Bumer Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 Dobrze że posprzątałeś Jacku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 14 godzin temu, mario33 napisał: Czyli jak bym wjeżdżał 20.03 to jeszcze nie ma kwarantanny, tak to rozumieć ? Gdzie można znaleźć tą stronę ? Dostałem właśnie email z jednego z biur podróży o takiej treści: Drodzy Narciarze i Snowboardziści, Z dniem dzisiejszym jesteśmy zmuszeni ogłosić koniec sezonu zimowego. Szwajcaria podała, że dla osób przyjeżdżających z Polski po 22.03.2021 nakładana będzie kwarantanna. W związku z tym ostatnia możliwość pojeżdżenia na nartach tej zimy to wyjazd do Davos w terminie 20-27.03.2021. W przypadku tego terminu i wjeździe do Szwajcarii przed 21.03 nie będzie konieczne odbywanie kwarantanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 Na szczęście jest jeszcze Kopaonik w Serbii - gorąco polecam ten kierunek- taniej niż w Polsce a warunki jak w Alpach. 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 13 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2021 Czy ktoś jechał w ostatnim czasie do/z Scuol przez Garmish-Partenkirchen (przejście graniczne Griesen-Erwald) ? Jak wyglada tam sytuacja w obydwu kierukach? Rozważam wyjazd 20.03 i analizuję możliwe trasy. Sorki że wrzucam to samo pytanie w dwóch miejscach ale obydwa pasują, a ruch nieduży na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekk Napisano 15 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2021 Podpinam sie pod temat - pytanie podobne do poprzednika. Planuje wyjazd do Davos 20.03 i pytanie czy dam rade przejechac tranzytem przez Tyrol: przejscie Lindau-Bregenz (autostradowe) i pozniej jest kilka przejsc granicznych ze Szwajcaria do wyboru, przy czym kazde jest na "zwyklej drodze". Z tego co zrozumialem czytajac online powinno byc OK w strone "do Szwajcarii", ale nie dam rady w ten sposob wrocic, bo Niemcy nie wpuszczaja z Tyrolu. Moglby ktos to potwierdzic lub zaprzeczyc? Jechal ktos z Was to trasa? Gdzies znalazlem ze podczas przejazdu przez Tyrol "nie powinno sie zjezdzac z autostrady", ale rozumiem ze jesli jade najkrotsza droga do granicy, a nie ma autostradowej granicy DE-AT to moge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 15 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2021 11 godzin temu, jacekk napisał: przejscie Lindau-Bregenz (autostradowe) To nie jest Tyrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hasza2 Napisano 16 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2021 Czy jadąc do Szwajcarii przez Niemcy potrzebny jest negatywny test covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 16 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2021 9 godzin temu, Hasza2 napisał: Czy jadąc do Szwajcarii przez Niemcy potrzebny jest negatywny test covid? Na ten moment nie. https://www.gov.pl/web/niemcy/informacje-dot-rozprzestrzeniania-sie-koronawirusa-sars-cov-2-w-niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 17 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2021 W dniu 16.03.2021 o 15:39, Hasza2 napisał: Czy jadąc do Szwajcarii przez Niemcy potrzebny jest negatywny test covid? 21 godzin temu, marekj napisał: Na ten moment nie. https://www.gov.pl/web/niemcy/informacje-dot-rozprzestrzeniania-sie-koronawirusa-sars-cov-2-w-niemczech Już się pozmieniało, od niedzieli mogą być problemy https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-03-17/nieoficjalnie-niemcy-od-niedzieli-zakwalifikuja-polske-jako-kraj-wysokiego-ryzyka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 17 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2021 2 godziny temu, pawelb91 napisał: Już się pozmieniało, od niedzieli mogą być problemy https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-03-17/nieoficjalnie-niemcy-od-niedzieli-zakwalifikuja-polske-jako-kraj-wysokiego-ryzyka/ Na ten moment Niemcy robią problemy tylko na granicach z Czechami i Tyrolem. Są to kraje z wysoką liczbą mutacji wirusa i zasadniczo w ogóle nie da się przekroczyć tych granic z wyjątkiem kierowców zawodowych z ważnym testem i (chyba) Niemców. Jeśli Polskę zakwalifikują tak jak Czechy czy Tyrol to koniec - nie da się przekroczyć granicy. Pozostałe dwie kategorie zagrożenia nie mają wpływu na TRANZYT. Można przejechać, nie zaleca się nocować itp. Zakładka TRANZYT tutaj: https://www.gov.pl/web/niemcy/informacje-dot-rozprzestrzeniania-sie-koronawirusa-sars-cov-2-w-niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
channel Napisano 18 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2021 W dniu 13.03.2021 o 18:40, marekj napisał: Czy ktoś jechał w ostatnim czasie do/z Scuol przez Garmish-Partenkirchen (przejście graniczne Griesen-Erwald) ? Jak wyglada tam sytuacja w obydwu kierukach? Rozważam wyjazd 20.03 i analizuję możliwe trasy. Sorki że wrzucam to samo pytanie w dwóch miejscach ale obydwa pasują, a ruch nieduży na forum. Wracałam ze Scuol we wtorek16.03 przez Lindau - Bregnez - autostradą - bez kontroli. Znajomych próbujących przejazd przez GaPa zawrócili. Do Scuol jechaliśmy przez Monachium - Insbruk - tylko przy wjeździe zapytano nas gdzie jedziemy, w Szwajcarii kontroli nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 18 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2021 Dzięki za info. Ja niestety musiałem zrezygnować, ekipa nie dała się przekonać że ten wyjazd jest bezpieczny. 🤨 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 Wybieram się do CH w połowie kwietnia.Nie byłem,nie znam,czy ktoś mógłby polecić jakiś ośrodek optymalny wysokościowo na tamten czas,z szerokimi ,czarnymi trasami-imitacja Livigno ,które zawsze objeżdżałem w kwietniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 6 minut temu, [email protected] napisał: Wybieram się do CH w połowie kwietnia.Nie byłem,nie znam,czy ktoś mógłby polecić jakiś ośrodek optymalny wysokościowo na tamten czas,z szerokimi ,czarnymi trasami-imitacja Livigno ,które zawsze objeżdżałem w kwietniu? Raczej nierealne- chyba, że nie mieszkasz w Polsce Szwajcaria nie zdejmie nas z czerwonej listy do końca sezonu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 7 minut temu, [email protected] napisał: Wybieram się do CH w połowie kwietnia.Nie byłem,nie znam,czy ktoś mógłby polecić jakiś ośrodek optymalny wysokościowo na tamten czas,z szerokimi ,czarnymi trasami-imitacja Livigno ,które zawsze objeżdżałem w kwietniu? Przepraszam, że odpowiedź nie na temat, ale o ile jesteś Polakiem mieszkającym w Polsce nie sądzę żebyś miał taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 (edytowane) 8 minut temu, idealist napisał: Przepraszam, że odpowiedź nie na temat, ale o ile jesteś Polakiem mieszkającym w Polsce nie sądzę żebyś miał taką możliwość. Obstawiam duże prawdopodobieństwo takiego wyjazdu,po przejściu zawirowań właśnie wtedy,albo otwarciem okienek bocznych.Z bólem zrezygnowałem z wyjazdu na prognozę w tym tygodniu do 4 dolin,bo nałożyły mi się zawody i szczepienie,ale 15-20 kwietnia-czemu nie?Dotąd wszystkie ograniczenia obracały się na moją korzyść,vide wątek o pozytywach... Edytowane 19 Marzec 2021 przez [email protected] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 33 minuty temu, [email protected] napisał: Wybieram się do CH w połowie kwietnia.Nie byłem,nie znam,czy ktoś mógłby polecić jakiś ośrodek optymalny wysokościowo na tamten czas,z szerokimi ,czarnymi trasami-imitacja Livigno ,które zawsze objeżdżałem w kwietniu? a gdzie w Livigno masz dużo czarnych tras ? W 2 poł. kwietnia to najlepsze warunki będzie miała Diavolezza/Lagalb i Corvatsch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 Wczoraj wieczorem szybka decyzja - ostatnia szansa i ... piszę już ze Szwajcarii. Dziś rano wyjazd z Wrocławia, pogoda fatalna - deszcz, śnieg, ślisko i wypadki od Legnicy aż do Stuttgardu, korki, objazdy. Na granicy Pl/De w Jędrzychowicach spokój, nikt się nie interesował, za to na granicy De/Ch w Thayngen pełna kontrola, wywiad, sprawdzanie dokumentőw, bagaży, nawet kaski oglądali czy nie są nowe. Głównie jednak szukali mięsa i alkoholu. Po zważeniu kiełbas, parówek, itp. (było nieco ponad 1 kg więcej niż można), naliczyli cło - 50CHF. O dziwo dali się jednak przekonać, że skoro restauracje nie działają, to mi odpuszczą. Pograniczników było więcej niż samochodów - do każdego samochodu podchodziło po dwóch. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 4 minuty temu, krzysie napisał: Wczoraj wieczorem szybka decyzja - ostatnia szansa i ... piszę już ze Szwajcarii. Dziś rano wyjazd z Wrocławia, pogoda fatalna - deszcz, śnieg, ślisko i wypadki od Legnicy aż do Stuttgardu, korki, objazdy. Na granicy Pl/De w Jędrzychowicach spokój, nikt się nie interesował, za to na granicy De/Ch w Thayngen pełna kontrola, wywiad, sprawdzanie dokumentőw, bagaży, nawet kaski oglądali czy nie są nowe. Głównie jednak szukali mięsa i alkoholu. Po zważeniu kiełbas, parówek, itp. (było nieco ponad 1 kg więcej niż można), naliczyli cło - 50CHF. O dziwo dali się jednak przekonać, że skoro restauracje nie działają, to mi odpuszczą. Pograniczników było więcej niż samochodów - do każdego samochodu podchodziło po dwóch. Przed wjazdem do CH nacinasz tapicerkę oraz siedzenia i wpychasz tam kiełbasę. Prawie na pewno nie będą tam szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 7 minut temu, Ziemowit napisał: Przed wjazdem do CH nacinasz tapicerkę oraz siedzenia i wpychasz tam kiełbasę. Prawie na pewno nie będą tam szukać. Chyba że będą mieć psa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysie Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 Psa nie mieli, węch chyba też taki sobie, bo szukali nawet w butach narciarskich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 (edytowane) 16 minut temu, pawelb91 napisał: Chyba że będą mieć psa Na to też jest sposób, spryskujesz siedzenia amoniakiem, a najlepiej octem i amoniakiem. Nie dość, że psy nie znoszą tych zapachów to skutecznie przykryją one inne zapachy, np. kiełbasy. Edytowane 19 Marzec 2021 przez Ziemowit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 20 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2021 Jak dobrze być wege 😂 Za te 50CHF wydanych na parówki od Obajtka można już kupić naprawdę dobre lokalne produkty - potwierdza mój szwagier mięsożerca 😎 Udanego pobytu tym, którzy rzutem na taśmę są w Szwajcarii 🌞 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 W dniu 19.03.2021 o 22:41, krzysie napisał: Wczoraj wieczorem szybka decyzja - ostatnia szansa i ... piszę już ze Szwajcarii. Dziś rano wyjazd z Wrocławia, pogoda fatalna - deszcz, śnieg, ślisko i wypadki od Legnicy aż do Stuttgardu, korki, objazdy. Na granicy Pl/De w Jędrzychowicach spokój, nikt się nie interesował, za to na granicy De/Ch w Thayngen pełna kontrola, wywiad, sprawdzanie dokumentőw, bagaży, nawet kaski oglądali czy nie są nowe. Głównie jednak szukali mięsa i alkoholu. Po zważeniu kiełbas, parówek, itp. (było nieco ponad 1 kg więcej niż można), naliczyli cło - 50CHF. O dziwo dali się jednak przekonać, że skoro restauracje nie działają, to mi odpuszczą. Pograniczników było więcej niż samochodów - do każdego samochodu podchodziło po dwóch. bardzo inteligentnie załatwiłeś kwestie kiełbasy, brawo ! jednak Szwajcarzy też potrafią się pochylić nad argumentem, nie są tak sztywni 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 W dniu 19.03.2021 o 22:41, krzysie napisał: nawet kaski oglądali czy nie są nowe O co chodzi z tymi kaskami? To jak kupię sobie przed wyjazdem do CH kask to muszę obowiązkowo zerwać jakieś tam metki i najlepiej go czymś podrapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi