ZdolnyŚlązak Napisano 29 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 3 maja zakończenie sezonu w PL: To ostatni weekend z nartami na Kasprowym Wierchu! ⛷️ Nie spędzajcie całego dnia przy grillu — domknijmy ten sezon razem. Wyciąg w Kotle Gąsienicowym działa do 3.05, a kolej od 4.05 do 22.05 przechodzi coroczny wiosenny przegląd. Są takie dni, które po prostu się łapie — bez odkładania na później. Widzimy się na górze. 🩵 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 21 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: Widzimy się na górze. 🩵 Znaczy że jesteś na górze do niedzieli? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 29 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 41 minut temu, Lexi napisał: Znaczy że jesteś na górze do niedzieli? Dobry plan🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 29 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień Dziś był Kasprowy, ale zdecydowałem,że to koniec.Sam kocioł w porządku,ale niżej już rozjechana kasza,myślałem,że będzie dziś zimniej.Na weekend niestety zapowiadana fala ciepła... 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 30 Kwiecień Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 16 godzin temu, lski@interia.pl napisał: Dziś był Kasprowy, ale zdecydowałem,że to koniec.Sam kocioł w porządku,ale niżej już rozjechana kasza,myślałem,że będzie dziś zimniej.Na weekend niestety zapowiadana fala ciepła... Jutro Rohace? Widzimy się ? Nigdy nie mów nigdy, a tym bardziej że koniec. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 7 Maj Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj I po Bieńkuli. Game over: bielsko.info: [FOTO] Nowa atrakcja w Beskidach: Salamandra Alpine Coaster na Hali Skrzyczeńskiej. Otwarcie już wkrótce - Bielsko-Biała 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Maj Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: I po Bieńkuli. Game over: bielsko.info: [FOTO] Nowa atrakcja w Beskidach: Salamandra Alpine Coaster na Hali Skrzyczeńskiej. Otwarcie już wkrótce - Bielsko-Biała czyli na trasie Bieńkula stawiają cało roczną atrakcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 7 Maj Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj To na pewno jest Bieńkula, a nie dawna przecinka po orczykach? Trochę węższa mi się wydaje niż ją pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 7 Maj Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: I po Bieńkuli. Game over: bielsko.info: [FOTO] Nowa atrakcja w Beskidach: Salamandra Alpine Coaster na Hali Skrzyczeńskiej. Otwarcie już wkrótce - Bielsko-Biała super sprawa i nawet nart nie trzeba będzie przypinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Maj Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 12 godzin temu, grimson napisał: czyli na trasie Bieńkula stawiają cało roczną atrakcję? Nie jestem pewien na 100%, ale wg zdjęć (trasa w dół) i wg artykułu (od 1000 m w dół) wszystko wskazuje na zagospodarowanie Bieńkuli. Jeśli tak jest, znana nam (kiedyś) trasa przechodzi do historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 8 Maj Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 11 godzin temu, koliber napisał: To na pewno jest Bieńkula, a nie dawna przecinka po orczykach? Trochę węższa mi się wydaje niż ją pamiętam. Nie wiem. Nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 8 Maj Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj Nie, to nie jest Bieńkula. To jest miejsce po dawnych orczykach z Czyrnej. Jasno daje to do zrozumienia, że zapowiadana kanapa z Czyrnej nie powstanie już w najbliższych latach (czyli pewnie nigdy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Maj Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 23 minuty temu, leitner napisał: Nie, to nie jest Bieńkula. To jest miejsce po dawnych orczykach z Czyrnej. Jasno daje to do zrozumienia, że zapowiadana kanapa z Czyrnej nie powstanie już w najbliższych latach (czyli pewnie nigdy). To jest decyzja na podstawie ostatnich lat. Ocieplenie klimatu. Liczne opady deszcze podczas zimy w Szczyrku, zamiast naturalnego śniegu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Maj Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 24 minuty temu, MarioJ napisał: Ocieplenie klimatu zgadza się. planeta płonie. jak nie zareagujemy, to nasze wnuki będą mieć afrykańskie upały na spalonej słońcem ziemi. na narty będą jeździć w Himalaje, bo tylko powyżej 6k m npm będzie śnieg -> pojawi się nowy rodzaj narciarstwa, z butlą z tlenem na plecach. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 8 Maj Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj Fajnie się ironizuje ignorując oczywiste dane i przesłanki. Każdy kto ma oczy widzi jak wygląda sezon w Polsce, ile mamy naturalnych opadów, ile epizodów z deszczem w trakcie sezonu itd. Nie dziwię się, że TMR nie chce inwestować w infrastrukturę narciarską, gdy nie ma w tym biznesie żadnej stabilności przez pogodę. Obstawiam, że głównym problemem biznesowym nie jest nawet sama długość sezonu, a brak pewności, że w okresie styczeń-luty ośrodek jest w stanie stabilnie funkcjonować i inwestycje będą miały okazję się odpowiednio zamortyzować. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Sobota o 07:10 Zgłoszenie Share Napisano Sobota o 07:10 Planeta płonie, aktywiszcze bierze udział w słusznym performansie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano Poniedziałek o 08:13 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 08:13 Ale jakie to ma znaczenie? To, że części społeczeństwa odbija i własną głupotę próbują usprawiedliwić ociepleniem klimatu, w ogóle nie oznacza, że temperatura nie rośnie. Skoro przez pewien czas w Warszawie dzieciaki blokowały mosty, ulice, niszczyły pomnik itp., to bujdą jest wzrost średniej temperatury w Szczyrku? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Poniedziałek o 10:59 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 10:59 W dniu 8.05.2026 o 12:17, wojtekly napisał: Fajnie się ironizuje ignorując oczywiste dane i przesłanki. Każdy kto ma oczy widzi jak wygląda sezon w Polsce, ile mamy naturalnych opadów, ile epizodów z deszczem w trakcie sezonu itd. Nie dziwię się, że TMR nie chce inwestować w infrastrukturę narciarską, gdy nie ma w tym biznesie żadnej stabilności przez pogodę. Obstawiam, że głównym problemem biznesowym nie jest nawet sama długość sezonu, a brak pewności, że w okresie styczeń-luty ośrodek jest w stanie stabilnie funkcjonować i inwestycje będą miały okazję się odpowiednio zamortyzować. Dokładnie tak. Narciarstwo typu "spadło, więc pan Zdzichu uruchamia orczyk" już dawno upadło. Dziś podstawą biznesu jest pewność sezonu - na święta i na ferie. W Szczyrku jest z tym coraz gorzej, do tego dochodzi jeszcze wiatr. Do tego wydaje mi się - takie mam odczucie - że doszedł kryzys (ekonomiczny) na stokach. Więcej: on się pogłębia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Poniedziałek o 11:04 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 11:04 W dniu 8.05.2026 o 12:17, wojtekly napisał: Fajnie się ironizuje ignorując oczywiste dane i przesłanki. Każdy kto ma oczy widzi jak wygląda sezon w Polsce, ile mamy naturalnych opadów, ile epizodów z deszczem w trakcie sezonu itd. Nie dziwię się, że TMR nie chce inwestować w infrastrukturę narciarską, gdy nie ma w tym biznesie żadnej stabilności przez pogodę. Obstawiam, że głównym problemem biznesowym nie jest nawet sama długość sezonu, a brak pewności, że w okresie styczeń-luty ośrodek jest w stanie stabilnie funkcjonować i inwestycje będą miały okazję się odpowiednio zamortyzować. Bo mamy polski paradoks narciarski: WYSOKO W GÓRACH - NIE WOLNO INWESTOWAĆ (PARKI NARODOWE LUB INNE PRZESZKODY) NA PAGÓRKACH I NIZINACH - WOLNO INWESTOWAĆ. A na nizinach bywa różnie i kapryśnie. Mamy więc czołowe ośrodki na wys. 500-1000 mnpm i żadnego wysokogórskiego z naśnieżaniem. Nie ma naśnieżania ani na Pilsku, ani na Kasprowym. Nie wiem, jak jest z naśnieżaniem na Kopie i Szrenicy, ale patrząc na długość sezonu - realnie nie ma na szczytach, może jest na jakichś Puchatkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano Poniedziałek o 12:54 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 12:54 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Do tego wydaje mi się - takie mam odczucie - że doszedł kryzys (ekonomiczny) na stokach. Maciek, to nie kryzys ekonomiczny, tylko jest relatywnie drogo, społeczeństwo jest bardziej zamożne i wybiera zagraniczne ośrodki. Rodzime ośrodki już nie odbiegają cenowo (globalne koszty pobytu) od zagranicznych, a oferują sporo mniej niż przeciętny ośrodek alpejski. Pragmatyzm. pozdro 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano Poniedziałek o 15:06 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 15:06 Ja ręki do ocieplenia klimatu nie dołożę! Dziś właśnie, zgodnie z ustaleniami i działaniami ministerstwa klimatu, i tej co to zbyt długo ssała smoka, co widać po łuku zębowym, oddałem do butelkomatu butelki plastykowe. Połowe mi butelkomat przyjął, połowę odrzucił. Tak samo z puszkami po piwie. No ale nic, wziąłem kwit, resztę butelek zabrałem do bagażnika i do domu, na śmieci! Zrobiłem zakupy, oczywiście robiąc też za kasjera, no bo w tej sieci sklepów kasjerów nie ma zbyt wielu. Z reguły robi jedna kasa, a do niej koooooolejjkaaaa! Kwit zeskanowałem na koniec i..... nic. Nie odjeło mi kwoty za oddane butelki. Interweniowałem, kasjerka powiedziała abym czekał, no ale jakoś się zlitowała i podeszła fdo mnie i mojej samodzielnej kasy. Zrugała mnie, że nie zeskanowałem kwitu, co było nieprawdą, no bo kwit zeskanowełem , nawet słyszałem jak zapiszczało! Po ustaleniach i wyjaśnieniach, niczego nie naprawiła. Zaproponowała mi abym zrobił jeszcze raz jakieś zakupy i znów spróbował, czego nie zrobiłem, no bo i dlaczego miałbym. Na to pani sprawdziła jeszcze raz kwit za butelki i powiedziała że jest on ważny do któregoś tam czerwca i żebym spróbował następnym razem. Opusciłem sklep, aha Motoru nie kupiłem, mimo, że to po niego przede wszystkim przyszedłem do tego sklepu. No i przychodząc do domu tak się zastanawiam. Ile to energii zuzyłem kazdorazowo zbierajac butelkę i wynosząc ją z domu do składu przy moim pieknym elektrycznym rowerze. To jest cos koło 20 m drogi w obie strony na każdą butelkę. Tych butelek, ważnych butelek uzbierało sie 9 szt, drugie tyle jak pisałem, zabrałem do domu. Te zbierane butelki przeszkadzają mi w wyciaganiu z miejsca garażowego wspomnianego roweru, przez co klnę zawsze kiedy wyciagam rower. No ale niech tam. Ale do rzeczy, na system zbierania butelek wydano ogrone pieniadze, zaangażowano wiele osób, wiele osób przy tym pracuje! Efekty tych działan widać,przedwczoraj było u mnie zimno, po prosto w nocy to było koło 0 stopni. Ale tak na serio, koszty związane z zebraniem średnio jednej butelki nijak nie pokryją wydatków, nie mówiąc o przynoszeniu korzyści z procederu. No nie mówię tu o tych co to z tego zyją, a o obywatelach. Zuzywamy dodatkowo wiele energii aby bulelkę mozna było zebrać i napaść bandę układowych biznesmenów. Tresura obywatela trwa w najlepsze. Kazdy obywatel poświeca swój czas za który mu nie płacą!!! Poiliczmy, min. płaca to dziś ponad 4,5 tys zł. Ja wynosząc, zbierając, przestawiając, wożąc, wsadzajac do maszyny, idąc do kasy trace czas. Myślę, ze na te 9 prawidłowych butelek straciłem min kwadrans. No to policzmy 4500zł : 210 godz= 21 zł za godz. Kwadrans to będzie około 5 zł. Na tyle co najmniej mnie system okradł za wykonywanie mojej pracy! Ale, podatek jaki płacę od nieruchomosci to około 900 zł rocznie. Jakis metr kwadratowy musiałem poświecić na te butelki, to tez kosztuje! No cóż, chronię przyrodę jak umiem, dbam o nią, ale w kraju rządzonym przez idiotów jest to niewykonalne. Tresura jaką narzucił reżim wiedzących więcej i lepiej rozwija się w zastraszajacym tempie. Pamietacie zakaz wstepu do lasów? Czarno widzę naszą przyszłość, no i to nasze ulubione narciarstwo. W moim przypadku dochodzi jeszcze sport samochodowy. Ta pani od klimatu miała kiedyś stwiedzić, no a po co w ogóle mają się samochody ścigać?!!! To ja jeszcze dodam pytanie, które moze paść w każdej chwili, po co w ogóle jeździć na nartach? No po co? ( Przepraszam za zbyt długie dywagacje, które tak tylko lizną temat, ale w głowie się nie mieści czego to wiedzący lepiej nam nie wymyślą. Aha, ponoc ONZ w pizdu olała całe te plany kliatyczne, programy ochrony, emisji itp, itd. Nie będą juz karać jak ktoś sprzeciwi sie przyjetej narracji i powie, że Ziemia nie płonie, a rura wydechowa niekoniecznie jest przyczyną robienia getta gdzie ogranicza się ruch pojazdów. ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Poniedziałek o 15:20 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 15:20 11 minut temu, Bumer napisał: Tresura obywatela trwa w najlepsze. Kazdy obywatel poświeca swój czas za który mu nie płacą!!! Poiliczmy, min. płaca to dziś ponad 4,5 tys zł. Ja wynosząc, zbierając, przestawiając, wożąc, wsadzajac do maszyny, idąc do kasy trace czas. Nie manipuluj. Automaty do butelek są dla debili, którzy nie umieją wyrzucić plastikowej butelki do żółtego kosza. Ja kupuję butelki 5l, i wyrzucam je do swojego żółtego kosza. I nie wożę ich do sklepu spowrotem. P.S. Pisz mniej bzdur, więcej faktów. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Poniedziałek o 15:49 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 15:49 2 godziny temu, marekbtl napisał: Maciek, to nie kryzys ekonomiczny, tylko jest relatywnie drogo, społeczeństwo jest bardziej zamożne i wybiera zagraniczne ośrodki. Rodzime ośrodki już nie odbiegają cenowo (globalne koszty pobytu) od zagranicznych, a oferują sporo mniej niż przeciętny ośrodek alpejski. Pragmatyzm. pozdro Myślę tak 50/50. 50% - bieda, 50% - tak, jest wielu, co jak już, to wybiera zagraniczne, bo "drogo" tu i tam. Niemniej podzielę się świeżym doświadczeniem z Tunezji (wyjazd na plażę, nie na narty) oraz pytaniem taksówkarza: - Gdzie się podziali turyści z Polski, bo w tym roku ich nie ma, a rok temu byli najliczniejsi! Faktycznie nie było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano Poniedziałek o 15:53 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 15:53 30 minut temu, MarioJ napisał: Nie manipuluj. Automaty do butelek są dla debili, którzy nie umieją wyrzucić plastikowej butelki do żółtego kosza. Ja kupuję butelki 5l, i wyrzucam je do swojego żółtego kosza. I nie wożę ich do sklepu spowrotem. P.S. Pisz mniej bzdur, więcej faktów. 🙂 Każdy ma swoje zdanie, ale ja proponuję na tym forum iść do MERITUM: co jest związane z nartami. Jak zaczniemy się kłócić o systemy kaucyjne, służbę zdrowia, albo kto powinien siedzieć: rząd czy opozycja, to nie wrócimy już do narciarstwa. Na razie NIE WIDZĘ żadnych inwestycji w Polskich górach na sezon 2026/2027. Może ktoś coś gdzieś wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Poniedziałek o 15:59 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 15:59 38 minut temu, MarioJ napisał: Ja kupuję butelki 5l wybacz Mario moją ciekawość ale co kupujesz w 5 L butelkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi