wojgoc Napisano 24 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2020 45 minut temu, Victor napisał: „Rząd rozpoczął konsultacje z lokalnymi urzędnikami i operatorami ośrodków narciarskich. Jednak propozycja otwarcia na święta wydaje się niemożliwa” - powiedział prezydent Francji. W PL najpierw sie coś ogłasza potem konsultuje. W FR najpierw konsultują potem ogłaszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Nie ma jednomyślności w Europie względem terminu otwarcia stoków. Podczas, gdy Macron, Conte i bawarski premier Söder nawołują do przesunięcia terminu uruchomienia stacji narciarskich najwcześniej na koniec stycznia, a Belgia nakazuje swoim obywatelom całkowitą rezygnację z urlopu zimowego, Austria i Szwajcaria są temu przeciwne. Gdyby miało jednak dojść do tak daleko idącej korekty terminów, Austria domaga się od UE dwumiliardowego odszkodowania. https://www.sn.at/panorama/international/auch-bayern-will-sperre-aller-skigebiete-europaweit-96088960 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 10 godzin temu, wojgoc napisał: W PL najpierw sie coś ogłasza potem konsultuje. W FR najpierw konsultują potem ogłaszają. Cześć To nie "w PL", tylko konkretni ludzie tak robią. Konsultacje społeczne są w Polsce normą, nawet w drobnych sprawach, przynajmniej w Warszawie, gdzie mieszkam. Ja bym nie panikował ani się zbytnio nie napalał. Po prostu spokojnie i bez nerwów trzeba czekać i realizować to co jest możliwe. Już od końca września nie wiążę tegorocznych planów narciarskich z wyjazdem zagranicznym, co nie znaczy, że jak będzie możliwość to się go nie zrealizuje. W kraju w trakcie przemyślanej jazdy celowanej też można się "wyjeździć". Poza tym można też realizować inne aktywności czekając na możliwości nartowania i... przygotowując się do niego fizycznie. Dzisiaj pierwszy naprawdę zimny dzień u nas - szron - a pogoda piękna, więc nie ma co siedzieć w domu. Pozdrowienia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 @tanova - nie ma w Belgii nakazu całkowitej rezygnacji z zimowego urlopu. Jest sugestia o pozostanie - 800tys Belgii co najmniej raz jedzie na narty, głównie do Francji i Włoch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Wczoraj Macron stwierdził ze decyzje zapadną co do ośrodków 15 grudnia dokładnie w ten dzień po długich 6 tygodniach zostanie otwarty rynek w Belgii,( co do Belgii jest prośba rezygnacji z wyjazdów zimowych bez nakazu póki co)w NL już całkowicie luz co do wyjazdów,...ale ciekawsza wypowiedz Macrona to otwarcie gastronomi we Francji od 20 stycznia... Z tego co już na forum pisali to Austria tez planuje otwarcie sezonu 17 grudnia wiec troche daty się pokrywają,z jakim skutkiem zobaczymy za trzy tygodnie. @Mitek pełna zgoda z twoja wypowiedzią, tylko człowiek żyje w takiej niepewności,szczególnie kiedy są już dokonane rezerwacje świąteczne i dziecko czeka z utęsknieniem na wyjazd-nie tylko dziecko 😉 Wczoraj dzwoniłem do ośrodka w Tignes jakie maja plany i miła pani powiedziała,ze na chwile obecna otwierają ośrodek z dniem 1 grudnia , ta sama informacja jest na stronie . Wiec,wykonałem drugi telefon do szkółki narciarskiej ESF z zapytaniem o rezerwacje nauki dla syna,pan powiedział ze oczywiście mogę już rezerwować termin ale on sam by się jeszcze wstrzymał gdyż jest za dużo niewiadomych . Także tak jak Mitek pisze ,póki co przy pięknej pogodzie zostaje rowerek, bieganie i rybki na odstresowanie ... pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezext Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Wczoraj rozmawiałem z właścicielką apartamentu do którego jeżdzę co roku (Val Di Sole) powiedziała mi że 06.12 mają być przedstawione informacje na temat sezonu narciarskiego we Włoszech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Można też podchodzić bardzo optymistycznie, że np. Austria w styczniu się otworzy bo im zależy aby gospodarka turystyczna trochę zarobiła. Sądzę że bezpieczniej jechać w Alpy, gdzie przestrzenie są większe a kolejki są mniejsze, szczególnie w styczniu, niż próbować jechać w ferie na jeden dzień w nasze góry. Generalnie na booking dominują oferty, które trzeba opłacić z góry w części albo w całości nawet. Mi się udało znaleźć ofertę w której musiałem opłacić zaliczkę ale przelewem. I w ramach korespondencji z właścicielem ustaliliśmy że jak będzie blokada prawna wyciągów lub noclegów, to mi zwróci zaliczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 (edytowane) Austria i Szwajcaria wydają się być jedynymi regionami w Europie, w których podczas świąt Bożego Narodzenia będzie można jeździć na nartach. Włochy i niemiecki region Bawaria już zapowiedziały, że tereny narciarskie pozostaną blisko nich, a Francja wskazała również wczoraj wieczorem, że szansa na jazdę na nartach pod koniec roku wydaje się „niemożliwa”. Austria nie chce jednak o tym słyszeć, chociaż kraj ten był jednym z hotspotów w momencie wybuchu pandemii na początku tego roku. Organizator wycieczek Sunweb w pełni się z tym zgadza. „Sytuacja teraz nie może być porównywana z tamtą”, https://www.hln.be/reizen/worden-oostenrijk-en-zwitserland-skirebellen-tijdens-kerstvakantie-wintersport-verboden-in-italie-en-beieren-frankrijk-acht-het-onmogelijk~ac82eb89/ W Sunweb odnotowano gwałtowny spadek liczby rezerwacji sportów zimowych. „W tej chwili 15 000 do 20 000 entuzjastów sportów zimowych zarezerwowało u nas wakacje do świąt Bożego Narodzenia włącznie”, mówi Van den Bergh. „To około jednej trzeciej poprzednich lat. Jeśli spojrzymy tylko na Belgów podczas świąt Bożego Narodzenia, jest to liczba 7200 w porównaniu z 20 000 w poprzednich latach ”. Jeszcze z ciekawszych fragmentów tego artykułu to Sunweb odwołał wszystkie rezerwacje do 15 grudnia. Wiec ,jakaś może nadzieja jest ze coś,gdzieś wypali 🎿 Edytowane 25 Listopad 2020 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 @Victor - skąd pewność, ze 15.12 Belgia wraca do „normalności”? Wg mnie restrykcje, które miały die skończyć 20.11 zostały przedłużone do 11.12 I pewnie 10.12 zdecydują co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 (edytowane) ...odpowiem na twoje pytanie choć to nie jest w temacie i może zostać różnie odebrane przez @JC Mieszkam tu ,rzad wprowadzając Lockdawn początkiem listopada mówił jasno o 6 tygodniach dlatego tak pisałem połowa grudnia wychodziło mi 15 patrząc teraz na kalendarz 13 grudzień jest niedziela ostatni dzień restrykcji , chociaż już luzują delikatnie bo ludzie hurtowo jeżdżą do NL na zakupy( wszystko otwarte 7 dni w tygodniu, brak obowiązku noszenia maseczek), do fryzjera itd Społeczeństwo jest już mega wk.... wszystkie zajęcia pozaszkolne są odwołane, rodzice maja już dość . Większość Europy kończy lub luzuje w ten weekend swoje restrykcje Belgia niestety idzie krok dalej , chyba ze będą już na bogato protesty związkowców co maja tu dużo do powiedzenia to skończy się z dnia na dzień . W co wątpię . Wiec sorry za wprowadzenie w błąd ze 15 życie zacznie się ponownie od 14 grudnia. Miejmy nadzieje 😀 ze nie przedłuża ! pozdrawiam Edytowane 25 Listopad 2020 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 (edytowane) @Victor - tez tu mieszkam😁 Edytowane 25 Listopad 2020 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 21 minut temu, wojgoc napisał: tez tu mieszkam😁 Proszę jak miło ,w takim razie trzeba jakiegoś Duvel’ka wypić i zorganizować wyjazd na narty,gdyż z moich znajomych marnie szukac chcącego wyjechac na białe szaleństwo,a ja wykręciłem się strasznie w ten temat 😀 w razie co Priv pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Hej, ja dziś przebukowałam nas z Corvary do Soelden z opcja bezkosztowej rezygnacji z rezerwacji do 22.12.20 i niech się dzieje wola nieba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 50 minut temu, barattolina napisał: Hej, ja dziś przebukowałam nas z Corvary do Soelden z opcja bezkosztowej rezygnacji z rezerwacji do 22.12.20 i niech się dzieje wola nieba. No to tylko trzeba życzyć, aby tym razem się udało . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 4 godziny temu, barattolina napisał: Hej, ja dziś przebukowałam nas z Corvary do Soelden z opcja bezkosztowej rezygnacji z rezerwacji do 22.12.20 i niech się dzieje wola nieba. A wyjazd do Soelden na kiedy jest planowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 (edytowane) Ciekawie jest w Szwajcarii,której żadne zawirowania wydają się nie dotyczyć.Chwała im za przewidywalność,może to ten "szwajcarski zegarek".Mój kolega trener,który miał w kalendarzu listopadowe Tuxy i grudniowe Kuhtaie,po prosto przeniósł do Les Diablerets cały program grudniowy i będzie tam siedział,i jak pisze "śmiałków zaprasza".. Edytowane 26 Listopad 2020 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barattolina Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 8 godzin temu, wojgoc napisał: A wyjazd do Soelden na kiedy jest planowany? 26.12.20 - 02.01.21 Przenieśliśmy po prostu ten sam wyjazd z Włoch do Austrii (Corvara była bukowana na ten sam termin już w czerwcu). Rezerwacja włoska wiązała się z ryzykiem utraty 50% swojej wartości do wczoraj, lub 100% od dzisiaj. Nawet w przypadku kiedy Premier Włoch "zamknąłby" wyciągi. Wiedzieliśmy o tym doskonale zanim dokonaliśmy rezerwacji we Włoszech i pomimo tej wiedzy wybraliśmy ryzyko. Jednak w ostatnim tygodniu zaczęły napływać z mediów nieciekawe doniesienia z Włoch i oceniliśmy, że Austria jest bardziej pewna. I nawet już nie chodzi o kasę którą stracilibyśmy (i stacilismy) tylko o to, żeby zwiększyć szanse na wyjazd. Jak będzie, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 (edytowane) 45 minut temu, barattolina napisał: 26.12.20 - 02.01.21 W takie miejsce, w takim terminie i do tego z możliwością bezpłatnej anulacji do 22.12 to prawie cud😁 My sie wybieramy 9-16.01 do st.Anton, lub Ischgl, lub Silvretta - ale wszędzie maja kwAtery bez możliwości bezpłatnej anulacji☹️ Edytowane 26 Listopad 2020 przez wojgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 34 minuty temu, wojgoc napisał: W takie miejsce, w takim terminie i do tego z możliwością bezpłatnej anulacji do 22.12 to prawie cud😁 My sie wybieramy 9-16.01 do st.Anton, lub Ischgl, lub Silvretta - ale wszędzie maja kwAtery bez możliwości bezpłatnej anulacji☹️ Rozeznałeś temat ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z rezerwacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 17 minut temu, tanova napisał: Rozeznałeś temat ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z rezerwacji? Nie - czekam do początku Nowego Roku i wtedy bede rezerwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 1 minutę temu, wojgoc napisał: Nie - czekam do początku Nowego Roku i wtedy bede rezerwował. słusznie, ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 Szukajcie, ja mam dwie kwatery, z bezpłatnym odwołaniem do 02.01 i 06.01. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 Dzisiaj odwołuję noclegi we Włoszech na grudzień. Będę szukać czegoś na luty i marzec, może wtedy się uda pojechać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 7 minut temu, pawelb91 napisał: Dzisiaj odwołuję noclegi we Włoszech na grudzień. Będę szukać czegoś na luty i marzec, może wtedy się uda pojechać. Gdzie i kiedy się wybierałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 26 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2020 27 minut temu, idealist napisał: Szukajcie, ja mam dwie kwatery, z bezpłatnym odwołaniem do 02.01 i 06.01. Gdzie szukałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi