Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.02.2026 o 12:32, jack78 napisał:

W Szczyrku zrób z tego 2/3. 

Zerknij w ich mapki. Trasa nr.3 jest opisana 2,8km, wczoraj byłem na wieczorynce i mierzyłem każdy zjazd  zegarkiem. Zależnie od tego jak mocno skręcałem, zjazdy wahały się od 1,96-2km. Zegarek pewny, bo przy jeździe na rowerze, rozbieżności na trasie 70km sięgają 100-200m.

Strava też podobnie pokazuje:

Screenshot_2026-02-12-21-38-19-39_3bb53944894d9646ec5754b62cc2584b.jpg

Screenshot_2026-02-12-21-37-49-76_3bb53944894d9646ec5754b62cc2584b.jpg

56 minut temu, Mops napisał:

No to od środy w końcu można będzie zjeżdżać po Golgocie

IMG_5597.jpeg

Co roku nieprzerwanie fascynuje mnie, że największa stacja narciarska w Polsce, robi duże wydarzenie z tego, że udało im się naśnieżyć i otworzyć wąską trasę o długości 900 metrów. W tym sezonie to przełomowe wydarzenie nastąpi już 18 lutego czyli 2 miesiące po tym jak w Białce otwartych było 80% tras, 1,5 tygodnia przed końcem ferii i pewnie miesiąc przed końcem sezonu. Obstawiam również, że biorąc pod uwagę prognozy, trasa będzie otwarta maks dwa tygodnie 😁. A to wszystko w trakcie najchłodniejszej zimy od 16 lat (fakt, że znacznie chłodniejszej na północy niż na południu Polski).

Edytowane przez tresor
  • Like 14

46 minut temu, tresor napisał:

Co roku nieprzerwanie fascynuje mnie, że największa stacja narciarska w Polsce, robi duże wydarzenie z tego, że udało im się naśnieżyć i otworzyć wąską trasę o długości 900 metrów. W tym sezonie to przełomowe wydarzenie nastąpi już 18 lutego czyli 2 miesiące po tym jak w Białce otwartych było 80% tras, 1,5 tygodnia przed końcem ferii i pewnie miesiąc przed końcem sezonu. Obstawiam również, że biorąc pod uwagę prognozy, trasa będzie otwarta maks dwa tygodnie 😁. A to wszystko w trakcie najchłodniejszej zimy od 16 lat (fakt, że znacznie chłodniejszej na północy niż na południu Polski).

Problemem Szczyrku jest chyba brak wody. Może i zima najzimniejsza, ale nie dotyczy to południa Polski. Byłem w Wiśle na Pasiekach, czyli w ośrodku który ma problem z wodą. Z tego co mieli udało im się przy obecnych warunkach naśnieżyć pół trasy. Po prostu było tam mało opadów naturalnego śniegu.  W tatrach Goryczkowa nie chodzi, nie ma też śniegu na górnych trasach Pilska. Więc nie jest to rewelacyjna zima. Białka ma łagodne stoki i dużo wody, no i zimniej. 

• Like 4

Panowie, ja to wszystko wiem. Wiem, że wody nie ma, wiem że na południu zima wcale nie jest chłodna, a śniegu spadło na Podhalu i w Beskidzie Śląskim wręcz mało, wiem że Białka to i tamto. Jednak coroczne oczekiwanie przez fanatyków Szczyrku na otwarcie Golgoty i huczne ogłoszenie jej otwarcia blisko końca sezonu jednak mnie bawi. Ale ja złośliwy z natury jestem.

• Thanks 1

54 minuty temu, tresor napisał:

Panowie, ja to wszystko wiem. Wiem, że wody nie ma, wiem że na południu zima wcale nie jest chłodna, a śniegu spadło na Podhalu i w Beskidzie Śląskim wręcz mało, wiem że Białka to i tamto. Jednak coroczne oczekiwanie przez fanatyków Szczyrku na otwarcie Golgoty i huczne ogłoszenie jej otwarcia blisko końca sezonu jednak mnie bawi. Ale ja złośliwy z natury jestem.

Ta Golgota to jest przereklamowana. Krótka i prosta trasa, nuda trochę. 

FIS jest znacznie lepszy. 

• Like 3

3 minuty temu, MarioJ napisał:

Ta Golgota to jest przereklamowana. Krótka i prosta trasa, nuda trochę. 

FIS jest znacznie lepszy. 

Ja bym powiedział, że 80% tras w Szczyrku, czy na Jaworzynie Krynickiej jest lepsza. Ale nie będę prowokował 😉

20 godzin temu, Hextor napisał:

Powinni rozbucowac, albo zbudować drugi zbiornik. Ten jest po prostu za mały na tyle tras. 

Gdyby tylko dostali pozwolenie to wybudowaliby 3 zbiorniki, ale tam od lat jest ten sam problem. Ciągła zadyma o to że ośrodek pobiera wodę z rzeki przed Szczyrkiem i mieszkańcy nie mają wody w studniach.

A tak naprawdę to idzie o kasę, bo kto widział żeby w Polsce było cokolwiek za darmo? 

Jak myślicie, czy jazda do Szczyrku na sobotę ma sens? Tak sobie kalkuluję, że to może być zmiana turnusu i będzie trochę luźniej na trasach (jeden turnus wyjeżdża, a kolejny dojeżdża). Ale to mogą być głupie kalkulacje... Zapowiada się spore pogorszenie warunków narciarskich. Jak z Waszego doświadczenia? 

8 godzin temu, Teres napisał:

Jak myślicie, czy jazda do Szczyrku na sobotę ma sens? Tak sobie kalkuluję, że to może być zmiana turnusu i będzie trochę luźniej na trasach (jeden turnus wyjeżdża, a kolejny dojeżdża). Ale to mogą być głupie kalkulacje... Zapowiada się spore pogorszenie warunków narciarskich. Jak z Waszego doświadczenia? 

U mnie to działa ale w niedzielę. Ale jak kolega wyżej wspomniał - to śląskie ferie, i takich jak ja turnusy nie obowiązują.

4 godziny temu, Stusi napisał:

8 marca odbędzie się zjazd rowerami po trasie nr 3, co w praktyce oznacza zamknięcie na stałe głównej trasy ośrodka i stopniowe wygaszanie sezonu. Coś szybko w tym roku…

Faktycznie, bardzo szybko w tym roku chcą zakończyć sezon narciarski i rozpocząć sezon rowerowy. Ale w sumie dla nich to podobno większa kasa, a teraz tylko to się liczy.

Oby na Chopoku, Tatrzańskiej Łomnicy czy Spindelerowym dało się dłużej pojeżdzić.