Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że żaden wyczyn.  Jednak czas 45 minut dla nie biegającej osoby, jest zupełnie w porządku. Problemów należy szukać gdzie indziej. U mnie zdecydowanie słabszą stroną jest siła lub rozciągnięcie.

Niestety dla większości dzisiejszego społeczeństwa (niezależnie od wieku), przebiegnięcie 10km w dowolnym czasie to już wyczyn.

W dniu 1.05.2021 o 11:34, Mitek napisał:

Cześć

Rzeczywiście masz rację. Czasy kiedy na forach specjalistycznych liczyło się doświadczenie i wiedza dawno minęły. Teraz podstawa to elegancja sformułowań i wodolejstwo.

Pozdro

No ale ty mistrzu już dawno z tym się rozminąłeś.  Dla Ciebie liczy się jedynie poprawność językowa(gramatyczna).

Czasy poniżej 30 minut na 10k (w sensie biegów ulicznych) dla amatorów to czysta fikcja; rekord PL to 28:22 (od 1993 roku!). Dycha na bieżni powinna teoretycznie być trochę szybsza (i rekord PL to 27:53 od 1978 roku!). Powiedzmy, że amator, który łamie 35 minut to gigant, a to że tacy biegają na polskich asfaltach to fact of life. Nie wspominam o wynikach na poziomie WR, bo to lata świetlne od polskich wyników.

Natomiast jak mówicie o 45 minutach na dychę, to chodzi o życiówkę, czy o zwykły bieg jak co dzień? Bo jeżeli ktoś biega treningowo 10k z tempem 4:30 to szacun wielki. Ja przy życiówce koło 43 minut treningowo biegam jakieś 50 minut i to mnie satysfakcjonuje🙂.

Edytowane przez waldek71
  • Like 2

Ja nie biegam, bo to nudne. Raz mi kazali w pracy pobiec w biegu ulicznym to miałem 45 minut. Wcześniej przebiegłem się kilka razy po parku dla przygotowania. Sam bieg to był jakiś koszmar. Dziki tłum przepychający się w upale, nie wiem co wy w tym widzicie?

Chodziło mi o wskazanie, że to nie kondycja jest problemem na nartach. Jeżdżąc na maksa, każdy zajedzie się po 2h. Znacznie bardziej istotne jest też przygotowanie siłowe. Bieganie w kontekście narciarstwa praktycznie nic nie daje, no chyba że ktoś ma ogromne braki akurat pod względem wydolności.

8 minut temu, Spiochu napisał:

nie wiem co wy w tym widzicie?

Dlatego trzeba biegać szybciej, żeby znaleźć się w luce między grupami na określony czas. Należy się wystrzegać pacemakerów, wokół nich zwykle jest tłum.

Natomiast jeżeli chodzi o drugą część, to zgoda. Powiem więcej, jeżeli ktoś biega regularnie, mierzy sobie czas, tempo, tętno, pułap tlenowy, FTP etc., uczestniczy w zawodach, a więc stara się o progres, to nie doczeka się tego bez treningu siłowego. On jest potrzebny do zarówno biegania, jak i narciarstwa. Trening siłowy jest równorzędnym treningiem biegacza, patrząc się na to z tej strony, to bieganie jak najbardziej daje przygotowanie siłowe🙂.

55 minut temu, waldek71 napisał:

Dlatego trzeba biegać szybciej, żeby znaleźć się w luce między grupami na określony czas. Należy się wystrzegać pacemakerów, wokół nich zwykle jest tłum.

Natomiast jeżeli chodzi o drugą część, to zgoda. Powiem więcej, jeżeli ktoś biega regularnie, mierzy sobie czas, tempo, tętno, pułap tlenowy, FTP etc., uczestniczy w zawodach, a więc stara się o progres, to nie doczeka się tego bez treningu siłowego. On jest potrzebny do zarówno biegania, jak i narciarstwa. Trening siłowy jest równorzędnym treningiem biegacza, patrząc się na to z tej strony, to bieganie jak najbardziej daje przygotowanie siłowe🙂.

W sumie to źle, się wyraziłem. Bieganie bardzo dużo wnosi do narciarstwa. Jak Np. trenujesz 110m przez płotki. ;)

Co do samego biegu, to widać było braki w korpo-szkoleniach. Kierownik ustalił target i po krótkim meetingu, zacząłem nieco wolniej niż w planie. Na koniec zbliżał się deadline, więc musiałem sporo nadgonić, ale ostatecznie 100% sukcesu.  A inni "biegacze"? Widać było, że z mniejszych firm. Od początku pędzili jakby im ktoś za to płacił. Już myślałem, że na każdym km będą dawać premię. Najpierw wszyscy chcieli mnie startować, a potem większość się wypaliła. Za to zajęci byli raportowaniem. Już w czasie biegu rysowali wykresy na swoich zegarkach.

Edytowane przez Spiochu
  • Like 1

• 4 months later...
11 minut temu, grimson napisał:

Tak krążę z rodzina po narciarskich ośrodkach na Boże Narodzenie, do tej pory zaliczona 2x Białka, 2x Czarna Gora, 2x Zieleniec. Teraz czas na Szczyrk.

W takich terminach jeśli chce się pojeździć to trzeba wybierać mniej uczęszczane ośrodki.
Chyba że komuś pasuje długie stanie do wyciągów.

3 godziny temu, grimson napisał:

Wybieram się z rodzina na narciarskie święta Bożego Narodzenia właśnie do Szczyrku. 

Bedzie to moje pierwsze nartowanie w tym miejscu.

Obyś miał szczęście co do pogody (lubi wtedy przyjść odwilż i halny), niskiego obłożenia ośrodka (zwykle są tłumy), chęci gestora ośrodka do jego naśnieżenia (bywa z tym różnie), otwarcia tras (mogą być naśnieżone a wyłączone z użytkowania) itp. Dodam, że z doświadczenia lat ubiegłych, że szczęście w tym terminie, będzie Ci to bardzo ale to bardzo potrzebne.  

• Thanks 1

W dniu 24.12.2020 o 10:37, Ziemowit napisał:

Co roku o tej porze temat był zawalony narzekaniem i naigrywaniem się z SMR a teraz cisza.

Może w ramach czarnego humoru napiszę, że jutro planują się otworzyć. :)

1264587509_Zrzutekranu2020-12-24o10_32_38.png.a92b31af9847bee7028212651f8bf7bf.png

Będziemy kibicować wszystkim wybierającym się na Święta do Szczyrku, ale nawet jak dosypie  nie liczcie na więcej tras i wyciągów niż na poniższej mapie - tak wyglądało 90% dni w sezonie 20/21

Szczyrk mapa 2022.jpg

• Haha 1
  • Sad 1

7 godzin temu, moruniek napisał:

Obyś miał szczęście co do pogody (lubi wtedy przyjść odwilż i halny), niskiego obłożenia ośrodka (zwykle są tłumy), chęci gestora ośrodka do jego naśnieżenia (bywa z tym różnie), otwarcia tras (mogą być naśnieżone a wyłączone z użytkowania) itp. Dodam, że z doświadczenia lat ubiegłych, że szczęście w tym terminie, będzie Ci to bardzo ale to bardzo potrzebne.  

Nie nastawiam się na szusowanie od rana do nocy. To jest wyjazd rodzinny, cześć nie narciarska rodziny uderza na basen/saunę. Narciarze natomiast szukają białego.

2 lata temu na Czarnej Gorze było +10st C, padał deszcz i po stoku płynęły sobie strumyki. Wiem, ze ten termin na nartowanie w PL jest ryzykowny, lecz tradycja rodzinna zobowiązuje.

9 minut temu, grimson napisał:

Nie nastawiam się na szusowanie od rana do nocy. To jest wyjazd rodzinny, cześć nie narciarska rodziny uderza na basen/saunę. Narciarze natomiast szukają białego.

2 lata temu na Czarnej Gorze było +10st C, padał deszcz i po stoku płynęły sobie strumyki. Wiem, ze ten termin na nartowanie w PL jest ryzykowny, lecz tradycja rodzinna zobowiązuje.

Lepiej odpuść Szczyrk i pojedź z rodziną do jakiegoś Egiptu. Na nartach i tak nie pojeździsz a tylko nerwy stracisz.

• Like 3

44 minuty temu, grimson napisał:

To już chyba lepiej do sąsiedniej Wisły - trochę luźniej i lepszy aquapark. 

• Like 3