyślić,by to zepsuć,zepsują kolejkę,albo wyciąg,albo coś-ale trudno,zaryzykuję...

Wiem na co mogą "wpaść" ale nie będę im podrzucać pomysłu.
Widziałem niedawno filmik z pewnym zwierzakiem na nartostradzie do Kuźnic. Ale nie mam 100% pewności że był to aktualny filmik...

• Like 2

Cóż to był za dzień... tuż przed 9:00 wjazd koleją z Kuźnic. Zaczęliśmy od Gąsienicowej. Na początku świetnie zmrożony śnieg (po naturalnym jeździ się jak po maśle) - o 7 rano -9 na górze. Później zaczęło puszczać, ale i tak świetnie. Przy bramkach tylko małe zagęszczenia. Na trasie czasem nieco gęściej, więc raz pojechałem z bratem na stoki Beskidu. Śnieg taki sobie.

Na Goryczkowej baaaajka. Jedynym minusem kolejka na jakieś 8 minut, która z czasem malała. Warunki oczywiście bardzo dobre. Im później tym oczywiście zaczęły się pojawiać muldy. 

Na koniec znowu trochę freeridu. Niesamowicie przyjemne wrażenia 😀 Na nartostradzie śnieg szybki, udało się dojechać praktycznie do Kuźnic.

20260411_094130.jpg

20260411_102523.jpg

20260411_104259.jpg

20260411_104320.jpg

20260411_114637.jpg

20260411_122636.jpg

20260411_125714.jpg

20260411_130309.jpg

20260411_133332.jpg

20260411_134937.jpg

20260411_151206.jpg

20260411_160502.jpg

20260411_164601.jpg

20260411_164644.jpg

20260411_170049.jpg

20260411_170321.jpg

20260411_171131.jpg

• Like 17
  • Thanks 4

Cze

Dzisiaj Białka again, w ostatniej chwili, bo wczoraj pies mi się zepsuł. Skoczył z sofy i coś go łupie w kręgosłupie. Miał być weteryniorz, ale deczko mu przeszło, więc o 7.20 dostałem pozwolenie na wyjazd. Dzida Zakopianką i 8.40 na parkingu. A tam mnie jakiś jegomość zaczepia. Toż to Maciek @ravick97 także wybrał ten cud natury. Warun obłędny jak na tę porę roku. Dzisiaj taktycznie. Rano 3x Kotelnica, póki twardo i szybko. Tak się wydaje, ale to 1,5 km zjazdu i 300 skrętów na rozgrzewkę z czego 1/3 w odchyleniu na plaskaczu aby utrzymać prędkość. Potem trasy przy Fis 1, bo puszczają w drugiej kolejności. Niestety dzisiaj Fis 2 już o 10.00 jakieś cymbały przyatakowały, więc stok już nie był dziewiczy. Generalnie to tak było zajebiście, że Maciek odpuścił flaczki o 11.00. Narciarz niezłomny😀. Sporo znajomych spotkanych poznanych w trakcie sezonu. Ja oczywiście ostatni wyjazd bez karnetu, bo wyszedł. Maciek mnie wkręcił, bo kupił przezornie na 6h😀. Generalnie przygotowanie i warunki na trasach do 13.10 perfect. Obaj mieliśmy SL i rzeźby nie było. Na koniec ostatnią galaretkę na spółę zjedliśmy. Było czyszczenie magazynów. Można się śmiać, ale po sezonie Białka rzondzi😉.

Kilka foci z dzisiaj. No było lepiej niż w piątek, chociaż ludzi ciut więcej.

IMG_6274.thumb.jpeg.8d314776362920f2f852efcadc250403.jpeg

IMG_6275.thumb.jpeg.1d1523a48d17e3e97a9a9fe0e2594133.jpeg

IMG_6272.thumb.jpeg.874ff997b24073d2486c449b0cdb18b7.jpeg

pozdro

• Like 18
  • Thanks 2

Gdyby ktoś chciał pośmigać na nartach w Zakopanem, ale wyższe partie Tatr za wysokie lub za ciekawe, to dużo śniegu jest jeszcze na oślej łące Antałówka przy dworcu kolejowym oraz w Suchym Żlebie na Kalatówkach. 

Z kolei za tydzień w weekend być może oprócz Kasprowego, ponownie będzie czynna Wieżyca na Kaszubach 😉

20260411_183558.jpg

20260412_115710.jpg

• Like 11
  • Thanks 1

W dniu 10.04.2026 o 22:40, pawelb91 napisał:

Albo wyśniona trzycyfrówka za bardzo zajrzała w oczy 🤔

Ale po co tam jechać skoro nic nie działa?
Żeby podjeść i zjechać raz po śniegu wymieszanym z błotem? Przecież to nie ma sensu.

Paweł, bo Grimson pomylił tematy, a raczej powinien założyć nowy „Hardcorowy skituring”. To coś a’la „Bieg rzeźnika”, a jak wiemy z bieganiem w naszym rozumieniu ma mało wspólnego. Jest to chyba jeden z nielicznych fanów narciarstwa co więcej czasu spędził w samochodzie niż na nartach. Sumarycznie w sezonie. Może w tym szaleństwie jest metoda? Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem😀.

pozdro

• Like 1

3 godziny temu, marekbtl napisał:

po sezonie Białka rzondzi😉.

przed też, o czym zapewne się przekonasz początkiem grudnia. w końcu jestem Ci dłużny pół galaretki 😎

a tak poważnie, to warun dotrzymał kroku Towarzystwu, które było mega (podziękować  @marekbtl).

nie pamiętam tak szybkiego śniegu z rana i takiej jego masy na zakończenie sezonu na Kotelnicy. Dla porównania, dzisiaj poza Białką sezon zakończyło również Nassfeld.

I kto tu jest King/Queen? 

Edytowane przez ravick97
  • Like 2
  • Thanks 1